Dodaj do ulubionych

Hashimoto - czy to możliwe

03.08.14, 05:30
Witam w tej chwili jestem na wczasach i przrżtwam mordęgę. Wszystko zaczęło się od wyjazdu lipcowego do Albani. Dość drastyczna zmiana klimatu dała mi popalić. W tej chwili odczuwam straszne bóle w stawach. Kiedyś podobnie miałam ale doszło do tego że staw w palcu mi napuchł i nie mogę komfortowo zginąć palcem serdecznym. Dodatkowo nam zablokowane stawy palców otwierają się skokowo a nie płynnie. Zrobiłam badania i msm wixyte w przyszłym tygodniu ale znalazłam was smile) nie mam przy sobie badań śle z tego co sobie przeliczyłam to % mam ft3 około 14%, ft4 35, tsh 1,25 przy normie od 0,2 do 4,2. Na ferrytyne i b12 czekam . Crp 6,6 przy normie do 6 . Zaczynam sie martwić bo bolą mnie opuszki palców i kości. Około 2 miesiące temu robiłam d3 i wyszło mi poniżej normy ale lekarka powiedziała ze mam iść na słońce i tyle. W tej chwili biorę eutyrox 106,25. Bardzo proszę o pomoc. We wtorek będę mogła podać wyniki precyzyjnie. Według mnie powinnam zwiekszyć hormon ale lekarz póki co nie kazał.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Hashimoto - czy to możliwe 04.08.14, 05:33
      jesteś na wczasach i wstajesz o 5 rano!!!!!!

• g.kamin Re: Hashimoto - czy to możliwe 04.08.14, 10:53
        Tak. Wstaję tak rano bo cierpię z bólu.
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - czy to możliwe 04.08.14, 13:51
      > Około 2 miesiące temu robiłam d3 i wyszło mi poniżej normy ale lekarka powiedziała ze mam iść na słońce i tyle.

Zmień lekarkę, albo daj jej poczytać polskie zalecenia w sprawie leczenia niedoborów D3...

Twoje objawy bardzo mi pasują do niskiej D3... mimo słońca... bo u Hashi nie o opalanie chodzi, a o receptory w tkankach... u nas zepsuty jest mechanizm "opalanie = D3 na cały rok"...
      • g.kamin Re: Hashimoto - czy to możliwe 13.08.14, 09:44
        Nie była tego świadoma. Moje wyn iki to:
        D3- 11,20 norma 30- 100 MASAKRA!!!
        Ferrytyna 37 norma 10- 291
        Witamina B12 - 337 norma 211- 911

Jaką dawkę witaminy d3 mam przyjmować??? Moja lekarka sugeruje słońce … śmiech !
        • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - czy to możliwe 13.08.14, 14:21
          Miałam podobnie duży niedobór (10,1), dostałam 2 tys. zimą, zjadłam dwa opakowania Vigantoletten, potem przyszło lato i słoneczko, jesienią zbadałam i miałam 18 z małym groszem, zaczęłam więc czytać, kupiłam żelki 5 tys. dziennie, przez zimę podniosło mi się do... 36...

Teraz już kolejny rok łykam zimą 5 tys. x dzień , latem 5 x tydzień (i tylko latem mam kłopoty stawowe, czasem nadżerki w śluzówce, wtedy łykam awaryjnie kilka dni po 5 tys. i wszystko się samo goi...).

Do poczytania:
          - diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
          - wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/19737/witamina_d3_w_prewencji_chorob_u_doroslych_przeglad_systematyczny
          - www.billionaire.pl/PDFs/MaleDzieci/4.pdf
          - www.google.pl/search?q=Udzia%C5%82+witaminy+D+jako+czynnika+ryzyka+w+wybranych+schorzeniach+endokrynologicznych+prof.+Wanda+Horst-Sikorska&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=P77wUpnYNISO7Qad2IDICQ
          itd

2012-02-28
          Terapia witaminą D może pomóc na silne bóle miesiączkowe

Podanie wysokiej dawki witaminy D może pomóc kobietom cierpiącym regularnie na silne bóle miesiączkowe – wynika z badań włoskich, o których informuje pismo „Archives of Internal Medicine”.

„Witamina D zdaje się być obiecującą opcją terapeutyczną zespołów bólowych związanych ze stanem zapalnym, do których należą bóle miesiączkowe" – ocenia w odredakcyjnym komentarzu do artykułu dr JoAnn Manson z Brigham and Women's Hospital w Bostonie.

Specjalistka podkreśla zarazem, że na podstawie jednego małego badania nie można rozstrzygnąć, czy faktycznie znajdzie ona zastosowanie w leczeniu bólów menstruacyjnych. A nawet, gdyby tak się stało, nie jest to metoda, którą można będzie stosować na własną rękę, bo jednorazowa dawka witaminy D podana kobietom była bardzo wysoka.

Jak przypominają autorzy we wstępie do artykułu, bolesne miesiączkowanie bez przyczyny (tzw. pierwotne, tj. niezwiązane z żadnymi schorzeniami w obrębie miednicy mniejszej) dokucza co najmniej połowie kobiet w wieku reprodukcyjnym. Charakteryzuje się silnymi bólami w podbrzuszu tuż przed i podczas miesiączki. Dolegliwościom tym, będącym skutkiem silnych skurczów macicy, często towarzyszą inne objawy, jak nudności, wymioty, biegunki, osłabienie i bezsenność. Pierwotne bóle miesiączkowe są jedną z najczęstszych przyczyn nieobecności dziewcząt i kobiet w szkole oraz pracy.

Obecnie, w ich łagodzeniu stosuje się leki przeciwbólowe bez recepty, jak również doustne leki antykoncepcyjne. Jednak nie są one pozbawione działań niepożądanych i z tej przyczyny ciągle poszukuje się innych rozwiązań.

Naukowcy włoscy z Uniwersytetu w Mesynie przeprowadzili badania w grupie zaledwie 40 kobiet w wieku 18-40 lat, które miały bolesne miesiączki. Połowa z nich na pięć dni przed spodziewaną menstruacją otrzymała jednorazowo bardzo dużą dawkę witaminy D3 (tj. 300 tys. jednostek międzynarodowych, IU), natomiast druga połowa – placebo.

Dwa miesiące później panie, które zażyły witaminę D oceniły, że ich bóle okresowe zmniejszyły się o ponad dwa punkty w skali od 0 do 10 i nie stosowały już pigułek przeciwbólowych. A najwięcej korzyści odniosły te, u których na początku badań dolegliwości były największe.

Natomiast, u 40 proc. kobiet, u których zastosowano placebo nie doszło złagodzenia dolegliwości bólowych i ciągle musiały one łykać leki uśmierzające ból.

Jak tłumaczą autorzy pracy, podejrzewa się, że za pierwotne bóle miesiączkowe odpowiada nadmierna produkcja w macicy związków pozapalnych o nazwie prostaglandyny. Przeciwbólowe działanie witaminy D może wynikać z tego, że zmniejsza ona syntezę tych związków.

Badacze podkreślają jednak, że wszystkie pacjentki miały na początku badań stosunkowo niski poziom witaminy D we krwi, a im był on niższy, tym bóle miesiączkowe były silniejsze.

Dlatego, trudno na razie powiedzieć, czy kobiety bez niedoborów witaminy D również mogą odnosić korzyści z tej terapii. Niejasne jest też, jaka powinna być optymalna dawka terapeutyczna i czas trwania leczenia.

Ponadto, dawka zastosowana w badaniu była wyjątkowo wysoka, co może się wiązać z ryzykiem działań niepożądanych. Na przykład, badania australijskie (opublikowane w 2010 r. na łamach pisma „Journal of the American Medical Association”wink wykazały, że starsze kobiety, u których zastosowano witaminę D w wysokich dawkach były bardziej narażone na upadki i złamania. Nadmiar tej witaminy może być też toksyczny dla układu krążenia i nerek oraz zwiększać poziom wapnia we krwi.

Zgodnie z zaleceniami amerykańskimi, dzienna dawka witaminy D dla kobiet w wieku 19-50 lat powinna wynosić 600 IU (a maksymalna nie powinna przekraczać 4 tys. IU). Tymczasem, podanie dawki 300 tys. IU raz na dwa miesiące byłoby równoważne z przyjmowaniem 5 tys. IU dziennie w tym samym okresie. (PAP)

jjj/ krf/
          - www.sluzbazdrowia.com.pl/news.php?nid=10890313
          • g.kamin Re: Hashimoto - czy to możliwe 16.08.14, 06:51
            Dziękuje bardzo! Zaczęłam się marteić bo z dnia na dxień jest gorzej! Moje stawy chripią. Ból mięśni i jakby ktoś mi w kościach wiercił. Stawy zaczynają przeskakiwać. Koszmar
            • hashitess Re: Hashimoto - czy to możliwe 16.08.14, 11:30
              nie martw się tylko uzupełniaj niedobory.
              A w międzyczasie zrób zdjęcie rtg rąk i stóp.
              Zdjęcia pokażą czy masz problem z reumatyzmem
              czy to tylko braki tak dają Ci popalić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka