Dodaj do ulubionych

Czy ja mam Hasimoto ?

05.10.05, 15:01
Obserwuj wątek
    • olenka_ola Re: Czy ja mam Hashimoto ? 05.10.05, 15:10
      Oj, to było za szybko enter sad

Chciałam się Was poradzić moje drogie forumki.
      Ostatnio miałam problemy w @ i z zajściem w ciążę i moja pani ginekolog zleciła
      mi wszystkie badania.
      I pierwszy wynik TSH był 7.73 uIU/ml w przedziale normy 0.27 -4.20.
      Wtedy dowiedziłam się, że mam niedoczynność tarczycy.
      Badania zostały powtórzone i TSH spadł do 6.07
      Zrobiłam też inne badania :
      FT3 5.09 pmol/l, norma:3.95-6.8 - więc tu jest wszytsko OK
      FT4 0.870 ng/dl, norma:0.93-1.7 - i tu jest za nisko
      aTPO 552.1 IU/ml a napisane jest norma :wart. odcin. 34 - ????????? co to
      znaczy ????
      aTG 178.6 IU/ml a norma : wart. odcin. 115
      Wapń całkowity w curowicy 2.58 mmol/l a normy 2.12-2.52 i tu jest troszkę za
      wysoko.
      Nie mam zielonego pojęcia jak to wszytsko interpretować .
      Wizyte mam dopiero w listopadzie a teraz mam łykać Eutyrox.
      Wiem, że mam niedoczynność ale czy Haszimoto ?

Proszę pomóżcie. Nikt w mojej rodzinie nie chorował na tarczycę i nie wiem do
      kogo sie zwrócić?

• aada1 Re: Czy ja mam Hashimoto ? 05.10.05, 15:25
        Witajsmile
        Hmm mogłam napisać, że witamy w klubie...smileWszystko na to wskazuje, że masz
        Hashimoto. Przeciwciała są. Najlepiej jest jak TSH jest w granicy od 0,5 do 1,5
        czyli u Ciebie jest tego za dużo.Jesteś w niedoczynnosci.
        Nie jest tak zle jak unormujesz poziom FT4 łykająć Euthyrox to TSH spadnie i
        unormuje sie. Poczytaj sobie forum, napewno znajdziesz tu odpowiedz na wiele
        pytań. Tarczyca która nie pracuje albo zle pracuje rozreguluje cały Twój
        organizm. Stąd problemy z z zajściem w ciąże i miesiączka u Ciebie. Hmm nie
        wiem czy lekarz Ci to mówił ale teraz nie planuj ciąży wyreguluj hormony
        najpierw.
        Pozdrawiam Ada
        • olenka_ola Re: Czy ja mam Hashimoto ? 05.10.05, 21:24
          No to WITAM
          Czytam Wasze a może już nasze forum i próbuje cos zrozumieć ale jest to dla
          mnie bardzo świeża choroba. Dlatego zastanawiam sie czy zawsze niedoczynność
          równa się z Hashimoto ?
          Bardzo mało wiem i próbuje uzupełniac swoją wiedzę. I tylko dzieki forum już
          coś nieco wiem. Lekarka endo zbyła mnie mówiąc, że szerzej porozmawaimy na
          następnej wizycie, a to dopiero pod koniec listopada.
          Powiedziła tylko tyle, że nie widzi przeciwskazań do starań sie o bobaska,
          lecz ginka powiedziła : "stop, dopóki nie ureguluje tarczycy".
          I w tym momecie zgłupiałam.
          Jedna mówi "działaj" a druga " nie". I co ja mam robić?

Zawsze myślałam, że moje wieczne zmęczenie i senność wiąże sie z moją nadwagą.
          W rodzinie mam cukrzyka i zawsze lekarz mówił, może to przez cukier? a badania
          glukozy wychodziły w granicach 80-85, więc wszytko w normie.
          Żaden lekarz nie wpadł na pomysł, że to może być chora tarczyca. Dopiero ginka
          przepisała mi ten hormon. Jestem w szoku, że lekarz POZ do którego chodzę kilka
          lat nie wpadł na pomysł zbadania TSH.
          Moja nadwaga 30 kg też nie dawała lekarzowi nic do myślenia . A jak teraz
          czytam objawy niedoczynności tarczycy to wypisz wymaluj JA.

A i jeszcze, lekarz endo nic mi nie mówił, że to zespół hashimoto.
          • lu74 Re: Czy ja mam Hashimoto ? 05.10.05, 22:52
            Witaj Olenko,

Z lekarzami to juz niestety tak jest jak opisalas. Zachowuja sie jakby byli
            zawstydzeni i nie chca mowic co czlowiekowi dolega. Chyba sie wstydza bo nie
            bardzo wiedza jak sie za nas zabrac porzadnie... wink Mi tez lekarka nie
            powiedziala na co jestem chora tylko, ze bede musiala brac lek do konca zycia.

Podpisuje sie pod slowami Twojej ginki. Tarczyca jest bardzo wazna w ciazy wiec
            lepiej zrob porzadek z hormonami zanim zdecydujesz sie na dzidziusia. Gdybys
            nie mogla zajsc w ciaze sprawdz rowniez prolaktyne. U mnie wlasnie wystapil ten
            problem i dopiero jak zaczelam brak lek zbijajacy prolaktyne, zaszlam w ciaze.

Zmeczenie, sennosc, nadwaga to typowe przypadlosci niedoczynnych tarczyc.
            Cukrzyca typ I jest podobnie jak Hashimoto choroba autoimmunologiczna.

Nie zamartwiaj sie tylko - daje sie z tym zyc prawie normalnie. Ostatnio endo
            powiedziala mi, ze to "dobra choroba". Hmmm... Jak sie domyslasz szukam teraz
            dobrej endo.

Pozdrawiam serdecznie,
            Lu
            • morgana_le_fay Re: Czy ja mam Hashimoto ? 07.10.05, 08:02
              olenka_ola napisała:
              >A i lekarz nic mi nie mówił, że to zespół hashimoto
              lu74 napisała:
              Ostatnio endo
              > powiedziala mi, ze to "dobra choroba"

Ja natomiast zamiast jakiejkolwiek informacji odebrałam od mojej endo entuzjastyczne gratulacje z powodu rzekomo niezwykłego przypływu inteligencji i błyskotliwości towarzyszących tej chorobie.
              Tiaaa... no comments drogie panie.
              m,
              • to-ja-007 Re: Czy ja mam Hashimoto ? 07.10.05, 12:03
                > Ja natomiast zamiast jakiejkolwiek informacji odebrałam od mojej endo >
                entuzjastyczne gratulacje z powodu rzekomo niezwykłego przypływu
                > inteligencji i błyskotliwości towarzyszących tej chorobie.
                > Tiaaa... no comments drogie panie.

smile)))))
                no prosze Hashi jest przez nas najwyrazniej niedoceniana wink

• iskial Re: Czy ja mam Hashimoto ? 07.10.05, 12:14
                  witam no ciekawe to z tego wychodzi ze ta twoja endo nie bardzo ma pojęcie i nie
                  dziwie sie że szukasz nowej porównac haszi do przypływu inteligencji dobre ja
                  bym porównała do ataku alzenhaimera pozdrowionka amazonka
    • to-ja-007 Re: Czy ja mam Hasimoto ? 07.10.05, 12:18
      Olu
      patrzac na wyniki to masz Hashi.
      Nadwaga ewentualnie tendencja do tycia sa niestety dosc typowe przy tej chorobie.

Jesi chodzi o leczenie Hashi i starania to sa 2 szkoly - czasami lekarze nie
      przeszkadzaja - wychodzac pewnie z zalozenia ze jak hormony nie sa w porzadku to
      i tak nie zajdziesz.

Zdarza sie ze sa osoby ktore maja Hashi ale wyniki hormonow na "granicy" normy i
      dostaja leki dopiero po zajsciu w ciaze.

Jednak z tym ustalaniem optymalnej dawki leku czasami nie jest latwo i dlatego
      te podejscia teoretycznie moga niesc ze soba ryzyko ze np. wpadniesz w
      nadczynnosc a ta moze sie przyczyniac do pronienia.

Ja zawsze radze sluchac lekarza - tego ktory sie np. bedzie opiekowal Twoimi
      hormonami jak zajdziesz w ciaze.

pozdr.
      ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka