Dodaj do ulubionych

euthyrox i luteina

09.09.05, 10:10
Witam wszystkich! Nie trafiłam na to forum przypadkiem, buszowałam w sieci w
poszukiwaniu informacji nt. niedoczynności tarczycy i znalazłam! Bardzo się
cieszę, że tu trafiłam, forum jest fachowe, daje odpowiedzi na wiele pytań.
Ale do rzeczy... Kilka tygodni temu stwierdzono niedoczynność u mojej
siedemnastoletniej córki (TSH 4,99; obecnie czekamy na wynik antyTPO),
objawy: wypadanie włosów, tycie, uczucie zimna, sucha skóra, zmęczenie,
bolesność stawów (ortopeda dał skierowanie na fizykoterapię, czy to coś
pomoże?), a także zaburzenia cyklu miesiączkowego. W związku z tym ostatnim
córka odwiedziła ginekologa, który przepisał progesteron (Luteina 50).
Oczywiście córka poinformowała go, że ma niedoczynność i przyjmuje euthyrox.
I w związku z tym mam pytanie: czy można jednocześnie przyjmować te dwa leki?
Myślę, że lekarz wie co robi, chociaż różnie to bywa... Wizytę u endo mamy w
przyszłym tygodniu, zapytam o to, ale teraz jestem zaniepokojona. Bo jeśli
zaburzenia cyklu są wynikiem niedoczynności tarczycy, to może wystarczyłoby
dłuższe przyjmowanie euthyroxu, aż się wszystko unormuje? Ginekolog wykonał
także badanie USG i stwierdził, że córka ma małą macicę i że jest to
spowodowane niedoborem hormonu płciowego. Jednak martwi mnie ten
progesteron... Przeczytałam kilkadziesiąt wpisów tego forum, sporo się
dowiedziałam, ale prawdę mówiąc im więcej się dowiaduję o tej chorobie, tym
bardziej czuję się bezradna. W końcu na 100% nie wiadomo, czy córka ma
hashimoto; tsh podwyższone, objawy pasują, ale trzeba wykonać jeszcze inne
badania, żeby mieć pewność.
Pozdrawiam. Monika
Obserwuj wątek
    • candy74 Re: euthyrox i luteina 09.09.05, 10:13
      Luteinę można przyjmować razem z Euthyroxem. Ja też mam zaburzenia cyklu i taką samą terapię jak Twoja córka. Lekarka kazała mi brać luteinę o 22, natomiast Euthyrox o 7 rano. Poza tym luteina przyjmowana dopochwowo nie daje właściwie żadnych skutków ubocznych.
      • mala_diablica Re: euthyrox i luteina 09.09.05, 10:43
        Ja przyjmuje tabletki na nadczynność - Thyrosan 50 mg i niestety okazalo sie, ze
        aby wywolac okres musze brac Luteine 50 (dwa razy dziennie, tabletki podjęzykowe
        przez 10 dni..) Pozniej ide na szereg badań i mam nadzieje, że się dowiem czy
        okres zacznie sie normalnie pojawiać( teraz spozniał sie miesiac :]
        Ginekolog do ktorej poszlam zajmuje sie tez endokrynologią, wiec mam nadzieje ze
        wie co robi...
    • to-ja-007 Re: euthyrox i luteina 09.09.05, 10:53
      Witaj
      Mozna brac luteine i euthyrox. Tylko czy ta luteina to dobry pomysl?
      Endokrynolog powinien zbadac troche hormonow zamiast przepisywac luteine. Nie
      zastanowil sie SKAD u dziewczyny takie problemy?

> dłuższe przyjmowanie euthyroxu, aż się wszystko unormuje? Ginekolog wykonał
      > także badanie USG i stwierdził, że córka ma małą macicę i że jest to
      > spowodowane niedoborem hormonu płciowego. Jednak martwi mnie ten

Mala macica to jedynie cecha charakterystyczna, zadna choroba.
      Pytanie jakiego roziaru sa jajniki - bo gdyby te byly male czy duze w porownaniu
      ze srednia - to o czyms by mowilo.

> Bo jeśli zaburzenia cyklu są wynikiem niedoczynności tarczycy, to
      > może wystarczyłoby dłuższe przyjmowanie euthyroxu, aż się wszystko
      > unormuje?

Mozliwe. Wysokie TSH powoduje wzrost prolaktyny a ta potrafi nawet zablokowac
      miesiaczkowanie. Leczac niedozcynnosci obnizysz prolaktyne i moze wszystko samo
      wroci do normy.

Porozmawiaj o tym progesteronie z endokrynologiem.

pozdrawiam
      ula
    • aada1 Re: euthyrox i luteina 09.09.05, 11:08
      Hmmm z progesteronem to ja bym poczekała. Robiła córka badanie progesteronu?
      Przy niedoczynności on może być zaniżony. Wyrównujac TSH progesteron powinien
      sam wróci do normysmile
      Córka powinna dodatkowo zrobić badanie FT4 i FT3.
      Ada
      • vivianna1 Re: euthyrox i luteina 09.09.05, 11:22
        Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak pisałam, w przyszłym tygodniu wizyta u endo,
        wypytam o ten progesteron, a także o badanie FT4 i FT3. Poinformuję Was o
        wszystkim.

Pozdrawiam. Monika
    • mala_diablica Re:luteina 09.09.05, 12:12
      Hmm z tego co sobie poczytalam wynika, że chyba sporo osób ma problemy z
      miesiączkowaniem przy tarczycy... nie bede zaczynać nowego wątku.. Hmm naprawdę
      trzeba z tym progesteronem tak uważać...
      W sumie od lekarki za wiele się nie dowiedziałam co i jak.. Część badań, które
      mi zleciła konieczne są do zrobienia w określonym dniu cyklu, więc miło będzie
      jak go w końcu dostane. Jeszcze trochę potrwa zanim się dowiem co i jak.. No ale
      chyba Luteina to tymczasowe rozwiązanie?
      • aagata4 Re:luteina 09.09.05, 16:39
        witajcie...

z tego co wiem to mozna przyjmowac luteine i euthyrox razem.... ja tak bralam i
        nic sie nie dzialo i jest to czesto stosowane zestawienie lekow ...

jednak podobnie jak poprzedniczka zastanawiam sei czy warto mloda dziewczyne
        szpikowac luteiną.... wg mnie mozna poczekać z luteiną i sprobowac kurowac samym
        euthyroxem... i zobaczyc jak sie bedzie czula córka i jak sie zachochowa
        progesteron i prolaktyna po uregulowaniu tarczycy

luteina mozna tak rozregulowac cykle ze potem trudno bedzie sie pozbierać... a
        być moze ze uregulowanie taczycy spowoduje wzrost progesteronu i unormowanie
        innych hormonow kobiecych wiec nei bedzie trzeba brac luteiny (ktora bardzo
        czesto powoduje nadmierne tycie i zwiekszone owlosienie nie tam gdzie bysmy
        sobie życzyły ...

wg mnie warto zrobic corce badania z krwi na czczo na prolaktyne i progesteron
        kilka dni po owulacji (o ile ona wie kiedy ja ma - ja niestety nei wiedzialm a
        mialam takie same objawy poza bólami stawow) przy normalnych cyklach robi sei
        okolo 20 - 22 dnia cyklu.

piszesz ze bola ją stawy... wiem ze lekarstwa (hormony) sa bardzo niekorzystne
        dla osob z chorobami immunologicznymi a z tego co piszesz byc moze corka ma ...
        (oczywiscie nie dotyczy to euthyroxu)

na zakonczenie powiem ze giny bardzo chetnie szpikuja nas roznymi hormonami i
        nie wiem dlaczego... ja przez 10 lat chodzilam do roznych ginow na kontrole
        czyli cytologie i zawsze jak mowilam ze mam problemy z miesiaczkami to
        dostawalam recepte na tabletki hormonalne bez propozycji badania ... na
        szczescie ich nie bralam ..., aż strach pomyslec co by ze mna bylo gdybym
        posluchala...i tak sporo przeszlam pomimo iż postepowalam wlasciwie ...
        szkoda ze zaden mnie dokladnie nie zbadał... sad

bedziesz miala duzy dylemat jezeli nie trafisz na dobrego lekarza.... badania
        mozesz wykonywac rozne natomiast z leczeniem jest ciezko.. z jednej strony
        trzeba sie bezwzglednie sluchac lekarzy a z drugiej - po swoich przejsciach wiem
        ze giny robia dużo błędów .. sama nie znalazlam dobrego gina - pomimo iż sporo
        przeszlam ... teraz po prostu szukam gina co lezy tak jak bym chciala byc
        leczona... (kazdy ma swoje metody)

pozdrawiam i jak bedziesz miala pytania to pytaj ...

Agata
        • candy74 Re:luteina 09.09.05, 19:57
          Żeby można było dziewczynie zrobić wszystkie badania, trzeba najpierw wywołać
          okres. Myślę więc, że należy brać luteinę, tak jak kazał lekarz.
          Nie dzielmy włosa na czworo, nie ma co panikować. Nic jej nie będzie od luteiny.
          Powtarzam ponownie, że przyjmowana dopochwowo nie daje objawów ubocznych.
          Endometrium bierze sobie tyle, ile potrzebuje i już.
          • katerina24 Re:luteina 10.09.05, 01:15
            Jeśli córka ma problemy z okresem to dziwi mnie ładowanie progesteronu zamiast
            spr prolaktynę wysokie TSH ma wpływ na p więc ja bym poczekaa z podaniem
            progesteronu---sama piszesz że wizytę macie za tydz to poczekać możecie bo może
            to kwestia zbicia tsh i prolaktyna sie unormuje albo i nie ale jeśli to ona
            jest "sprawcą"progesteron może okazać się falstartem ,dobrze byłoby Córce spr
            hormony płciowe estradiol progesteron ,testosteron i badania jajników czy nie
            ma ewentualnego PCO--policystyczne jajniki ,pozdrawiam
            • aagata4 Candy ma raqcje... 10.09.05, 07:38
              Katerino ... progesteron sie bada po owulacji.... a wiec nie ma możliwosci
              zrobienia badan dopóki nie zostanie wywolany okres....

a wiec faktycznie trzeba wziać luteine aby go wywołać...

troche namieszałam... dzieki Candy za sprostowanie ... tak wiec wychodzi na
              to ze lekarze maja racje....

pozdrawiam

Agata
              • katerina24 Re: Candy ma raqcje... 10.09.05, 13:48
                MEA CULPA sądziłam że dziewczyna ma nieregularne okresy ale nie całkowity
                zanik??Ale kurczę nie powinni prolaktyny jej spr??No nic
                jesteście "bieglejsze"w temacie ja z @na razie problemów nie mam,pozdrawiam
                • vivianna1 Re: Candy ma raqcje... 12.09.05, 10:31
                  Witam, czytam uważnie wszystko, co piszecie, ale chcę też wyjaśnić parę spraw.
                  Moja córka od kilku miesięcy ma nieregularne okresy, a ostatnią miesiączkę
                  miała w czerwcu. Luteinę ma przyjmować podjęzykowo, przez 10 dni. Jeśli w tym
                  czasie pojawi się okres, ma przestać brać, jeśli przez te 10 dni się nie
                  pojawi, ma zadzwonić do lekarki, która przepisała jej luteinę i ta powie co
                  robić dalej. Córka była dzisiaj na badaniu tsh i antyTPO, wynik tsh będzie
                  jutro, natomiast antyTPO pod koniec tygodnia, niedobrze, bo w czwartek wizyta u
                  endo, będę musiała ją przełożyć. Dziękuję za rady, zastosuję się do nich, jak
                  najbardziej, także jestem zdania, żeby robić jak najwięcej badań i będę się
                  domagała skierowania na nie.

Pozdrawiam. Monika
                  • aagata4 jak cora sie czuje i jakie ma wyniki badan? 16.09.05, 17:22
                    co u Ciebie? jak corka sie czuje i jak wyniki i co powiedzial lekarz?

pozdrawiam

Agata
                    • vivianna1 Re: jak cora sie czuje i jakie ma wyniki badan? 21.09.05, 14:13
                      Odebrałam wynik TSH - 1,7 (poprzednio 4,99), antyTPO - jeszcze wyniku nie ma,
                      powiedziano mi, że może to potrwać ok. 2 tygodni (krew pobierana była 12.09).
                      Jestem ciekawa, czy wszędzie tak długo czeka się na wynik tego badania. Jeśli
                      nie - zmienię laboratorium. Wizytę u endo musiałyśmy odłożyć właśnie z braku
                      wyniku antyTPO. Wizyta przesunięta na 29.09. Jeśli chodzi o sprawy
                      ginekologiczne, luteina poskutkowała - miesiączka wystąpiła po 10 dniach
                      przyjmowania leku. Cóż więcej? Czekamy na ten nieszczęsny wynik i wizytę u
                      endo. Odezwę się niebawem.
                      Pozdrawiam. Monika
                      • iwotlen Re: jak cora sie czuje i jakie ma wyniki badan? 21.09.05, 18:30
                        Ja zawsze robie badania w Diagnostyce w Warszawie ul. Pasteura - rano jest
                        pobierana krew (rowniez przeciwciala TPO i TG) wynik nastepnego dnia rano.
                        Pozdr. IWO
                        • vivianna1 Re: jak cora sie czuje i jakie ma wyniki badan? 26.09.05, 12:10
                          Są już wyniki antyTPO - 11, czyli w normie. Co o tym sądzić? Czy to znaczy, że
                          nie ma hashimoto? Jakie jeszcze badania wykonać, żeby mieć pewność? Córka czuje
                          się lepiej, trochę schudła, włosy mniej wypadają. W czwartek idziemy wreszcie
                          do endo, odezwę się po wizycie.
                          Pozdrawiam.Monika
                          • nitca Re: jak cora sie czuje i jakie ma wyniki badan? 26.09.05, 12:19
                            "Minimum badan jakie nalezy zrobic, zeby stwierdzic/wykluczyc Hashimoto to usg
                            tarczycy oraz badania lab.: TSH, fT3, fT4 i przeciwciala tarczycowe (aTPO, aTG)"

Dobrze by bylo, gdybyscie zdazyly zrobic wszystko przed wizyta.
                            Pozdrawiam
                            Nitca
              • hashi-tess Agatko, a jak się czujesz z dzidziusiem . 26.09.05, 15:54
                w brzuszku?
                Tess
                • aagata4 Re: Agatko, a jak się czujesz z dzidziusiem . 27.09.05, 08:28
                  witaj Tess

dzieki ze o mnie pamietasz smile

u mnie wszysko w porzadku ... 21 tydzien sie zaczął .. na ostatnim USG z
                  dzidziusiem bylo wszysko ok... pomimo lezenia z powodu skracania sie szyjki
                  (leze bardziej na wszelki wypadek bo szyjka skraca mi sie bardzo powoli i
                  minimalnie, winiki mam na pograniczu normy) zlapalam jakies przeziebienie (efekt
                  brania encortonu i licznych wizyt w laboratoriach i u lekarzy-gdzie jest duzo
                  osob zagrypionych i zakatarzonych) i od tygodnia z nim walcze.... chyba juz je
                  zwalczylam, dopiero dezisiaj odstawilam leki na przeziebienie i za kilka dni
                  zobacze jaki jest efekt smile tak wiec sobie odpoczywam, łykam dużo lekow z któzych
                  niestety nie moge zrezygnowaćy i czekam do lutego, pozdrawiam i zycze dobrego
                  samopoczucia smile

Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka