Dodaj do ulubionych

rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy!

23.01.13, 20:57
od paru lat choruję na niedoczynność tarczycy spowodowaną hashimoto. Nie wiem już co mam robić , bo ciągle nie mogę dobrać sobie dawki . Czuję się fatalnie, jakbym stała nad grobem, ale nie będę wam truła o moim samopoczuciu. Proszę Was tylko o pomoc w ustalniu dawki hormonu. ostatnie wyniki na dawce 100 x 5 dni letrox i 2 x 150 letrox.
Z 19.01.13

TSH 4,21 NORMA 0,27-4,20
FT 4 0,956 NORMA 0,93-1,70
FT 3 2,58 NORMA 2,57-4,43

w czerwcu robiłam dodatkowo:
KORTYZOL 15,85 NORMA 6,2-19,4
wit b12 208,8 NORMA 197-866
krew utajona ujemna
pasożyty nie wykryto
parathormon 69,37 NORMA do 65
witamina D Total 10,5 NORMA 30-80 i tu cały czas jstem na vigantolette 1000 1x 1

proszę o każdą sugestję.
Obserwuj wątek
    • arronia Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 23.01.13, 21:53
      > TSH 4,21 NORMA 0,27-4,20
      > FT 4 0,956 NORMA 0,93-1,70
      > FT 3 2,58 NORMA 2,57-4,43

FT4 3.38% [wynik 0.956, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 0.54% [wynik 2.58, norma (2.57 - 4.43)]

Baaardzo niskie wyniki hormonów tarczycy, TSH wysokie.
      Potrzebna wyższa dawka. Wprowadzana stopniowo.

> wit b12 208,8 NORMA 197-866

Potrzebna suplementacja. Najlepsza byłaby w zastrzykach - ale to ktoś musi zapisać.

> witamina D Total 10,5 NORMA 30-80 i tu cały czas jstem na vigantolette 1000 1x

Baaardzo niski poziom wit. D.
      Potrzebna aktywna suplementacja, znacznie wyższymi dawkami.

O parathormonie się nie wypowiadam z braku wiedzy w temacie.
    • maroma1 Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 23.01.13, 22:07
      Aronia , co proponujesz . może zwiększyć 150 na 4x w tygodniu ?
      • arronia Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 23.01.13, 22:28
        Nie jestem lekarzem, żeby proponować wink

Gdyby o mnie chodziło, wolałabym wprowadzać zmiany bardziej powoli.
        Teraz bierzesz mniej więcej 115 dziennie (dodane wszystkie dawki i podzielone na 7).
        Może spróbować bardziej wyrównać dawkowanie i zacząć od brania 125 codziennie? I od tego wychodząc, podnosić dalej?

Ktoś coś doradzi?
        • aada1 Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 08:02
          Witaj
          Bierz codziennie taka samą dawkę hormonu , nie skacz z dawkami- wtedy tylko głupoty wychodzą.
          Zacznij od 125 mg codziennie - odczekaj 4 tygodnie i zrób badania, wystarczy ft4 i ft3.
          Na forum są posty odnośnie witaminy D3, zobaczysz dawkowanie przy dużych niedoborach.
          1000 jednostek to dawka która jest dawka zapobiegawcza, którą łyka się jak ma się poziom witaminy w normie.
          Ja brałam 3000 tys w lecie potem zeszłam do 2000 tys ( czas wakacji)
          Do zrobienia masz jeszcze ferrytynę aby wykluczyć anemię spowodowaną brakiem żelaza.
          • alva_alva Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 09:29
            Obecnie kobieta bierze 800 mg tyroksyny tygodniowo. 125 mg dziennie oznacza 875 mg tygodniowo, więc dawka się zwiększy o 10 mg dziennie. Myślę, że trochę mało i że można by dołożyć więcej. Co do tych głupot, to nie chce mi się już powtarzać, ale jest na ten temat wątek i ustaliliśmy w nim, że dokładanie w któryś dzień lub dni u niektórych osób wpływa na samopoczucie, ale okres półtrwania tyroksyny wynosi 7 dni i dokładanie 25 mg w weekend nie prowadzi do żadnych głupot. Na wyniki w labie nie ma to żadnego wpływu.

Co do wit. D i parathormonu , wygląda na to, że masz lekką , wtórną nadczynność przytarczyc na skutek za niskiego poziomu wit. D. Czy robiłaś densytometrię kości celem sprawdzenia gęstości kości?
            • pies_z_laki_2 Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 13:11
              > Co do tych głupot, to nie chce mi się już powtarzać, ale jest na ten temat wątek i ustaliliśmy
              > w nim, że dokładanie w któryś dzień lub dni u niektórych osób wpływa na samopoczucie, ale
              > okres półtrwania tyrosyny wynosi 7 dni i dokładanie 25 mg w weekend nie prowadzi do żadnych
              > głupot. Na wyniki w labie nie ma to żadnego wpływu.

Alva, kolejny raz proszę cię, nie rób nowym forumowiczkom wody z mózgu!!!
              Nic nie ustaliłyśmy, to ty jako jedna zostałaś przy swojej koncepcji, cała reszta dziewczyn miała inne zdanie i dawała c nawet źródła medyczne. Ty jednak wiesz swoje i zostań przy tym, nie ma problemu. Dla ciebie ma to sens i nie ma znaczenia skakanie po dawkach. OK.

Tylko nie próbuj wmawiać nowym, niedoświadczonym, szukającym dopiero odpowiedzi na mnóstwo pytań, że jesteś autorytetem w sprawach tarczycowych i że należy brać raz 100 a raz 150 jednostek tyroksyny i że to nie ma znaczenia dla wyników i dla dobrostanu Hashimotki!!!

Alva, masz mnóstwo czasu, jak widzę, doradzasz ile się da i dziękuję ci za to serdecznie. Ale nie obrażaj przy tym nikogo, nie wprowadzaj w błąd, nie manipuluj, proszę.
              • arronia Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 13:43
                Wyjaśnienie dla autorki wątku:

Na forum są podzielone zdania, czy dawka powinna być codziennie taka sama, czy niekoniecznie.

Pierwsza opinia - ponieważ okres półtrwania tyroksyny w organizmie wynosi ok. 7 dni, to poziom hormonów i tak się "uśredni". Czyli zmienna dawka nie jest problemem.

Druga opinia - doświadczenie części pacjentek podpowiada im, że zmieniająca się w ciągu tygodnia dawka pogarsza ich stan.

Wątek na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141360431,141360431,Naprzemienna_dawka_tyroksyny.html
              • alva_alva Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 16:37
                pies_z_laki_2 napisała:

> Nic nie ustaliłyśmy, to ty jako jedna zostałaś przy swojej koncepcji, cała resz
                > ta dziewczyn miała inne zdanie i dawała c nawet źródła medyczne. Ty jednak wies
                > z swoje i zostań przy tym, nie ma problemu. Dla ciebie ma to sens i nie ma znac
                > zenia skakanie po dawkach. OK.

Jest dokłądnie tak jak napisała Aronia, czyli zdania są podzielone co do ODCZUĆ. Część z nas znosi zle dokładanie w weekend, a dla innych nie ma to znaczenia, ale to są wyłącznie odczucia. Natomiast nie ma żadnych wątpliwości, że na wynik na papierze w labie dokładanie 25 mg w dwa dni nie ma wpływu i że można nawet podawać jednorazowo dawkę z siedmiu dni raz na siedem dni. Źródło medyczne potwierdzające tę informację podała hasi-tess tym razem, a nie ja.Jak nie doczytałaś, to Aronia ci podała linka.
                >
                > Tylko nie próbuj wmawiać nowym, niedoświadczonym, szukającym dopiero odpowiedzi
                > na mnóstwo pytań, że jesteś autorytetem w sprawach tarczycowych i że należy br
                > ać raz 100 a raz 150 jednostek tyroksyny i że to nie ma znaczenia dla wyników i
                > dla dobrostanu Hashimotki!!!

NIgdzie nigdy nie napisałam, że jestem jakimś autorytetem.Nie wiem skąd masz takie przekonanie.
                >
                > Alva, masz mnóstwo czasu, jak widzę, doradzasz ile się da i dziękuję ci za to s
                > erdecznie. Ale nie obrażaj przy tym nikogo, nie wprowadzaj w błąd, nie manipulu
                > j, proszę.

Myślę, że nie rozumiesz znaczenia słowa "obrażać".Dla ciebie każdy kto ma inne zdanie niż ty albo co gorsza poda jeszcze na to zdanie literaturę, to cię obraża, a jak ktoś cię poprawi i wyjdzie na to, że gdzieś nie miałaś racji , to nie przyznasz komuś racji, tylko oskarżasz go o manipulację.Każdy z nas się myli, każdy ma różne doświadczenia, choruje na inne choroby współistniejące , czyta różne źródła i właśnie dzięki temu możemy sobie wzajemnie pomagać, uzupełniać swoją wiedzę i to nie nazywa się manipulacja czy obrażanie, tylko dociekanie pewnych faktów i dokształcanie się w zakresie swoich chorób.
                • pies_z_laki_2 Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 25.01.13, 17:35
                  Alva, droga moja, nic nie zrozumiałaś, a mnie się nie chce tłumaczyć... ale chyba muszę...

> > Tylko nie próbuj wmawiać nowym, niedoświadczonym, szukającym dopiero odpowiedzi na mnóstwo pytań, że jesteś autorytetem w sprawach tarczycowych (...)
                  >
                  > NIgdzie nigdy nie napisałam, że jestem jakimś autorytetem.Nie wiem skąd masz takie przekonanie.

Przeczytaj jeszcze raz to zdanie. Ułatwię ci: "Tylko nie próbuj wmawiać nowym (...), że jesteś autorytetem (...)". Nadal uważasz, że to ja mam takie przekonanie? I to jest właśnie przykład na manipulacje...

(pisanie o "głupotach" jest obrażaniem, chyba że mamy inny system wartości...)
                  • alva_alva Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 26.01.13, 01:00
                    Szkoda czasu na te puste dyskusje, które nikomu nie pomagają, a które starasz się intensywnie wzbudzać w każdym wątku, w którym coś napiszę. Sama napisałaś, że " wychodzą głupoty ", a ja odpisałam, że żadne głupoty nie wychodzą w wynikach od dokładania 25 mg tyroksyny w weekend.I nic poza tym. To nie oznacza, że ty wypisujesz głupoty, choć tak to odbierasz.Jesteś przewrażliwiona i każde słowo odbierasz jako atak na Twoja osobę, a potem z jakiś dziwnych powodów rzucasz co rusz jakieś zaczepne teksty, wyolbrzymiając i dokładając sobie wyimaginowane treści. Skupmy się na faktach i medycznych doniesieniach, a faktem jest , że dokładanie 25 mg co weekend nie ma wpływu na wyniki w labolatorium, może mieć jedynie znaczenie jeśli chodzi o czyjeś samopoczucie i tyle w tym temacie.
        • muktprega1 Re: rozjechane wyniki trójki tarczycowej, pomocy! 24.01.13, 10:55
          Na Twoim miejscu, też tak zrobiłabym jak proponuje Arronia, skoro znalazłaś się na forum , to znaczy, ze nie masz dobrego endo? Czy wykorzystałaś wszystkie możliwości w poszukiwaniach?

> 100 x 5 dni letrox i 2 x 150 letrox.

Większość z nas źle znosi skaczące dawki, ale Twoje, aż 50, to bardzo duża różnica, zbyt duża, moim zdaniem.
    • alva_alva Objawy 24.01.13, 09:31
      Maromo, po wynikach jakie podajesz, czyli krew utajona i pasożyty, wnioskuję, że masz dolegliwości przewodu pokarmowego, pewnie biegunki.Jakie dokładnie masz problemy z przewodem pokarmowym? Miałaś kolonoskopię, gastroskopię?

Opisz proszę swoje wszystkie objawy, bo to bardzo ważne, żeby może coś doradzić.
      • maroma1 Re: Objawy 25.01.13, 20:35
        Dziekuje za kazda wasza wypowiedz. Co do objawow to mam ich sporo, przedewszystkim chyba mam dodatkowe skurcze serca. Objawia sie to takim jednym mocnym i niespodziewanym skurczem , oprocz tego bole i klocia w klatce piersiowej. Nie mialam kolonoskopi, ani gastroskopi ,nie mam biegonek , ani tez bolow brzucha , ale mam dziwne uczucia w obrebie jamy brzusznej , nie wiem jak to opisac, to cos tak jakbym w jamie brzusznej miala rybke, ktora mnie od srodka kasakie jakby kopniecia , ruchy. Dodatkowo w roznych czesciach ciala mam takie pulsowania, drgania. Od jakiegos czasubzaczelam uzywac glukometru i cos dziwnego dzieje sie z glukoza, bo podczas takich epizodow z sercem , jak tylko zmierze sobie cukier to zawsze mam bardzo niski , tak ok 58, czasami 62, do 76 . Z chorob towarzyszacych to od listopada mam stwierdzona tezyczke przez neurologa. Proby tezyczkowe bedze miala 10.02.13r. A tezyczka zostala rozpoznana po objawach' dretwienie i mrowienia w lewej rece i polowie twarzy, pozatym stwierdzono + objaw chwostka. Ferytyne robilam wapn calkowity 2,36 norma 2,1-2,6. Bylam u 3 kardiologow , zaden nic nie stwierdzil . Nie wiem czy te wszystkie ogjawy moga byc od tarczycy, bylam nawet u psychiatry, ale ten po rozmowie ze mna stwierdzil , ze problem na pewno nie lezy w mojej psychice. Nie wiem juz gdzie szujac pomocy. W przeciagu 4 lat zmienilam juz 3 endo.'i nic, w marcu ide do kolejnego, bardo kocno zachwalanej pani doktor, zobaczymy moze ona jakos zaradzi. Na razie zastosuje sie do waszych sugesti i od jutra zaczynam codzienna suplementacje po 125 letroxu. Mysle, ze wiecie duzo wiecejnod lekarzy , bo chorobe znacie id srodka. Ja nigdy wczesniej nie przywiazywalam do niej uwagi , bo lykalam sobie hormon i nic sie nie dzialo. Przepaszanm za stylistyke i bledy, ale zepsul mi sie laptop i musze ratowac sie tabletem, a piasnie na nim nie jest komfortowe.

• alva_alva Re: Objawy 26.01.13, 01:12
          Nie masz hipokalcemii.Wapń całkowity w normie, ale tężyczkę może także wywołać hipomagnezemia ( jak wyniki magnezu?) oraz hipofosfatemia, nawet przy odpowiednim stężeniu wapnia we krwi.
          Wykluczona jest raczej niedoczynność przytarczyc , bo parathormon powyżej normy.
          Powinnaś mieć zrobione badanie kości pod kątem osteoporozy.

Objawy sercowe, kłucia w klatce piersiowej itd, jeśli występują wraz z niskim cukrem, to objaw prawdopodobnie hipoglikemii.Czy przy tym się pocisz więcej, odczuwasz drgania rąk, uczucie słabości, czasem bóle głowy, głód? Cukier, który podajesz, jest za niski, ale nie jakoś kosmicznie niski.Można jednak przy takim cukrze mieć objawy typowej hipoglikemii.

Jaki masz cukier przeważnie na czczo? Jaki 1 h i 2 h po posiłku? Robił ci ktoś krzywą cukrową?
          • maroma1 Re: Objawy 26.01.13, 23:03
            Odczuwam slabosc,dodatkowo uczucie trzesawki wewnatrz , poty i lek. Magnez mam na dolnej granicy, ale w normie. Nie mialam robionej krzywej cukrowej , ciagle szukam przyczyny mojego samopoczucia i sama nie wiem jakie badania powinnam zrobic . Badania hormonow na pewno zrobie po 4 tygodniach, ale czy jeszcze cos powinnam zrobic. Jutro zrobie sama na glukometrze rano i po 1h zobaczymy jaki bedzie wynik.
            • alva_alva Re: Objawy 26.01.13, 23:26
              A skąd masz glukometr? Ktoś w rodzinie choruje na cukrzycę?
            • muktprega1 Re: Objawy 27.01.13, 12:57

> witamina D Total 10,5 NORMA 30-80 i tu cały czas jstem na vigantolette 1000,

Koniecznie większa dawka lecznicza potrzebna, mówi Ci to osoba, która doświadczyła 2 pobytów w szpitalu z powodu "ataku serca" oraz migotania przedsionków. Badania serca, podobnie jak u Ciebie nie wykazały choroby serca.
              Masz podobnie jak ja dużo poniżej normy D3, konieczna suplementacja i nie śmieszną dawką 1000, bo to jest kropla w morzu potrzeb, ale dużo więcej, cytat:

3) W ciężkim niedoborze witaminy D (stężenie 25(OH)D w surowicy <10 ng/ml) zaleca się stosowanie dawki leczniczej do 7000 IU/d przez 3 miesiące.....Celem postępowania jest osiągnięcie optymalnego stężenia 25(OH)D w surowicy (30-80 ng/ml), co zmniejsza nie tylko ryzyko złamań i upadków, ale także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych. "

Ja biorę 5000 dziennie, bo D reaguje u mnie ładnie wzrostem. Vigantoletten jest drogi przy takich dawkach, dlatego ostatnio zakupiłam na All..ro Firmy Puritans Pride w kapsułkach Vitamin D3 5000 czyli biorę jedną kapsułkę.
              Wit d3, cytaty na co wpływa (m.in) pogrubienia moje:

"szczególne zainteresowanie budzi więc rola witaminy D3 w patogenezie innych schorzeń takich jak choroby autoimmunologiczne, nowotworowe, endokrynologiczne, metaboliczne, kardiologiczno-naczyniowe oraz choroby przewodu pokarmowego. Szeroki zakres działania witaminy D3 jest najpewniej związany z powszechnym występowaniem receptora wit. D3 w różnych komórkach, tkankach i narządach organizmu (serce, żołądek, trzustka, mózg, gonady, aktywowane limfocyty T i B) Spośród chorób układu sercowo-naczyniowego najwięcej obserwacji dotyczy związku niskiego poziomu witaminy D3 z nadciśnieniem tętniczym oraz niedokrwienną chorobą serca. obniżony poziom witaminy D3 wiąże się ze zwiększoną częstością występowania choroby wieńcowej, niewydolności serca, udaru i choroby obwodowej naczyń"

Przyczyn złego samopoczucia w tej materii można mnożyć w nieskończoność, ale najpierw trzeba wziąć się za te najbardziej widoczne, a jak to nie pomoże, wtedy spekulować sobie dalej, i wyszukiwać coraz to bardziej skomplikowane badanie i przyczyny..
              • pies_z_laki_2 Re: Objawy 27.01.13, 13:23
                > Przyczyn złego samopoczucia w tej materii można mnożyć w nieskończoność, ale najpierw
                > trzeba wziąć się za te najbardziej widoczne, a jak to nie pomoże, wtedy spekulować
                > sobie dalej, i wyszukiwać coraz to bardziej skomplikowane badanie i przyczyny..

Dziękuję! Sama nie ubrałabym tego w słowa tak ładnie jak ty smile
        • aada1 Re: Objawy 26.01.13, 10:10
          maroma1 napisała:

> Dziekuje za kazda wasza wypowiedz. Co do objawow to mam ich sporo, przedewszyst
          > kim chyba mam dodatkowe skurcze serca. Objawia sie to takim jednym mocnym i nie
          > spodziewanym skurczem , oprocz tego bole i klocia w klatce piersiowej. Nie mial
          > am kolonoskopi, ani gastroskopi ,nie mam biegonek , ani tez bolow brzucha , ale
          > mam dziwne uczucia w obrebie jamy brzusznej , nie wiem jak to opisac, to cos t
          > ak jakbym w jamie brzusznej miala rybke, ktora mnie od srodka kasakie jakby kop
          > niecia , ruchy. Dodatkowo w roznych czesciach ciala mam takie pulsowania, drgan
          > ia. Od jakiegos czasubzaczelam uzywac glukometru i cos dziwnego dzieje sie z gl
          > ukoza, bo podczas takich epizodow z sercem , jak tylko zmierze sobie cukier to
          > zawsze mam bardzo niski , tak ok 58, czasami 62, do 76 . Z chorob towarzyszacyc
          > h to od listopada mam stwierdzona tezyczke przez neurologa. Proby tezyczkowe b
          > edze miala 10.02.13r. A tezyczka zostala rozpoznana po objawach' dretwienie i
          > mrowienia w lewej rece i polowie twarzy, pozatym stwierdzono + objaw chwostka.
          > Ferytyne robilam wapn calkowity 2,36 norma 2,1-2,6. Bylam u 3 kardiologow , za
          > den nic nie stwierdzil . Nie wiem czy te wszystkie ogjawy moga byc od tarczycy,
          > bylam nawet u psychiatry, ale ten po rozmowie ze mna stwierdzil , ze problem n
          > a pewno nie lezy w mojej psychice. Nie wiem juz gdzie szujac pomocy. W przeciag
          > u 4 lat zmienilam juz 3 endo.'i nic, w marcu ide do kolejnego, bardo kocno zac
          > hwalanej pani doktor, zobaczymy moze ona jakos zaradzi. Na razie zastosuje sie
          > do waszych sugesti i od jutra zaczynam codzienna suplementacje po 125 letroxu.
          > Mysle, ze wiecie duzo wiecejnod lekarzy , bo chorobe znacie id srodka. Ja nigdy
          > wczesniej nie przywiazywalam do niej uwagi , bo lykalam sobie hormon i nic sie
          > nie dzialo. Przepaszanm za stylistyke i bledy, ale zepsul mi sie laptop i musz
          > e ratowac sie tabletem, a piasnie na nim nie jest komfortowe.
          >

125 mg codziennie i bardzo dobrze . Od czegoś musisz zacząć. Chodzi o to aby organizm zaczął przyjmować codziennie taka sama dawkę i przyzwyczaił się do niej.
          Proszę Cię abyś po 4 tygodniach zrobiła badania. Zakładam, że ta dawka będzie dla Ciebie i tak za mała i będzie wymagane dalsze podniesienie dawki. Tego w ciemno się nie robi tylko na podstawie ostatnich badań.
          Te objawy o których piszesz miną- TSH masz bardzo wysokie jak na hashimotke smile a poziomy hormonów za niskie.
          Przy dobrze ustalonej dawce hormonów "serca nie czujesz" nic też nie ściska Cie w klatce piersiowej, nic nie drętwieje.
          No i koniecznie leczenie anemii. Jeśli są niedobory których nie wyrównasz to samopoczucie będzie dalej kiepskie.

• maroma1 Re: Objawy 29.01.13, 19:52
            w rodzinie nikt nie choruje na żadne przewlekłe choroby, ani na tarczycę , ani na cukrzyce. Glukometr pożyczyłam od koleżanki, bo sama zasugerowała mi ,że te moje incydenty mogą być od spadku cukru. Dawkę letroxu zwiększyłam, zrobię wyniki po 4tygodniach, D3 mam przyjmować 5000 dziennie, czy dobrze zrozumiałam? nie ma obawy ,że się ją przedawkuje? słyszalam opinie, że bardzo niebezpieczne jest jej przedawkowanie. Byłam dziś również u gastroenterologa z tymi dolegliwościami w obrębie jamy brzusznej i jedyne co pan profesor stwierdził to , to że mam włókniako nerwiaka i na tym koniec, a dolegliowości jakie mi dokuczają przypisał niedoczynności i za wysokiemu tsh. Pytałam również czy powinnam może zrobić gastroskopie, albo kolonoskopie, ale powiedział ,że nie ma takiej potrzeby, bo wszystkim steruje tarczyca i stąd moje dolegliwości zarówno sercowe jak również zaburzenia gospodarki cukrowej. Co o tym wszystkim myślicie, sama już zgłupiałam i nie wiem czy to możliwe, żeby mieć tyle dolegliwości wielonarządowych od tarczycy, przecież tsh nie jest jakieś tragiczne. Ostatnio czytałam gdzieś wypowiedz jednej osoby z niedoczynnością , której wynik tsh był niemal , że 300 .
            • maroma1 Re: Objawy 30.01.13, 10:37
              LICZĘ NA WASZĄ POMOC !!!Dziś znowu dokucza mi serce, jest to takie uczucie jakby serce nagle walnęło z taką siłą, do tego pojawia się ból w klatce. Czy to na pewno objaw niedoczynności, czy już jakiejś choroby serca?
              • pies_z_laki_2 Re: Objawy 31.01.13, 17:20
                Przeczytaj bardzo uważnie ten materiał:
                - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99201610,,Niedokrwistosci_B12_Fe_artykul.html?v=2

To jest bardzo przystępnie napisany artykuł z wyliczonymi objawami niedoborowymi.
                Może łatwiej ci będzie przeczekać chwilowe (mam nadzieję) problemy wiedząc, że wszyscy chyba mają tak samo przy wdrażaniu tyroksyny i przy stwierdzonych a jeszcze nieuzupełnionych niedoborach. Trzymaj się ciepło!
                • maroma1 Re: Objawy 01.02.13, 18:43
                  przecież jestem na lekach od 7 lat, skąd w takim razie niedobory Nie mogę tego zrozumieć, że jedni chorzy nie mają żadnych objawów , a drudzy aż tyle. Sugerujesz ,że mam niedobór żelaza, muszę poszukać wyniku z badania ferrytyny i b12 . Mam!!! smile zamieszczam poniżej. Jeżeli możesz zinterpretować wyniki , to będę wdzięczna:

SÓD 139 norma 135-145
                  Potas 4,7 3,5-5,1
                  Mocznik 30,6 17-50
                  Kreatynina 0,5 0,5-0,9
                  kwas moczowy 3,4 2,4-5,7
                  trójglcerydy 46 40-180
                  ALT 22 <31
                  AST 20 <32
                  GGTP 32 5-36
                  Fosforany 3,39 2,7-4,5
                  wapń 2,48 2,2-2,75
                  Żelazo 134,4 37-145
                  amylaza 65 25-125
                  PTH intract 39,11 15-65
                  ob 6 <20
                  kortyzol 15,85 6,2-19,4
                  b12 208,8 197-866
                  ferrytyna 35,12 13-150
                  w morfologi jakieś neutrocyty nieznacznie obniżone , a limfocyty i pozostałw WBC podwyższone.

pozdrawiam,
                  maroma1
                  • pies_z_laki_2 Re: Objawy 02.02.13, 18:47
                    > przecież jestem na lekach od 7 lat, skąd w takim razie niedobory

Właśnie stąd, że od lat musisz być na lekach, bo twój organizm nie działa prawidłowo. Mój zresztą też i mnóstwa innych Hashimotek także.

Jeśli zaś ktokolwiek ci powie, że Hashimoto to taka bezproblemowa i bezobjawowa choroba, że nie daje żadnych dolegliwości, nie sprawia kłopotów i właściwie jak cię coś boli, to na pewno twój wymysł i przywidzenie, to nie wierz temu komuś. Poczytaj sobie jak działa tarczyca, na co mają wpływ hormony tarczycowe, a z tego można łatwo wywnioskować, co może nam szwankować, kiedy tych hormonów zabraknie...

Do dzisiaj też nie wiadomo, czy na pewno hormony syntetyczne są faktycznie tożsame z naturalnymi... Lewotyroksyna jednak nieco się różni od tyroksyny produkowanej przez żywą tarczycę... Na własny użytek przyrównuję to sobie do wanilii i waniliny, niby to samo, a jednak nie całkiem...

Może jesteś jedną z tych, co lepiej by znosiły hormony naturalne z suszonej tarczycy zwierzęcej?
                    • maroma1 Re: Objawy 03.02.13, 15:42
                      zatem jeżeli za to wszystko jest odpowiedzialna tarczyca, to rozumiem, że muszę czekać na wyrównanie hormonów. Przeanalizowałam swoje wyniki od początku choroby i muszę stwierdzić, że praktycznie od samego początku jestem w niedoczynności nie licząc ciąży, bo wtedy hormony były wyrównane. Zastanawiam się czy nie zacząć w takim razie przyjmowania takiej samej dawki jak podczas ciąży(byłam na 150 ). Zastanawia mnie też sprawa tych dodatkowych skurczy serca, może powinnam zacząć przyjmować jakiś lek na to. Jeżeli miałyście podobne problemy, to na pewno wiecie jak mogę je rozwiązać. Poradzcie mi proszę czy mam coś na nie brać , czy czekać , aż same przejdą, i czy w ogóle mogę na to liczyć. Pies_z_laki , czy możesz zinterpretować moje wyniki, b12 jest ok. czy za niska, ferrytyna?
                      nie znam się na tym zupełnie , a widzę, że ty masz dużą wiedzę. Dziękuję za wasze wypowiedzi, one naprawdę pomagają zrozumieć mi tę chorobę. Chociaż mam ją już tyle lat, wcześniej nie sprawiała mi kłopotu i nigdy się nią nie interesowałam.Myślałam, że jak będę przyjmować hormon to zawsze będę się dobrze czuła i wszystko będzie ok., zresztą mój endo twierdził, że wystarczy suplementować letrox , a będzie wszystko w porządku.
                      • maroma1 Re: Objawy 10.02.13, 10:03
                        maroma1 napisała:

> zatem jeżeli za to wszystko jest odpowiedzialna tarczyca, to rozumiem, że muszę
                        > czekać na wyrównanie hormonów. Przeanalizowałam swoje wyniki od początku choro
                        > by i muszę stwierdzić, że praktycznie od samego początku jestem w niedoczynnośc
                        > i nie licząc ciąży, bo wtedy hormony były wyrównane. Zastanawiam się czy nie za
                        > cząć w takim razie przyjmowania takiej samej dawki jak podczas ciąży(byłam na 1
                        > 50 ). Zastanawia mnie też sprawa tych dodatkowych skurczy serca, może powinnam
                        > zacząć przyjmować jakiś lek na to. Jeżeli miałyście podobne problemy, to na pew
                        > no wiecie jak mogę je rozwiązać. Poradzcie mi proszę czy mam coś na nie brać ,
                        > czy czekać , aż same przejdą, i czy w ogóle mogę na to liczyć. Pies_z_laki , c
                        > zy możesz zinterpretować moje wyniki, b12 jest ok. czy za niska, ferrytyna?
                        > nie znam się na tym zupełnie , a widzę, że ty masz dużą wiedzę. Dziękuję za was
                        > ze wypowiedzi, one naprawdę pomagają zrozumieć mi tę chorobę. Chociaż mam ją ju
                        > ż tyle lat, wcześniej nie sprawiała mi kłopotu i nigdy się nią nie interesowała
                        > m.Myślałam, że jak będę przyjmować hormon to zawsze będę się dobrze czuła i wsz
                        > ystko będzie ok., zresztą mój endo twierdził, że wystarczy suplementować letrox
                        > , a będzie wszystko w porządku.

Odezwijcie się proszęsmile
                        • muktprega1 Re: Objawy 10.02.13, 21:05
                          Kochana przeczytaj odpowiedzi od początku wątku, masz wszystko podane jak na tacy, wystarczy zastosować, jeśli chcesz się dobrze czuć
                          • maroma1 Re: Objawy 13.02.13, 21:57
                            zastosowałam się zgodnie z sugestiami , biorę 125 letroxu i w przyszłym tygodniu zrobię kontrolne badania. Nadal czuję się zle i nie wiem , czy kiedykolwiek to się zmieni. Może zawracam Wam głowę , i zanudzam tymi samymi pytaniami, które już padły, ale naprawdę nie wiem do kogo mogłabym się jeszcze zwrócić o pomoc. Robiłam różne badania , byłam u specjalistów, jednak nikt mi niestety nie umie znalezć powodu mojego złego samopoczucia. Ostatnio tak jak pisałam zrobiłam próbę tężyczkową , jest ujemna.Byłam nawet u dwóch niezależnych psychologów, żeby może oni ocenili, czy to nie leży gdzieś głębiej. Jednak lekarze zgodnie twierdzili, że to nie moja psychika płata mi figle.
                            • arronia Re: Objawy 13.02.13, 22:15
                              > zastosowałam się zgodnie z sugestiami , biorę 125 letroxu i w przyszłym tygodni
                              > u zrobię kontrolne badania.

A ile czasu po zmianie dawki to będzie?
                              Bo jak mniej niż 4 (albo lepiej 6) tygodni, to nie ma sensu - lepiej poczekać.
                              • maroma1 Re: Objawy 13.02.13, 22:30
                                4-tygodnie, robić czy jeszcze czekać kolejne dwa i czy dodatkowo zrobić coś jeszcze co pomoże mi znależć złoty środek.
                                • muktprega1 Re: Objawy 14.02.13, 00:32
                                  Jak 4 tygodnie, to myślę, że już możesz zrobić Ft3 i Ft4. Przepraszam, ale nie mogę czytać już od początku, co bierzesz i w jakiej ilości, mogłabyś to zebrać i napisać jeszcze raz?
                                  Chodzi o suplementowanie:
                                  D3 - w jakiej ilości i od kiedy?
                                  ferrytyna "
                                  B12 "

> A tezyczka zostala rozpoznana po objawach' dretwienie i mrowienia w lewej rece i polowie twarzy, pozatym stwierdzono + objaw chwostka.

Jak to u Ciebie wygląda? Czy dalej masz te objawy? Z tego, co wiem, to jest jednym z objawów niedoczynności przytarczyc, czy badałaś je kiedyś ?

• alva_alva Re: Objawy 31.01.13, 18:17
              maroma1 napisała:

Pytałam również czy powinnam może zrobić
              > gastroskopie, albo kolonoskopie, ale powiedział ,że nie ma takiej potrzeby, bo
              > wszystkim steruje tarczyca i stąd moje dolegliwości zarówno sercowe jak równie
              > ż zaburzenia gospodarki cukrowej.

Myślę, że powinnaś zmienić lekarza, skoro ten lekarz twierdzi, że w od niedoczynności tarczycy są za wysokie cukry. Niedoczynność tarczycy powoduje spowolnienie przemiany materii i spowolnienie wchłaniania węglowodanów, co oznacza, że węglowodany wchłaniają się baaaaardzo stopniowo i nie ma tak dużego zapotrzebowania na insulinę. Jesli ktoś jest w nadczynności tarczycy, to owszem, to może cukry podwyższać, ale zdrowa trzustka daje sobie z tym bez problemu radę. Jak zwiększysz dawkę tyroksyny, to cukry pewnie pójdą w górę, o ile jest to na tle niedomogi insulinowej, a nie T2.

Natomiast co do objawów w klatce piersiowej, to ja także myślę, że to efekt niedoczynności tarczycy pewnie.
              • maroma1 Re: Objawy 01.02.13, 17:51
                alva_alva , ja nie mam wysokiego cukru, wręcz przeciwnie mam spadki.
              • maroma1 Re: Objawy 14.02.13, 17:05
                od trzech tygodni biorę: 125 letrox, od dwóch: 3000 vigantolette ,b12 nie biorę , bo nie mam skąd wziąć recepty, żelaza też nie biorę , bo nie wiem ile i jakie. Tężyczki nie mam , bo robiłam próby i wyszły ujemne. Myślę że dlatego , że brałam ok. 7-8 mieś. wapń "Calperos" po 1000 mg dziennie do tego magnez z vit.b6 2x dz. po 3tabl. Mrowień też już nie mam , choć często, przeważnie w nocy, drętwieją mi ręce, ale to prawdopodobnie od kręgosłupa. Przytarczyc nie badałam jakoś specjalnie, jedynie co, to robiłam parathormon. Pierwszy wynik był 69,37 przy norma do 65, drugi robiłam jakieś 2m-ce temu i wyszedł ok. Cukier natomiast miałam przeważnie za niski, a nie za wysoki, ale ostatnio jest ok. może to od wyższej dawki letroxu ta zmiana. Czy , któraś z Was miała takie jazdy z sercem? Jest to takie uczucie podobne do przemęczenia, wtedy kiedy człowiek nie śpi drugą dobę. To takie jakby rozedrganie w klatce i do tego nie zawsze , ale zdarza się jedno mocne uderzenie serca, albo czasem mniej wyczuwalne dodatkowe skurcze .
                • maroma1 Re: Objawy 16.02.13, 22:13
                  czy mogę na Was liczyć?
                • pies_z_laki_2 Re: Objawy 18.02.13, 10:38
                  > od trzech tygodni biorę: 125 letrox,

I jak się czujesz teraz?

> od dwóch: 3000 vigantolette

Przy twoim poziomie D3 zaleca się wyższą dawkę, do 7 tys. jednostek dziennie.
                  Poczytaj tu:
                  - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,126806484,126806484,wit_D3_u_dzieci_i_doroslych.html
                  - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,106572702,106572702,Niedobor_witaminy_D_artykuly.html

> b12 nie biorę, bo nie mam skąd wziąć recepty,

Ja kupuję taką (nie trzeba recepty, a przy twoim poziomie B12 sugerowałabym właśnie taką moc i z kwasem foliowym):
                  - www.iherb.com/NutraLife-B-12-with-Folic-Acid-180-Lozenges/18050
                  (paczki do $80 i 1.814 gramów kosztują raptem 4,- usd)

> żelaza też nie biorę , bo nie wiem ile i jaki

Badałaś już poziom ferrytyny i żelaza, albo TIBC?

• Terapia jest zależna od przyczyny i nasilenie niedokrwistości
                  - - preparaty doustne (Hemofer prolongatum, Sorbifer durales, Tardyferon)
                  - - preparaty dożylne (Venofer)

Źródło "TERAPIA" Rok XVI NR 2, z. 1 (205), LUTY 2008 , Strona 75-81
                  - www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=363&id3=256&id4=1151

> Tężyczki nie mam ,

I świetnie smile

> Cukier natomiast miałam przeważnie za niski, a nie za wysoki

A jak tam poziom insuliny? kierunek insulinooporność... Ostatnio sporo dziewczyn poznaje nowe dla siebie hasło "krzywa cukrowa i insulinowa" czyli badanie obu parametrów z obciążeniem...
                  • maroma1 Re: Objawy 20.02.13, 22:59
                    Chyba jest lepiej, nie idealnie, ale lepiej. Hormony zrobie jednak w przyszlym tygodniu, bo poczatkiem marca mam wizyte u endo, przynajmniej beda aktualne. Ferytyna byla niska; 36 , insuliny nie robilam, na razie dam sobie spokuj, bo cukier chyba sie unormowal i poki co jest ok. Co do b12, musze ja zamowic.
                    • maroma1 Re: Objawy 04.03.13, 22:00
                      mam nowe wyniki:
                      TSH 0,412 NORMA 0,27-4,2
                      FT4 18,07 12-22
                      FT3 5,05 3,1-6,8
                      MAGNEZ 2 1,4-2,6
                      POTAS 4,3 3,5-5,1
                      Jestem na dwce 125 LETROXU, mam na niej zostać? dla przypomnienia na obecnaj dawce jestem ok 7tyg. poprzednia dawka: 5-dni 100 2-dni 125.
                      • pies_z_laki_2 Re: Objawy 05.03.13, 15:00
                        A jak się teraz czujesz?
                        • maroma1 Re: Objawy 05.03.13, 21:19
                          Dziękuję pies_z_laki za zainteresowanie. Miło,że jest ktoś taki jak ty, kto umie słuchać innych i wspierać ich swoim doświadczeniem. Czuję się zdecydowanie lepiej, aczkolwiek jeszcze nie jest tak jak powinno być. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku, więc jestem dobrej myśli. Nie wiem tylko co z dawką, zmieniać, nie zmieniać, no i czy mogę teraz zacząć jakąś dietę, bo mam sporo do zrzucenia. Odkąd zaczełam chorować przybyło mi ok.18kg. próbowałam parę razy diety i systematycznego treningu na rowerze stacjonarnym, ale z marnym skutkiem, bo tracę 3kg. i mogę się zakatować, a waga ani drgnie. Może macie jakieś doświadczenia również w tej kwestii , to chętnie bym skorzystała. Ktoś kiedyś mi "napisał-powiedział", że dopóki mam niedoczynność , to mogę sobie darować wszystkie diety świata, bo to na darmo. Co wy na to? macie jakieś doświadczenia?
                        • maroma1 Re: Objawy 07.03.13, 20:24
                          Dzisiaj byłam u Endokrynologa, mam przyjmować 3ooo d3, letrox 100 x 125 do tego selen cynk i wit.E
                          • pies_z_laki_2 Re: Objawy 10.03.13, 10:33
                            > letrox 100 x 125 do tego selen cynk i wit.E

Nie rozumiem tego dawkowania. Napisz dokładnie, proszę.
                            • maroma1 Re: Objawy 10.03.13, 22:25
                              mam przyjmować 100 na 125, czyli jednego dnia 100, a drugiego 125.
                              • muktprega1 Re: Objawy 12.03.13, 09:56
                                Maroma, dodaj 100 + 125 i podziel na 2 = 112,5 lepiej przyjmować równą codzienną dawkę, chociaż zdarzają się osoby, które preferują skokowe zmiany. Ja należę do tej pierwszej grupy.
                                • maroma1 Re: Objawy 12.03.13, 23:54
                                  muktprega1 napisała:

> Maroma, dodaj 100 + 125 i podziel na 2 = 112,5 lepiej przyjmować równą codzien
                                  > ną dawkę, chociaż zdarzają się osoby, które preferują skokowe zmiany. Ja należę
                                  > do tej pierwszej grupy.
                                  Ja tez lepiej sie czuje przyjmujac codziennie taka sama dawke tylko jak podzielic tabletke, zeby mozna bylo tak suplementowac.
                                  • maroma1 Re: Objawy 13.03.13, 00:03
                                    maroma1 napisała:

> muktprega1 napisała:
                                    >
                                    > > Maroma, dodaj 100 + 125 i podziel na 2 = 112,5 lepiej przyjmować równą c
                                    > odzien
                                    > > ną dawkę, chociaż zdarzają się osoby, które preferują skokowe zmiany. Ja
                                    > należę
                                    > > do tej pierwszej grupy.
                                    > Ja tez lepiej sie czuje przyjmujac codziennie taka sama dawke tylko jak podziel
                                    > ic tabletke, zeby mozna bylo tak suplementowac.letrox nie ma 25 zeby ja mozna bylo podzielic.
                                  • muktprega1 Re: Objawy 13.03.13, 12:41
                                    Czyli masz całe tabletki 100 i 125? Poproś na receptę same 25, bo wtedy można je łatwiej dzielić, albo poprosić w aptece, np jak masz wypisaną receptę na 125, żeby podzielili na 100 i 25.
                                    Ja prosiłam moją lekarz ogólną i nie robiła problemu smile
                        • maroma1 Re: Objawy 09.03.13, 22:08
                          odezwijcie się proszę, bo nie wiem co robić .
                          • ewuchnat Re: Objawy 13.03.13, 13:55
                            Hej. Nie jestem jeszcze super specem, jak niektóre dziewczyny tutaj, ale przeliczyłam Twoje ostatnie wyniki na % (przy dawce 125 dziennie) i
                            ft4 60.70%
                            ft3 52.70%
                            i nie rozumiem czemu lekarz zmniejszył dawkę, zwłaszcza, że mówisz, że się lepiej czujesz!!! wszędzie można przeczytać, że przy hashimoto wyniki ft4 i ft3 powinny być w górnej połowie normy (koło 70%).

Podawałaś swoje wyniki witaminy D, ferrytyny i B12 i wszystko u Ciebie na dole normy. Powinnaś wszystkie trzy podciągnąć. Dziewczyny już Ci doradziły z witaminą D (do 7000), B12 podobno najlepiej zastrzyki, może swojego internistę namówisz? (ale ktoś wkleił też linka do pastylek bez recepty), ferrytyna - ja miałam też taką niską i łykam Ferrum Lek tabletki do żucia x2 czyli 200mg i nie wiem, jaki przynoszą skutek, bo jeszcze badania nie robiłam, ale nie powodują u mnie żadnych skutków ubocznych. Są na receptę, ale bez problemu dostałam od mojej dr.
                            • ewuchnat Re: Objawy 13.03.13, 14:05
                              200mg żelaza (III)
                          • ewuchnat Re: Objawy 13.03.13, 13:57
                            A i jak wrzucasz swoje wyniki to przeliczaj je na %, np tu - www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka