Dodaj do ulubionych

Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ?

12.10.13, 12:53
Cześć dziewczyny! Hasimoto i niedoczynność tarczycy, mam od około 10 lat. Mam pytanie. Czy hashi może być powodem tego, że już rok czasu nie mogę zajść w ciążę? Mam wynik TSH w normie cały czas no i już cztery razy robiłam testy owulacyjne. Tak więc nawet jeśli @ mam nieregularny, to testy owu pokazują mi dokładnie kiedy należy się starać o dzidzie. Szczerze powiem, że w ogóle sie nie interesuję tą moją chorobą. Raz w roku idę do endokrynologa. Wyniki i samopoczucie mam bardzo dobre. Więc nie spodziewałam się, że mogą z tej choroby wynikać inne problemy. Biorę eutyrox 100. Może czegoś o tej chorobie nie wiem???
Obserwuj wątek
    • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 13.10.13, 23:05
      Kurcze już nic nie wiem. Czytam i czytam forum i jestem baardzo zagubiona. Nic nie rozumiem. Myślałam że przy hashi jest tylko wynik TSH ktory ma byc w normie! obojętnie jakiej normie i antyTPO, które świadczą o tym że to hashi i nie można tego zmienić. Czytam o jakimś ft3, ft4, jakieś %, SELEN???po co go brac??? Prolaktyna? po co badać??? Jaki wpływ Hashi i wyniki mogą mieć wpływ na zajście w ciążę? Jakie muszą być wyniki i co powinnam łykać żeby się udało??? POMOCY, proszę!
    • pies_z_laki_2 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 05:11
      Poczytaj tu:
      - www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html
      - www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/abstrakt.phtml?id=44&indeks_art=667
      - czasopisma.viamedica.pl/ep/article/view/25803/20625
      - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20534758
      - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23408571
      itd itp.
      • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 15:57
        Dzięki wielkie! Trochę poczytałam. Jutro zrobię TSH, ft4, może jeszcze przeciwciała. Już się dowiedziałam to co najważniejsze. Pozwolę sobie zacytować :

"Obecność przeciwciał przeciwtarczycowych zaburzając płodność może opóźniać zajście w ciążę, co z kolei powoduje, że sam wiek kobiety staje się niezależnym czynnikiem utrudniającym zajście w ciążę. Jednak najbardziej przekonywująca wydaje się być hipoteza, że obecność przeciwciał przeciwtarczycowych jest raczej wyrazem bardziej uogólnionego defektu w regulacji immunologicznej i współwystępowania innych przeciwciał, na przykład antyfosolipidowych, których obecność można wiązać z występowaniem poronień"

"W łagodniejszej niedoczynności tarczycy zazwyczaj nie dochodzi do bezpłodności, natomiast rośnie ryzyko spontanicznego poronienia, porodów przedwczesnych i porodów martwych płodów (5,6). Znacznego stopnia niedoczynność tarczycy może prowadzić do bezpłodności w następstwie bezpośredniego hamującego wpływu na czynność owulacyjną jajnika, jak również poprzez wpływ na oś przysadkowo-jajnikową."

Ja mam raczej łagodną niedoczynność. Zawsze wyniki TSH miałam w normie (tej niższej). Pilnowałam tego. Początek 2012r. miałam wynik TSH ponad 3 mlU/ml. Więc zwiększyłam dawkę leku ze 100 na 125. W kwietniu 2013r. okazało się, że mam wynik poniżej normy około 0,015. A od listopada 2012r. zaczęłam starania o dziecko-tak więc przy złym wyniku o czym nie wiedziałam. W kwietniu 2013r. lekarz zmienił mi dawkę z powrotem na 100. W lipcu miałam wynik już prawie w normie około 0,24 (norma:0,27-4,2). Czyli taka sama dawka jak wcześniej, a wynik całkiem inny. Kazał mi brać nadal 100, więc biorę.

Już wiem, co należy robić w czasie ciąży. Więc na tym się nie skupiam teraz. Muszę znaleźć przyczynę, że już rok nie mogę zajść. Może to zbyt niski wynik TSH lub przeciwciała. Gdzieś przeczytałam, że hormony muszą się zregenerować. To może trwać od 3-6 miesięcy. Czyli od unormowanego wyniku musi minąć min. 3 miesiące, żeby jajeczko było w pełni zdrowe o dobre do zapłodnienia? Jednak od lipca już mam wynik prawie w normie. Więc nie wiem czy to jest powód.
        • gala_dali83 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 18:27
          Ja na Twoim miejscu poczekałabym z ciążą i dokładnie się przebadała. Ja mam wyniki nienajgorsze, a jednak endo zaleciła odczekanie jeszcze. Powiedziała, że zachodzenie w ciążę powinno mieć miejsce tylko wtedy, kiedy hormony są uregulowane, a braki uzupełnione. W innym wypadku to dość ryzykowne - dla Ciebie, a przede wszystkim dla dziecka. Ja wiem, że to czekanie jest beznadziejne, i że chciałoby się przyspieszyć pewne rzeczy, ale ja uważam, że w tej kwestii nie można ryzykować.

Przede wszystkim zbadaj TSH, ft3 i ft4, czyli trójkę tarczycową. Jak pewnie wiesz, badania robimy na czczo, przed wzięciem tabletki. Jeżeli nie miałaś nigdy robionych przeciwciał antyTPO i antyTg, to również. Do tego b12, ferrytyna i d3.

• niunia.n123 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 18:50
            Hej
            Jest wiele postów gdzie dziewczyny mające haszimoto są szczęsliwymi mamusiami.Tarczyca ma dużo do powiedzenia sama mam to dziadostwo biorę lek do tego folik selen i kwsy omega 3 .Niestety mnie się nigdy nie udało zaciążyć mimo że moje tsh jest zawsze koło 1 .Najlepiej szukaj kliniki niepłodności nie męcz sie u zwykłych ginekologów ja straciłam na to mnóstwo czasu .Powodzenia życzę smile
            • hashi-tess Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 22:37
              niunia.n123 napisała:

Niestety mnie się nigdy nie udało zaciążyć mimo że moje ts
              > h jest zawsze koło 1 .

przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny tak wysokie TSH
              świadczy o głębokiej niedoczynności.
              Wcale się nie dziwię, że nie możesz zaciążyć.

Badasz hormony tarczycy FT4 i FT3???
              • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 22:57
                hashi-tess napisała:

> przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny tak wysokie TSH
                > świadczy o głębokiej niedoczynności.
                > Wcale się nie dziwię, że nie możesz zaciążyć.
                >

1 to wysokie TSH? Przecież to zależy od dawki leku. Może bierze 25 lub 50. Wtedy to nie jest głęboka niedoczynność. Co innego jak bierze tyroksynę np. 200 i ma wynik 1, to wtedy to może być głęboka niedoczynność. Czy się mylę?
                Czyli moje 0,20 kilka to jest chyba bardzo wysokie?
                • hashi-tess Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 23:07
                  z dośw. własnego i forumowego z całą odpowiedzialnością
                  mogę powiedzieć, że ustalanie dawki l-tyroksyny na podstawie
                  badania TSH jest dużym błędem. Oznaczamy hormony tarczycy
                  FT4 i FT3 i patrzymy na stosunek pomiędzy tymi hormonami.
                  FT4 można napisać w skrócie, że to tabletka, a FT3 powstaje
                  z tabletki w towarzystwie żelaza, wit. B12, wit. A czy selenu i in.
                  Ten hormon /FT3/ odpowiada za samopoczucie i możliwość
                  zajścia w ciążę. Jeśli go nie oznaczymy, to skąd będziemy wiedzieć
                  czy jego poziom jest odpowiedni?
                  • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 23:54
                    To prawda. Wiem już z artykułów, że ft4 i ft3 są bardzo ważne, choć skupienie w pismach jest na ft4. Jednak bardzo fajnie wytłumaczyłaś co to takiego jest i z czego wynika. super! dzięki. teraz już jaśńiej wink
              • niunia.n123 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 15.10.13, 18:57
                witam was dziewczyny.
                Często tutaj bywałam być może nie które dziewczyny mnie pamiętają postaram się w skrócie opisać siebie,problemy z zajsciem w ciążę ,w sumie już przestałam jeżdzić do lekarza gdyż chyba pozostało mi tylko in vitro do którego powoli się przełamuje czy się odważę tego nie wiem.Mam 31 lat starania od 2006r.natomiast klinika niepłodności od 2011 roku wykonane hsg.macica prawidłowej budowy ,prawy jajowód widoczne cechy niedrożności ,lewy ok.jajniki pracują prawidłowo wielokrotna owulacja potwierdzona monitoringiem .Pózniej laparoskopia uwolnienie zrostów .Co dalej 4 inseminacje 3 naturalne jedna wspomagana clo. oczywiscie nie udane nasienie wporządku. Wszystkie posiewy ujemne ,Antykoagulant tocznia ujemny Ig antykardiolipinowe ujemne test w kierunku ANCA ujemny .P c p,plemnikom ujemny.Teraz trochę o mojej tarczycy usg.2012r tarczyca niepowiększona o obniżonej echogeniczności .Płat prawy 18x16x55mm ,płat lewy 17x15x51mm cieśń 4mm objętośc 16 ml.Zmiany ogniskowe częsc środkowa płata prawego guzek normoechogenny lito torb6mm w dolnym biegunie płata lewego skupisko guzków normoechogennych litotorb niewyraznie oddzielonych o sr do 5 mm .Węzły chłonne szyjne bzp.Stwierdzone Haszimoto anty tg.8,21 norma to 4,11 anty tpo 3,62 norma 5,61. Biorę letrox50 połówkę badania 2012 r tsh 1,010 norma( 0,350 4,940) ft3 3,13 norma (1,71 3,71) ft4 0,97 norma(0,70 1,48) 2013r.maj tsh 1,045 norma (0,27 4,2) luty 2013r.tsh 0,758nor.(0,27 4,2) ft3 3,71norma (2,57 4,43) ft4 1,42(0,93 1,70).Mam nadzieję że sie nie pomyliłam w tych cyferkach,pytanie moje co robić czy moje haszimoto nie pozwala na ciąże .wiem ze nawet do in vitro hormony tarczycy muszą być ok.Lekarz na początku diagnostyki powiedział że wierzy goraco ze zajde naturalnie i nic nigdy w ciązy nie byłam trochę powoli sie godze z tym ze macierzyństwo nie jest mi pisane.Pisałam już o sobie smile
            • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 23:01
              niunia.n123 napisała:

Niestety mnie się nigdy nie udało zaciążyć mimo że moje tsh jest zawsze koło 1 .Najlepiej szukaj kliniki niepłodności nie męcz sie u zwykłych ginekologów ja straciłam na to mnóstwo czasu .Powodzenia życzę smile

Dzięki. Jednak ja bardziej jestem pewna, że to nie przez hashi nie możesz zajść w ciążę. Jest inny powód, a wiele przyczyn niepłodności jest z niewiadomej i z nierozpoznanej przyczyny. Więc możesz zwalać winę tylko na tę chorobę, którą wiesz że masz.
          • serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 22:51
            gala_dali83 napisał(a):

Jeżeli nie miałaś nigdy robionych przeciwciał antyTPO i antyTg, to również. Do tego b12, ferrytyna i d3.
            >

Kiedyś miałam. Dlatego zdiagnozowano hashi. To było chyba z 15 lat temu. Uważam, że teraz nie ma sensu ich robić. Pewnie poziom jest wysoki, ale na to nie mam wpływu. Selen też tego nie zmieni. Czytałam artykuł, w ktorym jest napisane, że jednak badania dowiodły, że nie obniża on przeciwciał. Wiele kobiet też pisało, że nie ma niższego poziomu po zażywaniu tego leku. A jak komuś obniżyło, to po prostu przypadek.

Ferrytynę zrobię, ponieważ zawsze miałam niski poziom żelaza. Lekarze mi mówili, że to normalne przy hashi.

• serek_84 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 14.10.13, 22:53
              Mogę popijać Eutyrox kawą? Zazwyczaj tak robię. A jak wodą to i tak po porannej kawce w łóżku. Nie wiem czy to nie błąd?
              • madzialala19 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 15.10.13, 11:20
                serek_84 napisał(a):

> Mogę popijać Eutyrox kawą? Zazwyczaj tak robię. A jak wodą to i tak po porannej
                > kawce w łóżku. Nie wiem czy to nie błąd?

Gdzieś na forum był artykuł, że nie popijamy euthyroxu kawą ani herbatą! Musi minąć zdaje się godzina od wzięcia tabletki do kawusi. Najlepiej popijać wodą nawet nie mineralną, tylko kranówka np. przefiltrowana.
                • madzialala19 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 15.10.13, 11:40
                  translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fthyroid.about.com%2Fb%2F2008%2F09%2F03%2Fcoffee-thyroid-drugs.htm
                  Piesek z łąki podał ten link. Z mojego doświadczenia-rzeczywiście mam lepsze wyniki, kiedy nie piję herbaty rano (kawy w ogóle nie piję).
                  • serek_84 lek wieczorem 15.10.13, 12:36
                    Dzięki. Fajne artykuły. Przeczytałam też jeden dotyczący brania leku na wieczór a nie rano. translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fthyroid.about.com%2Fb%2F2008%2F09%2F03%2Fcoffee-thyroid-drugs.htm

Bardzo ciekawie wszystko napisane i przekonująco. Na pewno od dzisiaj muszę zmienić nawyki. Ja na obudzenie dostaję kawę do łóżka, potem wstaję i biorę lek, który popijam już wodą. Ciężko mi to będzie zmienić, więc może zacznę brać Eutyrox wieczorem? Tylko o jednej rzeczy nie napisali. Przed snem nie będę przecież na czczo. Jadam do 20. o 23 idę spać. Więc 3h po posiłku to mało. Na czczo dopiero będzie po 6 godzinach. Więc to też jest niewykonalne.
                    • irregularna Re: lek wieczorem 15.10.13, 20:05
                      to może zmień nawyki? Zdrowie chyba ważniejsze niż poranna kawa.
                      Ja mam budzik nastawiony pół godziny wcześniej, budzę się, biorę tabletkę, potem jeszcze te pół godziny dosypiam.
                    • pies_z_laki_2 Re: lek wieczorem 16.10.13, 07:08
                      Jak to? Po trzech godzinach od lekkiej kolacji nie masz pustego żołądka, a tuż po kawie masz?
                      • serek_84 Re: lek wieczorem 16.10.13, 08:53
                        spoko, przecież napisałam ze już wiem ze źle robiłam. Artykuł na ten temat jest świetny i wszystko wyjaśnia. Dzisiaj wypiłam kawę po 1h od tabletki. Jednak zastanawiam się nad pomysłem brania leku na noc. Poszukam później czy był już wątek na ten temat.
                        • pies_z_laki_2 Re: lek wieczorem 19.10.13, 14:03
                          Pewnie, że był:
                          - forum.gazeta.pl/forum/w,94641,133944436,138489367,Re_T4_brane_przed_snem_nie_rano_.html
                          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139142/
                          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17201800
                          - thyroid.about.com/od/thyroiddrugstreatments/a/bedtime_2.htm
                          - thyroid.about.com/b/2011/01/05/thyroid-medication-bedtime-night-levothyroxine.htm
                          - www.medscape.com/viewarticle/734198
                          - thyroid.about.com/b/2011/01/05/thyroid-medication-bedtime-night-levothyroxine.htm
                          itd.
            • gala_dali83 Re: Nie mogę zajść w ciążę, czy to przez hashi ? 15.10.13, 09:22
              Słusznie smile
              • serek_84 Prośba o interpretację wyniku 21.10.13, 21:49
                Witam ponownie! Mam wyniki badań:
                TSH: 0,774 (0,27-4,2)
                FT4 1,2 (0,8-1,7) = 44,44%
                FT3 2,31 (2,6-5,1) = -11,60% sad(((
                Ferrytyna: 40,38 (13-150)

Biorę Eutyrox 100. Przypominam, że przez ostatni rok, brałam tabletkę około 10 minut po kawie ze śmietanką. Oczywiście od tygodnia zmieniałam nawyki.
                Jeszcze półtora roku temu biorąc Eutyrox 100 miałam wynik ponad 3(wtedy nie piłam kawy). A teraz przy takiej samej dawce jest niski. Kawa może zwiększyć działanie, nasilić tabletkę?

Dodam, że nie mogę zajść w ciążę od roku. Od trzech miesięcy robiłam testy owulacyjne i też nic.

Proszę poradźcie co mam robić. Do endokrynologa dopiero w marcu jest termin, a jutro idę do ginekologa. Mam zmniejszyć dawkę Eutyroxu? Czy po prostu przez trzy miesiące starać się pić kawę dopiero po godzinie i zobaczyć na efekty?
                • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyniku 21.10.13, 21:57
                  Ojej, oczywiście eutyrox na czczo, nie wiadomo, ile go strawiłaś z tej 100 razem z kawą i ze śmietanką smile
                  Co najmniej za godzinę jem, a zalecane co najmniej 1/2 h po - śniadanko smile
                  Proponuję zachować tą przerwę miedzy tyroksyną a jedzeniem przez 4 tygodnie i ponowić badania, samo Ft4 i Ft3, żeby zobaczyć jak naprawdę twój organizm reaguje na tę dawkę, wtedy uzyskasz prawdziwy obraz.
                  • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku 21.10.13, 22:21
                    Dzięki wielkie za odpowiedź! To będzie chyba najrozsądniejsze. Tylko właśnie dziwne że skoro kawa "trawi" to tak jakbym przyjmowała niższą dawkę niż 100? A jak bym przyjmowała niższą, to wynik by szedł w górę, a mi poszedł po roku picia kawy w dół.

Jeszcze jedna sprawa. Czuję się bardzo dobrze i nie tyję. Ważę 59 kg na 171 cm wzrostu. Czytałam że FT3 wpływa na samopoczucie i tycie.
                    • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyniku 22.10.13, 18:52
                      Ferrytynę masz niziutką:
                      ferrytyna 19.99% [wynik 40.38, norma (13 - 150)]

Twoja przemiana jest kiepska być może z powodu niskiego żelaza, a jak wygląda podstawowe badanie krwi?
                      Na Twoim miejscu zrobiłabym koniecznie B12, może być niskie w parze z ferrytyną. Zbadałabym wit D3 i jednak brała selen, nie wiem z jakiego źródła ta informacja o jego nieskuteczności, w Niemczech rutynowo lekarze przepisują selen przy Hashimoto, a w książce "Jak żyć z Hashimoto":
                      "...działa hamująco na procesy zapalne... w chorobie G-B oraz Hasimoto, zapotrzebowanie na selen jest zwiększone..."
                      Kiedyś wypisałam sobie z forum czyjąś wypowiedź i mam ją w moich zbiorach, więc zacytuję:

"Tutaj badania mówiące o tym że niedobór selenu może wywowałać autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (Hasimoto):

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034261
                      Tutaj badanie które wykazało wprost spadek Anty TPO po przyjmowaniu 200 mg selenu:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17696828
                      Tutaj kolejne, niestety na stronie jest tylko abstrakt, dalsza część tekstu jest płatna, ale konkluzja na końcu jest oczywista:

Recent clinical studies have documented the suppressive effect of selenium treatment on serum anti-thyroid peroxidase concentrations in patients with HT.
                      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17450242
                      Tutaj kolejny abstrakt mówiacy o roli selenu w chorobach tarczycy:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160166

Zrób przy następnym badaniu te o których wyżej, a żołądek Cie nie boli?
                      • niunia.n123 Re: Prośba o interpretację wyniku 22.10.13, 19:32
                        A co to oznacza gdy boli żołądek gdy usg jamy brzusznej jest ok ?
                      • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku 22.10.13, 23:27
                        Dziękuję muktprega1 smile Zrobię B12 i D3. To chyba nie są drogie badania, bo ostatnio się spłukałam wink Ale czego nie robi się dla zdrowia.

A nie sądzisz, że mój wynik FT3 jest błędem labolatoryjnym? Ja naprawdę bardzo dobrze się czuję. Mam już tyle lat tarczycę chorą, że już rozpoznaję, kiedy mam w normie TSH, a kiedy poszło za bardzo do góry albo za nisko. Żołądek mnie w ogóle nie boli. Ogólna morfologia w miarę ok -wszystko w normie. Ja miałam od zawsze niską hemoglobinę i żelazo. Zawsze w normie, ale na niskiej granicy. Odżywiam się bardzo dobrze. Dbam o swoje zdrowie i wiem co jem.

A badanie na selen jest? Nie lubię brać czegoś, jeżeli wcześniej nie zbadam czy mój organizm faktycznie tego potrzebuje. No i wolę zacząć jeść więcej produktów bogatych w selen niż łykać leki.

Choć jest jeden lek, który łykam. To tran.

• pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyniku 23.10.13, 04:01
                  > A teraz przy takiej samej dawce jest niski. Kawa może zwiększyć działanie, nasilić tabletkę?

Wręcz przeciwnie, kawa zmniejsza działanie, a właściwie wchłanianie tyroksyny. Ale... ty pytasz nie o "nasilanie tabletki", czyli o poziom fT4, tylko o poziom tsh, czyli czy twoja tabletka powoduje wyrzut hormonu przysadki, który to hormon ma za zadanie podkręcić produkcję w tarczycy. I u ciebie, jak u bardzo wielu Hashimotek na tyroksynie masz taki poziom tyroksyny w organizmie, że przysadka nie musi poganiać tarczycy. I nie pogania, czyli nie produkuje tsh, dlatego ten parametr jest niski.

Dlatego dla Hashimotek ważne jest sprawdzać systematycznie wolne hormony tarczycy, a nie tylko gołe tsh. Skoro twoje wolne hormony T4 nie osiągają jeszcze nawet środka normy, to obniżanie dawki nie ma sensu.

Skupiłabym się 1) na łykaniu tyroksyny w dawce na której czułaś się lepiej, ale kawę pij o wiele później..., 2) na badaniu, o których już była mowa i 3) na podnoszeniu tych braków, które już na pewno stwierdziłaś. Musisz poprawić konwersję T4 do T3, jeśli w ciągu kilku tygodni sytuacja się nie poprawi, rozważyłabym wdrożenie Novo.
                  • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku 24.10.13, 11:41
                    Nie wszystko rozumiem, a to świadczy o tym, że nie wiem co się dzieje z moim organizmem od wzięcia przeze mnie tabletki. Ktoś pisał, że zaczął brać tabletkę wieczorem, ale musiał zrezygnować, bo nie mógł w nocy spać. Przecież tabletka nie działa tylko 24h tylko z tego co wiem cały tydzień, dawka nachodzi na siebie..... dlatego jak raz się zapomni, to nic się nie stanie. Niektórzy lekarze przepisują branie w jeden dzień dawkę np. 100, w drugi 75 i tak na przemian. Przeczytałam też że takie branie tabletki nie jest właściwe, bo jest syntetyczna(?) Dla mnie pomieszane z poplątanym! uncertain Nic nie rozumiem.
                    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyniku 26.10.13, 03:20
                      > Nic nie rozumiem.

Na to nie poradzimy nic sad
                      Możesz tylko dalej czytać, czytać, czytać...
                      • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 25.11.13, 16:11
                        Witam ponownie!

Przez 5 tygodni nie łączyłam kawy z Euthyroxem i nawet od 4 tyg. biorę tabletkę na noc, po około 3h po lekkiej kolacji. Zrobiłam wyniki TSH i niczym się nie różnią- wynik 0,71. Czyli praktycznie identyczny jak przy łączeniu kawy z tabletką. Nie wiem jak z FT3, ponieważ nie robiłam drugi raz prywatnie, poczekam aż mi lekarz da skierowanie.

Po drugie kupiłam książkę "Jak żyć z hasimoto" i tam na stronie 117 jest napisane:

"Tabletki można przyjmować popijając szklanką wody. Równie dobrze może to być herbata lub kawa"

Proszę, aby wypowiedziały się osoby, które praktycznie stwierdziły, że jestem niemądra, łącząc kawę z tabletką (przypominam, że nie popijałam tabletki kawą, tylko najpierw piłam kawę, a po około 30min brałam tabletkę).

Oczywiście czytałam te artykuły, gdzie było napisane, że badali wpływ i wyszło, że nie powinno się łączyć kawy z tyroksyną, bo jak się łączy wyniki są gorsze. Jednak wiadomo badania badaniom nie równe. To tak jak z tematem czy od czekolady wychodzą pryszcze lub czy mleko dla dorosłych jest zdrowe.
                        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 01.12.13, 03:52
                          Przeczytaj uważnie moją odpowiedź z 23 października smile
                        • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 01.12.13, 09:22
                          Samo TSH nie znaczy nic, a na dodatek działa jakby z opóźnieniem pokazując stan sprzed ok miesiąca czy półtora smile
                          Pokaż proporcje między Ft4 i Ft3.
                          Nikt się nie wypowiadał na temat Twojej mądrości smile za to każdy jak tylko umie i może, stara się dzielić wiedzą którą zdobył. Każda z nas dostała nieraz po głowie, także z dystansem wink
                          • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 01.12.13, 10:46
                            OK, OK macie racje smile Bardziej chodziło mi też o to, co w książce napisali. Na pewno w grudniu lub w styczniu zrobię FT3 i FT4 i zobaczymy czy się poprawiło. Mam nadzieję, że tak.
                            • lolys Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 04.12.13, 11:43
                              Po roku staran, dobrze jest sie tez przejsc do ginekologa, albo przynajmniej endo-ginekologa. Tarczyca, mimo ze bardzo wazna, nie jest jedynym elementem tej ukladanki w staraniu o ciaze i jej szczesliwy final. Moznaby sie zastanowic nad stosownoscia udania sie do specjalisty od nieplodnosci, dobrego lekarza, ktory rozsadnie poprowadzi badania i wlaczy monitoring cyklu.
                              • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 04.12.13, 12:59
                                Dziękuję za poradę. Ja oczywiście byłam u ginekologa, miałam prowadzony monitoring cyklu i wszystko przebiega prawidłowo.
                                • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 10.01.14, 01:14
                                  W końcu udało mi się odnaleźć artykuł na temat selenu. Autor zaprzecza temu wszystkiemu, co na forum piszą.

www.endokrynologia.net/tarczyca/selen-w-chorobach-tarczycy
                                  • bebelu Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 10.01.14, 10:00
                                    No cóż, z kolei forum nie daje wiary tej stronie, większość podanych na niej informacji ma się nijak do prowadzenia pacjenta z Hashimoto, o czym wielokrotnie tu pisano.
                                    Ja jednak selen biorę i lepiej się po nim czuję.
                                  • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 11.01.14, 10:11
                                    No to autor zaprzecza badaniom naukowym wink

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034261
                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160166
                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17450242
                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17696828
                                    • serek_84 Re: Prośba o interpretację wyniku -nowe 11.01.14, 10:34
                                      Autor też się powołuje na badania naukowe. Nie bronie go, tylko stwierdzam fakt, że jednak co badanie to inne wyniki. Ja zaczelam jesc pestki dyni i jem duzo owocow i warzywsmile mam nadzieję, że dzięki temu nie będę musiała sięgać po chemiczny selen. Leki zbyt dobrze się nie wchłaniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka