Dodaj do ulubionych

Do Tuasiaczek

01.07.13, 00:15

tuasiczek 30.06.13, 13:36 Odpowiedz
szkoda ze nie czytasz tych linkow ktore Ci dziewczyny powklejaly, bo tam sa odpowiedzi na Twpje pytania...
przekopiuje Ci jakie dawki kiedy brac, zacznij suplementacje i badz dobrej mysli smile))

przez 3 tygodnie przyjmować:
- rano Slow-mag (bez B6 - 64 miligramów jonów magnezu) 2 tabletki
- po 2 godzinach z drugim śniadaniem wapń Calperos 1000 (400 mg jonów wapnia) 1 kapsułka wraz z
- D3 kapsułka 5000 jednostek

wieczór:
- Slow-mag - 4 tabletki
- po 2 godzinach wapń 1

Po 3 tygodniach kuracja podtrzymująca:

- Slow mag 3 tabletki do kolacji
- wapń po 2 godzinach - 1 tabletka

Czy ty zdajesz sobie sprawe jaka niedzwiedzia przysluge robisz dajac takie rady?

www.vetpharm.uzh.ch/reloader.htm?tak/05000000/00058128.01?inhalt_c.htm
Bei gleichzeitiger Verabreichung von Antazida (z.B. Aluminium- oder Magnesiumsalze, Kalziumcarbonat, Eisensulfat oder Sucralfat) vermindert sich die Resorption von L-Thyroxin im Magen-Darmtrakt. Daher sollte die gleichzeitige Verabreichung von Leventa® und den erwähnten Substanzen vermieden werden. Nach der Verabreichung von Leventa® sollte mindestens 2 Stunden gewartet werden, ehe dem Hund Antazida verabreicht werden. Die therapeutische Wirkung von Leventa kann durch alle Substanzen, die den Stoffwechsel oder die Verteilung von Schilddrüsenhormonen beeinflussen, verändert sein (z.B. Arzneimittel, die Proteinbindungsstellen besetzen, die die Konzentration an thyroxinbindendem Globulin im Serum, den hepatischen Thyroxinabbau oder den peripheren Umbau von Thyroxin in Triiodthyronin beeinflussen). Deshalb wird empfohlen, bei gleichzeitiger Anwendung von Leve

www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=4059
Zur Vermeidung der beschriebenen Interaktionen wird ein Abstand zwischen den Einnahmen von mindestens zwei, besser vier Stunden empfohlen (2, 4). Bei gleichzeitiger Einnahme von Calcium kann das L-Thyroxin morgens 30 Minuten vor dem Frühstück und das Calcium zum Mittag- und/oder Abendessen eingenommen werden.

Tak farmakologia weterynaryjna jak i dla ludzi poleca aby wapnia i magnezu nie brac razem z tyroksyna.
Tabletke tyroksyny popija sie tylko woda a nie mlekiem czy woda mineralna.
Chcesz wpedzic ta osobe ktorej to radzisz w jeszcze wieksza niedoczynnosc?
Tak samo polecasz dawke wapnia 2000mg na dobe.
Zdjesz sobie sprawe jakie moze to miec konsekwencje?
Slyszalas cos o kmicy nerkowej?
Najnowsze badania donosza ze tak duzych dawek wpnia nie wolno brac ze wzgeledu na choroby serca ktore wywoluja.
Juz lepiej przy uzupelnianiu wapnia pic mleko i jesc produkty mleczne.
Na dobe wystarcza juz 2 szklaniki mleka plus jakis jogurt nawet przy uzupelnianiu niedoborow wit.D.
Powiedz czy sama sprobowalas wziasc wieczorem 4 tybletki magnezu?
I nie spedzilas nocy w toalecie?
Jak czasami zasuniesz odpowiedz innej forumowiczce to nie wiadomo jak na to zareagowac.
Jesli chcesz tutej odpowiadac to najpierw doinformuj sie czy twoja odpowiedz jest prawidlowa a nie pisz glupot.
Bede usuwac twoje odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • tuasiczek Re: Do Tuasiaczek 01.07.13, 17:34
      Halo rosteda
      poszalalas kobieto...ten cytat byl skopiowany z tego forum w temacie tezyczki- szkoda ze wczesniej go nie przeczytalas, bo nie bylam autorem, a uwazam ze byl nieglupi... jesli chodzi o wapn to napisalam tam nizej ze nie jestem za suplementowaniem go jesli Mg i D3 jest duzo bo powinien byc ok, ale to nie doczytalas w temacie tezyczka....
      a jesli chodzi o dawki, to tabletka zawierajaca 64 mg Mg to jest dawka smieszna i za malo nawet dla zdrowego czlowieka zeby miec odpowiedni poziom i nawet 4 tabletki=ok 240 mg to jeszcze malo...a 400 mg wapnia to taka ilosc straszna? plasterek żółtego sera – ok. 300 mg
      pytasz czy biore 240 mg na raz- ja biore 100 mg Mg 3 razy dziennie, moze zalezy od Mg i preparatu jaki sie przyjmuje, najlepiej jesc oczywiscie pestki z dyni 100 gr i sprawa zalatwiona.
      Szkoda ze skasowalas watek zamiast podyskutowac....
      a tu normy jesli uwazasz ze kogos 240 gr Mg zabije:
      Grupy ludności Magnez
      Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
      Dzieci 1-3 lat 80
      Dzieci 4-8 lat 130
      Chłopcy 9-13 lat 240
      Młodzież męska 14-18 lat 410
      Mężczyźni 19-30 lat 400
      Mężczyźni 31-50 lat 420
      Mężczyźni 50-70 lat 420
      Mężczyźni powyżej 70 lat 420

Dziewczęta 9-13 lat
      240
      Młodzież żeńska 14-18 lat 360
      Kobiety 19-30 lat 310
      Kobiety 31-50 lat 320
      Kobiety 50-70 lat 320
      Kobiety powyżej 70 lat 320
      Kobiety ciężarne do 18 lat 400
      Kobiety ciężarne 19-30 lat 350
      Kobiety ciężarne 31-50 lat 360
      Kobiety karmiące do 18 lat 360
      Kobiety karmiące 19-30 lat 310
      Kobiety karmiące 31-50 lat 320

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
    • tuasiczek Re: Do Tuasiaczek 01.07.13, 18:57
      Rosteda.... poza tym jezeli uwazasz ze ja szkodze innym i usuwasz moje posty, to powinnas mi to napisac i wyjasnic- dlaczego- bo ja nikomu szkodzic nie chce, moze sama sobie szkodze nie wiedzac?? chyba w takim razie zamiast usuwac posty moglabys to wytlumaczyc, albo przynajmniej powiedziec...
      pozdrawiam
      • beba2 Re: Do Tuasiaczek 02.07.13, 00:04
        Powyższe dawkowanie magnezu, wapnia i D3 ( tych konkretnych preparatów, w tych dawkach ) jest bardzo optymalne. Do "zadużości" im daleko.
        Strasznie nerwowe i nieprzemyślane posunięcia oraz dużo złośliwości, mędrkowania i uzurpowania sobie prawa do jedynie słusznego zdania na tym forum. A szkoda, bo miało pomagać, podnosić na duchu zmęczonych i fizycznie i psychicznie Hashimotków. Choć to trudne w naszej chorobie ( sama jestem czasem dziką furią ) postarajmy się o więcej wyrozumiałości wśród nas samych.
        • muktprega1 Re: Do Tuasiaczek 02.07.13, 08:07
          Też tak uważam, to zagrożenie spowodowane nadmiarem czegoś, raczej rzadko grozi Hashimotowcom, ze względu na tak kolosalne braki wszystkiego, brakuje nam katalizatorów do przyswajania ważnych dla nas związków z pokarmów, więc to zagrożenie może dotyczyć ludzi zdrowych, którzy bezmyślnie rzucają się na jakieś suplementy, a nie nam.
          Po drugie, kto śledził wątek Nadterki, ten doczyta się w nim wielu ciekawych spostrzeżeń dotyczących wyników i samopoczucia po suplementacji zgodnego z przekopiowaniem Tuasiczka z wątku o tężyczce, przecież sama tego nie wymyśliła i nie rzuciła bezmyślnie na forum. To leczenie a właściwie uzupełnianie niedoborów to standard w niedoborach magnezu i objawach tężyczkowych.
          Mamy przecież podobny sposób postępowania chociażby z brakami wit D, gdzie poza najniższą normą przepisuje się pacjentce 1000 Vigantoletten, którego nie uzupełni do końca życia na takiej dawce, wiemy, że trzeba od 5000-7000 żeby cokolwiek drgnęło, podobnie w tym przypadku.
          Uważam, że wylano dziecko z kąpielą, a szkoda, bo ten temat uratowałby i przywrócił do normalnego życia wiele istot cierpiących z tak błahego powodu jak drastyczny niedobór magnezu.
          Dla zainteresowanych polecam wątek Nadter: (tam nizej są Jej wyniki zaprzeczające jakiemuś dramatycznemu scenariuszowi po przyjęciu schematu dawkowania)
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,129786622,144548358,Re_Interpretacja_wynikow.html
          • muktprega1 Re: Do Tuasiaczek 02.07.13, 08:10
            Znowu przekręcam Jej ksywkę Natder, a nie Nadter - przepraszam smile
            • natder Re: Do Tuasiaczek 04.07.13, 12:32
              Rostedo, myślę, że powinnaś jeszcze raz na spokojnie i ze zrozumieniem przeczytać moje teksty o tężyczce - bo to chyba tak naprawdę o moje wpisy chodzi - bo zdaje się, że wiele rzeczy niestety źle zrozumiałaś.

Suplementację magnezem poleca producent slow-magu nawet osobom bez stwierdzonych niedoborów, jest to jedyny preparat dopuszczony dla kobiet w ciąży. Mozna np. 2 razy w roku robić kurację magnezem i wapniem po to, aby uzupełnić ew. niedobory, których NIE MOŻNA stwierdzić badaniami dlatego, że takie badania po prostu nie istnieją. Tak jak poziom żelaza we krwi nie obrazuje jego poziomu w tkankach (patrz ferrytyna), tak poziom wapnia i magnezu we krwi nie obrazuje jego poziomu w tkankach czy kościach.

"Tak farmakologia weterynaryjna jak i dla ludzi poleca aby wapnia i magnezu nie brac razem z tyroksyna.
              Tabletke tyroksyny popija sie tylko woda a nie mlekiem czy woda mineralna.
              Chcesz wpedzic ta osobe ktorej to radzisz w jeszcze wieksza niedoczynnosc? "
              Zgadzam się, tyroksynę popijamy wodą i to nie szklanką tylko niewielką ilością.
              Wapń i D3 biorę ok.2-3 godz. po tyroksynie i nie widzę jakiegokolwiek wpywu na wchłanianie tyroksyny ale pod tym kątem każdy musi sam siebie obserwować.
              I nie wiem czy wiesz ale zgodnie z wiedzą weterynaryjną mleko krowie jest dla cieląt, kozie dla koźląt, itd. Ja hodując od kilku lat koty nie podaję im żadnego mleka oprócz mieszanek opracowanych specjalnie dla kociąt. Widziałaś kiedyś młodą sarnę ssącą samicę lwa? wink Czy to mleko krowie, kozie czy jakiekolwiek inne ma rzeczywiście jakąś wartość dla naszych organizmów?

"Tak samo polecasz dawke wapnia 2000mg na dobe.
              Zdjesz sobie sprawe jakie moze to miec konsekwencje?
              Slyszalas cos o kmicy nerkowej?
              Najnowsze badania donosza ze tak duzych dawek wpnia nie wolno brac ze wzgeledu na choroby serca ktore wywoluja. "
              Nie 2000 mg wapnia tylko calperos 1000x2 - sprawdź sobie ile wapnia tak naprawdę zawiera ten wapń 1000 a potem pomyśl ile z niego wchłonie organizm Hashimotki smile
              Kamicy nerkowej można się również dorobić stosując wysokobiałkową dietą np. dr Dukana.
              Jest wiele osób cierpiących z powodu tężyczki po usunięciu przytarczyc - lekarze zalecają duże dawki wapnia, nawet 6 razy dziennie calperos 1000.

Z innej strony odnośnie kamieni nerkowych - ze wszystkich medycznych opracowań bije ostrzeżenie, że supementacja d3 w dużej dawce wyklucza spożywanie produktów z wapnem gdy może to spowodować hiperkalcemię i kamienie na nerkach - a jakoś nie spotkałam na forum żadnej takiej Hashimotki.

"Juz lepiej przy uzupelnianiu wapnia pic mleko i jesc produkty mleczne.
              Na dobe wystarcza juz 2 szklaniki mleka plus jakis jogurt nawet przy uzupelnianiu niedoborow wit.D. "
              No tu już mnie rozśmieszyłaś.
              Sprawdzasz skład mleka które kupujesz? Wiesz ile z mlek na sklepowych półkach w ogóle nie zawiera wapnia? Mając tężyczkę z niedoboru magnezu w życiu nie uzupełnisz braku wapnia samą dietą, tak samo, jak nie uzupełnisz żelaza w tkankach jedząc mięso. Przypominam, że cały czas mówimy o osobach z chorobami tarczycy, które skutkują problemami z wchałanianiem. Wiele z tych osób nie toleruje mleka i jego przetworów (co swój powód ma nie tylko w problemach hormonalnych ale również w braku wapnia i magnezu w tkankach ale o tym w moim wątku).

Powiedz czy sama sprobowalas wziasc wieczorem 4 tybletki magnezu?
              I nie spedzilas nocy w toalecie?"
              Tak, ja biorę 4 tabletki magnezu na noc od ok. 6 tygodni, moj niechcący uleczyc sie preparatami gastrologicznymi zespół jelita wrażliwego zniknął, wreszcie trawię jak normalny człowiek. Epizod biegunkowy miałam tylko raz i to wtedy kiedy skończył mi się magnez....

" Jak czasami zasuniesz odpowiedz innej forumowiczce to nie wiadomo jak na to zareagowac.
              Jesli chcesz tutej odpowiadac to najpierw doinformuj sie czy twoja odpowiedz jest prawidlowa a nie pisz glupot.
              Bede usuwac twoje odpowiedzi."
              Możesz to robić. Tylko jaki cel tak naprawdę ma Twoje działanie? Tężyczka utajona jest powszechnym schorzeniem w naszych czasach, szczególnie u osób mających problemy z wchłanianiem. I możesz się złościć, zaprzeczać a nawet tupać i usuwać moje odpowiedzi- ale większość osób piszących na tym forum ma tężyczkę z niedoboru magnezu a tym samym ma niedobór wapnia. Z dużym prawdopodobieństwem mogę stweirdzić, że jesteś jedną z nich. Co zrobisz z tą wiedzą - Twoja sprawa smile
              Pozdrawiam, dużo zdrowia Ci życzę, otwartego umysłu i więcej dystansu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka