Dodaj do ulubionych

Interpretacja

16.04.12, 20:57
witam,
proszę o pomoc w interpretacji wyników,
FT4 28.21% [wynik 0.92, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 20.00% [wynik 2.11, norma (1.71 - 3.71)]
TSH 5,270 µIU/ml (0,350-4,940)
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja 16.04.12, 22:57
      Za wysokie tsh, za niskie wolne hormony.

Dlaczego zrobiłaś/zrobiłeś badania? Masz diagnozę? Leczysz się?
      • kokolino69 Re: Interpretacja 17.04.12, 23:39
        dzięki za zainteresowanie.
        Mam stwierdzone "na własne badanie" hashimoto w 2005 r.
        Jestem na letroksie 75/100 i właściwie sama sobie ustawiam dawki (dzięki temu czego "nauczyłam" się na forum przez tyle lat). Jak wychodzę z wizyty u endo (super wyniki) po m-cu czuję, że jest coś nie tak. Potrafię mieć TSH ok.15 wg pn. Dodaję sobie .. wink)
        Mam problem, jakie wyniki ft3 i ft4 w % są ok?
        Moj pomysł, 100letroksu/75 Novothyralu
        Może przy okazji schudnę..
        Oprócz tego lecę od I 2006 na livialu (wszystko wycięte). No i nie wiem jak hormony tarczycy "współpracują" z sterydem. Puchnę, t.yję zatrzymuję H2O..Może ktoś doradzi jak tu nie tyć...
        • wierka-5 Re: Interpretacja 18.04.12, 07:54
          Wyniki ft4 i ft3 powinny być w górnej ćwiartce zakresu normy u osoby leczącej się.
          Twoje są za niskie.
          Masz je równe i wprowadzanie novo nie jest dobrym pomysłem.
          Trzeba zwiększać dawkę letroksu. Jak dobrze znosisz podnoszenie dawki możesz od razu przejść na sto. Lepszym wg mnie lekiem do ustawiania dawki jest eutyroks( to to samo jeśli chodzi o substancję czynną, tylko inny producent )występuje bowiem w dużej ilości dawek i nie trzeba dzielić tabletek, a jeśli już to nie na kawałeczki.
          Przyjmowanie naprzemiennych dawek tak jak u Ciebie do tej pory forum nie poleca.
          Lepiej mieć stałą dawkę, a nie robić sobie huśtawkę.
          Po podniesieni dawki wyniki zrób za 5 tygodni bez porannego brania leku.
          Czytaj forum moze potrzeba Ci uzupełnić witaminy i mikroelementy.
          Często brakuje nam witaminy D3,B12, żelaza,cynku, selenu.
          • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja 18.04.12, 18:10
            Jeśli będziesz się badała następnym razem, sprawdź poziom ferrytyny (nie żelaza!), często Hashimotki mają niedobory, które wtórnie zaburzają wchłanianie hormonu i przemianę T4 w T3.

Jeśli miewasz takie wysokie tsh, to trudno żebyś czuła się dobrze i w dodatku chudła, na ogół jest wręcz przeciwnie... Z tym, że często nie jest to nadwaga, tylko opuchnięcie, które dość szybko schodzi po wyregulowaniu hormonów, może u ciebie też tak jest?

Nie wiem jak współpracują sterydy z hormonami, ale z tego co pamiętam przy łykaniu sterydów można też spuchnąć jak przy niedoczynności tarczycy. Podejrzewam, że należałoby wyrównać hormony tarczycowe, po czym łatwiej byłoby zapanować nad resztą, bo jak zapewne wiesz, organizm to naczynia połączone, jedno wpływa na drugie i z powrotem. Dlatego im więcej stałości, płynności, a mniej skakania (po dawkach), tym lepiej.

W twoim wypadku masz mocno zaburzony cały układ hormonalny, dlatego fajnie byłoby mieć dobrego endokrynologa, a nie pierwszego lepszego do jakiego trafiłaś (chociaż oczywiście nie wiem czy tak właśnie jest w twoim przypadku). Może powinnaś zmienić lekarza? Nie umiem doradzić nikogo konkretnego w twojej okolicy, chociaż sporo dobrego przeczytałam o dr Mizan Gross, tyle że ona jest w Trójmieście i nie wiem czy przyjmuje nowych pacjentów.
    • kokolino69 Re: Interpretacja 21.05.12, 22:36
      witam,
      dziękuję za podpowiedzi,
      podniosłam dawkę na 100 letroksu, czuję sie świetnie, i właściwie zawsze dobrze się czuję przy tak niskim TSH, natomiast FT3 I FT4 są moim zdaniem znakomite. Jak zmniejszę dawkę na 75,
      to hormony spadają za nisko, a TSH skacze. Może to taka uroda.. wink)
      FT4 70.51% [wynik 1.25, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 75% [wynik 3.21, norma (1.71 - 3.71)]
      TSH 0,O90 (0,359-4,94)
      Niestety badania ferrytyny, potasu, wit D3 etc. są strasznie drogie crying
      I nie wiem, czy się przejmować złym TSH, czy się cieszyć dobrą resztą.
      Zaznaczam, że czuję się dobrze.
      Zaczęłam zażywać tabletki na odwodnienie, i nie jestem taki "Szarik" (kuleczka)
      pozdrawiam
      k
      • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja 22.05.12, 13:27
        To tsh nie jest takie złe, a jeśli reszta nie wskazuje na nadczynnosć, ani wyniki wolnych hormonów, ani objawy, to w ogóle przestań myśleć o tsh, a ciesz się, ze się dobrze czujesz smile

Zazdroszczę smile

(o skierowanie na badanie morfologii z jonogramem, ferrytyny i B12 powalcz u rodzinnego)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka