Dodaj do ulubionych

choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc

10.09.14, 23:44
mam prosbe do oczytanych i oczywiscie doswiadczonych Hashimotek.
Piszcie co wiecie i jakie macie doswiadczenia.
Jako pierwsze zadam pytanie:
czy mozliwa jest niedoczynnosc tarczycy i wreszcie choroba hashimoto jako skutek udaru mozgu, i w konsekwencji choroby przysadki?.....
Bo jak poczytalam to tak, ale moze istniec chyba tez niezaleznie?....
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 12.09.14, 23:13
      Nie wiem.

Sądzę, że po udarze może wystąpić jakiś problem z przysadką, ale czy to może być przyczyną pojawienia się Hashi? Hm... skoro etiologia Hashi nadal jest nieznana, to każda przyczyna jest równie prawdopodobna...
      • mgg1 wyniki nowe 08.05.15, 00:00
        witam,
        udar mozgu zostal przy ponownej wizycie wykluczony, pozostala wcisnieta przysadka, hormony w "ich" normiewink
        Nie powiem, zebym sie nie cieszyla!
        ostatnia wizyta miala miejsce w pazdzierniku w zeszlym roku. biore obecnie 87 mg Euthyrox
        na wlasne zyczenie, podnioslam od zeszlego roku z 75mg. Lepiej sie czuje.
        Ostatnie wyniki z marca - badanie zrobilam prywatnie.

FT4 28.57% [wynik 1.15, norma (0.93 - 1.7)]
        FT3 8.75% [wynik 2.21, norma (2,00 - 4.4)]
        TSH 0,270 uiU/ml norma 0,270-4,200

jak mam te wyniki zinterpretowac?..Nastepna wizyte endo zapowiada z powodow osobistych (zdrowotnych) dopiero w pazdzierniku?.!!?? Mam miec ponowny usg tarczycy (mam guzki) czy mam czekac caly rok?...
        dzieki za opinie

• mgg1 wyniki dalej 08.05.15, 00:15
          do tego jeszcze niepokoi mnie cholesterol calkowity: 6,48 norma 3,00- 5,00

hdl 2,39
          ldl 3,55

pozdrawiamwink)
          • mgg1 Re: wyniki dalej 08.05.15, 00:17
            aha i obserwuje nieznaczny ale systematyczny wzrost wagi od zeszlego roku;-(((
        • pies_z_laki_2 Re: wyniki nowe 11.05.15, 05:14
          > FT4 28.57% [wynik 1.15, norma (0.93 - 1.7)]
          > FT3 8.75% [wynik 2.21, norma (2,00 - 4.4)]
          > TSH 0,270 uiU/ml norma 0,270-4,200

To nie jest tak skomplikowane, jak sądzisz. Wyniki mówią jasno, że jest niski poziom fT4 (czyli za mało T4, czyli za niska dawka tyroksyny(, ale fT3 jest procentowo jeszcze niższe (czyli masz problem z konwersją T4 do T3, na ogół przyczyną są niedobory w tym żelaza).
          Masz tak nisko poziom obu hormonów tarczycy, aż dziwię się, że jeszcze nie podniosłaś dawki... No i koniecznie dodaj w diecie źródła żelaza, pokrzywę, natkę, buraki, wątróbki, morele itd.

Tsh przy suplementacji tyroksyną na ogół jest niskie, ale jeśli nie masz objawów nadczynności, to tej nadczynności nie masz. Zapewniam cię, że objawów nadczynności polekowej / zatrucia tyroksyną nie pomyliłabyś z niczym innym...

Wizyta dopiero za pół roku? A zaświadczenie od endo dla internisty masz? Jeśłi tak, to rodzinny może cię leczyć, wypisywać skierowania i recepty.
          • mgg1 Re: wyniki nowe 18.05.15, 15:04
            dzieki piesku!!!
            juz starcilam nadzieje, ze jescze sie tu pokazujecie!
          • mgg1 Re: wyniki nowe 18.05.15, 15:12
            a ile bys wziela tyroksyny na moim miejscu?.
            Ja podnioslam 1,5 roku temu z 50mg na 75mg, po ostatniej wizycie, kiedy lekarz powiedzial, ze wyniki fantastyczne?!? i nie zauwazyl wzmianki (sic) o podniesieniu dawki przeze mnie
            podnioslam dalej o 6,0333, czyli razem biore ok. 82-3?Przy tych fantastycznych wynikach ciagle chce mi sie spac i tyje.
            Mam ochote na wiecej, ale jestem ostrozna. Badac mnie nie chca, powiedzieli, ze mam przyjsc za 9 mies.
            buzka
    • mgg1 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 08.05.15, 00:37
      Jak zaczelam sama analizowac wynik tsh to powinnam miec nadczynnosc?..
      zawsze mialam prawie tsh w dolnej granicy normy odkad pamietam.
      Raz tylko chyba bylo ok 5.00
      Czy wyniki ft4 swiadcza o niedoczynnosci?
      moje dodatkowe objawy oprocz tycia to lamliwe paznokcie i wypadajace znow garsciami wlosy,
      sennosc, zmeczenie, bole miesni. Ogolne oslabienie, ospalosc.
      czy powinnam nalegac na wizyte w zwiazku z tymi wynikami? Brac dalej 75mg lub wiecej Euthyrox? zmienic na inny? sprobowac z selenem, zeby wzmocnic przemiane?
      dlugo nie bralam, wiec moze to pomoze?..
      Czy wreszcie mam niedoczynnosc, czy moze tez nadczynnosc lub rzuty jednego i drugiego?..n zmiane? czy to mozliwe?
      • hashitess Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 18.05.15, 17:29
        mgg1 napisała:

> Jak zaczelam sama analizowac wynik tsh to powinnam miec nadczynnosc?..

przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny na wynik TSH patrzymy inaczej,
        tzn. zawsze w towarzystwie hormonów tarczycy. One już nie wskazują
        na nadczynność.

> zawsze mialam prawie tsh w dolnej granicy normy odkad pamietam.
        > Raz tylko chyba bylo ok 5.00
        > Czy wyniki ft4 swiadcza o niedoczynnosci?

FT4 to tabletka z hormonem T4, którą zajadasz codziennie rano.

> moje dodatkowe objawy oprocz tycia to lamliwe paznokcie i wypadajace znow garsc
        > iami wlosy,
        > sennosc, zmeczenie, bole miesni. Ogolne oslabienie, ospalosc.
        > czy powinnam nalegac na wizyte w zwiazku z tymi wynikami?

chcesz iść do endo, aby podniosła Ci dawkę T4?
        Cukrzyk z każdym badaniem cukru nie biegnie do endo tylko sam
        dawkuje insulinę. To my tarczycówki nie jesteśmy mniej inteligentne
        i same sobie radzimy.

Brac dalej 75mg lub w
        > iecej Euthyrox?

podnieś do 100 mikrogr. powoli, tj. co kilka dni dodając po 6,25mikrogr.
        i po 6 tygodniach oznacz trójcę tarczycową.

sprobowac z selenem, zeby wzmocnic przemiane?

koniecznie. Musi to być selenit sodu, który na n/rynku nazywa się cefasel.

> dlugo nie bralam, wiec moze to pomoze?..

w n/schorzeniu selen nie tylko pomaga w przemianie, ale również dodatnio
        wpływa na autoagresję.

> Czy wreszcie mam niedoczynnosc, czy moze tez nadczynnosc lub rzuty jednego i dr
        > ugiego?..n zmiane? czy to mozliwe?

Przy tak niskich poziomach hormonów tarczycy z pewnością jest to
        niedoczynność. Nadczynność w wynikach to przekroczenie górnych widełek
        normy. O rzutach pisała Rosteda rzut choroby
        • mgg1 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 19.05.15, 11:37
          ok super, taktez zamierzam.
          Dostala wczoraj nagle potwierdzenie terminu na badanie krwi na 5 czerwca (jakim cudem)
          dostalam tez wizyte w lipcu.
          Moj plan jest taki, ze poniewaz endo nie wie o dawce aktualnej ok. 83mg, to zeby nie swirowac i nie zaburzac obrazu zredukuje ja do 5 czerwca do wyjsciowej czyli 75 (ostatnio jej znanej)- tyle chyby wytrzymam ok. 2 tyg. i zobacze co ona powie:
          - przykladowo : wyniki fantastycznewink)

a potem w oparciu o calosc ustale "wspolnie " z endo kolejna dawke.
          Co o tym myslicie?
          • mgg1 selen 19.05.15, 11:41
            czy mozna przedawkowac selen wpierniczajac cala paczke orzechow brazylijskich?
            i czy sa tego jakies wymierne skutki (rowniez te na chwile)w postaci niesamowitej przemiany?
            hhehe, baaaardzo lubie moje orzeszki.
            • hashitess Re: selen 19.05.15, 17:58
              Orzechy brazylijske też lubię. Może nie zjadam całej paczki,
              ale jem też sporo. Naturalnych orzechów z selenem nie przedawkujesz.
          • hashitess Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 19.05.15, 17:55
            Nie obniżaj dawki tyroksyny dla p. dr.
            jej to kolokwialnie mówiąc zwisa,
            a Ty nabawisz się rzutu choroby.
            o dawce powiedz p. Dr bez żadnych oporów.
            gdyby coś p. nadawała, to zdecydowanie powiedz,
            że Twoje samopoczucie na nowej dawce jest zdecydowanie
            lepsze.
            • mgg1 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 21.05.15, 01:21
              moze masz racje, ostatnio wlasnie tak zrobilam.
              Nawet nie zauwazyla z labolatorium, ze ostatnia dawka sie "sama" zwiekszylasad
              Dopiero jak uslyszalam o fantastycznych wynikach - i to na 50mg musialam jescze raz powtorzyc i sprostowac, ze biore 75mg. Nawet nie spiekla raka, ze uszlo to jej uwagi! tylko powiedziala, a to dobrze, brac dalej.
              Tak tez sprobuje, obecnie biore ok. 82mg bede zwiekszac do 5 czerwca - mam wtedy termin.Zobaczymy co sie podzieje...dzieki odezwe sie.
    • wierka-5 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 19.05.15, 11:08
      pisz w jednym wątku
      • mgg1 Re: choroby przysadki, udar mozgu a niedoczynnosc 19.05.15, 11:33
        jasne, jasne.
        Chciala tylko, zeby ktos zareagowal, bo myslalam, ze niektore* osoby juz tu nie pisza.
        Ciesze sie na odzew
        dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka