Dodaj do ulubionych

Problemik - pomóżcie

06.04.13, 12:37
Ja - niedoczynność tarczycy leczona od kilku lat. Wydawało mi się, że nauczyłam się z grubsza tej choroby i siebie w tej chorobie.

Trzy tygodnie temu - mój Ojciec - zawał serca na moich oczach.
Aktualnie - Ojciec ma się dobrze, natomiast ja... średnio.

Tydzień temu - sobota - mój puls 116.
Niedziela - 120.
We wtorek u lekarza - 120.

Skierowanie na badania + recepta na propranolol.

Wyniki dotychczas zrobionych badań:

THS 1,42 (0,27 - 4,20)
FT3 2,63 (2,57 - 4,43) 3,23%
FT4 1,12 (0,93 - 1,7) 24,68%

Po propranololu puls zawsze poniżej 100 - najczęściej w przedziale 75 - 85.

Pytanie: co dalej Waszym zdaniem?
Gdzie szukać przyczyny podwyższonego pulsu, co jeszcze przebadać i gdzie szukać pomocy; kardiolog, endokrynolog, a może... psychiatra/psycholog?
Obserwuj wątek
    • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 06.04.13, 12:41
      Mam jeszcze:

Potas 4,56 (3,60 - 5,50) 50,53%
      i
      Magnez 2,21 (1,90 - 2,50) 51,67

smile
    • muktprega1 Re: Problemik - pomóżcie 06.04.13, 17:32
      O widzisz właśnie niedawno pisałam na temat stresu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,142394609,143704249,Re_Po_12_latach_swiatelko_w_tunelu.html
      Wiadomo, że Ft3 jest "spalane" w czasie dużego wysiłku fizycznego, stąd nie jest on wskazany dla wszystkich (dla młodych i w miarę szybko zdiagnozowanych - tak) i przypuszczam, ze tak samo dzieje sie z głębokim stresem, zużywa się Ft3 i jakby wzrasta zapotrzebowanie.
      Ja poszłabym w kierunku badania B12, D3 i przy okazji ferrytyny. A tu mały cytacik:

"Na nasz nastrój może mieć wpływ poziom witaminy B. Brak witaminy B może się wiązać z podwyższoną wrażliwością na sytuacje stresowe. Witaminy B pomagają w metabolizmie neurotoksyn, które mają związek z występowaniem niepokoju."

Nia napisałaś co bierzesz i w jakiej ilości, od kiedy, a to ważna informacja. Wyniki Ft masz jak sama widzisz kiepskie. A czy przed atakiem u ojca czułaś się całkiem dobrze? Czy pewien kryzys obserwowałaś już wcześniej?

• dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 06.04.13, 23:01
        Dzięki za odpowiedzsmile

Od października jestem na dawce (takiej trochę kozackiej) 56,25.
        Sama sobie tak porządziłam - wydębiłam od lekarza siedemdziesiątkę piątkę i zjadam jej trzy częścismile
        Gdybym tego nie zrobiła, byłabym przez całą zimę na 50 i jak się domyślam teraz byłoby ze mną już chyba zupełnie kiepsko.

Odnośnie badań witaminy B12, D3 i ferrytyny zamierzam pójść tym torem, chociaż...
        1. Wkurza mnie to, że muszę za to płacić,
        2. Obawiam się, a nawet jestem pewna, że jeśli wyniki wyjdą w normach (dołach norm) nie znajdę lekarza, który się mną przejmie.

Jak czułam się przed chorobą Ojca?
        Od kiedy zaczęłam badać puls (kilka lat temu) - zawsze był dość wysoki (90 - 100).
        Próbowałam to diagnozować już w ubiegłym roku, ale dwóch lekarzy stwierdziło, że skoro ja tego nie czuję (być może brak skali porównawczej powodował, że faktycznie nie czułam) to widocznie taka jest moja uroda.
        Ale nie będę czarować - puls 120 jest już odczuwalnym, nawet dla mnie 'twardzielki'wink

Mam dwa pytania:
        1. Na poniedziałek mam zaplanowane ekg - czy zażywanie propranololu wpływa na to badanie? Zrobić je przed czy po tabletce?
        2. Odnośnie badania witaminy D3 - zauważyłam straszny rozrzut cenowy wykonania tego badania. Ceny wahają się od 50 do 200zł. Czy to możliwe? Czy to badanie za 50 zł. jest tym samym badaniem co to za 200? Co warto jest zrobić, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?
        • muktprega1 Re: Problemik - pomóżcie 06.04.13, 23:48
          > Sama sobie tak porządziłam - wydębiłam od lekarza siedemdziesiątkę piątkę i zja
          > dam jej trzy częścismile

Chyba lepiej byłoby wziąć 50 i poprosić o 25 (25 można na 4 części , po 6) wtedy istnieje łatwość podwyższania dawki małymi kroczkami. Pójdzie na to? Spróbuj

> 1. Wkurza mnie to, że muszę za to płacić,

mnie też, ale zdrowie ma swoją cenę, nie chcę być już zależna od jakiegoś ignoranta smile

> 2. Obawiam się, a nawet jestem pewna, że jeśli wyniki wyjdą w normach (dołach n
          > orm) nie znajdę lekarza, który się mną przejmie.

Pewno masz rację, jestem tego przykładem smile dlatego cały czas uczę się swojej choroby.

> 1. Na poniedziałek mam zaplanowane ekg - czy zażywanie propranololu wpływa na t
          > o badanie? Zrobić je przed czy po tabletce?

Zdecydowanie przed i w niedzielę wieczór nie bierz

> 2. Odnośnie badania witaminy D3

Sprawdź w laboratorium jaką D3 badają, chodzi o D3 (25-OH), a w moim laboratorium to po prostu D3 całkowite smile
          • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 10.04.13, 18:21
            Jak powiedziałam tak zrobiłamsmile a oto moje dzisiejsze wyniczki badań:

1. Ferrytyna 14,21 norma (20 - 250) minus 2,52%
            2. Witamina B12 360,8 norma (191 - 663) plus 35,97%
            3. Witamina D total 5,88 wartości oczekiwane powyżej 30 ng/ml

Chyba pierwszy raz w życiu cieszę się, że mam wyraźne 'odchyły od normy'.
            Czy na tyle wyraźne by zadowolić panią doktor... czas pokaże - cd. opowieści jutrosmile
            • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 28.04.13, 15:35
              Odświeżam wąteksmile

Poniżej, raz jeszcze umieszczam wyniki wszystkich zrobionych badań:

THS 1,42 (0,27 - 4,20)
              FT3 2,63 (2,57 - 4,43) 3,23%
              FT4 1,12 (0,93 - 1,7) 24,68%

Potas 4,56 (3,60 - 5,50) 50,53%
              Magnez 2,21 (1,90 - 2,50) 51,67

Ferrytyna 14,21 norma (20 - 250) minus 2,52%
              Witamina B12 360,8 norma (191 - 663) plus 35,97%
              Witamina D total 5,88 wartości oczekiwane powyżej 30 ng/ml

Hemoglobina 12,6 (12,0 - 16,0)
              Hematokryt 38,9 (37,0 - 47,0)
              MCV 91,1 (80,0 - 100,0)
              MCH 29,5 (27,0 - 31,0)
              MCHC 32,4 (32,0 - 36,0)

Po wizycie u lekarza... Pani doktor stwierdziła niedokrwistość z niedoboru żelaza.
              Przepisała:
              - Sorbifer Durules - 50 tabletek,
              - Vigantoletten 500 (D3) - 30 tabletek
              i zapewniła, że 'to powinno załatwić sprawę'

Pytanie: czy aby na pewno?
              A jeśli nie, proszę napiszcie co mogę kupić we własnym zakresie i jak zażywać by sobie pomóc, bo na lekarza (tego, a innego, sensownego nie znam) raczej nie mam już co liczyć.
              • agcerz Re: Problemik - pomóżcie 28.04.13, 19:28
                Podnosisz tyroksynę? Bo masz b. niskie hormony.
                Ta wit. D - nie ma szans! Lepiej zakup odpowiedni preparat,n p. Puritan's Pride, na all-o, to taki serwis aukcyjny.
                Na żelazie się nie znam.
                • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 28.04.13, 19:53
                  Dawkę podniosłam sobie samodzielnie z 56,25 x 7 dni/tydzień na 56,25 x 5 dni/tydzień i 2 x 75. Ostrożnie, gdyż:
                  - mam świadomość nadciągającej (małymi kroczkami) pory roku i wiem, że zapotrzebowanie na hormon zmaleje w stosunku do zimy,
                  - stan przedawkowania jest mi znany - nie polecamsmile
                  Zrobię badania za jakieś 3 miesiące i sprawdzę co tam u mnie słychaćsmile

Odnośnie polecanej przez Ciebie witaminy D3 - na szybko wypatrzyłam w necie w dawce 1000 jednostek, kupię coś większego, czy jest to maks tego na co mogę liczyć bez recepty?

Tradycyjnie dzięki za odpowiedzsmile
                  • agcerz Re: Problemik - pomóżcie 28.04.13, 20:06
                    W Polsce CHYBA tak. Tu w Belgii dostaniesz 25 tys. bez recepty (6 dawek) za 4 euro - bierze się 1 ampułkę/tydzień - pomaga, mnie pomogło. Dziewczyny niech się wypowiedzą co do Polski.

Czyli te wyniki, które podałaś, są na niższej dawce?
                    Dobrze, że powoli podnosisz, ale biorąc pod uwagę %, masz ogromny margines, do nadczynności daleka droga.
                    • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 28.04.13, 20:15
                      Tak, wyniki na niższej dawce.
                      Wariant marzeń - podnieść każdego dnia o 6,25 tylko... kto mi tabletki przepisze...
                      Smutna rzeczywistośćwink
                      • pindzia.lindzia Re: Problemik - pomóżcie 30.04.13, 14:24
                        A jak się teraz czujesz psychicznie?
                        Rzeczywiście masz dużo parametrów do "podciągnięcia" i zrobienie tego zajmie trochę czasu. Warto poszukać wsparcia. Ja ze swojej strony polecam dobrego terapeutę, dobry nigdy nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.
                        Czemu Vigantoletten nie jest ok?
                  • pies_z_laki_2 Re: Problemik - pomóżcie 30.04.13, 00:26
                    Darja, zerknij do wątku o witaminie D3, dopiero co pisaliśmy o formie, dawkach i źródłach witaminy D3, z cytatami z medycznych tekstów w językach różnych...
                    - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,143908791,143908791,Hashi_niedoczynnosc_niski_poziom_witaminy_D3_.html
    • dar.ja Re: Problemik - pomóżcie 30.04.13, 17:11
      Odpowiadam zbiorczosmile

1. Poczytałam wczoraj o witaminie D3, jej niedoborach i ich uzupełnianiu.
      Vigantoletten jest dobry tylko... wygląda na to, że nie w przepisanej mi dawce.
      Żeby się ratować, kupiłam dzisiaj (na własną rękę) dwa opakowania tabletek polecanej kilka wpisów wyżej firmy Puritan's Pride 1000jm. - mam plan przez 3 miesiące łykać po dwie dziennie, później zrobić badania, zobaczyć jak ja na to reaguje. Dodatkowo lubię słońce, a słońce lubi mniesmile

2. Wyłudziłam w aptece dodatkowe opakowanie Sorbiferu - zjem, zrobie badania jw.

3. Mojej B12 aż tak bardzo się nie czepiam, w porównaniu z pozostałymi wynikami jest całkiem ładnasmile

4. Jak się czuję? Ostatnio kryzysowo; śpiąco - wolno myśląco - płacząco, ale dam radęsmile

5. Marze o znalezieniu lekarza, który będzie mnie rozumiał, tak bym nie musiała okłamywać i działać za plecami całej reszty.
      Tutaj APEL! Gdyby ktoś znał, kogoś z woj. łódzkiego godnego polecenia - proszę o namiary.

6. Dziękowałam już za odpowiedzi? Dzisiaj jeszcze nie? W takim razie - DZIĘKUJĘsmile
    • devilyn Re: Problemik - pomóżcie 01.05.13, 09:41
      bardzo dobrze podnoszą b12 krople pod jezyk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka