Dodaj do ulubionych

hashimoto u 3 latka

16.06.05, 11:43
Witam!!! u mojej 3,5 letniej corki jakis rok temu zdiagnozowano hashimoto na
podstawie wysokiego TPO. Usg i reszta badan w normie, tarczyca wyczuwalna
niby powiekszona. Macie moze jakies doswiadczenia jak moze sie rozwijac ta
choroba u tak malego dziecka??
pozdrawiam
alliia
Obserwuj wątek
    • alliia Re: hashimoto u 3 latka 17.06.05, 10:33
      Odebralam wczoraj wyniki malej i jej wynik TPO to 450 !!! to ponad 100x wiecej
      niz ustawa przewiduje...ale w skali hashi to duzo, bardzo duzo, czy mega duzo??
      tsh i ft4 w normie...Prosze odezwijcie sie czy macie jakies doswiadczenia z
      rozwojem choroby u bobaskow...
    • to-ja-007 Re: hashimoto u 3 latka 19.06.05, 19:50
      Witaj
      Czy Ty tez masz Hashimoto?

Czy Twoja coreczka miala jakies objawy?
      Troche zaskoczyla mnie taka szybka diagnoza. U doroslej osoby samo TPO to
      jeszcze nie Hashimoto.
      Wysokie TPO to moze byc jakies zapalenie tarczycy. Z tego co pamietam to na
      takie zapalenie lekarze stosuja sterydy.

Lekarz ma jakis plan ? jakis pomysl?

pozdrawiam
      ula
      • alliia Re: hashimoto u 3 latka 20.06.05, 08:51
        witam!!
        ja poki co nie mam hashimoto tzn. nigdy nie robilam przeciwcial za to tsh
        mialam w normie i zadnych dolegliwosci... natomiast u mojej corki wykryto tpo
        przypadkowo. Zauwazylismy ze ma nieco powiekszona tarczyce wiec pediatra zlecil
        tsh. Laboratorium pomylilo wyniki badan (tsh7,24) i wyladowalysmy u endo ktory
        zlecil serie nowych badan i okazalo sie ze tsh 0,725 natomiast sa
        przeciwciala. (po drodze jeszcze 1 konowal na usg, ktory zobaczyl nieechogenna
        tarczycecrying(powiedzialam ze moze byc niedoczynna)powtorzylam usg u innego
        lekarza tym razem dr radiologii pracujacego w szpitalu dzieciecym i
        dowiedzialam sie ze wszystko w porzadku i zadnego hashimoto poki co nie widzi.
        na razie mala jest pod obserwacja co pol roku badania tsh jej wzroslo do ok 2.
        jasli chodzi o pomysl na leczenie to pewnie dostanie letrox juz go brala przez
        2 tygodnie po blednym usg.
        Wyslalam pytanie do grupy bo jest to chyba bardzo rzadka choroba u tak malych
        dzieci i nie bardzo wiem jak szybko moze sie rozwijac.
        pozdrawiam (lecz niestety nie uzdrawiam)
        Ala
        • janka111 Re: hashimoto u 3 latka 21.06.05, 13:07
          Jesli jestes z Warszawy to polecam USG dr.Elwertowskiego. ul Emilii Plater
          tel. jest gdzieś w tym forum podany. On jest "czepliwy" i przez to wiarygodny.
          Pozdrawiam
        • alliia Re: hashimoto u 3 latka 21.06.05, 14:42
          dzieki za info, ale jestesmy z Krakowa... i trzymam sie diagnozy 2 usg (bez
          zmian) bo byl to lekarz doswiadczony w radiologii szczegolnie u dzieci i w
          Krakowie ma dobra opinie a wyniki badan pracy tarczycy sa dobre (oprocz TPO).
          Nastepna kontrola za 1/2 rokusmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka