Dodaj do ulubionych

Od czego się u Was zaczęło?

26.09.14, 10:58
Tak się zastanawiam.... najpierw kilka lat temu zaczęło się u mnie od szumów usznych, później doszły dolegliwości jelitowe, bóle brzucha, depresja, nerwica i w końcu zdiagnozowano problemy z tarczyca.
Nie wiem na ile to wszystko można połączyć z hashimoto, a może to właśnie depresja czy problemy jelitowe doprowadziły do hashimoto.
W każdym bądź razie jestem ciekawa od jakich objawów zaczęło się to U Was? Co skłoniło Was do przebadania się ?
Obserwuj wątek
    • blue-anulka Re: Od czego się u Was zaczęło? 26.09.14, 13:24
      U mnie zaczęło się od dużego przyrostu wagi i depresji. Na depresję leczyłam się, marnymi skutkami 3 lata. Przez te 4 lata przybrałam na wadze 25 kg. Nikt nie wpadł na pomysł żeby dać mi skierowanie na badania hormonów. Potem doszła arytmia, całe szczęście trafiłam na bardzo dobrego kardiologa, który zorientował się po objawach, że może to być tarczyca. Leczę się już dwa lata i większość objawów ustąpiła, nie mam depresji, schudłam do swojej wagi wyjściowej arytmia też jest już tylko wspomnieniem.
      • aneteczek Re: Od czego się u Was zaczęło? 26.09.14, 22:32
        blue-anulka a przy jakich wynikach miałaś tak duży przyrost wagi??
        • blue-anulka Re: Od czego się u Was zaczęło? 28.09.14, 15:35
          hormony nie dużo TSH ok 7 przy normie ok 5, reszta prawidłowa, ale anty-TPO ponad 15 tyś.
      • madziadryg Re: Od czego się u Was zaczęło? 20.10.14, 12:56
        Dobry kardio to podstawa, a próbowałaś w MedPro? Bo tam są dobrzy lekarze.
    • pies_z_laki_2 Re: Od czego się u Was zaczęło? 27.09.14, 23:36
      Zaczęło się od zadyszki po wejściu na pierwsze piętro... bólu stawów... mięśni... koszmarnego lipidogramu, przyrostu wagi (w kilka tygodni do blisko 90 kg) i zmiany rysów twarzy w płaską nalaną maskę...

Na szczęście inne objawy jakoś zapomniałam smile
    • fenyloetyloamina0422 Re: Od czego się u Was zaczęło? 28.09.14, 01:32
      U mnie od koszmarnego, skrajnego zmęczenia które początkowo trwało 2-3 tygodnie potem mijało. Tłumaczyłam sobie na różne sposoby, a to przeziębienie, alergia, stres... Miałam też od 10 lat temperaturę poniżej 35, niskie ciśnienie i wysoki puls. Od dziecka bardzo słabe włosy i syndrom brudnych kolan. Oczywiście póki się dobrze czułam nie zwracałam na te rzeczy uwagi. Dopiero jak dopadło mnie na dobre i uziemiło w domu na pół roku zaczęłam szukać pomocy niemalże u wszystkich specjalistów. Pierwszymi objawami było właśnie to straszne osłabienie i ból węzłów chłonnych, później mięśni, stawów, oczu, gardła. Plus trudności z zasypianiem a później trudność ze wstaniem z łóżka. Częste infekcje i mdłości.

Depresja na pewno nie doprowadziła do choroby Hashimoto. Jeśli już to jest to bardziej skutek nieprawidłowości hormonów a nie przyczyna. Już szybciej wiązałabym tę chorobę z zaburzeniami uk. trawiennego bo z tego co się orientuję (póki co to niewiele - jestem oficjalnie Hashimotką od kilku dni) idzie w parze z nietolerancją pokarmową np. glutenu. Mnie od kilku dni męczą mdłości i z tego co przeczytałam na forum mogą być związane z Hashi.
    • wojciech.pvb Re: Od czego się u Was zaczęło? 28.09.14, 09:39
      u mnie byly to zawroty glowy - ktore sa do dzis- a potem nerwica - co po 2 latach doprowadzilo do diagnozy dopiero
    • incubus_0 Re: Od czego się u Was zaczęło? 29.09.14, 08:49
      Od poronienia i szukania przyczyn, a także tycia.
      • confused_ona Re: Od czego się u Was zaczęło? 29.09.14, 13:48
        U mnie zaczęlo sie mega zawrotami główy, wszystkimi najgoszymi objawami długo wmawianej mi nerwicy ktore trwaja do dzis dnia po 2 miesiacach leczenia. Sa oczywiście stany lekowe depresja nudnosci kolatanie osłabienie. ..odrealnienia i takby wyliczac....czasem nie wierze ze to "tylko" hashimoto! Pozdrawiam i zycze sily i cierpliwości wszystkim chorujacym ...
    • sar-na7 Re: Od czego się u Was zaczęło? 29.09.14, 14:47
      U mnie :
      - potworne zmęczenie, które przechodziło po wypiciu dwóch kaw na jakieś 2 godziny, a potem już koniec padałam - oczy same mi się zamykały....
      - rozdrażnienie, które mogłam opanować /bo musiałam !! !/ tylko w pracy....
      - wypadanie włosów, suchość skóry, łamliwość paznokci...
      - spadek wagi 3-4 kg w ok. miesiąc
      - senność, osłabienie, niskie ciśnienie, uczucie zimna..., zawroty głowy, brak koncentracji...

Myślałam, że to przesilenie wiosenne ....
      Od ponad loku leczę się na Hashimoto, od 3 miesięcy funkcjonuję normalnie na dobrze dobranej dawce leku smile
    • sloooneczko Re: Od czego się u Was zaczęło? 29.09.14, 19:21
      Poszlam do lekarza jak nie byłam w stanie ze zrozumieniem przeczytać dwóch linijek tekstu...cala reszta objawów juz wczesniej była tylko wszystko przypisywalam zmęczeniu i zużyciu przy opiece nad małym
      • 89marta89 Re: Od czego się u Was zaczęło? 29.09.14, 21:15
        Ja u siebie zauważyłam guz na szyi, wtedy nie wiedziałam co to tarczyca. Początkowo niektórych objawów nie wiązałam z chorobą ale kilka miesięcy przed odwiedzeniem lekarza miałam straszne problemy z miesiączkami, wręcz krwotokami, które trwały praktycznie bez przerwy przez ponad 2 miesiące. Schudłam bardzo mocno, przy moim 172cm wzrostu ważyłam tylko 53km, ale wtedy zwalałam to na pracę, brak czasu. Wydaje mi się, że to był początek hashi, który zaczął się od nadczynności. Od tamtej pory minęło prawie 4 lata, ja zdążyłam przytyć 13kg i stracić energię do życia.
        • wojciech.pvb Re: Od czego się u Was zaczęło? 05.10.14, 16:27
          U mnie zawroty glowy tez byly ...i trwaja do dzis. Nerwice tez... ale to od dawki zalezy. Zimniej sie zrobilo i chyba mam za mala.

Co do nudnosci - i odruchu wymiotnego - to u mnie 1,5 roku - ale bardziej z nerwica to kojarzylem.
    • ktosss85 Re: Od czego się u Was zaczęło? 17.10.14, 00:35
      Ciężko orzec, od czego się zaczęło, bo to choroba wrodzonawink
      Ja poszłam do lekarza, bo zrobiło mi się wole na szyi.
      Do tego od paru lat walczyłam z alergią (laktoza) i coraz szybszym tyciem.
      Po konsultacji z lekarzem wiem, że zimne nogi, pękające pięty, alergia, kłopoty z koncentracją, tycie, długie miesiączki, sucha skóra i łamliwe paznokcie, to skutek choroby.
      • rosteda Re: Od czego się u Was zaczęło? 17.10.14, 12:59
        ktosss85 napisał(a):

> Ciężko orzec, od czego się zaczęło, bo to choroba wrodzonawink

No nie, Hashimoto nie jest choroba wrodzona.
        Hashimoto jest choroba uwarunkowana genetycznie.
        To znaczy ze czlowiek ma geny predysponujace go do tej choroby i jakis czynnik (np. stres, nadmiar jodu, choroba wirusowa czy inne) w kazdym wieku moga spowodowac wystapienie tej choroby.
        Ani w ksiazkach ani w internecie nie spotkalam sie z tym zeby noworodek mial od razu chorobe Hashimoto.
        Kilkumiesieczne dzieci juz tak, moga miec ta chorobe.
        • madami Re: Od czego się u Was zaczęło? 20.10.14, 14:02
          Zaczęło się wiele lat temu:
          - kłopoty ze snem / bezsenność w nocy, senność w dzień, wybudzanie
          - nastroje depresyjne
          - uczucie zimna
          - kłopoty z miesiączką

chodziłam po lekarzach, nawet ze trzy razy dostałam skierowanie na TSH (za każdym razem wynik "w normie" czyli 2,5-3)

zaczeło się pogarszać
          - kłopoty z koncentracją
          - bóle całego ciała, bóle mięśni, stawów, kłopoty z poruszaniem, rwa kulszowa, bóle pleców ( tu wydana spora kwota na kręgarzy i rehabilitacje)
          - ciągłe tycie mimo zdrowej diety
          - opuchlizna, w pewnym momencie nie poznawałam się w lustrze - zupełnie inna twarz
          - walące serducho, ataki paniki
          - uczucie duszności, coś dławiło mnie w gardle
          -ogromne, gigantyczne uczycie zmęczenia
          - w końcowej fazie nie miałam siły podnieść się z łóżka, budziłam się skrajnie zmęczona

od lekarzy dostałam: tabletki nasenne, antydepresanty, tabletki antykoncepcyjne, skierowanie na USG brzucha....

kto mnie zdiagnozował? ja sama i wiadomości z internetu
          zrobiłam cały zestaw polecanych badań, uczę się swojej choroby, leczę i suplementuję

jestem normalnym człowiekiem

nie wierzę już lekarzom
      • hashitess Re: Od czego się u Was zaczęło? 20.10.14, 20:23
        ktosss85 napisał(a):

> Do tego od paru lat walczyłam z alergią (laktoza) i coraz szybszym tyciem.
        > Po konsultacji z lekarzem wiem, że zimne nogi, pękające pięty, alergia, kłopoty
        > z koncentracją, tycie, długie miesiączki, sucha skóra i łamliwe paznokcie, to
        > skutek choroby.

To co napisałaś to nic nowego.
        Wiele osób to przechodziło i przechodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka