sagniecha 16.03.05, 18:44 lekarz mi zalecił unikanie jodu,czemu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zapa62 Re: czemu mam nie jeść jodu? 16.03.05, 21:45 To masz trudne zadanie, bo jodu jest wszedzie az nadto. Kiedyś ktoś wymyślił by jodować nawet sól. Dobre ale dla obszarów górskich. Teraz wszystko solą solą jodowaną. Dlaczego??? To najlepiej wytłumaczą Ci dziewczyny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tess-hashi Re: czemu mam nie jeść jodu? 17.03.05, 11:39 Witam! Chcę się z Wami podzielić z moimi spostrzeżeniami, co do przyjmowania jodu. Otóż ja mieszkam na Śląsku, gdzie jodu w powietrzu nie ma. Moje problemy zdrowotne zaczęły się podczas pobytu w Kołobrzegu. Wróciłam z tego pobytu "nieprzytomna". Od dłuższego czasu /już w trakcie przyjmowania euthyroxu/ z reguły, co kwartał jestem kilka dni nad morzem. Czuję się tam wyśmienicie. Nie mam żadnych problemów ze zdrowiem. Oczywiście moje leki przyjmuję, jak co dnia. Moje przemyślenia, to są takie. Do czasu ustawienia dawki leków i wyrównania pracy tarczycy, podchodziłabym bardzo ostrożnie do przyjmowania jodu. Myślę, że zamazuje obraz choroby i skuteczności aplikowanych leków. Ja dawkę euthyroxu mam uregulowaną od dłuższego czasu i może dlatego pobyty nad morzem nie mają większego wpływu na moje samopoczucie. Tess Odpowiedz Link
janka111 Re: czemu mam nie jeść jodu? 17.03.05, 14:15 Tess ! Czy ten Kołobrzeg o którym pisałas to był tylko pobyt klimatyczny czy brałąś jakies zabiegi ? Basen? Inhalacje? A może Kołobrzeg jest taki szczególny ze wzglegu na dużo jodu w powietrzu ? Bo widzisz u mnie tez sie zaczeło po Kołobrzegu albo może tak mi sie tylko wydaje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tess-hashi Re: czemu mam nie jeść jodu? 17.03.05, 14:57 Ja myślę, że nałożyło się na to wiele przyczyn. Chyba z dnia na dzień TSH nie rośnie do poziomu 28. Kołobrzeg /nie brałam żadnych zabiegów/ to tylko zbieg okoliczności Tess Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: czemu mam nie jeść jodu? 18.03.05, 19:57 Jod pobudza prace tarczycy a gdy sie pobudza prace tarczycy to stan zapalny, ktory niszczy tarczyce przy Hashimoto - rozszerza sie szybciej i niszczy szybciej tarczyce. Dlatego w literaturze medycznej mowi sie o alergi na jod u ludzi ktorzy maja Hashimoto. Nie bez przyczyny Hashimoto wykryl Japonczyk - w Japonii jest najwiecej jodu w diecie i tam jest ta choroba bardzo powszechna (oczywiscie po Czarnobylu moglo sie co nieco zmienic jelsi chodzi o powszechnosc wystepowania Hashimoto). Czasami znalezc artykuly (ja znalazlam jeden ale cytowali w nim i inne prace) - z przykladami chorych gdzie przez calkowita eliminacje jodu w diecie uzyskano wyleczenie. W Polsce to nie jest taki wielki problem. W zasadzie chodzi o unikanie preparatow witaminowych ktore zawieraja jod i soli jodowanej. Nie mozna w ogole wyeliminowac jodu bo pewna jego mnimalna ilosc jest potrzebna do zamiany T4 w T3. Odpowiedz Link
hela1980 nie tylko nie jesc jodu... 19.03.05, 12:48 to co moge dodac od siebie, to jesi ktoz Was mialby robiona tomografie komputerowa jakiejkolwiek czesci ciala musicie przy Hashi(zarowno z niedoczynnoscia i nadczynnoscia) unikac szeroko rozpowszechnionych przy TK kontrastow jodowych..pytac jaki maja przed badaniem i prosic o ten dla alergikow (ja go znosilam lepiej) i informowac, ze chorujecie na Hashi!!!!! to bardzo istotne... Odpowiedz Link
janka111 Re: nie tylko nie jesc jodu... 21.03.05, 13:24 Witaj Helu !! Niedawno mialam tk i pytali o niedoczynnośc tarczycy ale nie wiedzialam ze mozna podawac kontrasty bezjodowe. Podczas TK podaje sie duze dawki jodu i tu masz racje ze trzeba samemu pamietac bo może być zle. Gorzej jesli robia TK i jest sie nieprzytomnym, ale wtedy nie wiem co trzeba by zrobiś. Miec to gdzie na reku wytatulowane jak informacje o cukrzycy ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
janka111 Re: czemu mam nie jeść jodu? 21.03.05, 13:35 Ten slynny japończyk odkryl zmiany zapalne w tarczycy badając pacjente w Niemczech, w Europie. (po jej śmierci z zupełnie inego powodu ). Działo sie to przed II wojna swiatową. Wzrost zachorowan na tę chorobę zaobserwowano w Japonii po zrzuceniu na Hiroszime i Nagasaki bomby atomowej. ( to dzialo sie pod koniec II wojny światowej). Teraz niedawno mieliśmy wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu, który nas dotyczy. Informacje o tym co sie dzialo w tym czasie i jakie byly zalecenia i jakie moga być skutki omawia w swoim artykule - wypowiedzi dla prasy prof J. Naumann. (jest to gdzies w googlu) byŁy ordynator Kliniki Endokrynologii na Banacha. Moja wiedza na temat jodu jest bardzo okrojona, ale podobno jod w małej dawce pobudza pracę tarczycy a w dużej dawce blokuje prace tarczycy. ( ???) Chetnie przeczytam jesli ktoś znajdzie jakieś info na ten temat. pozdrawiam Odpowiedz Link
zapa62 Re: czemu mam nie jeść jodu? 21.03.05, 14:52 słynny płyn Lugola, lub zwykła jodyna jak również podawano. Sięgnijcie Dziewczyny pamięcią ile z Was piło to świństwo. Z pewnych lektur wynika, że zupełnie niepotrzebnie, nad Polskę naleciało tego znikome ilości. - Paweł Odpowiedz Link
zapa62 Re: czemu mam nie jeść jodu? 21.03.05, 14:53 i jeszcze jedno, gdzie w Warszawie można kupić sól niejodowaną. Bo niestety ta to przetworów też jod zawiera. Odpowiedz Link
joanna97 Re: czemu mam nie jeść jodu? 13.04.05, 19:55 A propos soli niejodowanej ja kupuje praktycznie w kazdym wiekszym sklepie spozywczym sieci Spoldzielni MOKPOL, dawnej Billi to dzisiaj Elea, Championie itp. Tylko, ze jest to sol dietetyczna - nazwa wlasna SALVITA (wzbogacona o potas)i jej najwieksze opakowanie to 0,5 kg, a cena ok 4zl, czyli kilka razy drozej niz sol jodowana. Czasami mozna tez dostac sol do przetworow niejodowana, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze ona pojawia sie tylko w sezonie, potem znika. Pozdrowienia. Joanna Odpowiedz Link
nitca Re: czemu mam nie jeść jodu? 21.03.05, 15:17 znikome... moze jednak wystarczajace. Nie pilam plynu Lugola, ani innych preparatow, a z jodyna nigdy nie mialam kontaktu. W czasie katasrtofy w Czernobylu, nieswiadoma niczego, chodzilam w romantycznym nastroju i upajalam sie kroplami deszczu w promieniach slonca. Przemoklam do ostatniej nitki. nitca Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: czemu mam nie jeść jodu? 13.04.05, 18:21 > Ten slynny japończyk odkryl zmiany zapalne w tarczycy badając pacjente w > Niemczech, w Europie. A ja znalazlam co innego........ Wykryl w Japonii i opublikowal artykul tylko nikt tego artykulu nie zauwazyl. Dopiero potem wyjechal do europy i zajal sie czym innym. Nie wiem skad masz swoje informacje.Moje sa stad: immunologische-klinik.de/index.php/Hashimoto-Thyreoiditis Jesli chodzi o Nagasaki to wzrost zachorowan (nie tylko na Hashi ale i na raka) obserwowano 10-15 lat po wybuchu. Natomiast Czernobyl jest pod tym wzgledem wyjatkowy bo wzrost obserwuje sie juz od 4-go roku po wybuchu. Albo dawki promieniowania byly wtedy duzo wieksze niz sie wszystkim wydawalo albo znowu nie bez wplywu jest fakt, ze Japonczycy maja na co dzien diete bogata w jod (w przeciwienstwie do nas), a wiec dlatego mogly ich tarczyce mniej tego radioaktywnego jodu zgromadzic. Odpowiedz Link
janka111 Re: czemu mam nie jeść jodu? 14.04.05, 12:21 Albo dawki promieniowania byly wtedy duzo wieksze niz sie wszystkim wydawalo > albo znowu nie bez wplywu jest fakt, ze Japonczycy maja na co dzien diete bogat > a > w jod (w przeciwienstwie do nas), a wiec dlatego mogly ich tarczyce mniej tego > radioaktywnego jodu zgromadzic. masz absolutna racje Odpowiedz Link