Dodaj do ulubionych

Nowa z Hashimoto (wyniki, itp)

27.12.12, 20:13
Szesc lat temu podczas wizyty u ginekologa-endokrynologa (ponoc bardzo dobrego), powiedzialam mimochodem, ze ciagle czuje sie zmeczona i stalam sie placzliwa. Lekarka zadala jeszcze kilka pytan, obejrzala moja skore i wlosy i stwierdzila niedoczynnosc tarczycy. Kazala zbadac TSH, FT3 i FT4 i wrocic z wynikami. Wyniki potwierdzily niedoczynnosc (nie mam i nie pamietam tych wynikow). Na poczatku bylam na dawce 25 euthyroxu. Dobrze to znosilam, dobrze sie czulam. Po kilku miesiacach, znowu zrobilam badania i dawka zostala zwiekszona do 50mg. Niestety mieszkam na stale za granica, gdzie bada sie tylko TSH. Jesli jest w normie (moje zawsze bylo), to uwazaja, ze jest ok i nie wysylaja do specjalisty. Poniewaz powiedzialam, ze biore euthyrox, to dostalam na niego recepte. Jednak poza badaniem TSH co 6 miesiecy, nic innego nie robiono. Wszystkie badania robilam w Polsce i w Polsce konsultowalam sie z endokrynologiem. Ponizej moje wyniki oraz dawki, ktore mialam. Wszystkie badania robione przed wzieciem tabletki.

Na poczatku grudnia przyjechalam do Polski i zbadalam hormony tarczycy plus antyTPO, ktore wyszlo dodatnie. Tak wiec od kilku tygodni wiem, ze mam Hashimoto. I to by sie zgadzalo biorac pod uwage moje samopoczucie. W pazdzierniku mialo miejsce wiele stresujacych wydarzen w moim zyciu, ktore pewnie wplynely na jeszcze wieksze pogorszenie mojego samopoczucia.

Po otrzymaniu tych grudniowych wynikow, poszlam do endokrynologa, ktora zmienila mi dawke na 50/75. Czytalam na tym forum, ze takie wahania nie sa dobre, wiec na wlasna reke zaczelam brac 75 codziennie. Nie wiem, czy mialo to zwiazek z dawka, ale w dni, ktore wzielam ta dawke czulam sie fatalnie (jakbym miala wielkiego kaca), tak wiec od dzis zmniejszylam sobie ta dawke do 62.5. Nie wiem jednak czy to dobra dawka. Teraz emigruje do innego kraju, gdzie juz wyczytalam, ze tez ciezko znalezc lekarza, ktory patrzy na FT3 i FT4. Chcialabym przed wyjazdem ustawic sobie jakos ta dawke. Czy ktos moze cos poradzic?

Moje wyniki
Kwiecien 2011 (50mg euthyroxu)
TSH 3.810 uIU/ml (0.27-4.20)
FT3 2.87 pg/ml (2.00-4.40)
FT4 1.09 mg/dl (0.93-1.7)

Grudzien 2011 (50mg euthyroxu)
TSH 5.62 mIU/l (0.27-4.20)
FT3 4.08 pmol/l (3.13-6.76) 26.49%
FT4 14.67 pmol/l (12.00-22.0) 26.70%
PRL 1008 uIU/ml (102-496)
Od tej pory dawka zostala zmieniona na 5x50/2x75 (weekend). Dostalam tez Dostinex – pol tabletki raz w tygodniu przez 4 miesiace.
Niestety nie mialam okazji sprawdzic wynikow az do teraz.

Grudzien 2012 (5x50/2x75 euthyroxu)
TSH 3.980 uU/ml (0.27-4.20)
FT3 3.85 pmol/l (3.1-6.8) 20.27%
FT4 13.6 pmol/l (12.0-22.0) 16%
anty TPO 53 IU/ml (<34)
PRL 998.4 mIU/l (40-530)
PRL po MTC 7631 mIU/l (powinno wzrosnac o 3-6x)

Jak juz pisalam, po tych wynikach lekarka kazala brac naprzemiennie 50 i 75. Ja postanowilam brac codziennie 62.5. Dostalam tez znowu Dostinex.

Moje objawy od pazdziernika
- stany depresyjne
- placzliwosc
- ciagle zmeczenie
- czeste biegunki
- wypadanie wlosow
- sucha skora na lokciach
- bole w kostkach u nog i kolanach
- bole skosnych miesni brszucha (o tym, to nawet nigdzie nie czytalam)
- wzrost wagi o 5kg
- nie moge w ogole schudnac mimo zdrowej diety i intensywnego ruchu (tenis+silownia)

Dieta
Od ponad 15 lat nie jem chleba, ziemniakow i makaronow. Ot tak sobie wymyslilam. Widze jednak, ze jesli cos z tych rzeczy zjem, to nie czuje sie najlepiej (jakbym byla cala napuchnieta). Moja dieta to mieso, ryby, warzywa, serki wiejskie. Nie jem tez owocow. Pije duzo kawy (ok 4 kubki slabej kawy rozpuszczalnej z duza iloscia mleka). Okazyjnie biale wino. Nie ciagnie mnie do slodyczy, jedynie do krakersow, chipsow, itp.

Co byscie doradzily? Co sadzicie o mojej dawce? Co jeszcze moge zrobic?
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 27.12.12, 20:17
      Jak ureglujesz tarczycę to i prl spadnie. Na Twoim miejscu brałabym cały czas po 75 mg bo masz wysokie tsh i wtedy po 4-6 tyg na nowej dawce zrób aktualne wyniki.
    • pies_z_laki_2 Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 28.12.12, 14:30
      Nawet na podstawie samego tsh powinnaś mieć podniesioną dawkę tak żeby tsh nie było wyższe niż 2, a ostatecznie 2,5. Twoje jest wciąż ponad normę i nadal wskazuje na niedoczynność tarczycy. Twoja opieka medyczna chyba nie jest najlepsza, skoro tyle czasu mija, a ty nadal masz zbyt wysokie tsh.

Dawka 62,5 jest ok, ale tylko w okresie przejściowym, czyli wchodź powoli na dawkę E75. Źle się czułaś, bo masz sporą i długoletnią niedoczynność, jak już nasycisz się hormonem T4, to lepiej będziesz znosiła manipulacje dawką. Ale możliwe jest też, że akurat jesteś jedną z dziewczyn, które muszą wprowadzać zmiany dawkowania maleńkimi kroczkami, po 6,25 jednostki przez kilka dni, potem 12,5 i tak powolutku do dawki docelowej. Potem na jednej 4-6 tygodni i badanie trójki tarczycowej.
      • nebiru Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 28.12.12, 16:22
        Posłuchaj rad pieska i po prostu podnos o 6.
        Jak nie hustasz dawka raz 50 a raz 75 tylko ciagle bierzesz to samno to z czasem sama zaczynasz czuć, że opotrzebujesz nastepne 6 dorzucic. Jest to dobre szczególnie gdy dłużej nie masz szans na badanie fT3 i fT4. W ten sposób ani nie zdychasz z niedoczynnosci ani nie wpedzisz się szybko w nadczynnośc. No a co kilka miesiecy na pewno do polski możesz przyjechac i zrobic badania.
        • jacinda Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 29.12.12, 15:57
          Bardzo dziekuje za wszystkieg odpowiedzi. Bede wiec powoli podnosic dawke do 75.
          Zrobilam tez wczoraj badania ferrytyny, D3 i vit B12. Dam znac w poniedzialek, jaki mam wyniki. Pozdrawiam,
    • jacinda Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 02.01.13, 14:14
      Witajcie,
      Oto moje kolejne wyniki. Czy ktos moglby prosze pomoc w interpretacji?
      Od tygodnia jestem na dawce E75

MPV 11.7 fl (8-11)
      B12 827.5 pg/ml (191-663)
      Ferrytyna 22.66 ng/ml (13-150)
      Zelazo 139 ug/dl (37-145)

TSH 3.8 miU/l (0.27-4.20)
      FT3 3.69 pmol/l (3.13-6.76) 15.43%
      FT4 15.39 pmol/l (12.0-22) 33.90%

AntyTG 392.3 IU/ml (<115)
      AntyTPO 65.47 IU/ml (<34)

Dziekuje.

• jacinda Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 02.01.13, 14:16
        Re: vit B12, ferrytyna, MPV i. in. wyniki
        devilyn 02.01.13, 12:20 Odpowiedz
        Ferrytynę masz kiepską i przydałoby się żelazo na receptę, nie warto oznaczać fe we krwi gdyż pokazuje ono tylko ile w diecie żelaza dostarczamy.

Masz wysokie przeciwciała co świadczy o stanie zapalnym gruczołu, warto zrobić usg tarczycy.

Ft3 i Ft4 przelicz na % odnośnik masz na głównej stronie.

• jacinda Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 02.01.13, 14:22
          Ferrytyna: niestety nie dostane recepty, gdyz nie moge dostac sie do zadnego dobrego lekarza. Mnostwo kasy juz wydalam na takiego, ktory w ogole mnie nie leczyl (prosze zobaczyc poprzednie wyniki).
          Lekarza ogolnego tez nie mam, bo nie mieszkam w Polsce. Czy jest jakies zelazo nie na recepte?
          Co powiecie na to: www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=206&prodid=502&cid=139

Co mi da usg tarczycy poza potwierdzeniem stanu zapalnego?
    • pies_z_laki_2 Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 03.01.13, 11:18
      Halina, nie spamuj, proszę!
      Jeśli nie masz nic do powiedzenia, a tylko zapraszasz na swój blog, to takim forumowiczkom dziękujemy!!!

Jacinda -
      - usg pokazuje nie tylko czy jest stan zapalny (bo na pewno jest, skoro p.ciała masz wysokie), ale także wielkość tarczycy, czyli pośrednio jej możliwości produkowania hormonów. Robi się co rok- dwa dla monitorowania sytuacji (porównanie stanu). Nie jest konieczne przy już posiadanej diagnozie, decyzja należy do lekarza, albo do ciebie, czy zrobisz usg teraz, czy później.
      - wyniki masz takie sobie
      TSH 3.8 miU/l (0.27-4.20) - stanowczo za wysoko, konieczne podniesienie poziomu fT4
      FT4 15.39 pmol/l (12.0-22) 33.90% - stanowczo za mało, konieczna suplementacja tyroksyną!
      FT3 3.69 pmol/l (3.13-6.76) 15.43% - na razie za mało, ale to się najpewniej zmieni po uzupełnieniu T4.

Na razie skupiłabym się na podnoszeniu poziomu hormonów tarczycowych (a dzięki temu na obniżeniu tsh), a równolegle ew. uzupełnianie niedoborów żelaza. Poszukaj w aptece preparatów ze sporą dawką żelaza i łykaj w dużym oddaleniu od tyroksyny, czyli tyroksynę rano na czczo, a żelazo z jedzeniem wieczorem.

Oto kopia z innego wątku na temat dobrych preparatów żelaza:
      - Biofer Folic, polecałabym też żelazo chelatowane Chela-Ferr bio-complex , chyba z firmy Olimp, niedrogie, skuteczne i mało szkodliwe. Lub zestaw witamin - Prenatal, ma 60mg żelaza, nie siarczanu który rozwala zoładek tylko fumaratu.
      - Sorbifer Durules tam jest 100mg zelaza i iles tam witaminy C lub
      - Tardyferon 80mg żelaza albo
      - Tardyferon Fol 80mg zelaza i 0,35mg kwasu foliowego. ta ostatnia opcja jest wygodna z tego powodu, ze przy przyjomwaniu zelaza powinno sie przyjmowac kwas foliowy
      (autora nie zapisałam)
    • jacinda Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 03.01.13, 11:19
      Dziekuje za odpowiedz.
      U mnie cisnienie jest zawsze 120/80.
    • muktprega1 Re: Nowa z Hashimoto (wyniki, itp) 03.01.13, 12:56
      > jestem przerażona że Ty lecz
      > ysz się sama.

Twoje przerażenie wzrośnie jak przeczytasz wątek (zaczęłam od siebie, ale polecam całość do czytania):
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
      Widzisz zanim zarejestruję się gdziekolwiek, to najpierw (Hashimoto najpierw czytałam i próbowałam pojąć) dokształcam się w temacie i dużo czytam, polecam ten sposób. smileNiestety większość z nas trwa dzięki forum, nawzajem ucząc się od siebie, korzystając z doświadczenia innych
    • jacinda Nowe wyniki 16.01.13, 18:47
      Bardzo dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

Udalo mi sie dostac na wizyte do rewelacyjnej pani edokrynolog (na wizyte czeka sie 3 lata). Wszystko mi wyjasnila i wiele pokrywalo sie z tym, co tutaj wyczytalam.
      Przepisala mi tez zelazo oraz vit D3. I kazala zostac na dawce E75.

Odebralam dzis nowe wyniki i widze znaczna poprawe (4 tygodnie brania E75). Nie wiem tylko dlaczego ta prolaktyna tak poszla do gory.
      Czy nie powinnam troche zwiekszyc do E100? Dodam, ze staramy sie o dziecko i ponoc TSH powinno byc ok 1.

Wniki 15.01.2013
      TSH 2.32 mIU/l (0.27-4.20)
      FT3 28.10%
      FT4 52.70%
      PRL 1467 uIU/ml (102-496)

Dziekuje.
      • pies_z_laki_2 Re: Nowe wyniki 17.01.13, 12:45
        Powinnaś smile
        Między 50% a 100% normy masz jeszcze mnóstwo miejsca na podniesienie dawki tyroksyny tak, żeby tsh jednak spadło niżej 2.

Trzymaj się smile
        • jacinda Re: Nowe wyniki 17.01.13, 17:09
          Serdecznie dziekuje. Bede wiec powoli podnosila do 100.
          Tak na marginesie to czuje sie o niebo lepiej!
          • muktprega1 Re: Nowe wyniki 17.01.13, 17:21
            > Tak na marginesie to czuje sie o niebo lepiej!

I to jest takie budujące dla wszystkich czytających smile Fajnie
          • rosteda Re: Nowe wyniki 18.01.13, 23:51
            jacinda napisała:

> Serdecznie dziekuje. Bede wiec powoli podnosila do 100.
            > Tak na marginesie to czuje sie o niebo lepiej!

Uwazam ze nie powinnas tego robic.
            Wyniki kontrolne robisz tydzien albo dwa tygodnie po zwiekszeniu dawki i uwazasz je za wiarygodne?
            Po zmianie dawki wyniki sa wiarygodne dopiero po 4-6 tygodniach.
            Za nastepne dwa tygodnie TSH moze jeszcze spasc a fT4 pojsc w gore.
            Prolaktyna wraca do normy samoistnie jak sie ma optymalna dawke tyroxyny.
            Lekami nie potrzeba jej obnizac. A leki obnizajace prolaktyne maja dzialania uboczne - poczytaj ulotke - takie jak napisalas w pierwszym poscie.
            Czy ty nie masz nietolerancji laktozy? Te twoje biegunki nie sa zwiazane z duza iloscia produktow mlecznych? Wiele tabletek tez zawiera laktoze.
    • jacinda JESTEM W CIAZY!!!!!! 21.05.13, 10:54
      Po 2.5 latach wreszcie sie nam udalo! To dopiero 7t4d, wiec jeszcze dalek droga przed nami, ale widac, jak bardzo pomoglo nam wyregulowanie hormonow tarczycy i to faorum, za co jestem Wam BARDZO wdzieczna!!!!
      Nadal mieszkam za granica (teraz w innym kraju, ale podejscie do leczenia tarczycy takie samo, jak wczesniej) i tutaj powiedzieli mi 'wyniki w normie, nie ma co sie martwic'. Badania bede miala robione co 4 tygodnie, ale wynikow nigdy nie dostane do reki sad
      Teraz jestem w Polsce na 2 tygodnie (niestety nie bede mogla juz wrocic w czasie tej ciazy) i oto moje najnowsze wyniki:
      (wszystkie normy dla I trymestru)

Dawka euthyrosku od 4 Marca 112,5 (czulam sie swietnie na tej dawce)
      TSH = 1.3 mIU/I (0.33-4.59)
      FT3 = 4.58 pmol/l (36.53%)
      FT4 = 17.65 pmol/l (74%)

Ferrytyna = 38.13 ng/ml (13-150) - od stycznia bralam Sorbifur 1 tabletke. Orzestalam brac 3 tygodnie temu, bo czytalam sprzeczne informacje nt brania zelaza w ciazy i nie wiedzialam co robic.
      Wapn w surowicy = 9.2 mg/dl (8.8-10.2)
      Cholesterol calkowity = 143 mg/dl (mniej niz 200)

Do lekarza ide dopiero za tydzien, ale jestem ciekawa, co Wy myslicie.
      Aha, co do objawow, to mega zmeczenie (ale to ponoc normalne w ciazy). Dwa razy mialam straszny bol miesni i stawow, ktory trwal caly dzien i musialam nawet przez to lezec w lozku, bo nie mialam sily chodzic. Czasami mam mrowienie w palcach rak i stop. Ale biegam 3 razy w tygodniu i plywam 4 razy w tygodniu, wiec nie jest az tak zle chyba.
      • lettina Re: JESTEM W CIAZY!!!!!! 21.05.13, 14:52
        odpowiedziałam Ci w moim wątku, ale tu też gratuluję i trzymam kciuki! jesteśmy na podobnym etapie, jednak ja ciągle mam jakieś wątpliwe atrakcje... o bieganiu i pływaniu nie ma mowy - brak sił, choć marzył mi się basen. ale wszystko da się przetrwać, byle było zdrowe smile

ja zaszłam dzięki obniżeniu prl dostinexem. teraz próbuje podobnie moja koleżanka - też problemy z prl i podobny wiek. coraz nas więcej wink
        • jacinda 12tc wyniki 19.06.13, 19:32
          12 tc moje wyniki
          Dawka euthyroxu 112

TSH: 1.3 [norma: I trymestr 0.33-4.59]
          FT4: 17.04 [norma: I trymestr 12.1-19.6]
          FT3: 4 [norma: I trymestr 3.78-5.97]

Ferrytyna: 58.31 [13-150]
          Wapń w surowicy: 9.82 [8.8-10.2]

Miesiąc temu miałam dokładnie takie same wyniki.

Lekarka powiedziała, aby do końca czerwca brać 112, a od 1 lipca podwyższyć do 125. Ale zastanawiam się dlaczego, skoro wyniki się nie zmienił. Czy dlatego, że wchodzę w drugi trymestr?

Co do ferrytyny i wapnia powiedziała, że wystarczą witaminy ciążowe, które biorę.

Dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka