Dodaj do ulubionych

niedobór żelaza

25.04.05, 09:34
Dla dziewczyn borykających się z tym problemem z powodów tarczycowych i nie
tylko:

Unikać: kawy, herbaty, produktów mlecznych, mącznych i wysoko
przetworzonych, płatków owsianych i PAPIEROSÓW!

Jeść: mięso, wątroba, płucka, kaszanki, salcesony, czernina(!). Doskonałe
efekty daje jedzenie wątroby w postaci _surowej_...

Żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego wchłania się 4x krotnie lepiej,
niż z produktów roślinnych.

Smacznego...

PS: Dopiszcie się proszę z innymi, nawet bolesnymi prawdami na temat
niedokrwistości z niedoboru żelaza i sposobów jej zwalczania.
Obserwuj wątek
    • monika1009 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 12:53
      Witam.Ja z kolei mam nie wiadomo dlaczego-nadmiar zelaza we krwi.Robilam
      wszystkie badania;ferytyne,transferyne,retikulocyty,Odczyn Coombsa,morfologie z
      rozmazem i wiele,wiele innych aby wykluczyc tez jakis rodzaj anemii.Za bardzo
      nie wiem jakiej.Moge Ci powiedziec jedno-u mnie poziom zelaza podnosi sie gdy
      pije duzo sokow zawierajacych wit.C np.sok pomaranczowy.Bardzo go lubie a wiec
      pilam go do wszystkich posilkow i jak sie okazalo wlasnie zawarta w nim
      witamina prawie dwukrotnie podbila mi zelazo ponad norme.Okolo pol roku pije
      duzo herbaty,wode i zelazo prawie doszlo do normy.Wiem,ze moj przypadek to
      odwrotnosc tematu ale mimo,ze mam widocznie az za dobra przyswajalnosc zelaza
      to sproboj-moze i Tobie pomoze.Pozdrawiam.Monika
      • monika1009 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 13:01
        Dodam jeszcze,ze nadmiar zelaza to tez wielki problem,gdyz uszkadza glowne
        narzady;watrobe,serce,nerki itd, A wiec nie tylko niedobor ale i nadmiar moze
        okazac sie bardzo niekorzystny dla organizmu.
        • janka111 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 14:07
          Zgubiłam sie .... i nie wiem dlaczego trzeba unikać mleka i przetworow
          mlecznych przy Hashi ?
          i jeszcze jedno pytanie :
          czy wysoki poziom hemoglogimy (górna granica normy i w czasie choroby
          gorączkowej jeszcze wzrasta ) moze być sygnałem czegoś niepokojącego? Może cos
          na ten temat wiecie ??
          Pozdrawiam
          • janka111 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 15:02
            Zgubiłam sie .... i nie wiem dlaczego trzeba unikać mleka i przetworow
            mlecznych przy Hashi ?
            i jeszcze jedno pytanie :
            czy wysoki poziom hemoglobimy (górna granica normy i w czasie choroby
            gorączkowej jeszcze wzrasta ) moze być sygnałem czegoś niepokojącego? Może cos

na ten temat wiecie ??
            Pozdrawiam

janka111 napisała:

> Zgubiłam sie .... i nie wiem dlaczego trzeba unikać mleka i przetworow
            > mlecznych przy Hashi ?
            > i jeszcze jedno pytanie :
            > czy wysoki poziom hemoglogimy (górna granica normy i w czasie choroby
            > gorączkowej jeszcze wzrasta ) moze być sygnałem czegoś niepokojącego? Może
            cos
            >
            > na ten temat wiecie ??
            > Pozdrawiam
            • morgana_le_fay Do Janki: 25.04.05, 18:48
              Unikać mleka należy przy niedoborze żelaza we krwi, nie przy Hashi. Wapń
              zawarty w produktach mlecznych upośledza wchłanianie żelaza. Niedobór żelaza
              może występować przy niedoczynności tarczycy, więc bywają przypadki, kiedy
              trzeba ograniczyć mleko pośrednio również w przebiegu Hashi.

Zbyt wysoki poziom hemoglobiny o ile dobrze pamiętam może świadczyć o tzw.
              anemii nadbarwliwej. Nie wiem jednak na razie nic ponadto. Czy poza
              hemoglobiną są podwyższone jakieś inne wskaźniki? Np. ferrytyna, żelazo,
              średniA wielkość krwinki?
      • nefretete8 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 17:31
        To normalne bo witamina C zwiększa przyswajanie żelaza trzeba ją brać w trakcie
        zażywania żelaza
        • nefretete8 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 17:32
          oczywiście jeśli non stop ładujesz witamine C w siebie to mogłaś przedobrzyć!!!
          • morgana_le_fay Re: niedobór żelaza 25.04.05, 18:52
            Kurczę, a ja nawet "podobrzyć nie mogę"! Witaminę żrę, B compositum też,
            magnez łykam inne śmyki, a żelazo na łeb leci.

Piszą gdzieś dobre rzeczy o Karnitynie, że poprawia poziom żelaza i chyba
            rzeczywiście, bo kiedyś brałam Karnitynę (co by schudnąć cudownie) i wprawdzie
            cudownie nie schudłam, zle czułam się o wieeeele silniejsza.

Dlatego rada dla "zażelazionych" byłaby teoretycznie: karnityny unikać...
            • monika1009 Re: niedobór żelaza 25.04.05, 19:16
              U mnie to zelazo jest caly czas ponad norme a lekarze za bardzo nie maja
              pojecia dlaczego tak moj organizm je magazynuje.Widocznie taka moja uroda-tak
              mowia-a za pare lat zobacze napewno skutki.Serdecznie wszystkich pozdrawiam i
              zycze duzo zdrowia i zelaza.Monika
            • to-ja-007 Morgana 26.04.05, 10:09
              A mialas np. gastroskopie?
              Krawienia z zoladka wcale nie musza dawac objawow (wiem bo mialam w rodzinie
              taki przypadek).

• morgana_le_fay Re: Morgana 26.04.05, 10:20
                Miałam, kurcze i gastroskopię. Połknęłam rurę i ... Nic.

sad(
                • janka111 Re: Morgana 26.04.05, 14:33
                  prosze o cos wiecej na temat tej za wysokiej hemoglobiny ?? jakie wskazniki z
                  morfologii sa istotne, ktore wskazuja na wielkosc krwinek ???
                  • morgana_le_fay Re: Morgana 26.04.05, 19:17
                    Średnia objętość krwinki - MCV
                    HGB - całkowita hemoglobina
                    MCH i MCHC - świadczą o stężeniu hemoglobiny
                    RDW-CV - to "rostrzał" wielkości krwinek czerwonych. Duża wartość procentowa
                    świadczy o dużym zróżnicowaniu ich wielkości (a zatem m.in. dojrzałości krwinek)

Przy zbyt wysokich stężeniach hemoglobiny, można mieć do czynienia z
                    niedokrwistością megaloblastyczną (najczęstsze powody: niedobór vit.B12 lub
                    kwasu foliowego)

pozdrawiam krwiście.
                    m.
        • nitca Re: niedobór żelaza 16.05.05, 18:57
          nefretete8 napisała:

> To normalne bo witamina C zwiększa przyswajanie żelaza trzeba ją brać w trakcie
          >
          > zażywania żelaza

Kwas fitynowy oraz duże dawki kwasu askorbinowego (ok.1500 mg/dobę) upośledzają
          wchłanianie miedzi. Witamina C może także upośledzać wchłanianie manganu
          szczególnie przy wysokiej podaży w diecie tego pierwiastka.
          Podaż miedzi i manganu zwykle jest wyższa u wegetarian niż osób na diecie
          zwykłej, pod warunkiem, że spożywane są produkty z przemiału całego ziarna,
          rośliny strączkowe, orzechy, warzywa liściaste a nie produkty wysoko
          przetworzone. Najzasobniejsze w miedź i mangan są: owoce morza, szczególnie
          ostrygi, wątroba, mięso i ryby.

...zebysmy mialy piekna cere i nie posiwialy za szybko smile
          • katerina24 Re: niedobór żelaza 26.10.05, 21:01
            up
    • morgana_le_fay B-U-R-A-K-I 26.04.05, 18:47
      2kg buraków, woda, skórka razowego chleba. Nastawiłam sok zakwaszany z
      buraków. Może to i głupie, ale jak mądrzy lekarze rozkładają ręce to
      poeksperymentuję na ludowo. Surowej wątroby nie zjem. Trudno. A dzisiaj
      znowu zasłabłam na schodach, więc mogło się skończyć nawet złamaniem karku.

m.
      • aada1 Re: B-U-R-A-K-I 26.04.05, 19:58
        Buraki są bardzo dobre, mają dużo żelaza i są bardzo polecane. Ja piłam z nich
        sok. Sok ten jest bardzo energetyczny dlatego musi odstać około 2 godzin. Potem
        możesz go już pić.
        Pozdrawiam Ada
    • nitca Re: niedobór żelaza 28.04.05, 15:16
      Do dodam tylko, ze nie nalezy zapominac o zielonych warzywach.

Wprowadzilam do jadlospisu mieso -watrobke drobiowa raz w tygodniu,
      moze mozna sie przyzwyczaic, ale nie wchodzi mi jakos szczegolnie lekko.
      Ostatnim razem urozmaicilam ja melonem i smakowala znacznie lepiej.
      Macie jakies sposoby przyrzadzania, by wcinac mieso (watrobke) ze smakiem ?
      Nitca
      • morgana_le_fay Re: niedobór żelaza 28.04.05, 16:09
        Mnie najlepiej przechodzi tradycyjna smażona z cebulką i ziemniakami (na
        szczęście wątrobę mam zdrową). Na forum kuchnia ktoś kiedyś zachwalał wątróbkę
        z makaronem, ale nie wypróbowałam przepisu.

Moja kota natomiast tylko surową z kurczaka. Ta to ma dobrze! Tyle żelaza zje
        za jednym posiedzeniem!

A'propos przeczytałam właśnie artykuł o radykalnym upośledzeniu wchłaniania
        żelaza podczas stresu. Wprawdzie u koni wierzchowych, ale u ludzi to też
        pewnie działa. I tu się zazębiają raz jeszcze moja deprecha, Hashimoto i
        anemia.

pzdr,
        m,
        • nitca Re: niedobór żelaza 28.04.05, 23:50
          Mysle, ze w stresie nic sie dobrze nie wchlania, nie tylko zelazo i nie tylko u
          koni.
          Nitca

p.s. Zanim dasz kotu surowe miesko musisz je minimum 3 dni przemrozic.
          Moja kota niestety niechetnie wcina surowizne.
    • nitca Re: niedobór żelaza 29.04.05, 20:52
      Unikanie herbaty, to byl dla mnie cios sad
      Wypijalam dziennie cale litry, glownie zielonej, bialej i czerwonej. Od miesiaca
      przestawilam sie na herbaty bez herbaty, czyli herbatki owocowe Herbapolu i
      Liptona. Mozna sie przyzwyczaic.
      Herbata zaburza tez przyswajanie witaminy B12, niestety.
      • morgana_le_fay Re: niedobór żelaza 29.04.05, 21:00
        Noo... nie chciałam się wychylać, ale dla mnie takim samym ciosem byłoby
        zrezygnowanie z kawy. Do tego z mlekiem...(wapno!), próbowałam przejść
        na "Anatola" zbożowego, ale ciężko...

Herbaty za to nie piję więcej niż 2-3 w roku i mam po niej takie "pikotki"
        serca, jak inni przy zawale. To dowód na to, że człowiek, kiedy się
        przyzwyczai, to nawet nie wie, jakiej trucizny zażywa...
    • aada1 Re: niedobór żelaza 06.05.05, 10:32
      Do morgana_le_fay smile
      Morgano zrobiłam badanie TIBC no i przy normie 40-75 ja mam 75,30...
      Co na to powiesz? może stąd to moje ogólne osłabienie.
      Powinnam zacząć brać jakiś preparat z żelazem? Może wizyta u hematologa?
      Ada
      • morgana_le_fay Re: niedobór żelaza 09.05.05, 09:24
        Na pewno nie wygląda to dobrze. Przy podobnych wskaźnikach dostałam już dużą
        porcję żelaza, bo reszta wyników w tym okresie też poleciała na głowę.

Nie wiem, czy masz już iść do hematologa ale na pewno przynajmniej do
        internisty, niech pomyśli od czego zacząć.
        • aada1 Re: niedobór żelaza 09.05.05, 09:44
          Witaj smile)
          Mam już żelazo- Ascofer
          Biorę od soboty. Przez tą cholerną tarczyce to moję miesiączki są co 21-23 dni!
          i to już od ponad roku. To pewnie było i jest powodem, ale wiesz morfologia
          wyszła o dziwo dobrze! Będę jeszcze łykać B12. Za 6 tyg zrobię kontrolne
          badanie - uwidzimy co będzie.
          Morgano odstawić nabiał całkowicie?
          Dzięki za odpowiedz
          Ada
          • morgana_le_fay Re: niedobór żelaza 09.05.05, 16:46
            Aaado!
            Ja nie lekarz, to Ci nie zaordynuję odstawienia nabiału! Sama niestety jem
            sery, piję mleko, bo strrrasznie lubię i nie wyobrażam sobie bez nich życia.
            Jednakowoż trzeba na pewno się trochę ograniczać, szczególnie, że zachwiania
            równowagi wapniowo- żelazowej mogą prowadzić do kłopotów z osteoporozą. Myślę,
            że jak zawsze najlepszy jest złoty środek i kontrolowanie na bierząco.

Jeśli chodzi o morfologię, to pomimo deficytu żelaza, moja podstawowa
            morfologia często jest w granicach normy. Deficyt zaczyna się bowiem
            najczęściej na poziomie zapasów żelaza (poziom ferrytyny) i dopiero przy
            dokładniejszych badaniach lekarze łapią się nade mną za głowę!

A ta cholera tarczyca - to masz rację. Ja już dostaję jakiejś "miesiączkowej
            obsesji", bo co miesiąc dochodzę do siebie przez kolejne dwa tygodnie.
            Chciałabym być facetem. Tylko to wojsko...wink)

Idę dzisiaj do "dochtóra". Też mi da żelazo! A co?!

morgana.
            • aada1 Re: niedobór żelaza 09.05.05, 17:18
              hejkasmile))))
              Kochana Morgano mam to samo dwa tygodnie dochodzę do siebie po okresie. A
              pierwsze kilka dni po- to już wogóle tragedia- na nogach ledwo stoję.
              Nabiał ograniczę trochę( jem tylko sery i kefir) - i będę go jeść około 5
              godzin po żelazie. Powinno wystarczyć.
              Z tą tarczycą to przekichane jak ...już nie napisze co smile)
              Kochana ile średnio nadrabia się takie deficyty?
              Na Linku angielskim czytałam, że oni czasami przy Hashi to łykaja
              profilaktycznie żelazo już cały czas. Hmmmm...może u mnie też tak powinno być!
              Ta cholera Hashi i (niedoczynność tarczycy_) czasami daje niedokrwistość
              makrocytarną - objawia się to brakami żelaza ,wit B12, kwasu foliowego.
              Ach Morgano piałaś kiedyś, że meczy Cie dzwonienie w uszach- jest to też jeden
              z charakterystycznych objawów niedoboru żelaza!! To u Ciebie by się zgadzało.
              Pozdrawiam serdecznie Ada

• nitca Re: niedobór żelaza 16.05.05, 18:27
      Żelazo niehemowe zawarte jest w produktach roślinnych, nabiale, jajach oraz
      stanowi ok. 60% całkowitych zasobów żelaza w mięsie. Od dawna wiadomo, że żelazo
      niehemowe jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe, wobec czego wiele uwagi
      jest poświęcane niedoborom u wegetarian. Dodatkowo niekorzystnie wpływa na
      wchłanianie żelaza błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, substancje taninowe,
      polifenole zawarte w produktach roślinnych i różnych herbatach. Niemodyfikowane
      białko sojowe (mąka sojowa) upośledza wchłanianie, natomiast nie wywierają
      takiego efektu produkty sojowe, jak tofu, tempeh, miso i netto. Witamina C i
      kwasy organiczne zwiększają biodostępność żelaza. Pomimo sprzecznych doniesień
      na temat częstości występowania niedoborów żelaza u wegetarian (1, 4, 7), wydaje
      się być celowe informowanie osób pozostających na diecie o konieczności
      komponowania diety zasobnej w żelazo, tj. uwzględniającej pełne ziarno zbóż,
      rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz o czynnikach ułatwiających
      wchłanianie. Szczególnie dzieci i kobiety miesiączkujące wymagają okresowej
      analizy diety pod względem pokrywania zapotrzebowania na żelazo.

Czynniki modyfikujące wchłanianie żelaza niehemowego
      · Produkty hamujące wchłanianie żelaza niehemowego:
      - fityniany,
      - roślinne polifenole,
      - duże ilości cynku i innych dwuwartościowych kationów,
      - białko sojowe nie przetworzone,
      - otręby,
      - jaja,
      - mleko,
      - kawa i herbata,
      - substancje zobojętniające zawierające wapń,
      - fosforan wapnia.

· Produkty zwiększające wchłanianie żelaza niehemowego:
      - mięso, drób, ryby,
      - witamina C,
      - kwasy organiczne, np. cytrynowy, jabłkowy, mlekowy,
      - produkty fermentowane otrzymywane z ziarna soi.

· Czynniki poprawiające biodostępność:
      - występowanie niedoboru żelaza w organizmie,
      - niska zawartość żelaza w posiłku,
      - obecność jonów żelazawych.
    • nitca Re: niedobór żelaza 16.05.05, 22:36
      Człowiek dorosły (około 75 kg) zawiera w swoim organizmie około 4-5 g żelaza, z
      czego 70% przypada na hemoglobinę.

W pokarmach ustrój otrzymuje 10-15 mg żelaza, nie ulega on jednak w całości
      wchłonięciu. Wchłanianie żelaza zależy6 od jego wartościowości, stopnia
      kwasowości treści żołądkowej i od stanu zasobów żelaza w organizmie. We
      wchłanianiu żelaza dużą rolę odgrywa stan czynnościowy błony śluzowej
      dwunastnicy i jelit. Organizm absorbuje jedynie żelazo dwuwartościowe w formie
      zjonizowanej. W komórkach nabłonka jelit żelazo dwuwartościowe zostaje utlenione
      do żelaza trójwartościowego i związane przez białko ferrytynę. Powstaje wówczas
      kompleks – transferryna (siderofilina; przenośnik żelaza). Tansferryna oddaje
      żelazo do apoferrytyny w szpiku kostnym. Prawidłowe stężenie siderofiliny we
      krwi wynosi 2-3 g/l. W swojej strukturze posiada 2 jony żelaza Fe3+/mol.
      Większość żelaza transportowanego we krwi przechodzi z osocza do szpiku,
      mniejsze ilości do innych tkanek, głównie wątroby, śledziony i nerek. W tkankach
      występuje zarówno żelazo tkankowe jak i zapasowe. Na żelazo tkankowe składa się
      głównie żelazo hematynowe, jak mioglobina (w mięśniach, zawiera ona 0,34%
      żelaza) oraz żelazo enzymów oddechowych. Żelazo zapasowe to głownie ferrytyna
      (ziarnistości żelazoproteidowe).

Wraz z kałem organizm traci 2-3 mg żelaza/24 h. Prawidłowe stężenie żelaza w
      surowicy krwi wynosi 12,5-26,9 μmol/l.

Przyczyny niedoboru żelaza mogą być różne, np.: zaburzenia wchłaniania żelaza
      spowodowane niedokwaśnością żołądka, przyśpieszony posaż w jelicie grubym
      (nadużywanie środków przeczyszczających), zakażenia, nowotwory, utrata żelaza
      pokrwotoczna, pokarmowy niedobór żelaza. W czasie ciąży kobieta traci około
      500-1000 mg żelaza, w okresie karmienia piersią około 1 mg/24 h. Kobiety tracą
      również dużo żelaza w czasie krwawień miesiączkowych. Zatem kobiety ciężarne,
      miesiączkujące i w okresie laktacji, niemowlęta, dzieci i młodzież powinni
      uzupełniać dietę preparatami żelaza. Dostateczna podaż żelaza jest również ważna
      dla sportowców i osób wykonujących duże wysiłki fizyczne.

Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości niedobarwliwej, uszkodzenia włosów,
      skóry i paznokci, senności, obniżenia wydolności fizycznej i psychicznej, zaniku
      tkanki mięśniowej, kołatania serca, bladości powłok, zmian zanikowych śluzówki
      języka, gardła (bóle przy połykaniu) i żołądka.
    • espressoo Re: niedobór żelaza 20.05.05, 09:49
      A fujjj, ohyda. Ja nic z tego nie jem!!!
      Za to, to czego mi nie wolno wcinam tonami, płatki, produkty mączne, kawa,
      herbata.
    • maganr1 Re: niedobór żelaza 10.06.05, 11:24
      A ja proponuję sprawdzić temat - zespoły złego wchłaniania, w tym np. celiakia -
      nietolerancja glutenu.
      Jej utajona, bezobjawowa postać nie leczona daje między innymi taki obraz.
      Pozdrawiam, pa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka