Dodaj do ulubionych

Chora tarczyca u dziecka

11.01.18, 22:21
Mój 8letni syn choruje na tarczycę.W wieku dwóch lat nie miał jeszcze zrośniętego ciemiączka i przestał rosnąć.Jesteśmy pod opieką poradni.Syn poszedł do pierwszej klasy i nauczycielka zwróciła uwagę,że syn nie umie się skoncentrować ,ma problemy z zapamiętywaniem i problemy emocjonalne. Zrobiłam mu wyniki i wyszło o zgrozo TSH19!Dostał leki i wszystko jak za dotknięciem magicznej różdżki się odmieniło.Zaczął bardzo dobrze sie uczyć ,umiał poradzić sobie z emocjami.Przez drugą klasę było super,skończył ja z wyróżnieniem.Cały czas bierze euhyrox37,5.Teraz jest w trzeciej klasie i mam wrażenie że leki już na niego nie działają.Znowu ma problemy w szkole,emocjonalnie jest rozchwiany,wychowawczyni też to zaobserwowała.W październiku robiłam mu wyniki:TSH-4,20, FT3-4,54, Ft4-1,08, TPO1,80. 30 stycznia mamy wizytę w poradni endo , więc zrobiłam mu wyniki i jestem podłamana:TSH-0,10, FT3- 14,85, FT4- 1,41.Wygląda na to że z niedoczynności zrobiła mu się nadczynność.Jak mam pomóc synowi?Najgorsze jest to ,ze wizyty w poradni mamy raz na pół roku i przez ten czas człowiek jest pozostawiony sam sobie.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Chora tarczyca u dziecka 11.01.18, 22:30
      wpis jeszcze raz wyniki tarczycowe razem z normami i dawkami hormonu.
      Napisz też jakie zażywa inne leki.
      Badałaś kiedykolwiek synkowi poziom wit. B12, wit. D,
      ferrytyny?
      • hashitess Re: Chora tarczyca u dziecka 11.01.18, 22:36
        jeszcze jedno:
        czy pobranie krwi na badania hormonów było wykonane
        przed zażyciem tabletki z hormonem.
        • joannag76 Re: Chora tarczyca u dziecka 12.01.18, 11:31
          W dniu robienia wyników nie podałam dziecku euthyoroxu.
      • joannag76 Re: Chora tarczyca u dziecka 12.01.18, 11:41
        Wpisuję wyniki, które robiłam wczoraj tj:11.01.18:
        TSH- 0,100IU/ml( norma:0,79-5,85)
        T3F- 14,85 pg/ml (norma 2,50- 3,90)
        T4F - 1,41ng/dl ( norma 0,58- 1,64)
        Od dwóch lat jesteśmy pod opieką nowej pani endokrynolog i jeszcze oprócz USG(usg wyszło w normie) nie mieliśmy robionych wyników poziomu Wit.B12, wit.D, ferrtyny.Jak miał 2 latka miał robiony poziom wit.D ale nie pamiętam wyników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka