Dodaj do ulubionych

nadczynnosc polekowa - co robić

04.09.14, 16:29
Bardzo proszę o pomoc. Na hashimoto choruję już od kilku lat. Ostatnio, od dłuższego czasu brałam dawkę 125, miałam na niej dobre wyniki i dobrze się czułam, chociaż przeszłość pokazuję ze dawka 112,5 też była ok. Na koniec lipca miałam badanie i wizyte u endo, tsh = 0,34(przy normie od 0,35). Czułam się dobrze, więc lekarka zaleciła wybrać resztę tabletek (ok 40szt. po 125) i dalej brać już 112,5. Niestety, czuję, że zaczeła się nadczynność, serce przyspieszyło, spać nie mogę, jestem zmęczona i sił brak. Myśle, że to napewno nadczynność. Co robić?? od 3dni nie biorę euthyroxu, bo nie chcę pogłębiać tego stanu. Do tego w niedzielę wyjeżdżam na 2tyg do Chorwacji na wymarzone wakację, chciałabym się dobrze na nich czuć, wiadomo smile jak długą przerwę mogę sobie zrobić od hormonu? I czy to dobra i jedyna droga do tego by się pozbyć objawów nadczynności. Dodam, że nie mam już czasu na badania i lekarzy. Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 17:24
      aniuanna napisała:

> Dodam,
      > że nie mam już czasu na badania i lekarzy.

Jesli nie masz czasu zadbać o siebie, to pozostaje Ci
      tylko wizyta u wróźki.
      Tu bez najnowszych wynikach badań ft4 i ft3 nikt Ci nie pomoźe.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

smile
      • aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 17:34
        hashitess napisał(a):

> Jesli nie masz czasu zadbać o siebie, to pozostaje Ci
        > tylko wizyta u wróźki.
        > Tu bez najnowszych wynikach badań ft4 i ft3 nikt Ci nie pomoźe.

Napisałam, że w niedzielę wyjeżdżam na 2 tyg za granicę. Nic na tą sytuację poradzić nie mogę. Tak się akurat złożyło, i dla tego szukam pomocy na forum, a nie u lekarza. Nie oczekuję interpretowania wyników badań na forum, a poradę co zrobić, jeśli pojawiła się nadczynność polekowa. Czy można odstawić euthyrox, na jak długo? czy np.lepiej brać pól dawki. Może ktoś miał podobną sytuację, był z tym u lekarza, otrzymał pomoc, podzieli się doświadczeniem i będzie bardziej życzliwy od Ciebie.
        • hashitess Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 19:41
          aniuanna napisała:

> hashitess napisał(a):
          >
          > > Jesli nie masz czasu zadbać o siebie, to pozostaje Ci
          > > tylko wizyta u wróźki.
          > > Tu bez najnowszych wynikach badań ft4 i ft3 nikt Ci nie pomoźe.
          >
          > Napisałam, że w niedzielę wyjeżdżam na 2 tyg za granicę. Nic na tą sytuację por
          > adzić nie mogę. Tak się akurat złożyło, i dla tego szukam pomocy na forum, a ni
          > e u lekarza. Nie oczekuję interpretowania wyników badań na forum, a poradę co
          > zrobić, jeśli pojawiła się nadczynność polekowa. Czy można odstawić euthyrox, n
          > a jak długo? czy np.lepiej brać pól dawki. Może ktoś miał podobną sytuację, był
          > z tym u lekarza, otrzymał pomoc, podzieli się doświadczeniem i

to co piszesz jest bardzo nieodpowiedzialne.
          długo zazywasz hormon, a nie wiesz, ze NIe
          nalezy go odstawiac.

będzie bardziej
          > życzliwy od Ciebie.

Moze jestem nieźyczliwa, ale moźe moja odpowiedź skłoni Cię do nauki o swoim schorzeniu, z którym będziesz się huśtać aź do śmierci.

nie musisz odpowiadac na mój post.
          lepiej poczytaj forum.

• aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 20:47
            > to co piszesz jest bardzo nieodpowiedzialne.
            > długo zazywasz hormon, a nie wiesz, ze NIe
            > nalezy go odstawiac.

w ulotce leku jest napisane, że objawy nadczynności ustępują po zmniejszeniu dawki lub odstawieniu leku na kilka dni, więc chyba nic mi nie grozi. Oczywiście troszkę sie tego obawiam, dla tego chciałam sie doradzić. Przez pól roku planowałam wakację z rodziną, a kilka dni przed wyjazdem mnie dopadło kołatanie serca, osłabienie, złe samopoczucie. Chyba to oczywiste, że nie chce się dalej faszerować tym, co przedawkowałam. Nieodpowiedzialne byłoby nic nie zrobić w tej sytuacji.

> Moze jestem nieźyczliwa, ale moźe moja odpowiedź skłoni Cię do nauki o swoim sc
            > horzeniu, z którym będziesz się huśtać aź do śmierci.

Skąd pomysł, że potrzebuję się uczyć? Kiedyś czytałam wasze fora nałogowo. Dowiedziałam się wiele, sporo się potwierdziło, wiele rzeczy nie. Kiedyś b.pomogły mi fora, teraz leczy mnie lekarz. Niestety znalazłam się w trudnej sytuacji, nie mam się jak poradzić lekarza, więc proszę o pomoc na forum. Co w tym złego?

Jesli wiesz co powinnam, a czego nie, to może poprostu mi to napiszesz.
            z góry dziękuję
            • procesor Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 21:46
              wybacz - dowiedziałaś sie sporo czytają fora
              a nie doczytałaś że wynik TSH to za mało by diagnozować ?
              że badamy ft4 i ft3?

ja takie objawy jak opisujesz miałam w niedoczynności głębokiej
              skąd wiesz co to jest u ciebie skoro masz tylko tsh? może tak a może nie
              bez wolnych hormonów nic nie da się na pewno stwierdzić

oczywiście że da sie zmniejszyć dawkę a nawet odstawić
              pytanie jak potem organizm zareaguje i jakie objawy dadzą nam do wiwatu smile
              ja bym leciała rano do labu który jeszcze tego samego dnia podaje wyniki....
              • aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 22:37
                Ja nie patrze na wyniki tylko na samopoczucie. Normalnie wynik mi nie przeszkadzał, dopuki się dobrze czułam. Juz kilka lat, miałam wyrównaną tarczyce i czułam się bardzo ok. Raz, po ciąży, miałam podobną sytuację. Przy dawce 185, lekarka kazała mi powoli schodzić i doczekałam objawów nadczynnosci. Ale to już inna lekarka i inna historia. Teraz to druga taka sytuacja, podobnie manifestowana przez mój organizm, dla tego teraz wiem, że to to. Chciałam rady, co zrobić, bo mam małe dziecko, wesele w sobote, wyjazd w niedziele i kompletny brak czasu dla siebie. Tak bywa..
                • procesor Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 16:15
                  aniuanna napisała:
                  > Ja nie patrze na wyniki tylko na samopoczucie. Normalnie wynik mi nie przeszkadzał, dopóki
                  > się dobrze czułam. Juz kilka lat, miałam wyrównaną tarczyce i czułam się bardzo ok. Raz,
                  > po ciąży, miałam podobną sytuację. Przy dawce 185, lekarka kazała mi powoli schodzić i
                  > doczekałam objawów nadczynnosci.

NADczynności po obniżeniu dawki? czy NIEdoczynności?
                  obniżałaś dawkę bo była za duża a nie miałąś nadczynności? a potem po obniżeniu dostałaś? albo źle napisałaś albo czegoś nie rozumiem
                  samopoczucie bywa mylące, już nie raz ktoś na forum pisał post w tonie "myślałam że to niedoczynność a to nadczynność" albo na odwrót

> Ale to już inna lekarka i inna historia. Teraz to druga taka sytuacja, podobnie
                  > manifestowana przez mój organizm, dla tego teraz wiem, że to to. Chciałam rady, co
                  > zrobić, bo mam małe dziecko, wesele w sobote, wyjazd w niedziele i kompletny brak czasu
                  > dla siebie. Tak bywa..

twój wybór
                  twoje zdrowie smile
                  możesz w ogóle odstawić leki przecież nikt ci nie zabroni
                  ja bez wyników aktualnych nie kombinowałabym za wiele, jeśli obniżenie to niewiele bym odjęła, u mnie potrafiło wystarczyć odjęcie 12,5
                • mlodamamas Re: nadczynnosc polekowa - co robić 11.09.14, 06:01
                  Witaj,

Kochana mialam to samo, biorac dlugo konkretna dawke, czulam sie swietnie, a nagle ta dawka zaczela powodowac rozne nieprzyjemne objawy w organizmie, jak: kolatania serca, bezsennosc, drzenie ciala, uczucie ciepla, itd. Okazalo sie, ze przez te wszystkie lata spad mi bardzo magnez i ferrytyna, wiec zaczelam to uzupelniac, i teraz gdy wprowadzam ferrytyne juz nie mam tych objawow. Poza tym mozliwe, ze teraz ta dawka jaka stosujesz jest za duza, wiec zmiejsz ja. pamietaj takze ze oznaczenie magnezu we krwi jest niemiarodajne, wiec trudno stwierdzic jego niedobor. Ja biore magnez od 3 tygodni normalnie kolatania serca sie mocno zmiejszyly, takze biore zelazo bo mam koszmarnie niska ferrytyne. Dawke hormonu takze wprowadzaj bardzo polowi, zwiekszaj ja nawet w ciahu miesiaca, aby nie doprowadzic do naglych oblawow niedoczynnosci polekowej. Gdy mialam ten niedobor magnezu u zelaza, to nawet dawka tyroksyny 25 byla dla mnie za duza, i powodowala straszne kolatania serca, a przeciez wczesniej bralam 100 i czulam sie swietnie. Jak wiesz magnez daiala glownie na uklad nerwowy, serce itd, gdy mamy go za malo, organizm jest w ciaglym napieciu, jest pobudzony, itd. Jak wrocisz z wakacji zrob sobie badania ferrytyny, takze magnezu i potasu. Powodzenia, mloda mama.
                  • pies_z_laki_2 Re: nadczynnosc polekowa - co robić 15.09.14, 12:17
                    > aby nie doprowadzic do naglych oblawow niedoczynnosci polekowej.

Sprostowanie!!! Miało być nie niedo- a raczej nad-czynności polekowej, prawda?
              • erwin444 Re: nadczynnosc polekowa - co robić 01.05.24, 16:30
                Idiota do potęgi. TSH z kaprysu nie spadło. To co w krwi jest to można o d...potłuc. Ważne to co w komórkach się dzieje. Widać to dobrze gdy TSH spadnie hormony też słabe wtedy i szczytem debilizmu jest wtedy patrzenie na ft4 czy ft3. Tak to zaszkodzić można tylko. W niedoczynności ft3 może być wysoko . Większa dawka może obniżyć ft3 ale to już grubo zbyt dużo . Widać to świetnie gdy po przedawkowaniu obniży się dawkę to przez tydzień rośnie temperatura o ok 0,5 st i objawy przypominają te które są przy zwiększaniu dawki . Bo zwiększa się w komórkach konwersja i to jest problem. To co w komórce a nie to co we krwi. Najlepiej gdy po zwiększeniu dawki poczujemy się lepiej zostać na tej dawce. Gdy po 2 tyg zaczyna być gorzej trzeba trochę zmniejszyć . I nie sprowadzać TSH poniżej 1 . Jak ktoś twierdzi inaczej to niech sam tak się leczy
    • hashitess Re: nadczynnosc polekowa - co robić 04.09.14, 22:39
      Twoje objawy najprawdopodobniej zostały wywołane przez obniźenie dawki
      Tyroksyny, a Ty jeszcze chcesz zupełnie odstawic hormon.
      nie rób tego.
      1. Ja powróciłabym do poprzedniej dawki eutyroxu
      2. zazywalabym selen najlepiej niemiecki ewentualnie cefasel
      3. zazywałabym równieź falvit bez jodu
      4. Oraz wit. a+e

Dawno oznaczałaś morfologię?
      Moźe masz anemię z powodu braku ferrytyny.
      • hashitess Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 13:42
        Dodam jeszcze do wczorajszego postu, abyś zaczeła zaźywać slowmag
        W duźych ilościach, on uspokoi serce i Cię wyciszy.
        I nie odstawiaj hormonu.
    • pies_z_laki_2 Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:07
      > (ok 40szt. po 125) i dalej brać już 112,5. Niestety, czuję, że zaczeła się nadczynność, serce
      > przyspieszyło, spać nie mogę, jestem zmęczona i sił brak. Myśle, że to napewno nadczynność. > Co robić??

To nie są objawy NAD tylko NIEDOczynności.
      Co robić?
      Zmienić postrzeganie siebie i reakcji swojego organizmu.
      Piszesz, że "Na pewno to nadczynność", ale na jakiej podstawie? Opisujesz przecie klasykę NIEDOczynności, skąd więc pomysł na myślenie dokładnie odwrotne?

Magnez przyjmujesz?
      • aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:29
        jenyyyyyyyyyyyyyyyy
        zrobiłam badanie:
        tsh 5,4 (0,35-4,94)
        ft4 1,02 (0,70-1,48)
        Posypuję głowe popiołem i przepraszam, za swoją arogancję, nie miałam racji. Przepraszam
        Dodam, że nie wziełam 4dni*tabletki. Nieobliczalna ta tarczyca!! Jak to możliwe Ze w miesiąc tak poleciało, może przez te 4 dni. Miesiąć temu miałam tsh 0,36. Biore końską dawkę 125. Nic już nie rozumiem. Także dalej brać 125 mam zamiar. Przepraszam jeszcze raz.
        • ola_dom Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:37
          Całe szczęście, że zdążyłaś przed urlopem - jest wciąż szansa, że się uda...smile
          Aż strach pomyśleć, co by było, gdybyś pojechała na urlop utwierdzona w przekonaniu, że masz nadczynność...

Miłego wypoczynku ; )
        • aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:43
          jenyyyyyyyyyy
          jeszcze teraz mąż odkrył, że od 2tyg brałam już 112,5 i jeszcze odstawiłam na 4 dni. Zapomniałam że juz te po 125 mi się skonczyly. Więc teraz już wszystko jasne. Mam Niedoczynność na wymarzony wyjazd. Kara za roztargnienie i arogancje. Ze też musicie się użerać z takimi sierotami jak ja sad Przepraszam. Tak bardzo chciałam jeść mniej tego eythyro, ale widać się nie da. Wracam do 125. Jeszcze raz przepraszam. Magnez zakupie, ale jaki? Aspargan extra będzie ok? Znacie coś lepszego?
          • ola_dom Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:53
            aniuanna napisała:

>Magnez zakupie, al e jaki? Aspargan extra będzie ok? Znacie coś lepszego?

SlowMag - w każdej aptece. 5-6 tabletek dziennie. Bezwzględnie najlepszy z tych szybko i łatwo dostępnych (reszta - w internecie).
          • ola_dom Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 18:57
            aniuanna napisała:

> Tak bardzo chciałam jeść mniej tego eythyro, ale widać się nie da.

Buty też wolisz nosić za małe? I ubrania? Można, tylko to bardzo uwiera i człowiek źle się czuje.
            Tak samo z tyroksyną - trzeba brać tyle, ile dla naszego organizmu jest WŁAŚCIWE.
            To nie lek przeciwbólowy ani narkotyk, żeby trzeba było dążyć do zmniejszenia dawki.
          • procesor Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 19:43
            smile
            dobrze że zrobiłaś badania!
            no to przynajmniej sobie nie pogłębisz niedoczynności
            i - pamiętaj nie ma czegos takiego jak "miałam już ustawioną tarczycę" smile
            leczę sie 8 lat i wciąż koryguję dawkę na podstawie badań, np. latem potrzebuję mniej a zima więcej T4
            i tylko ft4 i ft3 daja odpowiedź jaka dawke będzie odpowiednia smile

szybkiego powrotu do dobrego samopoczucia życzę smile
            • aniuanna Re: nadczynnosc polekowa - co robić 05.09.14, 23:34
              Bardzo dziękuje za wszystkie wasze rady i przywrócenie mnie do pionu. Gdyby nie forum, nie zrobiłabym badań i strach pomysleć, jakby się to mogło dla mnie skończyć. Czuję się fatalnie, ale mam nadzieje, że od jutra będzie już tylko lepiej. Człowiek uczy się całe życie..
              hashitess jeszcze raz dziękuje i przepraszam, jutro kupię ten magnez.
      • erwin444 Re: nadczynnosc polekowa - co robić 01.05.24, 16:32
        Idiotka . Oczywiście że nadczynność z odbicia bo w komórkach wzrosła konwersja .
        • artur111111 Re: nadczynnosc polekowa - co robić 01.05.24, 20:13
          🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka