Dodaj do ulubionych

Hashimoto a starania

03.01.15, 23:19
Witam, od dawna mam zdiagnozowane Hashimoto (od szkoły podstawowej). Obecnie staramy się z mężem o dziecko. Moje wyniki:

26.02.2014
TSH 2,89 (0,27-4,20)
biorąc 6 x 100 Euthyrox i 1 x 125 Euthyrox

na początku września lekarz podniósł mi dawkę na 125 Euthyroxu codziennie, potem zrobiłam badania

27.09.2014
TSH 0,730 (0,27-4,20)
FT4 1,62 (0,93-1,70)
anty-TPO 70,83 (0-34,0)
anty-TG 18,44 (0-115)
P/c p. receptorom TSH (TRAb) <0,2

po wizycie lekarz zmniejszył mi dawkę na 100 Euthyroxu codziennie, stwierdził, że FT4 za bardzo rośnie
w grudniu zrobiłam badania

27.12.2014
TSH 2,870 (0,27-4,20)
FT4 1,28 (0,93-1,70)

niestety wizytę będę miała dopiero w połowie albo pod koniec stycznia, zależy kiedy uda mi się umówić i zastanawiam się czy nie wrócić do poprzedniej dawki 125 Euthyrox, teraz mam chyba za duże TSH aby zajść w ciążę. Będę wdzięczna za jakąś poradę. Pozdrawiam i z góry dziękuję

Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 10:18
      A jak się czułaś na dawce stałej 125? Jeśli ok, to ja bym do niej wróciła, bo te wyniki były ok. Te na dawce 100 nie są dobre i wstrzymałabym się ze staraniem o dziecko.
      Dodatkowo, przy następnych badaniach oznacz również ft3, bo ważna niezmiernie, szczególnie w ciąży jest zależność pomiędzy ft3 i ft4. Tsh schodzi na dalszy plan.
      Dodatkowo, przed ciążą, oznacz b12, ferrytynę i d3. Stawiam, że masz niedobory, które jeszcze przed ciążą należy wyrównać.
      Masz jakiś opis usg, w miarę aktualny? Jeśli tak, to podaj go.
      • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 11:32
        Dziękuję za odpowiedź smile Na dawce 125 chciało mi się mniej spać i nie czułam się tak zmęczona jak na 100.

Mam usg z 25.11.2014
        "Gruczoł tarczowy dwupłatowy położony w miejscu typowym prawidłowej wielkości
        płat prawy 20x13x42 mm
        płat lewy 13x11x41 mm
        cieśń szerokości 3mm
        Echogeniczność obu płatów nieprawidłowa niejednorodna. Ogniska obniżonej echogeniczności izolowane i zlewające się w obu płatach. Nie stwierdza się zmian ogniskowych o typie guzków. Obraz może odpowiadać chorobie Hashimoto.
        Unaczynienie tarczycy prawidłowe
        Węzły chłonne szyjne niepowiększone"

Jutro skocze zrobić b12, ferrytynę i d3, czy może powinnam je zrobić dopiero jak tsh się wyrówna?
        Jak będę robić tsh i ft4 to zrobię również ft3.

Kurcze, a jeżeli by się udało nam w tym miesiącu (już jestem chyba po owulacji) to takie wyniki tsh ift4 mają zły wpływ na dziecko? Mogą być jakieś wady ?
        • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 16:23
          To jest objetość Twojej tarczycy:

wymiary i objętość prawego płata: 20 mm x 13 mm x 42 mm ? 5.46 ml
          wymiary i objętość lewego płata: 13 mm x 11 mm x 41 mm ? 2.9315 ml

objętość całej tarczycy: 8.3915 ml

Bardzo mało, generalnie połowa, bo norma dla kobiet to 13-18 ml. Więc coś Ci tę tarczycę zjadło i nazywa się Hashimoto, ale to już wiesz smile

uważam, że dawka 125 była ok, choć trudno to jednoznacznie ocenić bez ft3. Ale twierdzisz, że miałaś dużo lepsze samopoczucie. Nie wiem, po co lekarz zmniejszył dawkę, skoro ft4 nie przekraczało normy, a Ty nie miałaś objawów nadczynności polekowej. Dodatkowo, TSH, świętość dla większości endo, nawet nie zbliżyło się do dolnej granicy, więc ta panika była moim zdaniem zbędna.
          Ja na Twoim miejscu wróciłabym do dawki 125, odczekała co najmniej 4 tygodnie i ponownie oznaczyła tsh, ft3 i ft4.

Te badania zrób od razu, bez względu na to, jaki masz wynik tsh.

Rozumiem, że w tym miesiącu poczyniliście już starania i czekacie na ich efekt? Jesli tak, to tym bardziej od jutra podnieś dawkę do 125. I zrób test ciążowy, kiedy będzie to możliwe. Dziecko w pierwszych 3 miesiącach życia potrzebuje Twoich hormonów, ft4, dlatego zwiększa się dawkę. Ale bez paniki, po prostu zwiększ dawkę. Do wad jeszcze daleko smile Trzeba reagować i już smile Trzymaj się!

I pamiętaj!!! W pierwszym trymestrze ciąży nie wolno brać żelaza, bo działa teratogennie na płód! Dopiero po 12 tygodniu ciąży.
          • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 17:18
            Dziękuję za Twoją odpowiedź smile Kurczę, nawet nie wiedziałam, że mam tak małą tarczycę. Jutro rano zrobię badania b12, ferrytynę, d3 i podnoszę dawkę na 125 przy której lepiej się czułam. A za 4 tygodnie zrobię tsh, ft3 i ft4 tak jak napisałaś.
            Chcielibyśmy bardzo, żeby nam się udało, tylko żeby wszystko było w porządku z dzieckiem.
            Jeszcze raz dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś smile
            • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 20:18
              Wszystko będzie ok. Nie martw się, dziecko najpierw wysysa Twoje hormony. A Ty jeszcze nie masz niedoboru, więc nie podstaw do paniki. Po prostu zwiększ dawkę smile I potem zwiększaj ją systematycznie. Ja w którymś momencie ciąży badania robiłam co 2 tygodnie i reagowałam na bieżąco. Najważniejsze w ciąży są ft i ft4, powinny być w górnym zakresie normy. Jeśli nie, trzeba zwiększać systematycznie dawkę. W przypadku ciąży, ja tsh miałam przez niemal 9 miesięcy poniżej normy, i to tak nisko, że każdy endo dostawał niemal rozwolnienia, jak widział mój wynik tongue_out Urodziłam dużego (3900g), zdrowego chłopca, także głowa do góry.

Tu masz mój wątek, jakbyś chciała poczytać o ciąży z Hashi:
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145360739,145360739,Czy_to_Hashi_Pomoc_w_interpertacji_wynikow.html
              • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 04.01.15, 20:50
                Dziękuję za Twoje wsparcie i informacje smile Cieszę się, że trafiłam na to forum smile Zabieram się do lektury Twojego wątku, a jutro rano na badania smile
                • beci.a87 Re: Wysoka prolaktyna 13.01.15, 19:45
                  Ostatnio zrobiłam sobie kilka badań.

05.01.2015
                  ferrytyna 10,06 ng/ml (13,00-150,00)
                  wit. D3 17,60 ng/ml (poziom niewystarczający 10-30 ng/ml)
                  wit. B12 496 pg/ml (191-663)
                  morfologia:
                  MCH 26 pg (27-35)
                  MCHC 30,6 g/dl (32,0-37,0)
                  RDW-CV 16,0 % (11,6-14,8)
                  monocyty 12,3 % (2,0-11,0)

Rozumiem, że mam za mało żelaza i witaminy D3 i muszę je uzupełnić.

Z ciekawości zrobiłam również prolaktynę i wyszła za wysoka 718,30 mlU/l (102,0-496,00).
                  Dlatego też powtórzyłam badanie i zrobiłam jeszcze progesteron i beta-HCG, żeby sprawdzić czy może jestem w ciąży (19 dzień cyklu, cykle mam bardzo regularne).

10.01.2015
                  prolaktyna 948,20 mlU/l (102,00-496,00)
                  progesteron 19,43 (f. lutealna 1,7-27)
                  beta-HCG 0,1 mlU/ml

Moje ostatnie wyniki dla tarczycy
                  27.12.2014 - Euthyrox 100
                  TSH 2,870 (0,27-4,20)
                  FT4 1,28 (0,93-1,70)
                  Podwyższyłam sobie Euthyrox biorę dawkę 125

Wychodzi na to że w ciąży nie jestem ale ta prolaktyna jest coraz wyższa i to mnie przeraża. Będę wdzięczna za porady co mam zrobić, co myślicie o moich wynikach.
                  Jutro jestem już umówiona na wizytę do ginekologa-endokrynologa.
                  • gala_dali83 Re: Wysoka prolaktyna 13.01.15, 20:58
                    Prolaktyna lubi szaleć przy nieuregulowanej tarczycy. Odłóżcie starania, niedobory do uzupełnienia. Pamiętaj, że w I trymestrze ciąży nie wolno brać żelaza.
                    • beci.a87 Re: Wysoka prolaktyna 13.01.15, 21:52
                      Oczywiście starania o dzieciątko musimy odłożyć. Muszę poprawić żelazo i wit D3, a jakbyś mogła mi podpowiedzieć co polecasz na takie niedobory, będę wdzięczna. A ile tak mniej więcej może trwać takie uzupełnianie niedoborów?

Mam nadzieję, że jak hormony tarczycy się wyrównają to i prolaktyna spadnie, tak przynajmniej czytałam na forum, gorzej że to tak długo trwa uncertain Bo rozumiem, że nie powinnam brać żadnych leków na obniżenie prolaktyny, czy się mylę?
                      Może zacznę znowu chodzić na aerobik bo to mnie zawsze odstresowywało a ostatnio w pracy mam duużo stresówuncertain
                      • gala_dali83 Re: Wysoka prolaktyna 14.01.15, 14:24
                        Ja bym się wstrzymała z braniem leków na prolaktynę póki co. Na żelazo spróbuj wyprosić na receptę tardyferon fol. Wit d3 to Ty chyba musisz końskie dawki brać. Poszukaj na forum, dziewczyny o tym pisały. Uzupełnianie trwa aż do uzupełnienia, jak to kiedyś napisała Tess smile O ile d3 możesz brać w ciąży, o tyle w I trymestrze żelaza nie. A ono jest potrzebne dziecku. Jeśli mama ma anemie, to dziecko też najpewniej ją będzie miało. Więc to do uzupełnienia od razu!
    • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:09
      Załamka sad moja pani doktor stwierdziła, że teraz mam dobre TSH bo powinno być poniżej 2,5 a wcześniej jak miałam poniżej 1 to to były złe wyniki - TSH za niskie a Ft4 za wysokie i stwierdziła, żebmy dalej została na dawce 100. Do tego wit d3 i żelaza to aż tak bardzo nie trzeba uzupełnić bo nie jest aż takie złe. Jedyne co mi poleciła to preparat dla kobiet w ciąży, który zawiera wit d, żelazo i JOD.... Mogę sobie zbadać żelazo i jak wtedy wyjdzie źle to może będziemy uzupełniać. A prolaktyna też nie jest przecież aż taka wysoka i taka może być... Chyba muszę pójść do kogoś innego....
      • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:13
        Szukaj innego lekarza, ten jest niedouczony. I zostań na dawce 125. Tsh 2,87 dla osoby zażywającej syntetyczny hormon nie jest powalające. Jest zdecydowanie za duże. I ft4 też nie powala, nie jest wcale za wysokie. Nie bierz jodu.
      • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:19
        I wstrzymajcie się ze staraniami - za wysokie tsh, za wysoka prolaktyna, za duże niedobory. Szczerze mówiąc, nóż w kieszeni mi się otwiera, jak czytam takie zalecenia lekarskie. Co z tego, że ft4 przy górnej granicy, skoro Ty się dobrze czułaś. TSH wcale nie było za niskie - w książce "Jak żyć z Hashimoto" jest napisane, że dla osób łykających syntetyczną tyroksynę tsh powinno oscylować 0,3-1. Zdarza się, że jest jeszcze niższe, bo przysadka głupieje, dostając syntetyczny hormon. I to jest wiedza podstawowa, którą każdy endo powinien posiadać.
        D3 masz jako poziom niewystarczający? Nie wiem, czego oczekuje Pani dr? Że spadnie do poziomu nieoznaczanego a wtedy ona przepisze Ci 1000j, czyli dawkę dla niemowląt? Po co masz badać samo żelazo? Ono powie, ile go zjadasz w codziennej diecie, ale nie powie, jaki masz zapas w organizmie, w tkankach. A Ty nie masz go w ogóle. Słuchaj siebie, ja tak zrobiłam i najlepiej na tym wyszłam smile
        • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:28
          Biorę się za uzupełnianie niedoborów i szukanie jakiegoś sensownego lekarza.
          Mojej koleżance, która starała się o dziecko kilka miesięcy, wykryła u niej problem z tarczycą i pomogła, miałam nadzieję, że będzie miała większe pojęcie o Hashimoto.
          • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:33
            A Ty masy jakieś objawy nadczynności polekowej na dawce 125?
            • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:50
              Czuję się trochę lepiej, ale ze spaniem nie mam problemu - jak kamień w wodę, raczej taka spowolniona się czuję, więc raczej nie mam nadczynności polekowej. Niedługo zrobię sobie tsh, ft3 i ft4 i zobaczę jak się pozmieniało po zmianie dawki.
              • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 20:53
                Na nowej dawce odczekaj co najmniej 4 tygodnie. Inaczej wynik nie będzie miarodajny. A ciśnienie? Puls?
                • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 21:04
                  Ciśnienie raczej w normie, puls też. Serce mam spokojniutkie.
                  Parę lat temu miałam chwilową nadczynność, aż mój endo skierował mnie do kardiologa, bo twierdził, że skoro mam kołatanie serca o różnych porach dnia a nie po zażyciu leku to nie jest to od euthyroxu. Normalnie słyszałam co jakiś czas jak bije moje serce, puls miałam mega wielki jak ćwiczyłam, ale po jakimś roku mi samo przeszło. W międzyczasie zrobili mi badania - echo serca, holtera i ekg - które oczywiście były w porządku, gorzej że pierwszy kardiolog przepisywał mi jakieś leki, które i tak nic nie dawały ale drugi kardiolog sam stwierdził że miałam chwilową nadczynność i akurat wtedy już mi przeszło.
                  • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 21:16
                    Wysoki puls przy normalnym cisnieniu jest w niedoczynności.
                    • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 15.01.15, 21:49
                      Jeszcze muszę się sporo nauczyć smile
                      • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 16.01.15, 08:29
                        My też się uczyłyśmy smile Trzymam kciuki!
                        Dodam, że np. ja źle znoszę podnoszenie dawki, muszę podnosić o 6,25 bo inaczej moje serce chce się ewakuować poza klatkę piersiową. Do tego dochodzi rozwolnienie, poty, uczucie gorąca. Jak zwiększam mniejszymi porcjami i rozciągam to w czasie, to jest ok.
                        • beci.a87 Re: Hashimoto a starania 16.01.15, 20:58
                          Ja na szczęście dobrze znoszę podnoszenie dawki o 25. A teraz powoli czuję, że wraca mi energia do życia i działania smile Ostatnio ciągle byłam taka zdechła i zmęczona. Chyba podniesienie dawki zaczyna działać smile
                          • gala_dali83 Re: Hashimoto a starania 16.01.15, 21:06
                            Zazdroszczę, ja umieram przy 12,5 smile Tak trzymaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka