Dodaj do ulubionych

skierowanie na operację

06.04.13, 21:45

Dziewczyny jestem nowa. Wszystko zaczęło się u mnie we wrześniu ubiegłego roku, kiedy to zaczęłam tyć i wymyśliłam sobie, że skoro całe życie się odchudzam,to znaczy, że coś jest nie tak. Zrobiłam prywatnie usg okazało się, że mam duże guzy i tak rozpoczęła się moja wędrówka po lekarzach. 1 od razu przepisał euthyrox najpierw 25,potem 50 mg,biopsja, która pokazała guzki koloidalne, 2 lekarz, jak zobaczył usg zastanawiał się, czy to w ogóle guzki, 3 stwierdził, że to nie od tego tyję,mam zrobić scyntygrafię , która w sumie nie wiem, czy coś pokazała, a 4 lekarz, powiedział, że nic się nie zgadza bo mam hashimoto i normalnie pewnie bym brała leki, ale zachodzi mi na tchawicę guzek i chyba trzeba jednak prawy płat usunąć.
Nie wiem co robić. Termin mam na sierpień, bo w lipcu się bronię i nie mogę na razie nic z nią robić.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: skierowanie na operację 06.04.13, 23:06
      Witaj
      Przy Hashimoto niektórzy mają guzki, czy możesz podać objętość tarczycy? Albo chociaż 3 rozmiary. Kidy było zrobione USG z guzkami? Czy miałaś jakieś wcześniejsze do porównania np?
      Bierzesz w tej chwili 50 tyroksyny?
      Dobrze byłoby dla samej siebie zrobić przeciwciała a-TPO i a-TG oraz koniecznie hormony tarczycy Ft3 i Ft4
      Zbyt mało danych na jakiekolwiek zdanie smile
      • iit2 Re: skierowanie na operację 07.04.13, 07:53
        No fakt nie popisałam się. Już podaję wyniki po kolei od września ubiegłego roku.

1/ TSH 4,0

2/ USG (pierwsze we wrześniu) płat prawy 22*24*60 w całości zajęty przez kilka normoechogenicznych guzków z otoczkami o wymiarach w sumie 25*21 mm,cieśń 4 mm,cień tchawicy nieco przesunięty na lewą stronę

3/ FT3 5.05
        FT4 17,18
        ATG 292,3
        ATPO 159,6
        TGO 57,97

4/ Następnie badanie cytologiczne wynik: obraz cytologiczny odpowiada guzkowi koloidowemu

5/ Kolejne USG w listopadzie płat prawy 21*26*60 w całości wypełniony przez lity guzek o gładkich obrysach z licznymi przegrodami wewnętrznymi

6/ TSH 1,05

7/ Styntygrafia (marzec b.roku) dominuje wydatny guz w rzucie płata prawego,gromadzący przeważającą pulę radiowodu jodochwytność 32%

8/ 3 USG płat prawy 56*27*22 V=17,9 ml
        płat lewy 44*20*14 V= 6,5 ml
        w płacie prawym zlewające się struktury guzkowe na obszarze 41 mm.W cieśni zmiana echogeniczna 19 mm.Echo tarczycy niejednorodne,nieznacznie obniżone.Tchawica nieco przemieszczona na stronę lewą.

No i to byłoby na tyle. 4 lekarzy, 4 wersje,ostatnia lekarka z Sosnowca podobno bardzo dobra,ona powiedziała, że to Hashimoto.........
        Są wskazania do operacji? Czy jest jakieś forum lekarskie, gdzie można się jeszcze skonsultować, bo nie uśmiecha mi się iść do 5 lekarza !!!!!!!!!!!
        A może któraś z Pań jest po operacji i może się wypowiedzieć.
        • muktprega1 Re: skierowanie na operację 07.04.13, 09:53
          > 3/ FT3 5.05
          > FT4 17,18
          > ATG 292,3
          > ATPO 159,6
          > TGO 57,97

Zawsze podawaj wynik wraz z normami laboratoryjnymi, bo każde ma inne normy.
          Tu link do koleżanki po operacji tarczycy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141537342,141537342,po_operacji_tarczycy_kiepskie_samopoczucie_.html
          A jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć, to wrzuć w wyszukiwarkę (prawy górny róg - szukaj) temat i znajdziesz mnóstwo interesujacych Cię wiadomości:

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=operacja+tarczycy
        • kratkawpaski Re: skierowanie na operację 08.04.13, 16:18
          Nie wydaje mi się, żeby konsultacja z piątym endo była u Ciebie konieczna...smile.

Bardzo prawdopodobne, że masz Hashimoto. Jeżeli przeciwciała, o których pisała Muktprega, wyjdą podwyższone, to będzie to potwierdzenie diagnozy. Natomiast duże guzy tarczycy po prostu standardowo się wycina, niezależnie od przyczyny ich powstania. A już bezwzględnie się je wycina, jeżeli uciskają na tchawicę i powodują jej przemieszczenie, tak jak u Ciebie, bo z czasem prowadzi to do problemów z oddychaniem. Jeżeli będziesz czekać z zabiegiem, to z kolei będziesz co chwilę biegać na USG i biopsję, bo trzeba będzie mieć te zmiany pod kontrolą.

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku pytanie nie brzmi, "czy ciąć", ale "ile ciąć" - prawy płat i cieśń czy całość? Inna sprawa, że ostatecznie być może i tak zdecyduje chirurg już w trakcie zabiegu. Tak ogólnie jednak, głowa do góry – ten zabieg nie będzie straszniejszy niż obronasmile
    • pies_z_laki_2 Re: skierowanie na operację 08.04.13, 18:58
      Masz tak powiększoną tarczycę i jeden płat w całości wypełniony guzkiem, że pożytku z niego już mieć nie będziesz.

Też bym już ne biegła do kolejnego endo, a zaczęłabym szukać chirurga. Na pewno znajdziesz jakiegoś odpowiedniego, żeby ci ładnie załatał szyję smile

Trzymaj sie ciepło! I powodzenia przy obronie smile
    • hashi-tess Re: skierowanie na operację 08.04.13, 19:24
      czy zażywasz euthyrox?
      jak długo i w jakiej dawce?

Czy oprócz tycia masz jakieś objawy niedoczynności?

Napisz wszystkie wyniki badań hormonów, koniecznie z normami
      i przeliczone na % normy.

Czy byłaś u p. dr Krysiaka lub Lamparta?
      • iit2 Re: skierowanie na operację 09.04.13, 07:25
        Hej.
        Podam jeszcze raz te wyniki, ale na razie zostały u lekarza rodzinnego,w roztrzepaniu zapomniałam , mam być na wizycie w tym tygodniu, to odbiorę.
        Biorę euthyrox 50 mg od listopada ub.roku.
        W ostatnim okresie nasiliły się strasznie objawy zimna,nie mogę sobie poradzić jest mi tak zimno, na dodatek nerwy po prostu mnie wykańczają, nie potrafię powiedzieć słowa normalnie, a jak podniosę głos, to moment mnie przytyka, lekarz rodzinny przepisał mi proplanol.
        Ostatnia moja wizyta u dr Fronio w Sosnowcu.Myślę, że już wystarczy tych wizyt, a kieruje mnie pani dr do profesora Starzewskiego na zabieg do Szpitala S. Barbary w Sosnowcu
        • natder Re: skierowanie na operację 09.04.13, 07:55
          Witam Cię, ja jestem po operacji usunięcia dużego guza, tym forum zainteresowałam się po operacji i to tutaj dowiedziałam się o tym, że guz był skutkiem a nie przyczyną choroby i że mam Hashimoto.
          Trochę przeżyłam przez ten rok ale wreszcie wiem skąd się biorą moje problemy z samopoczuciem. Z ustawieniem hormonu nie było kłopotu ale pojawiły się niedobory żelaza, wapnia (przytarczyce mam nieuszkodzone) i innych minerałów i witamin. Musisz pamiętać, że nawet jak usuniesz swoją tarczycę to problem Hashi pozostanie i musisz szczególnie mocno kontrolować swój stan, szczególnie pod kątem ew. niedoborów, bo one bardzo dają popalić wink Jeszcze zanim pójdziesz na operację zrób morfologię, poziom ferrytyny, kwasu foliowego, b12 i d3. I na Twoim miejscu jeśli masz niedobory to czekałabym z operacją aż do ich uzupełnienia. Bo od dobrego poziomu powyższych zależy czy będziesz dobrze wchłaniać syntetyczną tyroksynę. Wiesz co Ci jest, masz diagnozę i masz szansę na dobry start w życie bez tarczycy - nie zmarnuj tego smile
          A sama operacja - nie ma się czego bać, bardzo szybko dochodzi się do siebie smile
          • iit2 Re: skierowanie na operację 09.04.13, 22:38
            Bardzo dziękuję za słowa otuchy,podaję jeszcze raz wyniki badań.
            TSH w surowicy 4,0 mm - norma 0,4-4, mm
            następne TSH 2,28 - norma 0,27-4,2
            FT3 5,05 - norma 2,8 - 7,1
            FT4 17,8 norma 12-22
            ATG 292,3 norma 0-11
            ATPO 159,6 norma 0-34
            TSH 1,014 NORMA 0,470-4,640
            TSH 1,05 - norma - 0,4-4,0
            Dodam, że to są wyniki z zeszłego roku, żaden lekarz nie kazał powtórzyć wyników, jedynie na następną wizytę przed operacją zrobić TSH, a pierwsze słyszę o ferytynie,kwasie foliowym,B12 , czy D3 - żaden z 4 lekarzy takich badań mi nie zlecił, dlaczego? !!!!!
            Naprawdę można zwariować ,na dodatek dziś rozmawiałam z dziewczyną która ma stwierdzone Hashimoto i ona wynik ATPO miała 500 , a ja mam 159 pryz normie 34,już nic nie wiem, z dnia na dzień jestem coraz głupsza.Zastanawiam się jak ci lekarze leczą,czy miałam takiego pecha i na 4 złych trafiłam????
            To może ja jednak nie mam Hashimoto ,nie potrzebuję operacji???
            • kratkawpaski Re: skierowanie na operację 09.04.13, 22:57
              Masz Hashimoto, o czym świadczą przeciwciała (sorry, gdzieś mi umknęło poprzednio, że już je oznaczałaś). Są mocno powyżej normy, a czy "tylko mocno", jak u Ciebie, czy "mocno mocno ", jak u Twojej koleżanki, to już nie ma znaczenie - są wystarczająco podwyższone, żeby stwierdzić Hashi. Masz też niedoczynność, co widać chociażby po wartości pierwszego TSH. Ale operacji potrzebujesz nie dlatego, że masz Hashimoto, ale dlatego, że cały prawy płat i cieśń zajmują guzy... Gdyby nie te zmiany, przyjmowałabyś po prostu hormon i tyle.

O ferrytynie, kwasie foliowym, witaminie B12 i D3 mało który endo słyszał w kontekście chorób, w których leczeniu się „specjalizuje”... Twój pech jest więc raczej standardowy. Są na forum osoby, które więcej specjalistów zaliczyły i dłużej się bujały z diagnozą. A na koniec i tak każdy musi sam zadbać o siebie - przyzwyczaj się do tej myśli, bo to Ci znacznie ułatwi leczenie w dalszej perspektywiesmile.
              • natder Re: skierowanie na operację 10.04.13, 07:06
                Są przeciwciała jest Hashimoto smile Standardem w Hashi jest problem z przyswajaniem żelaza, witamin i minerałów dlatego warto by było sprawdzić ich poziom ponieważ ich niedobór utrudnia wchłanianie sztucznej lewotyroksyny którą powinnaś brać a bez której nie da się funkcjonować po operacji.
                A temat lekarzy nie zlecających badań hormonów i innych, o których Ci napisałyśmy i wróżących z wyniku TSH to temat rzeka.
                Masz 2 wyjścia: albo uwierzysz nam na słowo, zrobisz badania i będziesz kontrolować swój stan co pozwoli w miarę bezboleśnie przejść operację i ustawić hormony po operacji albo możesz wierzyć swoim lekarzom, tym czterem i następnym czterem którzy będą mówić to samo, z tym, że w tym drugim przypadku mogę się założyć, że wrócisz tu, prędzej czy później, szukając informacji na temat swojego złego samopoczucia wink
                • iit2 Re: skierowanie na operację 10.04.13, 20:27
                  Dziewczyny dziękuję Wam bardzo, zrobię jeszcze te hormony.Te przeciwciała to jest to ATPO tak?Wiecie jestem na początku drogi, więc jeszcze nie wszystko jest dla mnie jasne. Kurcze ta lekarka Fronio taka polecana,no fakt ona pierwsza stwierdziła Hashimoto,ale nic więcej, do operacji tylko euthyrox 50 mg ,a podobno jedna z lepszych na Śląsku (Sosnowiec)
                • iit2 Re: skierowanie na operację 10.04.13, 20:30
                  A jeszcze jedno,tyję na potęgę. Nic mi nie pomaga,na diecie jestem non stop i tak waga stoi w miejscu,kurcze to mnie chyba najbardziej boli.
                  • agcerz Re: skierowanie na operację 10.04.13, 21:27
                    Sosnowiec jest w Zaglebiu.
                    Waga sie unormuje, gdy unormujesz hormony
                  • natder Re: skierowanie na operację 10.04.13, 22:00
                    Tyć możesz z dwóch powodów, po pierwsze z niedoczynności, po drugie - z braku żelaza. Wiele osób nie może schudnąć mając niedobór żelaza w tkankach. Ja po operacji przybrałam parę kilo i nawet kiedy hormony miałam wysoko waga nie chciała nawet drgnąć mimo diety. Aktualnie mam rzut choroby, jestem w niedoczynności, i jakimś cudem chudnę. Na żelazie jestem od dwóch miesięcy, ostatnio podwoiłam dawkę bo woooolno się ferrytyna u mnie podnosi i myślę, że ten spadek wagi mimo niedoczynności to właśnie od tego.

Masz Hashi a te guzy to nie urosły przecież w pół roku, hę? Pewnie dłuuuugo chorujesz, choć nie zdawałaś sobie z tego sprawy. Więc i niedobory pewnie masz całkiem całkiem wink

Ja do operacji miałam TSH 8 chociaż chirurg chciał żeby było ok. 15 - ale bardzo źle znosiłam leki hamujące pracę tarczycy i nie pozwoliłam się wprowadzić w większą niedoczynność. Tak więc sprawdź sobie poziom hormonów, do operacji masz jeszcze sporo czasu więc jak teraz zrobisz badania to będziesz mieć jeszcze szansę ładnie uzupełnić ew. niedobory. Ja nie dałabym się pokroić bez wysokich poziomów wszystkiego co potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu - bo to się potem bardzo szybko mści. Szkoda tylko, że rok temu nie byłam taka mądra wink
                    • hashi-tess Re: skierowanie na operację 10.04.13, 22:07
                      ja dodam jeszcze, że po wejściu w eutyreozę może się zdarzyć,
                      że guzki zaczną się wchłaniać.
                      Warto je monitorować wykonując usg.
                      • natder Re: skierowanie na operację 10.04.13, 22:11
                        Tess ma rację: zanim dasz się pokroić nie powtórz mojego błędu i koniecznie powtórz usg u nie-prowadzącego Cię, niezależnego radiologa a najlepiej dwóch smile
                        • iit2 Re: skierowanie na operację 11.04.13, 07:07
                          Dziękuję bardzo,robiłam już 3 usg i guzy nadal rosną, ale oczywiście zrobię jeszcze raz. zrobię tez te hormony, czyli ferrytynę,B1,D,3 i coś jeszcze?
                          • iit2 Re: skierowanie na operację 01.05.13, 21:12
                            Dziewczyny dzwoniłam do lekarki bo źle się czuję, jest mi strasznie zimno cały czas ,jestem znerwicowana,waga rośnie,pomimo stosowania diety,kazała mi zrobić tylko TSH,kiedy zapytałam o tycie i czy nie zrobić ferrytyny lekarka powiedziała, że nie trzeba , bo to nie od tego tyję, już sama nie wiem kogo słuchać, a lekarka podobno jedna z lepszych w Zagłębiu. Może jechać jeszcze do kogoś, ale gdzie ,w grę wchodzi Śląsk i Kraków.
                            • agcerz Re: skierowanie na operację 01.05.13, 21:20
                              Zrób te badania odpłatnie - co najmniej TSH i FT3+FT4. Jeśli masz kasę, dorzuć ferrytynę i wit. B12+D3. Musisz mieć orientację w swojej chorobie i obecnym stanie. Na podstawie twoich objawów można przypuszczać, że wymagasz podniesienia dawki tyroksyny.
                            • natder Re: skierowanie na operację 01.05.13, 21:32
                              Prawdopodobnie jesteś już w niedoczynności, tycie i marznięcie to jeden z objawów.
                              Thyrozol może powodować spadek żelaza i anemię a wtedy ciężko jest schudnąć ale przychylam się do opinii Twojej endo, tyjesz bo lek wprowadził Cię w niedoczynność.
                              Po operacji będziesz mieć niedoczynność już zawsze.
                              To, co teraz manifestuje Twój organizm będzie Ci towarzyszyć przez resztę życia jeśli nie będziesz uzupełniać hormonu albo pojawią się niedobory.
                              Operację masz dopiero za jakiś czas więc myślę, że dr zmniejszy dawkę Thyrozolu bo do operacji jednak daleko i nie będą Cię utrzymywać w dużej niedoczynności.
                              Niemniej jednak utrzymanie dotychczasowej wagi będzie trudne i na to musisz się przygotować. Przed leczeniem byłaś bardzo szczupła bo miałaś nadczynność a jak wejdziesz w eutyreozę to myślę, że niestety przybędzie Ci parę kilo...
                              Ja przed leczeniem ważyłam ok. 62 kg, dość dużo jak na mnie, wcześniej pomiędzy 57-59 kg, przed samą operacją 66 (ale Thyrozol brałam tylko 2 i pół miesiąca, bardzo szybko zbijał mi nadczynność). Po operacji waga stała pomimo niedoczynności, wg polskich procedur hormon dostaje się dopiero po wyniku badania histopatologicznego, czyli ok. 3 tygodni po zabiegu. Tyć zaczęłam jakieś pół roku po operacji kiedy zaczęły się pojawiać niedobory żelaza, witamin, minerałów. Teraz ważę ok. 68 kg, biorę żelazo, witaminy, wapń, magnez, potas + dieta - a waga nie chce drgnąć crying Niestety nie czuję się z tym komfortowo, niby tylko 5 kg różnicy, ale źle się z sobą czuję i nie lubię siebie w tym rozmiarze sad

Niestety do operacji większość lekarzy chce aby TSH było powyżej normy, nie wiem czemu, może wtedy tarczyca jest większa i mniej ukrwiona i chirurg ma łatwiejsze zadanie?
                              Mnie operowano przy TSH 8 ale chirurg marudził, że wolałby aby wynosiło ok. 15.
                              Na Twoim miejscu oznaczyłabym TSH oraz FT3 i FT4.
                              • iit2 Re: skierowanie na operację 02.05.13, 20:24
                                Ja biorę 50 mg euthyroxu. To mało,czy dużo? Po co mam w takim razie iść operować tarczycę, skoro i tak to nic nie da, będę dalej gruba i mogę mieć nastroje,zimno mi będzie itp.
                                • pies_z_laki_2 Re: skierowanie na operację 04.05.13, 14:38
                                  > Ja biorę 50 mg euthyroxu. To mało,czy dużo?

To zależy tylko od ciebie, czyli od zapotrzebowania na tyroksynę i od wydolności tarczycy, czy jest w stanie wyprodukować tyle tyroksyny ile potrzebujesz. Czyli jeśli nie produkuje wcale, to przeciętny człowiek potrzebuje 1,6 do 2 jednostek na kilogram masy ciała:

Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
                                  Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Grzegorz Jakiel
                                  Przegląd Menopauzalny 2012; 2: 151–155
                                  "W przeliczeniu na masę ciała ze stosowanej przed koncepcją dobowej dawki tyroksyny wynoszącej średnio 1,6–2,0 μg/kg – wzrasta ona w czasie ciąży do poziomu ok. 2,0–2,4 μg/kg/dobę [17, 18]." - www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html

Jaką masz wagę, ile masz lat, jaki tryb życia, jakie sporty, czy ile wysiłku fizycznego i mentalnego, w jakiej porze roku (chłód podnosi zapotrzebowanie), czy masz inne schorzenia, czy leczysz się na coś, czy stosujesz antykoncepcję i mnóstwo innych dodatkowych parametrów ma wpływ na poziom hormonów tarczycowych. Zdrowa tarczyca daje sobie z tym radę na bieżąco, chora nie bardzo, więc trzeba hormon uzupełniać, a że zapotrzebowanie się zmienia, to i dawka się musi zmieniać.

Dlatego pytanie czy E50 to dużo czy mało niby jest proste, ale nie znając ciebie trudno na nie odpowiedzieć... ocenić dawkę można tylko na podstawie wyników badania wolnych hormonów i dodatkowych danych opisanych wyżej...

> Po co mam w takim razie iść operować tarczycę, skoro i tak to nic nie da, będę dalej gruba
                                  > i mogę mieć nastroje,zimno mi będzie itp.

Operację ponoć masz mieć, bo:

> robiłam już 3 usg i guzy nadal rosną,

Tycie, nastroje czy termoregulacja to nie jest wystarczający argument przeciwko operacji... Bo co ci po dobrym nastroju, jeśli będzie trwał krótko..., co ci po zgrabnej sylwetce, skoro twoja tarczyca (jej stan) już teraz jest większym zagrożeniem...
                                  • iit2 Re: skierowanie na operację 07.05.13, 21:21
                                    serdecznie dziękuję
    • jarzabka Re: skierowanie na operację 13.05.13, 12:52
      Witam,
      W przeciwieństwie do Ciebie "ozdrowiałam" i już nie muszę iść na operację, mogę chodzić z guzem 3 cm co drażni moją krtań... Myślę, że nie masz co się za stanawiać i wyciąć to, moja mama choruje na tarczycę od 30 lat i jest tego samego zdania. Gdyby ktoś chciał mi to coś wyciąć też bym poszła bo już widać to badziejstwo na mojej szyisad
      Trzymaj się cieplutko i brońta się na 5 z plusemsmile
      • iit2 Re: skierowanie na operację 18.05.13, 21:08
        A dlaczego nie musisz iść na operację? Ja naprawdę nie wiem, co robić. Zadzwoniłam do endo , że czuję się źle,kazała zrobić tsh i brać dalej dawkę 50 euthyroxu aż do operacji, czyli gdzieś koło września.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka