Dodaj do ulubionych

problem z dawką

22.02.16, 21:08
Witam wszystkich, proszę was o przeczytanie i wyrażenie swojej opinii- co jest nie tak
na hashi choruję chyba od dziecka, skończyłem 30 lat, moje wyniki mieściły się w normach - ft3 było około 90%, a ft4 30%, Atpo powyżej 1000, badania zrobiłem bo naprawdę było kiepsko około 2 lat temu. Próbowałem różnych dawek i po każdym zwiększeniu euthyroxu zawsze czułem się naprawdę dobrze- ale tylko kilka dni. Tak doszedłem do dawki 175Euthyroxu + 20 thybonu, na tej dawce czułem się naprawdę nieźle przez około 10 dni, później tydzień wyjęty z życia i następnie znów ok na kilka dni, po miesiącu gdy bardzo kiepsko się czułem - zrobiłem badania i ft40%, a ft3 7%, dawkę od razu podniosłem do 200 euthyroxu i thybon bez zmian, znów to samo- 11dni super i teraz jest coraz gorzej.
Proszę napiszcie o co tutaj chodzi, co robić z hormonami bo sam nie mam już głowy
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • 38mario Re: problem z dawką 23.02.16, 18:24
      Nikt nie miał podobnie??
    • hashitess Re: problem z dawką 24.02.16, 18:52
      38mario napisał:

> Witam wszystkich, proszę was o przeczytanie i wyrażenie swojej opinii- co jest
      > nie tak
      > na hashi choruję chyba od dziecka, skończyłem 30 lat, moje wyniki mieściły się
      > w normach - ft3 było około 90%, a ft4 30%, Atpo powyżej 1000,

te wyniki potwierdzają aktywną chorobę hashimoto.

badania zrobiłe
      > m bo naprawdę było kiepsko około 2 lat temu. Próbowałem różnych dawek i po każd
      > ym zwiększeniu euthyroxu zawsze czułem się naprawdę dobrze- ale tylko kilka dni
      > . Tak doszedłem do dawki 175Euthyroxu + 20 thybonu,

napisz jakie miałeś wyniki badań i czy one były tak złe,
      że musiałeś wprowadzić hormon T3.

na tej dawce czułem się nap
      > rawdę nieźle przez około 10 dni, później tydzień wyjęty z życia i następnie znó
      > w ok na kilka dni, po miesiącu gdy bardzo kiepsko się czułem - zrobiłem badania
      > i ft40%, a ft3 7%, dawkę od razu podniosłem do 200 euthyroxu i thybon bez zmia
      > n,

Podniosłeś dawkę T4, a przecież miałeś za niskie T3.

znów to samo- 11dni super i teraz jest coraz gorzej.
      > Proszę napiszcie o co tutaj chodzi, co robić z hormonami bo sam nie mam już gło
      > wy
      > Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi

wpisz kilka wyników z normami,
      datami
      i dawkami zażywanych w tym czasie hormonów.

Badałeś kiedykolwiek poziom
      ferrytyny
      wit. B12
      wit. D3?
    • 38mario Re: problem z dawką 24.02.16, 21:37
      dziękuję za odpisanie, wyniki wkleję jutro, z tego co pamiętam to ferrytyna na około 85%, b12 również blisko górnej granicy, d3 była w połowie ale cały czas biorę d3
      a co myślisz o zamianie euthyroxu na letrox?? uważasz, że to możliwe, że mój organizm potrzebuje tak dużo??
      • hashitess Re: problem z dawką 24.02.16, 22:37
        Letrox jest lepiej tolerowany przez organizm.
        Ma jedną wadę - w kraju nie ma dawki 25 mikrogram.

Ilość zażywanego hormonu to bardzo osobnicza sprawa.
        Dlatego jest tak ważne oznaczanie hormonów tarczycy.
        • laura.phys Re: problem z dawką 25.02.16, 03:13
          To ile potrzebujesz hormonu zależy M.in od twojej wagi i trybu życia. Im wyższa waga i aktywniejsze tryb życia tym większe zapotrzebowanie na hormony t4 i t3.
    • 38mario Re: problem z dawką 25.02.16, 10:22
      Witam i dziękuję za odpisanie, wklejam wyniki na dawce 150 Euthyroxu+ 20 thybon: 05.01. 2016r FT3- 30%
      FT4- 43%
      Czułem się źle i podniosłem na 175+ 20 tybon- samopoczucie bardzo się poprawiło przez pierwsze 9 dni, ale później zacząłem czuć serce, ogólnie było kiepsko dlatego po dwóch tygodniach zrobiłem badania by sprawdzić jaki jest poziom hormonów oczywiście dawka bez zmian 20.01.2016r :
      FT3- 36%
      FT4- 56%
      po kilku dniach poczułem się zupełnie zdrowy- aż niemożliwe, zrobiłem badania by sprawdzić hormony i ewentualnie wiedzieć do jakiej dawki muszę dojść, badania zrobiłem 28. 01.16r
      FT3- 59%
      FT4- 71%
      Było naprawdę dobrze ale tylko kilka dni, później znów ledwo żywy i znów badania na tej samej dawce 10.02.16r i oto wyniki:
      FT3- 25%
      FT4- 46%
      Właśnie wtedy podniosłem dawkę do 200 euthyrox + 20 thybon, znów podobna sytuacja z samopoczuciem
      Proszę was o pomoc ponieważ ja sam ustalam sobie te dawki i teraz naprawdę już nie wiem co mam robić..... tryb życia- ciągle w ruchu muszę być
      jeszcze inne wyniki
      - żelazo- 60-160= 159 czyli prawie maksymalnie
      - sód- 135- 148 = 137,7
      - potas- 3.70- 5.30= 4.32
      - magnez- 1.60- 2.50= 2.26
      - witamina D3= 40
      • hashitess Re: problem z dawką 25.02.16, 12:58
        38mario napisał:

> - żelazo- 60-160= 159 czyli prawie maksymalnie

żelazo to sprawdzenie czy jadłeś produkty/dania, które je zawierają.
        zelazo krąży we krwi, a my chcemy wiedzieć jakie mamy jego zapasy
        w tkankach. Dlatego musimy oznaczać poziom ferrytyny.

> - sód- 135- 148 = 137,7
        > - potas- 3.70- 5.30= 4.32

trochę niski, spróbuj podnieść go dietą.

> - magnez- 1.60- 2.50= 2.26
        > - witamina D3= 40

Brakuje mi jeszcze badań ferrytyny i wit. B12 - kluczowych niedoborów przy hashimoto.

Możesz napisać dlaczego bierzesz hormon T3?

Masz wcześniejsze badania hormonów, które wskazywałyby
        nas problem z konwersją T4 do T3?
    • 38mario Re: problem z dawką 25.02.16, 15:34
      cześć Hashi, dziękuję za odpisanie, ferrytyna o ile pamiętam było ku górnej granicy, a b12 nie robiłem
      teraz zrobię za około 2 tygodnie. Popatrz jak to jest, na nowej dawce hormony wzrastają, a później drastycznie idą w dół, Ty też tak miałaś?? czy to jest normalne?? Thybon zacząłem brać ponieważ na samym euthyroxie ft4 było koło 70% a ft3 około 20%, po wprowadzeniu ft3 miałem tak samo- super samopoczucie ale tylko przez jakiś czas i narazie nic nie kombinuję z thybonem. Pytam tutaj bo gdy byłem u lekarza to powiedział mi, aby nie brać hormonów w ogóle, ja na to- ale nie mogę funkcjonować, on- samo się polepszy. Jak możesz to powiedz mi jakie badania jeszcze zrobić?? z góry Ci bardzo dziękuję
      • laura.phys Re: problem z dawką 25.02.16, 22:52
        a jak ty wlasciwie badasz te hormony?
        bierzesz ustalona niezmienna dawke i po 4-6 tygodni badasz?
        czy masz inny harmonogram badan?
        bo czegos tu nie rozumiem.
        • laura.phys Re: problem z dawką 25.02.16, 23:00
          badania po okresie krotszym nniz 4 tygodnie na stalej dawce nie maja chyba sensu,dotyczy to napewno tsh, a hormony tarczycy sa tez z tym silnie zwiazane.
          ale moze ktos sie jeszcze wypowie.

Chwilowa poprawa po zwiekszeniu dawki, gdy jest sie w niedoczynnosci jest standardowym objawem. Trzeba zwiekszac dawke do skutku, regularnie badajac. Badanie po 10 dniach od zmiany dawki nie wnosi chyba nic istotnego?
    • 38mario Re: problem z dawką 26.02.16, 11:08
      Lauro staram się robić badania po koło 4 tygodniach, ale jak coś się dzieje to kilka razy zrobiłem wcześniej, z tym, że dalej byłem na tej samej dawce- chciałem tylko wiedzieć co z hormonami się dzieje i za każdym razem były niskie. jeszcze dwa tygodnie i zrobię nowe- ciekawe co teraz będzie bo dawka 200 euthyroxu to już chyba spora, nie wiem może jestem jakiś inny, ale ciągle mi mało z tego co czytam i odnoszę do samopoczucia- hormonów, a co powiesz- od tej dawki zacząłem czuć delikatnie oczy- tak jakbym oglądał telewizję przez całą noc - jak myślisz, to nie przez euthyrox w tak wysokiej dawce??
    • 38mario Re: problem z dawką 29.02.16, 16:58
      powiedzcie proszę jakie zrobić jeszcze badania poza b12, ft3, ft4 ??
    • 38mario Re: problem z dawką 15.03.16, 12:04
      witam wszystkich, słuchajcie zrobiłem badania 11.03.16r czyli po miesiącu na jednej dawce i oto wyniki :
      Ft3- 38%
      ft4-51%
      z racji, że zapomniałem o b12 dzisiaj robiąc- powtórzyłem tak z ciekawośći ft3 i ft4

15.03.16r oto one:
      Ft3- 69%
      ft4- 55.27%
      B12- 636 normy( 211- 911)
      jak myślicie, co się zemną dzieje?? czuje się tak średnio, teraz doszło to pieczenie oczu..... proszę Was o pomoc, jakąś radę co zrobić, co zmienić?? dlaczego badania różniące się o kilka dni są tak różne ???
      • laura.phys Re: problem z dawką 15.03.16, 14:08
        Nie ma duzego wahniecia ft4 ~52%, natomiast ft3 moze zmieniac sie dosc gwaltownie.
        Czy przyjmujesz inne leki na stale? np acard?
      • hashitess Re: problem z dawką 15.03.16, 16:23
        38mario napisał:

> witam wszystkich, słuchajcie zrobiłem badania 11.03.16r czyli po miesiącu na je
        > dnej dawce i oto wyniki :
        > Ft3- 38%
        > ft4-51%
        > z racji, że zapomniałem o b12 dzisiaj robiąc- powtórzyłem tak z ciekawośći ft3
        > i ft4
        >
        > 15.03.16r oto one:
        > Ft3- 69%
        > ft4- 55.27%
        > B12- 636 normy( 211- 911)
        > jak myślicie, co się zemną dzieje?? czuje się tak średnio, teraz doszło to pie
        > czenie oczu..... proszę Was o pomoc, jakąś radę co zrobić, co zmienić?? dlaczeg
        > o badania różniące się o kilka dni są tak różne ???

na pobraniu krwi byłeś bez wzięcia hormonów?

Uważam, że robienie co kilka dni badań hormonów nic nie wnosi.
        Zażywasz hormon t3 i nie piszesz czy bierzesz go o stałych godzinach?
        Przed badaniami poprzedniego dnia mogłeś go zażyć później
        niż przy tych pierwszych wynikach.

Napisz na jakiej podstawie miałeś wprowadzony Thybon.
        Może został Ci zapisany bez potrzeby? A może sam go zażywasz
        bez porozumienia z lekarzem.
    • 38mario Re: problem z dawką 15.03.16, 14:57
      nie, tylko euthyrox i thybon
    • 38mario Re: problem z dawką 15.03.16, 14:59
      a może to pieczenie oczu to jakieś uczulenie??
      jestem pewien, że gdybym teraz podniósł euthyrox to czułbym się dużo lepiej ale znów tylko przez około miesiąc..... co się dzieje?? dlaczego tak jest??
    • 38mario Re: problem z dawką 15.03.16, 22:25
      jak myślicie, dołożyć euthyroxu??
    • 38mario Re: problem z dawką 11.04.16, 14:25
      Chciałem napisać kilka słów aby zakończyć wątek który zacząłem.
      Teraz po tym wszystkim jestem pewien, że hashimoto mam od dziecka- urodziłem się z Tym- zawsze było bardzo źle lub tragicznie, czasami człowiekowi nie chciało się żyć, ale wiecie co? to wtedy właśnie poznaje się prawdziwych ludzi- to chyba jedyny plus tego wszystkiego. Teraz powiem wam szczerze, że po uregulowaniu hormonów jestem innym człowiekiem- jest to tak trudne do uwierzenia, to jakby jakiś cud i z tygodnia na tydzień jest jeszcze lepiej. Szkoda tylko, że dopiero teraz....... Życzę Wam wszystkim jak najszybszego dojścia do stanu który jest odpowiednim i trzymam za Was kciuki. Gdyby ktoś kiedyś chciał o coś zapytać, to śmiało- chętnie postaram się odpowiedzieć.
      Z góry dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi i dobre chęci - wiem, że trochę dużo pytałem, ale to tylko dlatego, że sam wszystko ustalałem. Pozdrawiam Wszystkich i życzę dużo dużo zdrowia
      • dorotka197878 Re: problem z dawką 18.08.16, 06:50
        Witaj jak się teraz czujesz i jak wyregulowales hormony
      • mulka52 Re: problem z dawką 05.09.16, 20:02
        Witaj, czytałam cały Twój wątek na sąsiednim forum i na tym, Zakończyło się tak optymistyczniesmile Napisz, proszę, jak Ci się to w końcu udało. Wyszło mi, że dawkę ustawiałeś ponad rok. Też przyjmuję HT od roku ( T4 + T3 od 9 miesięcy) i ciągle nie mogę poczuć się lepiej. Przechodzę kryzys wiary, że się kiedykolwiek polepszy, może Twoja historia podniosłaby mnie i innych na duchu smile. Napisz, proszę, jak to u Ciebie doprowadziło do szczęśliwego finału: " Teraz powiem wam szczerze, że po uregulowaniu hormonów jestem innym człowiekiem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka