Dodaj do ulubionych

hashi, wysoki puls

29.12.18, 13:41
dzień dobry!
Mam zdiagnozowane Hashimoto i potwierdzone, ale obraz na usg jest w miarę stabilny- nie zmienia się od kilku lat.
ostatnio robiłam tsh i wynik to 1,9. Nie przyjmuję na razie zadnych leków typu euthyrox.
Jednak jestem wiecznie zmeczona i mam depresyjny nastrój.
Moja hgb jest w normie jedynie eytrocyty mam za niskie 3,98 (4,0-5,0) i poziom zelaza w surowicy tez za nisko 41 (50-150)
Moje pytanie do doswiadczonych hashimotek jest takie - moj puls ostatnio waha sie od 89 do 104. Czy to jest zwiazanie z hashi?
wiem do lekarza sie wybieram oczywiscie, ale moze czegos sie dowiem szybciej, bo czytam ze szynki puls to krotsze zycie i sie załamałam......
jezeli macie jakies doswiadczenie w tym temacie to prosze napiszcie
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: hashi, wysoki puls 29.12.18, 17:46
      Myślę ,że powodem jest anemia.Objawy anemii sa podobne do objawów niedoczynności.A o anemii mówimy ,gdy poziom czerwonych krwinek jest za niski .Radziłabym zbadać poziom ferrytyny.Jakie masz MCV ?
      • moniapa Re: hashi, wysoki puls 29.12.18, 21:20
        Mcv mam 95 czyli norma wg laboratorium. Jestem po 3 miesięcznej kuracji tardyferonem fol 1 tabletka dziennie więc hemoglobina wróciła do normy, tylko erytrocyty jeszcze później normy. A żelazo w surowicy badalam dopiero teraz.
        • milaemalka Re: hashi, wysoki puls 30.12.18, 00:53
          Zelazo może być w normie a zapasu w tkankach już może nie być.Dlatego badamy ferrytynę.Musisz miec bardzo duże braki jeżeli żelazo jest poniżej.Anemia może byc z niedoboru żelaza i z niedoboru witaminy B12 jednoczśnie.Wtedy MCV jest w normie(jeden brak obniża MCV a drugi podwyzsza)Radziłabym sprawdzić B12 i poziom kwasu foliowego.Sprawdzałaś poziom magnezu i potasu ?
          • moniapa Re: hashi, wysoki puls 30.12.18, 14:39
            Jedynie potas sprawdzałam i mam w normie. To co jeszcze zbadać ferrytyne i b12 i kwas foliowy? Lekarze standardowo dają tylko samą morfo i ew. Tsh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka