Dodaj do ulubionych

dziewięciolatka do was dołącza

07.05.14, 00:28
Witajcie, spójrzcie na wyniki mojej 9ciolatki:

16.04.2014
TSH 8,78mlU/l

30.04.2014
TSH 6,74mlU/l
FT4 13,4pmmol/l,(12-22)
FT3 7,81pmol/l,(3,7-8)
FT4 14.00% [wynik 13.4, norma (12 - 22)]
FT3 95.58% [wynik 7.81, norma (3.7 - 8)]

Przeciwciała anty-TPO 230U/ml (0-35)
Witamina B12 787pg/m(190-660)l
Ferrytyna18ng/ml(13-150)
witD3( 25-OH)całk.17,3 (20-60)

Jesteśmy po pierwszej wizycie u endokrynologa dziecięcego. Córka łyka od dzisiaj Euthyrox N 75 (pół tabletki) oraz Vigantoletten 500.

Po wstępnej lekturze forum wydaje mi się, że dawka wit. D3 jest mała. Jak myślicie? I czy ten preparat jest ok? Wyczytałam, że zawiera soję, a przecież soja jest niewskazana w leczeniu tyroksyną, tak? Z drugiej strony przepisała nam go pani Profesor, to chyba powinna wiedzieć, co robi?

Mam jeszcze wiele pytań i wątpliwości i ogólny mętlik w głowie. Nikt u nas w rodzinie na tarczycę nie chorował, nie jestem obeznana z tematem.
Widzę, że jest tu wiele doświadczonych i chętnych to porad osób. Cieszę się, że tu trafiłam.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: dziewięciolatka do was dołącza 07.05.14, 10:21
      dawka euthyroxu, tak jak piszesz, jest do podniesienia.
      Zwróć też uwagę na niską ferrytynę i wysokie B12.
      To są wskaźniki niedokrwistości chorób przewlekłych.
      Koniecznie ferrytyna do uzupełnienia.
      Dawka D3 jest kosmicznie niska.
      Na forum jest cały wątek n/t tej witaminy i opisane
      jak należy ją uzupełniać.

Myślę, że członkowie rodziny nie mają problemów
      z tarczycą bo nie zostali dokładnie przebadani.
      • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 07.05.14, 10:57
        Tak czułam, ze dawka D3 jest za mała... mam sama na własna rękę zwiększyć??? Trochę się tego boję, w końcu to jeszcze dziecko. Nie powinno być tak, że skoro idę na wizytę do fachowca, bo taką opinię ma pani profesor w środowisku, to powinnam liczyć, że wyjdę z gabinetu z poprawnymi zaleceniami, spokojna, że wszystko, co robię, jest dobre dla mojego dziecka?
        Jeśli chodzi o ferrytynę i żelazo, lekarka powiedziała, że nie jest potrzebne uzupełnianie, że z pokarmu wystarczy.

Zwróć też uwagę na niską ferrytynę i wysokie B12.
        > To są wskaźniki .

wyniki morfologii córka ma dobre. Czy w przypadku niedokrwistości chorób przewlekłych morfologia może być ok?

• hashitess Re: dziewięciolatka do was dołącza 07.05.14, 11:22
          wiesz, wizyta lekarska to jest PORADA.
          czy z niej skorzystasz, to zupełnie inna sprawa.
          Wiem, że lekarz to zawód zaufania społecznego,
          że osoby wykonujące tę pracę powinni nieustannie się
          doszkalać i powiększać zakres swojej wiedzy,
          ale.........
          Mnie osobiście najmniej pomógł pan z tytułem profesorskim.
          Z dośw. mogę powiedzieć, że lekarz na etapie specjalizacji
          ma /o ironio/ największą ilość wiedzy i najbardziej pomocni.
          Jeszcze im się chce.

Ferrytyna przy hashimoto najczęściej się nie uzupełnia, niestety.
          W momencie złej morfologii niedokrwistość jest już bardzo duża.

• pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 10.05.14, 02:36
      O wit. D3 poczytaj wątki przyklejone na górze głównej strony forum, a zaraz potem zmień tabletki na krople, bo d3 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego lepiej się przyswaja w formie olejowej. Dawki 500 to nawet niemowlęta profilaktycznie nie łykają, 800 to dawka dla noworodków... Sprawdź dawkowanie w zaleceniach endokrynologów polskich, tam dokładnie zapisano kto ile ma brać.
      • djpa Re: dziewięciolatka do was dołącza 11.05.14, 17:38
        Mój syn bez żadnych badań dostał niemal cały pierwszy rok życia codziennie Vigantoletten 1000. Wtedy jeszcze o znaczeniu D3 nic się w Polsce nie mówiło, ja też nic nie wiedziałam, a pediatra przepisując mu tyle stwierdziła, że "będzie mocniejszy". big_grin
        • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 22.05.14, 17:28
          djipa, zazdroszczę mądrego pediatry.
    • glory77 wynika badania USG 22.05.14, 17:33
      Tarczyca prawidłowej wielkości, o niejednoronie obniżonej echostrukturze, w lewym płacie wyróżniaja się płynne obszary hypoechogenne, największy ok 0,5cm. Poza tym bez istotnych zmian ogniskowych, o równych i gładkich obrysach.
      PP 1,3x1,4x4cm
      LP 1,4x1,2x3,5cm
      Cieśń do 0,3cm.

Wizytę u endo mamy dopiero w na początku sierpnia. Proszę was o interpretację wyników.
      • djpa Re: wynika badania USG 23.05.14, 06:26
        Poproś o wcześniejszą wizytę. Szkoda aby córka się męczyła aż do sierpnia...
        • djpa Re: wynika badania USG 23.05.14, 06:29
          Aj, nie doczytałam, że córka od paru tygodni dostaje Euthyrox, więc do sierpnia może czekać smile
          I jak się teraz czuje? Czy lepiej? Co się zmieniło?
          Usg tarczycy pokazuje efekt działanie przeciwciał, poza tym wydaje się OK. Trzeba usg powtarzać co jakiś czas.
    • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 09.06.14, 21:58
      Witajcie, zrobiłam dziś córce badania po miesiącu leczenia.

TSH - 2,54 (0,6-4,8)
      FT4 - 17,1 (12-22) - 51%
      Ft3 - 6,82 (3,7-8) - 72%

Proszę o interpretację wyników, zwłaszcza jeśli chodzi o FT3 i FT4. W pierwszym poście tego wątku są dla porównania wyniki sprzed miesiąca.

Przy okazji zrobiłam sobie badania, wcześniej badałam tylko TSH (było ok), teraz zrobiłam komplet, żeby sprawdzić, czy nie mam hashi.
      TSH - 3,77 (0,3-4)
      FT4 - 13 (12-22) - 10%
      FT3 - 5,27 (3,7-6,7) 52,33%
      Anty TPO -46 (0-35)

Bardzo proszę, zerknijcie też na moje wyniki, co o nich myślicie? Mam Hashi?
      • metamorphosis4 Re: dziewięciolatka do was dołącza 09.06.14, 23:12
        Według mnie Ty masz hashi i powinnaś jak najszybciej włączyć Euthyrox (FT4 masz bardzo nisko), a córeczka powinna zdecydowanie podnieść dawkę.
      • pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 13.06.14, 15:35
        Córka łyka za niską dawkę, a ty zrób usg tarczycy i leć do endo.
        • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 14.06.14, 20:14
          Hej! Wyniki córki przesłałam do naszej endo, ale jest teraz na urlopie i po 23.06 dowiem się, co dalej. Sama dawki nie będę zwiększać, nie mam w tym doświadczenia, a to jednak jeszcze dziecko i boję się sama kombinować. Córka czuje się w zasadzie tak, jak się czuła. Z tym, że tak jak pisałam wcześniej nie widziałam u niej obniżonej koncentracji, senności itp. Bardziej objawy dotyczą skóry (sucha, nadmiernie owłosiona), pojawiające się różnego rodzaju pokrzywki.
          Poradźcie mi, na co mam zwrócić uwagę w obserwowaniu córki.

Co do mnie samej, jestem zapisana na wizytę pod koniec czerwca, lekarz na miejscu robi usg, więc muszę uzbroić się w cierpliwość.
          • djpa Re: dziewięciolatka do was dołącza 15.06.14, 16:40
            Póki co zwracaj uwagę na wszystko u córki, zapisuj sobie co się da.

U mojego syna (lat 8) przez wiele lat dobrym wskaźnikiem tego czy dawka jest dobra był sposób jego wysławiania się. Jeśli dawka była za mała, jąkał się, mało mówił, a rozwój mowy nawet się cofał - przestawał mówić trudniejsze dla niego głoski. Mieliśmy niechcący około miesięczny epizod z nieco za dużą dawką, wtedy z kolei gadał jak katarynka. smile

Ponadto przy za małej dawce nie rośnie, nie je, jest mu zimno, jest zwykle smutny, zauważalnie gorzej czyta, jest zmęczony na przemian z dużym pobudzeniem, a dłuższy okres czasu na za małej dawce skutkuje anemią.

On jest wyjątkowo wrażliwy na za małą dawkę, u niego fT4 poniżej 70% oznacza za małą dawkę i daje objawy, takie jak opisałam. U mnie jest podobnie, muszę mieć ponad 75% fT4, a moja zdrowa córka i zdrowy mąż mają zwykle fT4 w okolicach 75%-80%. Nie wiem czy to kwestia lab w którym robimy badania (bo mają normę od 9 do 19 na fT4 podczas gdy są lab z normą od 12 do 22 przy tych samych jednostkach) czy może genów, ale my tak mamy, że musi być dużo.

Też się bałam synowi dawkę sama zwiększać, ale właśnie kiedyś (miał wtedy 5 lat) gdy on tak bardzo źle się czuł, jąkał się, płakał, po prostu z mężem zdecydowaliśmy się, że mu zwiększymy dawkę o 6,25 dwa razy w tygodniu. I efekt był piorunujący, dziecko przestało się zupełnie jąkać, zaczęło być szczęśliwe, radosne, zadowolone. Jego wyniki przed zwiększeniem dawki były na tyle dobre, że endo by nic z dawką nie zrobiła - endo zwykle nie widzą potrzeby zwiększania dawki o 6,25, w takie drobiazgi się nie bawią.

Gdy córka już będzie miała lepsze wyniki zobaczysz co się zmieniło i będziesz wiedzieć na co zwracać uwagę. Ale pamiętaj, że to nie będzie regułą, za jakiś czas inne rzeczy mogą świadczyć o za małej dawce u córki. Są też dzieci bardzo mało wrażliwe na poziomy hormonów, moje dziecko jest z tych bardzo wrażliwych. Albo my z mężem dobrze go obserwujemy wink
            • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 24.06.14, 08:04
              djpa, dzięki za przydatne wskazówki. Muszę nauczyć się obserwować córkę, choć nie jest to łatwe. Piszesz, że twój synek ma problemy z mową, hmm, moja córka bardzo szybko mówi, do tego stopnia, że nie wszyscy ją rozumieją. Czy to tez może mieć związek z tarczycą?

Takiego dostałam smsa od pani profesor w odpowiedzi na przesłane przeze mnie wyniki córki: "są dobre".
              ??????????????
              • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 31.07.14, 17:19
                Zrobiłam dziś córce kolejne badania i nie są najlepsze.

TSH 0,03 (0,6-4,8)
                FT4 17,6 (12-22) 56%
                FT3 9,01 (3,7-8) 123,49%

Zelazo 50 (55-140)

Z morfologii podam tylko to, co nie mieści się w normach
                MCV 77,8 (78-95)

Rozmaz
                neutrocyty segmentowane - 26% (35-65)
                monocyty - 12% (1-10)
                limfocyty - 59% (30-50)
                Córka przyjmuje od początku maja Euthyrox 75 pół tabletki, witaminę d i Xyzal.

W zachowaniu jakichś dużych zmian nie zaobserwowałam. Bardzo martwi mnie przewlekła pokrzywka, która męczy małą od kwietnia.

Napiszcie, proszę, co z tymi wynikami. Martwi mnie morfologia (końcem kwietnia było wszystko w normie), chyba za niskie TSH i za duże FT3. Czy trzeba będzie zmniejszyć dawkę euthyroxu? Napisałam smsa z wynikami do endo, zobaczymy co odpisze (i kiedy).

• pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 01.08.14, 16:03
                  A ile i jaką D3 łyka córka? Pewnie Vigantoletten?
                  Mnie pokrzywki (uczulenie na słońce i być może inne rzeczy, ale nie badałam na co) przeszła po wdrożeniu 5 tys. D3 w kapsułkach olejowych dziennie (przy wyniku wyjściowym 10,1). Dlaczego córka dostaje jakieś prochy? Ja bym się ich bała, bo to chemia jakaś paskudna, ale może chociaż pomaga? Bo jak nie, to wywaliłabym to coś dziwnego...

Tsh wskazuje tylko na to, że córka łyka dawkę jednorazową, a nie wydziela własne hormony przez całą dobę. Patrz na hormony tarczycy, nie na hormon przysadki. A fT4 mówi, że dawka mogłaby być wyższa, a nie że trzeba obniżyć. Potwierdza to podniesione fT3, co wskazuje na niedoczynność nadal, a nie nadczynność. A na co wskazują objawy?
                  • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 04.08.14, 22:03
                    Jestem po wizycie. Mam zmniejszyć córce dawkę o 12,5. Usłyszałam, że niskie TSH i za duże Ft3 wskazują na przedawkowanie tyroksyny. Jeju, co ja mam robić???

pies_z_laki_2, nie wiem, co wskazują objawy. Jeśli chodzi o zachowanie córki, to nie zauważyłam dużej różnicy (ale z tym nie było większego problemu, nie było senności, braku energii czy koncentracji), problemy z łamliwymi paznokciami są nadal, skóra mniej sucha, ale latem zawsze jest lepiej.

Syrop na alergię podaję, gdyż po ostawieniu od razu pokrzywki wracają. Czerwone plamy na twarzy, takie pręgi, które też ponoć są rodzajem pokrzywki pojawiają się mimo leczenia.

Vigantoletten zmieniłam na Devikap - 2 krople.

PS. Pojechałam dziś ponad 100 km na umówioną wizytę w Poradni Endokrynologii Dziecięcej przy Klinice Endokrynologii i Diabetologii (na pierwszą tam wizytę, po prywatnej wizycie u Pani profesor, która tam jest szefem i która poleciła nam tam kontynuować leczenie. Ręce mi opadły,gdy w domu na receptę spojrzałam... na pieczątce podpisana pani pediatra DIABETOLOG!
                    • pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 05.08.14, 16:08
                      Czyli klasyka gatunku...

No nic, decyzję co do dawki musicie podjąć same, argumenty za i przeciw już znasz.

D3 - ponoć 1 kropla zawiera 500 IU (Devikap krople 15 000 IU/ml), czyli dwie krople to 1 tys. jednostek, czyli tyle, co jedna tabletka Vigantoletten. Mało... ale za to lepiej się wchłania. Tyle, że dawka jak dla niemowlaka profilaktycznie, a wy macie więcej lat, kg i jeszcze niedobór D3 (czyli leczenie, a nie profilaktyka bez niedoboru). Ale jak zwykle decyzja należy do ciebie...

• djpa Re: dziewięciolatka do was dołącza 05.08.14, 17:05
                      To nie wygląda na przedawkowanie tyroksyny, bo - jeśli się nie mylę - córka na obecnej dawce jest od początku maja, a na początku czerwca wyniki były OK i daleko im było do przedawkowania. Dawki w międzyczasie nie zmieniałaś?

Poza tym, gdyby to było przedawkowanie, to fT4 byłoby po wyżej normy - a nie jest.

Myślę, że te wyniki to może być jakiś błąd lab, albo - znacznie bardziej prawdopodobne - wynik działania przeciwciał, bo córka ma je przecież wysokie.

To jest tylko jest to, co myślę, ale cokolwiek zrobisz z dawką, zrób córce badania najpóźniej za miesiąc lub nawet wcześniej, jeśli coś Cię zaniepokoi. Jeśli to przeciwciała, to musicie być tak samo szybkie jak i one.
                      • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 05.08.14, 17:30
                        djpa napisała:
                        > Myślę, że te wyniki to może być jakiś błąd lab, albo - znacznie bardziej prawdo
                        > podobne - wynik działania przeciwciał, bo córka ma je przecież wysokie.
                        Możesz rozminąć temat, bo nie za bardzo wiem, jak przeciwciała wpływają/zaburzają wynik.

Jeśli
                        > to przeciwciała, to musicie być tak samo szybkie jak i one.

Tzn???
                        • djpa Re: dziewięciolatka do was dołącza 06.08.14, 09:14
                          Chodzi o te przeciwciała:
                          Przeciwciała anty-TPO 230U/ml (0-35)

One nie zaburzają wyniku, ale mogą powodować, że do krwi dostaje się okresowo niekontrolowana ilość hormonów tarczycowych. Przez to wolne hormony mogły urosnąć, a TSH spaść. To może być jak wulkan, jest spokój, a potem nagle buch i znów spokój. Nazywa się to też rzutami choroby.

Dlatego warto robić częste badania, jeśli takie coś ma miejsce aby szybko dostosować dawkę.
                • djpa Re: dziewięciolatka do was dołącza 05.08.14, 16:57
                  MCV to objętość krwinki czerwonej. U córki jest mała, co sugeruje braki żelaza. Jeśli jest mało ferrytyny, poniżej normy lub w normie ale nisko, to organizm produkuje małe czerwone krwinki. Z powodu braków żelaza i/lub oszczędności - musi oszczędzać żelazo.

Nieprawidłowości w rozmazie pokazują, że córka przechodziła zapewne w czasie badania lub wcześniej infekcję, zapewne wirusową.

Co mówiła ta endo-diabetolog? Czy to ona kazała dawkę zmniejszyć?
                  • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 05.08.14, 17:34
                    > Nieprawidłowości w rozmazie pokazują, że córka przechodziła zapewne w czasie ba
                    > dania lub wcześniej infekcję, zapewne wirusową

Córka nie przechodziła od kwietnia żadnej infekcji.

Endo-diabetolog stwierdziła, że wyniki tarczycowe wskazują na przedawkowanie tyroksyną (niskie TSH i wysokie FT3).
                    • pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 06.08.14, 00:15
                      > Endo-diabetolog stwierdziła, że wyniki tarczycowe wskazują na przedawkowanie ty
                      > roksyną (niskie TSH i wysokie FT3).

Myli się. Tsh poniżej dolnej granicy i fT4 wychodzące ponad górną granicę norm plus objawy nadczynnosci świadczą o nadczynności polekowej, czyli przedawkowaniu. U was ani jedno, ani drugie, ani trzecie.

Niskie tsh mówi o tym, że jedna dawka tyroksyny wyłącza wytwarzanie tsh w przysadce. A wysokie fT3 mówi cokolwiek tylko w powiązaniu z fT4, jeśli fT4 byłoby ponad normę i fT3 też, to mamy przedawkowanie, ale samo nie świadczy o tym absolutnie.

• pies_z_laki_2 Re: dziewięciolatka do was dołącza 06.08.14, 00:17
                        Dopisek:
                        jedna dawka tyroksyny > dziennie < (zamiast płynnego odpowiadania na zapotrzebowanie organizmu)...
                      • hashitess Re: dziewięciolatka do was dołącza 28.12.14, 23:12
                        Obniźyłaś córeczce ilość podawanej tyroksyny?
                        • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 10.08.15, 15:47
                          Wracam po przerwie...

hashitess napisał(a):

> Obniźyłaś córeczce ilość podawanej tyroksyny?
                          Niestety tak.

Do końca sierpnia córka dostawała eutyrox 25. W drugiej połowie sierpnia zaostrzyła się pokrzywka, doszły obrzęki, wyniki tarczycowe masakraaa (tsh ponad 30, ft4 poniżej normy, obrzęk tarczycy...). We wrześniu trafiamy na oddział endokrynologii dziecięcej, potem alergologię (pokrzywki i obrzęki nie ustępują), ale tam niewiele nam pomogli.
                          Końcem września zmieniamy lekarza, wracamy do dawki 37,5, ze zmianą na Letrox.

7.11.14
                          Tsh 4,9 (0,6-4,8)
                          FT4 13,04 (12-22) 10,4%
                          FT3 3,6 (3,7-8,0) -2,33%
                          Podnosimy dawkę - letrox 50.

10.12.14
                          Tsh 2,1 (0,5-4,8)
                          FT4 1,04 31,75%
                          FT3 3,65 50,31%
                          letrox 50

18.02.15
                          Tsh 1,51 (0,6-4,8)
                          FT4 15,26 32,60%
                          FT3 6,7 69,77%
                          letrox 50

9.06.15
                          Tsh 23,54 (0,6- 4,8)
                          FT4 12,98 9,8%
                          FT3 4,8 25,58%
                          Zwiększamy letrox do 75.

27.06.15
                          Tsh 0,34 (0,6-4,8)
                          FT4 15,71 37,10%
                          FT3 8,7 116,28%
                          pon-czw letrox75, piąt-niedz letrox 50.

10.08.15
                          Tsh 0,52 (0,6-4,8)
                          Ft4 13,42 14,20%
                          FT3 6,4 62,79%

Ferrytyna 13,1 (13-150)

Co myślicie o wynikach Dominiki? Martwi mnie zbyt niskie Ft4 przy jednocześnie za niskim TSH. Zapasy żelaza też mizerne sad
                          Cały czas już od ponad 1,5 roku męczymy się z pokrzywką idiopatyczną, mimo stosowania przeróżnych leków, brak poprawy.
                          • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 13.08.15, 09:20
                            Zerknijcie, proszę, na wyniki Dominiki. Nie uważacie, że dawka jest jeszcze za niska? Co myślicie o tym zaleceniu stosowania 4 dni dawki wyższej i 3 dni niższej???
                            Edno po konsultacji telefonicznej poleciła pozostać przy tym dawkowaniu i nie suplementować żelaza.
                            Z góry dzięki za rady.
                            • glory77 Re: dziewięciolatka do was dołącza 18.08.15, 01:21
                              Nikt nic nie doradzi? Bardzo mi zależy, proszę, zerknijcie na wyniki...
    • glory77 Hej! 05.10.15, 12:29
      Mimo braku odpowiedzi na moje powyższe wpisy, podzielę się z Wami nowymi wynikami smile bo chyba są dobre smile
      TSH 0,26 (0,60-4,8)
      FT4 17,16 (12-22) 51,60%
      FT3 6,9 (3,7-8,0) 74,42%

Od 20.08.15 podaję córce letrox 75.

Dobrze myślę, że jest ok? Sama córce dawkę zmieniłam i miałam obawy, że może jest za wysoka...
      • glory77 Re: Hej! 30.10.15, 23:22
        up
        • hashitess Re: Hej! 31.10.15, 07:24
          Ja uważam, patrząc na wyższy poziom ft3 od ft4,
          że dawka letroxu jest jeszcze za niską.
          Jeśli już minęło 6 tyg. od zmiany zażywanie tyroksyny
          oznacz trójce tarczycową i wpisz na forum wyniki.
          koniecznie napisz jak czuje się córeczka.
          • hashitess Re: Hej! 31.10.15, 07:25
            Podajesz Dominice jakieś specyfiki na podniesienie ferrytyny?
            • glory77 Re: Hej! 11.12.15, 21:42
              Nie podaję nic na podniesienie ferrytyny.

Wyniki Dominiki w wczoraj:
              TSH 0,89 (0,60-4,8)
              FT4 13,74 17,40%
              FT3 5,3 37,21%

Ferrytyna 16,9 (13-150)

Kurcze, nie podoba mi się spadek wolnych hormonów w porównaniu z badaniami z października. Córka niezmiennie od sierpnia jest na Letrox 75.

Dominika czuje się różnie, często jest zmęczona, ale ma tez bardzo dużo zajęć dodatkowych (szkoła muzyczna i nie tylko). Najbardziej jednak dokucza jej pokrzywka i obrzęki, które nie odpuszczają już od 2,5 lat. Dominika cały czas przyjmuje leki p. pokrzywce sad

Wysłałam wyniki do naszego endo, czekam na odpowiedź.

Co myślicie, jednak powinnam jeszcze zwiększyć dawkę??? Suplementować żelazo?
              • hashitess Re: Hej! 12.12.15, 06:59
                glory77 napisała:

>
                > Co myślicie, jednak powinnam jeszcze zwiększyć dawkę??? Suplementować żelazo?

zdecydowanie tak.
                popatrz na jak niskim poziomie jest FT4, a to jest ilość przyjmowanego hormonu.
                Nie czekaj na medyka tylko dodaj dziecku 25 mikrogr. podzielonej w czasie,
                tj. zacznij od 12,5 i po kilku dniach dodaj następne 12,5.

ferrytyna tragiczna.
                Ja nie mogę przyjmować żelaza, a mam/miałam również niską ferrytynę.
                Piję przed śniadaniem pszczeli pyłek kwiatowy. Bardzo mi pomaga.
                • glory77 Re: Hej! 12.12.15, 15:10
                  hashi, dzięki za odpowiedź.
                  Jakie miałaś dolegliwości podczas przyjmowania żelaza?
                  Czy pyłek przyjmujesz bezpośrednio przed śniadaniem czy pół godziny przed? Zalewasz go wodą wieczorem?

Letrox zwiększę, tak jak radzisz. Szkoda, że nie ma 25 bo bardzo trudno podzielić 50 na 4 sad
                  • hashitess Re: Hej! 12.12.15, 17:26
                    glory77 napisała:

> hashi, dzięki za odpowiedź.
                    > Jakie miałaś dolegliwości podczas przyjmowania żelaza?

to krętek boreliozy kocha żelazo, dlatego go nie zażywam - oczywiście żelaza
                    bo krętka chętnie bym się pozbyła.

> Czy pyłek przyjmujesz bezpośrednio przed śniadaniem czy pół godziny przed? Zale
                    > wasz go wodą wieczorem?

ostatnio kupiłam bardzo świeży pyłek i wystarczy wsypać go do ciepłej wody,
                    a za chwilę jest już rozpuszczony.
                    W przypadku starszego zalewałam wodą na noc i piłam 1/2h po zażyciu tyroksyny.
                    Jest jeszcze pierzga, którą można ssać.

>
                    > Letrox zwiększę, tak jak radzisz. Szkoda, że nie ma 25 bo bardzo trudno podziel
                    > ić 50 na 4 sad

ja w aptece zakupiłam gilotynkę do cięcia, która bardzo usprawnia
                    tę czynność i ćwiarteczki wychodzą dość równe.
                    • glory77 Re: Hej! 16.12.15, 11:06
                      Alergolog odradziła mi podawanie córce pyłku sad Co o tym myślisz? Odpowiedź była drogą mejlową, bez uzasadnienia.
                      • glory77 Re: Hej! 16.12.15, 21:16
                        I w końcu udało się skontaktować z endo. "Dawki nie podnosić, żelaza nie suplemetować." sad
                        I znowu jestem w rozsypce. Żeby to o mnie chodziło, to bez stresu sama bym sobie dawkowanie ustalała. U córki boję się sama decydować.
                        • glory77 Re: Hej! 03.03.16, 17:36
                          Hej, co myśleć o takich wynikach?
                          (Po ostatnich badaniach w grudniu zwiększyłam dawkę, mimo że lekarz odradził. Czyli córka przyjmuje Letrox 75 + 12,5).

Wyniki z dziś:
                          TSH 0,15 (0,60-4,8)
                          FT4 15,6 30,6%
                          FT3 7,6 90,70%

hmm, TSH spadło jeszcze bardziej poniżej normy... O czym świadczy wysoki poziom Ft3 w stosunku do dość niskiego Ft4? Jak doprowadzić do wyrównanego poziomu obu hormonów???
                          • glory77 Re: Hej! 15.04.16, 22:57
                            Widzę, że piszę sama ze sobą sad Ale co tam, może ktoś zajrzy.

Wyniki z 14.04.2016
                            TSH 0,75 (0,6-4,84)
                            FT4 17,11 %
                            FT3 37,20 %

Czy dawka Letroxu dalej jest za niska???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka