Dodaj do ulubionych

Novothyral

14.06.05, 10:41
W sprzedaży znajduje się także preparat złożony o nazwie Novothyral (Merck), zawierający sole sodowe lewoskrętnej tyroksyny oraz trójjodotyroniny:
Novothyral 75 (75 µg LT4 i 15 µg LT3),
Novothyral 100 (100 µg LT4 i 20 µg LT3).

Konieczność stosowania Novothyralu zachodzi w praktyce rzadko i ogranicza się do przypadków, gdy mimo stosowania maksymalnych należnych dawek LT4 występują trudności w uzyskaniu eutyreozy. Preparaty LT3 (np. Trijodothyronin 20 i 50 µg, tabl; Trijodothyronine 20 µg, amp) w Polsce są niedostępne, ale i sytuacje kliniczne, w których należy je stosować nie są częste. Wskazaniem do podjęcia leczenia środkami zawierającymi LT3 jest przełom hypometaboliczny, który wymaga hospitalizacji w ośrodku specjalistycznym.

To tylko kalka z "Terapii"
Tess
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Novothyral 14.06.05, 12:11
      Ada pisala ze novothyral juz nie jest w Polsce zarejestrowany.
      Dlatego ona sprowadza T3 z Francji (bo w Polsce nie ma zadnego leku z T3).

• aada1 Re: Novothyral 14.06.05, 13:24
      Hejka Tess smile
      Wiesz ta FT3 była często stosowana jak była dostępna w Polsce ( pomimo dobrych
      wyników tarczycy) w leczeniu stanów depresyjnych i psychoterapi zarówno u
      dorosłych jak i u dzieci.
      Minimalne dawki tego hormony 15 mcg dziennie są stosowane przy bólach
      reumatycznych i przy RZS( Lu pisała o tym w jednym wątku). FT3 stosuje sie w
      dawkach minimalnych gdyż działanie jej jest silniejsze od tyroksyny.
      Podobno daje to dobre efekty!
      Pozdrawiam Ada

• malc14 Re: Novothyral 20.06.05, 21:38
        mam niedoczynność tarczycy. samo t4 mi nie pomaga muszę brać również t3 skoro
        nie można już dostać novotyralu to jak można zdobyć samo t3 inaczej cytomel.
        Moje tsh bez leczenia wynosiło 5,6 (norma do 4), mam także hashimoto (anty-tpo
        1240.miałam dosłownie wszystkie objawy niedoczynności łącznie z zawrotami głowy
        i zespołem suchego oka.Leczę się dwa lata.Dopiero novotyral,który biorę od roku
        postawił mnie na nogi. Ale niestety w hurtowniach pustki.Poszukuję novotyralu
        100 lub cytomel. Pomóżcie!Sporo wiem na temat chorób tarczycy.Chętnie podzielę
        się wiadomościami.MRÓWKA
        • aada1 Re: Novothyral 21.06.05, 12:50
          Hejka Mrówka
          Mam ten sam problem musze brać też FT3 zawroty głowy, bóle mięśni, TSH teraz 8
          ale poziom FT w surowicy bardzo dobry !!!
          Novothyralu nigdzie już nie dostaniesz. Ja załatwiam sobie FT3 czyli Cytomel.
          Podam Ci mój nr gg 5578187. Jak coś to mnie łap, pogadamysmile)
          Ada
          • malc14 Re: Novothyral 24.06.05, 22:32
            Witaj Aada! Dzięki za odpowiedż. Dzisiaj miałam szczęście.Obdzwoniłam dużo
            aptek i wykupiłam 200 tabletek nowotyralu 100. Łącznie z moimi zapasami to
            starczy mi na 16 miesięcy. Ale i tak jestem ciekawa jak załatwić cytomel lub
            liothyronine firmy merk.Moje aktualne tsh 0,36.FT3- 3,2( 1,5-4,1 -norma ).To
            dla mnie ciut za dużo.To wynik leczenia silnymi antybiotykami i bioprazolem na
            zapalenie dwunastnicy. Zwykle przy takim tsh FT3 mam 2,3 do 2,5.Uwaga na
            antybiotyki, bo zaburzają gospodarkę hormonalną.Ja musiałam obnizyć dawkę i
            brać 2x dziennie po 1/2 propranololu 10.Puls 80 i mocne bicie serca ,drżenie i
            słabość. Historia się powtórzyła u mojej bratowej, tez hasimotki.Dlaczego masz
            tak wysokie tsh? Czym się leczysz? Jaki jest ten "FT w surowicy bardzo dobry?"
            jakie masz anty-TPO? Czy ten cytomel jest drogi?Co sądzisz o orzeszkach
            ziemnych?Gdześ wyczytałam , że niedoczynni nie moga ich jeść-hamują proces
            odjodowania.Mi wyniki T3 poprawiły się gdy dałam sobie spokój z masłem
            orzechowym.Ale już koniec , bo cię zanudzę. Życzę smacznego spanka i lepszego
            ZDRÓWKA.Hasimotka- MRÓWKA moje gg 1333456
            • aada1 Re: Novothyral 25.06.05, 19:58
              Hejka Mrówka
              100 Nowothyralu- łał !!! to tam jest 25 mcg FT3 - to dużo !! To sobie
              aplikujesz codziennie. Pogadamy na gg- będziemy się łapaćsmile))
              Szcześciara z Ciebie ,że dostałaś jeszcze leki smile)
              Pozdrawiam Cię Ada
              • malc14 Re: Novothyral 26.06.05, 20:04
                Witaj aada.Fajnie się gada na gg, ale czasami nie łapię myśli, nie roumiem
                skrótów.To mój pierwzsy raz na gg.Raczej to mój mąż pisze.Ale dzięki temu
                trochę się nauczę.proszę o cierpliwość.Ale jak mój PYŚ będzie przy mnie to
                chętnie pogadam.Jeśli chodzi o nadnercza to bardzo ważne są elektolity potas
                sód,chlorki,fosfor.Warto znać poziom cukru,wapna,magnezu.Czy robiłaś te badania?
                Jakie masz wyniki? Czy w normie?Mojego endo to bardzo interesowało.Bardzo Ci
                współczuję i życzę powrotu do zdrówka, co napewno nastąpi od wtorku ,gdy
                dostaniesz t3.Miejmy nadzieję ,że od następnego roku sytuacja z lekami się
                poprawi.Jak wyglądają twoje oczka?Czy puchną ,bolą,pieką ,czy pogorszyl Ci się
                wzrok?Ja z oczami mam strasznie,bez sztucznych łez nigdzie się nie ruszam.Czy
                szumi Ci w głowie ,głuchniesz?Te obiawy,oprócz zawrotów są wynikiem obrzękow w
                głowie Często problemy laryngologiczne , okulistyczne są wynikiem
                niedoczynnosci.Kończe to zanudzanie trzymaj się pa pa...
    • tunio14 Re: Novothyral 28.06.05, 09:50
      aaa...po 3-ch miesiącach stosowania Novothyralu75 właśnie dostałem znowu receptę
      a tu kicha! Mogę powiedzieć, że dla mnie to lek prawie cud. 3 lata brałem Letrox
      100 lub podobny, a ostatnie miesiące szło wykitować: bóle mięśni, stawów (nie
      mogłem rozprostować ręki pochwili pracy przy kompie), suche śluzówki - bóle
      żołądka i dwunastnicy (śluzówka), wreszcie spowrotem puchnięcie i osłabienie i
      tępota. Wyczytałem trochę o T3, zażyczyłem sobie u pani doktor i...
      jest prawie super. W ciągu 3-miesięcy wycofały sie prawie wszystkie bóle,
      schudłem o 7 kilo ożywiłem się, brzuch prawie nie boli! Ale też nie wszystko
      super: serce pobolewa i większe ciśnienie, ale razem z propranololem ostatnio i
      moją kochaną kawę z ciśń expresu mogę pićsmile
      Zdobyć Novothyral - może samo T3 dla sportowców?
      • aada1 Re: Novothyral 28.06.05, 13:13
        Hejka
        Tunio napisałeś,że ma wieksze ciśnienie przy Novothyralu, dużo Ci podkoczyło?
        bo u mnie to by było super jakby tak zadziałał- moje ciśnienie jest bardzo ale
        to bardzo niskie!!
        Na jakiej dawce Novothyralu byłeś ostatnio i jakie jest Twoje TSH aktualne?
        Czyli mówisz,że jest poprawa i lepiej się czujesz niż przy samym Letroxie.
        Jesteś pod pod kontrolą kardiologiczną jak masz bóle serca?
        Novothyralu już nie dostaniesz, szukaj Cytomelu u sportowców! Jest osiągalny w
        dawce 50 mcg lub 25 mcg.
        Powodzenia smile))
        Ada

• iwotlen Re: Novothyral 29.06.05, 23:07
          Resztki Novothyralu mozna jeszcze dostać w aptekach, trzeba tylko je cierpliwie
          obdzwonić i ustalić, gdzie jeszcze są pozostałości. Lek nie został wycofany,
          producent Merck nie może zarejstrować go w Polsce po wprowadzeniu zmian
          produkcyjnych (warunki eko).
          • to-ja-007 Re: Novothyral 30.06.05, 10:28
            > producent Merck nie może zarejstrować go w Polsce po wprowadzeniu zmian
            > produkcyjnych (warunki eko).

hm i co niby w Polsce te wymogi ekolog. sa ostrzejsze niz te u Mercka ?
            Myslalam ze w calej europie jest tak samo ......

Wg mnie to idiotyczne zeby w PL nie mozna bylo dostac ZADNEGO specyfiku z T3.
            Lepiej niech sie ludzie zle czuja - ale za to jakie "warunki" beda spelnione
            .... System wazniejszy od czlowieka.

• aada1 Re: Novothyral 30.06.05, 11:04
              Hejka Uluś smile)
              To są nasze realia, ja też sobie tego nie mogę wyobrazić jak tak może być. Tu
              chodzi o kasę!!! No cóż narazie na to nikt nie ma wpływu.
              A ja już mam FT3, załatwiłam sobie - biore i jest ok, nie mam jazd, nic się
              złego nie dzieję. Wystartowałam z bardzo małą dawką i pomalutku będę ja
              zwięjkszaćsmile
              Bardzo się cieszę, że mam Cytomel- może wreszcie zbiję to moje nieszczesne TSH
              do jakiejś normalnej liczby która będzie się mieściła w normach i opanuję tą
              moją niepokorną tarczycę!!!
              Pozdrwawiam Cie serdecznie
              Ada
              • to-ja-007 Re: Novothyral 30.06.05, 12:19
                Ada
                to super ze tak sie dobrze czujesz po tym cytomelu.
                Teraz to TSH moze zupelnie zjechac do "piwnicy", wiec sie nie przestrasz. Z tego
                co pamietam to przy novothyralu w ogole nie ma sensu mierzyc tsh bo nawet na
                ulotce jest ostrzezenie ze TSH moze bardzo spasc i ze to wcale nie wskazuje
                nadzcynnosci.
                Wlasnie dlatego lekarze torche sie boja novothyralu - bo musza wierzyc
                pacjentowi i badac hormony tarczycy oraz zrezygnowac z tego ustawiania hormonow
                pod tsh.
                Teraz jesli tak zachowuje sie novothyral to pewnie tak samo jest przy innych
                lekach z T3.

pozdrawiam serdecznie
                ula
                • aada1 Re: Novothyral - Do Uli 30.06.05, 13:38
                  Byłoby cudownie jakby to TSH zjechało bo to co sie teraz dzieje to do cholery
                  nie podobne!!!!!
                  Jakbym tylko wyszła z tej niedoczynność to będzie super, zawroty głowy powinny
                  zejść bo mini obrzeki w mózgu znikną, szum w uszach i dzwonienie, bóle mięśni
                  też powinny zniknąć.
                  Dawke biorę minimalną mam 50 mcg i łukam z tego 1/8 tabl. Ale jak narazie jest
                  spokojnie puls się nie podnosi, serducho nie przyspiesza. Biorę to rano na
                  czczo odczekuje 40 min i jem śniadanko.
                  Badania będę robić za miesiąć- wszystkie!
                  Pozdrawiam Cię serdecznie smile)))
                  Ada
        • tunio14 Re: Novothyral 29.06.05, 23:32
          No czasami ciśń. podskakuje do 150/93.
          Ale wtedy idę na spokojny spacer w góry i już czuję się lepiej. Dawka 75 czyli
          75T4 i 15T3 choć wcześniej samego Letroxu brałem 100(t4). A więc rzeczywiście T3
          działa jak dopalacz. nie chodze do kardiologa. Nie szukam choroby ale zdrowia.
          Mam niestety silne poczucie własnego ciała i to mi słuzy jako najlepsza
          diagnoza. TSH było w normie ale co z tego jak miałem te wszystkie dolegliwości.
          Na ciśnienie małe czy duże dobry jest zawsze umiarkowany długi wysiłeksmile
          • malc14 Re: Novothyral 01.07.05, 17:21
            witam tunio. też biorę novotyral i chciałam ciebie zapytać jakie masz tsh po
            braniu novothyralu, o ile badałeś? ciao
          • malc14 Re: Novothyral 01.07.05, 17:26
            oprócz tsh chciałabym znać ft3 i ft4 o wraz z normami, o ile ci to nie sprawi
            kłopotu? ja przy wadze 46kg biorę novothyral 50, czy można wiedzieć ile ty
            ważysz?
            • tunio14 Re: Novothyral 04.07.05, 13:31
              nie ma norm. bo T3 trudno skontrolować i skorelować jednakowo dla wszystkich.
              stąd chyba kłopot z lekiem. ważę 80kG (było87). nie badałem potem tsh ale czyję
              się jakby trohę było t4 za dużo (czyli silny spadek tsh). wiem, że nie bardzo
              jest sens badać. jak mówię: samopoczucie i kontrola plusów i minusów
              samopoczucia - to się dla mnie liczy. liczę, że jak kupię cytomel to będę brał
              odpowiednik 15mikro T3 i 50mikro T4. powinno być wtedy super.
    • katerina24 Re: Novothyral 22.11.05, 18:12
      up
      • anial6 Re: Novothyral 15.12.05, 11:31
        wiadomo cos nt novothyralu?
        • anial6 upper! :) 01.03.06, 18:34
          • iwotlen Re: upper! :) 02.03.06, 08:09
            Niedawno bylo na temat aktualnego stanu
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=36469758&v=2&s=0
            • iskial Re: upper! :) 02.03.06, 08:53
              Witam chciałam zapytać czy ten lek jest lepszy od eutyroksu , moja teściowa
              lata była na eutyroksie 100mg i czyła sie świetnie była w miare szczupła no i
              ogólnie na chodzie od roku zmienili jej właśnie w Niemczech na
              Trijodothyronin 50 mg i czyje się fatalnie przytyła jakieś 25 kg jest ocięzała
              ma ciśnienia 90/60 problemy z sercem za gesta krwią co tydzien badaja jej tam
              krew no i wiecznie jest zmeczona.No i ta opuchnięte nogi i twarz ja juz
              podejrzewałam ją o haszi ale tam w niemczech wcale tak szybko nie daja na
              badania anty -tpo jak teraz bedzie na święta to chyba tutaj zrobi komplet badań
              prywatnie. tak żę nie wiem czy ten upragniony lek w polsce zda egzamin we
              wszystkich przypadkach , też byłam nim zaiteresowana . Pozdr Roma
              • to-ja-007 Re: upper! :) 02.03.06, 10:49
                Roma
                T3 nie u kazdego musi zdac egzamin. Zreszta novothyral to mieszanka T3 i T4 wiec
                kto wie moze akurat by pasowal Twojej tesciowej.

Przy nieodpowiedniej dawce mozna miec niedoczynnosci pryz kazdym leku
                • iskial Re: upper! :) 02.03.06, 15:03
                  Witam Ula przekażę tesciowej może pogada ze swoim lekarzem i dobierze jej
                  odpowiedni lek pozdr.Roma
                  • rosteda Re: upper! :) 02.03.06, 23:50
                    Czytam tu wlasnie rozne opinie na temat kombipreparatow (T3 i T4). Najlepiej
                    moga ocenic dzialanie i skutecznosc tych lekow tylko te osoby ktore pomimo
                    dostatecznej dawki L-Thyroksyny nie odczuwali poprawy. Dolegliwosci bolowe,
                    otylosc, rozbicie, sennosc, niemoznosc koncentracji, otepienie nie ustepowaly.
                    Czytajac na forum niemieckim osoby ktorym wlaczono leczenie T3 opisuja to jak
                    opadniecie zaslony z oczu, przywrocenie do zycia, moznosc lepszego myslenia i
                    calkowite ustapienie zmeczenia (ktore to wystepowalo po najmniejszym wysilku).
                    Nie wszystkie osoby wymagaja tego leczenia. Tylko u czesci osob jest zaburzona
                    przemiana T4 w T3 i wlasnie te osoby powinny byc leczone trojjodothyronina.
                    Moze to byc jedynie ocenione przez lekarza na podstawie objawow i wynikow
                    hormonow. Jesli ten lek jest odpowiednio wprowadzony to nie daje zadnych
                    powiklan (te powiklania co sa napisane w pierwszym post-cie odnosza sie do
                    podania dozylnego u osob w ciezkiej niedoczynnosci ktorzy sa nieprzytomni).
                    Znalazlam nowe linki, ale tu prosba do tych osob ktore znaja angielski i maja
                    troche czasu i ochoty aby to przetlumaczyc.
                    1.Link: uzasadnienie dlaczego leczyc kombipreparatami (co przydaloby sie jako
                    uzasadnienie do pisma w sprawie wprowadzenia na rynek T3 preparatow)
                    www.schilddruese.net/oeffentlich/wissenschaft/news/news6566.php
                    2.Link: na temat swinskiej Thyroxyny Amour (troche dlugi ale moze chociaz male
                    streszczenie)
                    www.thorne.com/pdf/journal/9-2/hypothyroidism9-2.pdf

Mala informacja - w Czechach mozna dostac Thyreotom (odpowiednik Novothyral)
                    60 tabl 10µg liothyroninum, 40µg levothyroxinum kosztuje ok 13 zl na 100%.
                    Bez recepty nie sprzedaja.
                    Pozdrawiam wszystkich
                    Rosteda
                    • anial6 Re: upper! :) 08.03.06, 12:36
                      heja
                      z tego co czytam.... to na novothyral trzeba bedzie troche poczekac... drugi
                      kwartał brzmi zniechęcajaco
                      dlaczego w Polsce zawsze musza byc takie problemy???
                      cwicze, mam wiecej ruchu... a znów zaczęłam tyć... i przez to zrobiłam się
                      jeszcze bardziej ospała. mam sine kolana, pazokcie, a od tego tego zimna
                      zaczely mi cierpnąć palce u rąk
                    • katerina24 Re: upper! :) 23.09.06, 13:06
                      Podnoszę
                      • katerina24 Re: upper! :) 23.09.06, 18:58
                        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka