05.11.12, 16:18
Witam
Kochani mam prośbę, bardzo proszę o pomoc. Od 3 lat mam zdiagnozowane Hashimoto. Nie dostałam od lekarza żadnych leków. Mam też guzka na tarczycy- lekarz go obserwuje.
Oto moje ostatnie wyniki
TSH-1,37 (0,270-4,200)
FT3 4,23 (3,90-6,80).

Czy te wyniki są dobre, czy jednak powinnam zacząć brać jakiś lek (euthyrox?).Dodam jeszcze,że mam 35 lat i przez rok przytyłam 8 kg, a nie zmieniałam diety.
Pomózcie.
Obserwuj wątek
    • agask81 Re: wyniki 05.11.12, 16:27
      ja bym poszukała innego lekarza,który ma inne podejscie do leczenia niz ten obecny.
      • irenka05 Re: wyniki 05.11.12, 16:31
        Dziękuję za szybką odpowiedz. Czyli moje wyniki chociaz są niby w normie nie są jednak dobre?
    • devilyn Re: wyniki 05.11.12, 16:35
      Skoro masz stwierdzone Hashimoto to badaj zawsze ft3 i ft4 tsh.
      • irenka05 Re: wyniki 05.11.12, 16:38
        OK. Lekarz (prywatny) zleca mi tylko wykonanie TSH. Czy mam jeszcze zrobić inne badania, jeśli tak,to jakie?
        • muktprega1 Re: wyniki 05.11.12, 19:46
          Polecane na forum (jak się nie ma dobrego lekarza prowadzącego!) jest badanie hormonów tarczycy Ft3 oraz Ft4, badanie TSH nie jest koniecznością, jest to hormon przysadki mózgowej, szkoda kasy, jak robi się badania z własnej kieszeni.
          Do stwierdzenia Hashimoto poza obrazem usg tarczycy potrzebne jest badanie przeciwciał antyTPO oraz antyTG
          • irenka05 Re: wyniki 05.11.12, 20:59
            Przeciwciała i usg miałam robione i potwierdziły Hashimoto. A czy mój wynik Ft3 jest zły?
            W srodę zrobię jeszcze FT4.
            • pies_z_laki_2 Re: wyniki 06.11.12, 12:17
              Jeśli badasz wolne hormony, to oba naraz z jednego pobrania!
              Wyniki robione oddzielnie, w róznych godzinach i róznych dniach są niediagnostyczne, bo T4 ma inny czas a T3 inny czas aktywnosci (to dłuższa historia).

Zrób oba wolne hormony z jednego kłucia, no i podaj nam wyniki z normami.
              • irenka05 Re: wyniki 06.11.12, 14:10
                dziękuję za radę , jutro zrobię wszystkie trzy badania, w piatek będę mieć wyniki .pozdrawiam
    • nebiru Re: wyniki 05.11.12, 21:12
      Chyba najwazniejsze teraz jest Twoje samopoczucie, czyli objawy niedoczynności jakie odczuwasz. Jeśli nie masz dotkliwych objawów to chyba nie musisz się przejmowac wynikami i tym, że się nie leczysz.
      Na mój gust to Twoje fT3 jest bardzo niskie, ale jesli nie masz objawów niedoczynności to może nie trzeba tego leczyć?
      Jesli jednak masz objawy to warto zrobiuć równoczesnie fT3 oraz fT4 i jesli oba tak niskie to poszukać sensownego endokrynologa, który zacznie Cie leczyć.
      • irenka05 Re: wyniki 05.11.12, 21:26
        Bardzo dziękuję za radę. Co do moich objawów niedoczynności to wymienię: tycie (zawsze byłam osobą szczupłą, a te 8 kg nadwyżki to dla mnie masakra), mam też takie chwilowe zmęczenia(czuję się wtedy tak, jakbym była trochu pijana). Czy to są objawy niedoczynności?
        • procesor Re: wyniki 05.11.12, 22:20
          zrób internetowy test objawów bo może nawet nie kojarzysz że niektóre rzeczy mogą byc od tarczycy...
        • nebiru Re: wyniki 06.11.12, 17:00
          No właśnie ja dzięki takim zawrotom głowy (jak po pijaku, czy jak na płynącycm statku) odkryłam że jestem chora. Wcześniej lekarze olewali wszystki ionne moje objawy niedoczynności (a były u mnie widoczne jak na dłoni0. Z zawrotami trafiłam na USG tętnic a tam lekarz natychmiast przejhechał aparatem po tarczycy, bo on na pierwszy rzut oka oraz ucha (zachrypniety głos) podejrzewał że mam hashi.
          Zrób ten test objawów niedoczynności, oraz USG w tym kierunku (nie pamiętam czy robiłaś). Po co masz się męczyć i wykańczać poszczególne organy jesli masz hashi. Z naszym hashi to jak z wylewająca sie powoli krwią z żyły. Niby nic ale zostaw na kilka godzin bez pomocy a może być tragedia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka