Dodaj do ulubionych

Prośba o opinie

25.04.15, 10:58
Witam Was serdecznie,
Jestem zdiagnozowana hashimotka.od 2008 roku. Urodziłam dwoje dzieci i od drugiej ciazy wszystko działało w miarę ok. W Zeszłym roku ze względu na duże obrzeki zamieniono mi eutyrox 125 na Novo 75. Byłam w euforii chudlam, zginęły obrzeki i dodatkowo miałam moc energii. Niestety już wakacje 2014 zaczęłam czuć sie fatalnie. Zeszłam z dawki ale uczucie wewnętrznego dygotu i suchości spojowek nie dawał mi spokoju, Miałam mega nadczynnosc tarczycy. Od 1 marca 2015 zamieniono mi Novo 75 na eutyrox 100. Po 3 tyg wyniki miałam następujące;
TSH 1,68 norma 0,270-4,2
FT3-2,4 norma 2,00-4,40
FT4 1,01 norma 0,93-1,70
Czułam sie lepiej ale z tygodnia na tydzień pojawiały sie obrzęk, problemy z metabolizmem i lekkie kolatanie serca.
03.04. 15 znowu badania i następujące wyniki; przy tych samych normach
TSh 4,17
FT3 2,86
FT4 1,22
Poszłam do nowego lekarza prof i widziałam, ze nie wie co ze mną zrobić. Powiedział, ze obrzeki to nie hashimoto, a tsh 4 to żaden wysoki wynik. Zaproponował kontynuację eutyrox 100 lub Novo 75 . Novo po dwóch dniach miałam wrażenie ze dostanę zawału a na eutyroxie 100 jestem spuchnieta i pozbawiona energii. Poradnie mi proszę, co robić. Dziękuje
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Prośba o opinie 26.04.15, 23:29
      Witaj jezeli przeskoczyłaś od razu na 75 novo to miałas prawo czuc sie zle.Możesz podac wyniki w czasie ,gdy miałaś jak to piszesz mega nadczynnosć ?Robiałaś badania trójki przy zmianie tabletek ?Co w tej chwili bierzesz i czy robiłaś inne badania ?
      • gaja76 Re: Prośba o opinie 29.04.15, 21:59
        Hej, obydwa wynikinsa po zmianie Novotelu a eutrofi

Hej, obydwa wyniki są po zmianie Novo75 na eutyrox 100 tylko pierwsze zrobione po dwóch tyg. A drugie po sześciu. Niestety nie mogę znaleźć wyników na Novo, ale tsh było dużo poniżej normy, nie pamietam ft3 i ft4. Teraz podniosłam dawke eutyroxu na112,5 ale wciąż jestem senna i napuchniętacrying bardzo dziękuje za odzewwink

• solaris31 Re: Prośba o opinie 27.04.15, 09:38
      nie znam się na novo, więc nie pomogę. szkoda, że nie napisałaś wyników w nadczynności.

dla mnie w chwili obecnej jesteś w niedoczynności, więc dawka hormonu powinna iść w górę. jak niedobory ferrytyny, elektrolitów i D3? to ma ogromne znaczenie. nie wykluczyłabym też rzutu choroby, albo choroby mieszanej, bo i taka przecież jest.

i wiesz, dla mnie profesor, który mówi, że tsh 4 przy leczonej chorobie tarczycy to niedużo, jest z miejsca zdyskwalifikowany.
      • milaemalka Re: Prośba o opinie 27.04.15, 23:36
        Nie bede mogła nic doradzic,jezeli nie podrzucisz wiecej danych.Jestem na novothyralu od kilku lat i wiem ,że stosowanie go nie jest takie proste jak euthyoxu.
        • milaemalka Re: Prośba o opinie 29.04.15, 23:05
          Gaja na novo nie bada sie Tsh,bo zawsze jest poniżej normy.Moj ostatni wynik Tsh-badanie zrobiono mi w szpitalu-to 0,005.Nie byłam w nadczynności,czułam sie dobrze.Sama badam tylko Ft3 i Ft4 ,to na ich podstawie ustala sie dawkę.Jezeli teraz bierzesz euthyrox to zrób po 5 tygodniach na stałej dawce Ft3,Ft4.Tsh jest bardziej dla lekarzy niz dla nas.Robiłaś inne badania? przy hashimoto wystepuja różne braki.Dlatego sprawdzamy ferrytynę(nie zelazo),wit B12,wit D,magnez,potas.
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o opinie 12.05.15, 03:29
      > W Zeszłym roku ze względu na duże obrzeki zamieniono mi eutyrox 125 na Novo 75

O matko jedyna, dlaczego endo tak gwałtownie ci zmieniał dawki? To jednak wielka różnica 125T4 na 75 T4, prawda? Taki skok, to połowa dotychczasowej dawki!!! Dzięki temu musiałaś wpaść w niedoczynność!!! A ty co zrobiłaś? Dodatkowo...

> Zeszłam z dawki

Czyli jeszcze bardziej obniżyłaś poziom T4, dzięki czemu poczułaś się jednocześnie niedoczynnie (niskie fT4) i nadczynnie (za wysokie dla ciebie fT3). Jakie wtedy miałaś wyniki badań?

Czy wiesz czym się różni Letrox od Novo? Wiesz, że nie przepisuje się Novo tylko "na opuchnięcie", musisz także mieć wyniki, które wskazują czy, ile i jakich hormonów potrzebujesz. Nie podajesz wyników sprzed Novo, więc nie wiadomo czy w ogóle Novo było ci potrzebne!

Używać Novo trzeba umieć, jak widać nawet profesor ręce rozłożył... Masakra! Ale przynajmniej dał ci wolną rękę, a nie forsował jakiegoś kolejnego eksperymentu. Nie wiedział... tytułów naukowych się nie da odebrać? I za taką wizytę zapłaciłaś grube pieniądze?

Na ogół głowna dawka T4 pochodzi z Letroxu czy Euthyroxu, a tylko drobna część T4 i aktywne T3 z Novo. Czasem nawet Letrox bierze się raz rano, a Novo dzieli na dwie dawki, jedną rano, drugą w południe, żeby dawka T3 była rozłożona na cały dzień.

Jeśli masz za mało T4, a za dużo T3, to nie możesz czuć się dobrze. Jezooo, kto ci to zrobił, dziewczyno, wpisz tego "lekarza" na listę NIE-polecanych endo, bo naprawdę się nie popisał. To jakieś eksperymenty na żywym człowieku... na tobie...

A jeśli endo nie wie, że Novo (z T3 w składzie) obniża tsh do poziomu nieoznaczalnego (co jest w ulotce), to nie powinien dotykać takiego sposobu leczenia. To jest groźne dla pacjenta!!!

Co robić? Podaj po kolei wyniki badan sprzed Novo i potem na kolejnych dawkach. Data, wynik, normy, dawka. Czy badania robisz rano, na czczo i przed przyjęciem tyroksyny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka