Dodaj do ulubionych

Pzyjmowanie Euthyroxu a zatrzymanie miesiączki

20.11.14, 09:55
Witam dziewczyny,
przyjmuję Euthyrox 88, do teraz było ok, ale od 4 dni nie mam miesiączki, co u mnie jest nietypowe, bo zawsze miałam regularnie... inne powody braku okresu wykluczone. Jestem pewna, że to działanie leku, tyle tylko, że wizyta u endokrynologa dopiero 9 grudnia. Do tego czasu wolałabym wiedziec jak bardzo mam się stresować tą sytuacją...? Miałyście podobne doświadczenia albo coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Pzyjmowanie Euthyroxu a zatrzymanie miesiączk 20.11.14, 14:29
      Gospodarka hormonalna to naczynia połączone.
      Jeśli tarczyca szwankuje, czytaj hormony ft4 i ft3
      są na nieodpowiednim poziomie, to najszybciej
      chwieje się prolaktyna i tym samym miesiączki.
      Napisz kiedy ostatnio oznaczałaś hormony tarczycy
      i jak się ma ft3 do ft4.
    • ambr-ela do majk-anet 20.11.14, 20:20
      tak, miałam tak jak ty.hormony tarczycy mialam ustawione euthyroxem.U mnie powodem byla prolaktyna. Ginekolog zlecił mi test prolaktyny tzn na czczo udajesz sie do laboratorium.Laborantka pobiera krew na oznaczenie prolaktyny, w laboratorium dostajesz tabletkę Metoclopramidu, siedzisz w laboratorium godzinę i po godzinie ponownie pobierana jest krew na prolaktynę. Z tego co wiem to jest to jedyne miarodajne badanie prolaktyny. Pojedyncze badanie prolaktyny jest nieautorytatywne.
      Po okresowym leczeniu Dostinexem (1 lub 1/2 lub 1/4 tabletki raz w tygodniu najlepiej w piątek) prolaktyna wróciła do normy. Tak było ze mną. I tak bylam leczona.
      • hashitess Re: do majk-anet 20.11.14, 21:55
        ambr-ela napisała:

> tak, miałam tak jak ty.hormony tarczycy mialam ustawione euthyroxem.

Mam duże obiekcje co do tych ustawionych hormonów ft4 i ft3
        i wysokiej prolaktyny.
        Ale ja się chyba nie znam.

U mnie powo
        > dem byla prolaktyna. Ginekolog zlecił mi test prolaktyny tzn na czczo udajesz
        > sie do laboratorium.Laborantka pobiera krew na oznaczenie prolaktyny, w laborat
        > orium dostajesz tabletkę Metoclopramidu, siedzisz w laboratorium godzinę i po
        > godzinie ponownie pobierana jest krew na prolaktynę. Z tego co wiem to jest to
        > jedyne miarodajne badanie prolaktyny. Pojedyncze badanie prolaktyny jest nieau
        > torytatywne.
        > Po okresowym leczeniu Dostinexem (1 lub 1/2 lub 1/4 tabletki raz w tygodniu na
        > jlepiej w piątek) prolaktyna wróciła do normy. Tak było ze mną. I tak bylam lec
        > zona.
    • pies_z_laki_2 Re: Pzyjmowanie Euthyroxu a zatrzymanie miesiączk 21.11.14, 14:11
      Jaką masz diagnozę?
      Na jakiej podstawie? Wyniki badań? Usg tarczycy?
      Od kiedy przyjmujesz tyroksynę?
      Ile masz lat?
      Czy przyjmujesz jakieś leki? Antyki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka