Dodaj do ulubionych

co zmienic na forum?

24.10.05, 11:30
Witam
poniewaz ostatio pojawily sie jakies dyskusje na temat samego funkcjonowania
forum, chyba nadszedl czas zeby oprocz Hashi podyskutowac troche o tym jak
byscie chcieli zeby forum funkcjonowalo? Jakies uwagi? Pomysly?
Czy cos zmienic w naglowku?

Proponuje zeby potraktowac ten watek jako swoista ksiazke "zyczen i zazalen".
Oczywiscie mozna rowniez pisac na priva do mnie czy do innych administratorek.

Jesli ktos bylby zainteresowany administrowaniem (tak ma sie najwiekszy wplyw
na funkcjonowanie forum) - to prosze maila na priva.

pozdrawiam
ula

Obserwuj wątek
    • iskial Re: co zmienic na forum? 24.10.05, 13:23
      Witam wydaje mi się że nie trzeba nic zmieniać forum żyje można się dużo
      dowiedzieć więc chyba nie trzeba nic zmieniac, ja uważam ,że pytac to nie grzech
      lepiej pytac niż błądzić lepiej pytać
      doświadczone forumki niż niedouczonych lekarzy sama wiem bo dzisiaj po dwóch
      latach nareszcie światełko w tunelu mam nadzieję ze trafiłam na odpowiedniego
      kardiologa , moją endo chwalę ale w listopadzie ją przetestuję bo wiem już o co
      pytac a to dało mi forum ,Ja wiem że stare forumki może to nudzić ale nowe osoby
      przedewszystkim są zagubione no a jak wiecie z autopsji to i mózg czasem działa
      na zwolnionych obrotach dochodza lęki człowiek głupieje taka to juz uroda haszi.
      No ale jedno jest fajne że forum żyje i dyskusje trwają bo tak patrzeć na inne
      fora to nie ma aż takiej frekfencji np zioła tam dyskusje nie mają odzewu każdy
      żyje swoim problemem nie tylko forumki ale i admini tak że u nas nie jest żle i
      nie szukajmy dziury w całym Roma
    • piotrek2810waw Re: co zmienic na forum? 25.10.05, 17:00
      Witam!
      Chciałabym sie odniesc do tych "problemow" z nowymi. Mysle ze brakuje czegos w
      postaci FAQ.Rozumiem osoby ktore poraz kolejny czytaja posta i odpowiadaja na
      jakies podstawowe rzeczy a z drogiej strony osoby ktore czesto nic nie wiedza o
      tej chorbie i staraja sie choc troche rozwiac swoj niepokoj i jak najszybciej
      pisza posta(ze mna tez tak było). Wydaje mi sie ze jezeli w takim tempie bedze
      przybywac ludzi to zaczna sie problemy z przejrzystoscia forum ,a to najlepszy
      przykład na to ,ze o innych chorobach w naszym kraju trabi sie bez przerwy(np:
      choroby kardiologiczne czy cukrzyca)a chorych na Hashi olewa sie choc jest ich
      jak widac sporo. Dlatego dziekuje Uli i wszystkim Tym ktorzy pomagaja w
      administrowaniu forum, a robia to przeciez bezinteresownie.
      Pozdrawiam
      Piotr
      • to-ja-007 Re: co zmienic na forum? 25.10.05, 18:09
        Piotrek
        tez juz myslalam FAQ. To na pewno nie jest zly pomysl.
    • marikaow Re: co zmienic na forum? 25.10.05, 19:33
      Dla mnie forum spelnia wszelkie oczekiwania, wiem że nikt nie wyśmieje mnie a to ze czuje sie kijowo, ze jak mam dola to mogę sie wyżalić i wypłakac, że jak czegos nie wiem to mogę pytać i że są tu tacy fajni ludzie ktorzy nie dogryzają sobie nawzajem i dzękuje za wsystko co mnie tu spotyka, za te serdecznosc i ciepło i zrozumienie i chcialaby aby tak było. Fakt jest taki że kazdy kto sie pojawia (tak bylo w moim przypaku)po raz pierwszy ma pewne wątpliwości i chce sie wyzalić i popytać o rzeczy ktore dla stałych bywalców są rzeczywiste i nie sadze że jest to powielanie wątków (w pewnym sensie). Bo osoba ktora zadaje pytanie wie ze ktos odpowiada i to specjalnie dla niej i w pewien sposób rozwiewa swoje wątpliwości i nie czuje się anonimowo. Bo dla mnie to można porownac do tego, ze dzieci z 1 klasy pytaja się o coć panią a ona by im powiedzialą przeciez już to mowilam Jasiowi, dowiedźcie sie od niego. Dlatego chyba kazdemu należy sie troszke zainteresowania i zwrócenia sie bezposrednio do niego. JAk sie jest nowym to nigdy nie wiadomo jak reszta go przyjmie? prawda?
      • hashi-tess Re: co zmienic na forum? 25.10.05, 21:07
        marikaow napisała:

> Dla mnie forum spelnia wszelkie oczekiwania, wiem że nikt nie wyśmieje mnie a t
        > o ze czuje sie kijowo, ze jak mam dola to mogę sie wyżalić i wypłakac, że jak c
        > zegos nie wiem to mogę pytać i że są tu tacy fajni ludzie ktorzy nie dogryzają
        > sobie nawzajem i dzękuje za wsystko co mnie tu spotyka, za te serdecznosc i cie
        > pło i zrozumienie i chcialaby aby tak było. Fakt jest taki że kazdy kto sie poj
        > awia (tak bylo w moim przypaku)po raz pierwszy ma pewne wątpliwości i chce sie
        > wyzalić i popytać o rzeczy ktore dla stałych bywalców są rzeczywiste i nie sadz
        > e że jest to powielanie wątków (w pewnym sensie). Bo osoba ktora zadaje pytanie
        > wie ze ktos odpowiada i to specjalnie dla niej i w pewien sposób rozwiewa swoj
        > e wątpliwości i nie czuje się anonimowo. Bo dla mnie to można porownac do tego,
        > ze dzieci z 1 klasy pytaja się o coć panią a ona by im powiedzialą przeciez ju
        > ż to mowilam Jasiowi, dowiedźcie sie od niego. Dlatego chyba kazdemu należy sie
        > troszke zainteresowania i zwrócenia sie bezposrednio do niego. JAk sie jest no
        > wym to nigdy nie wiadomo jak reszta go przyjmie? prawda?

To jest cała kwintesencja forum z prawdziwego zdarzenia.

Dziękuję Ci marikaow.
        Tess
    • pakawsm Najczęściej zadawane pytania 27.10.05, 11:46
      Dziewczyny,
      Zróbmy, taki pościk, przykleimy go spinaczem na górze tak jak teraz jest ten.
      Czekam na propozycje pytan, pomyślcie czego chciałyście sie dowiedzić jak
      usłyszałyście ma Pani Hashi. Wspólnie opracujemy odpowiedzi, będzie to nasz
      mały przewodnik. Ewentualnie jak ktoś nowy nie doczyta, to poda mu się linka do
      odpowiedzi, jak przeczyta to skasuje się jego post i w ten sposób nie będzie
      się zaśmiecało forum.
      Co myśliie o moim pomyśle?

Paula
      • 123alex Re: Najczęściej zadawane pytania 28.10.05, 09:31
        Witam. Uważam że twój pomysł jest świetny. Ja jestem nowa i szczerze mówiąc juz
        się trochę pogubiłam w tym wszystkim. Mój endo kazał mi łykać Euthyrox i to
        wszystko. A tu czytam o jodzie, selenie itp. Nie wiem czasami czy to się odnosi
        do wszystkich Hashimotek, czy tylko do poszczególnych przypadków.
        Tak na marginesie jak po przeczytaniu forum wspomniałam mojemu endu coś o
        jodzie, to on na to że tu jod niema nic do z rzeczy.Istny obłęd.
        pozdrawiam.
      • to-ja-007 Re: Najczęściej zadawane pytania 28.10.05, 11:30
        Paula
        Pomysl jest bardzo dobry i bardzo zblizony do tego ktory mial Piotrek -
        "FAQ = Frequently Asked Questions" - czyli "czesto zadawane pytania".
        Nie pamietam czy jest jakas oficjalna forma tlumaczenia "FAQ" na polski?

• to-ja-007 Paula 28.10.05, 11:31
      tak w ogole to masz urocza sygnaturke smile)))
    • pakawsm Re: co zmienic na forum? 28.10.05, 12:39
      Dzięki Ula smile

Tak, tak, wiem że to to samo o czy pisał Piotrek, tyle, ze ja juz chciałam
      zacząć jak najszybciej.
      Więc rozpoczynam propozycje pytań:
      1.Co to jest Hashimoto?
      2.Co teraz ze mna będzie?
      3.Jak z tym żyć?
      4.Podstawowe badania i ich normy
      5.Dodatkowe badania
      6.Choroby toważyszące
      7.O co chodzi z tym jodem?

Czekam na dalsze propozycje smile

Paula
      • iskial Re: co zmienic na forum? 28.10.05, 16:45
        Witam najepiej rozpracowac pytania z ksiązki "Leben mit haszimoto " ten spis
        tresci to wszystkie pytania na które chcielibyśmy znać szkoda ze nie ma
        polskiego tłumaczeniaA
        WPROWADZENIE
        Co oznacza Hashimoto-Thyreoiditis?
        Co to jest autoimmunologiczna choroba?
        Czy to ma związek z niedoczynnością tarczycy?
        Jaki rodzaj choroby to jest?
        Objawy
        Czy Hashimoto-Thyreoiditis jest zaraźliwe?
        Jak długo jest znana choroba Hashimoto-Thyreoiditis?
        Występowanie i częstotliwośc zachorowań na Hashimoto-Thyreoiditis
        Jak stwierdza się Hashimoto-Thyreoiditis
        Przykładowy przebieg choroby
        Normalne wartości hormonów tarczycy

B
        WSKAZÓWKI DO ŻYCIA Z HASHI
        Co mogę dostrzec w niedoczynności?
        Co to jest endykrynologia?
        Kiedy powinnam odwiedzić specjalistę?
        Na co powinnam zwrócić uwagę u lekarza?
        Kiedy hormony potrzebują zmiany?
        Czy mogę brać leki na system immunologiczny?
        Czy mogę szczepić sie?
        Czy mogę być dawcą krwi?
        Czy mogę iść do sałny?
        Czy mogę uprawiać sport?
        Czy mogę iść na solarium?
        Gdzie na wakacje?
        Fizykoterapia i masaż
        Hashimoto-Thyreoiditis a rodzina
        Hashimoto-Thyreoiditis a związek
        Karta choroby
        Renta
        Przeszkody (trudności)

C
        POŁOŻENIE TARCZYCY I METODY BADANIA
        Co to jest wole?
        Jak duża jest normalna tarczyca?
        Badanie USG
        Scynografia
        Test TRH
        Thyreoglobulin (nie wiem)
        D
        SYMPTOMY
        Symptomy niedoczynności
        Jakie dolegliwości występują?
        Hashitoxikose i symptomy nadczynności
        Symptomy choroby immunologicznej
        Widoczne symptomy
        Pomieszane formy Hashimoto-Thyreoiditis i Morbus Basedow
        Symptomy dodatkowych chorób immunologicznych
        Bielactwo
        Choroba Addisona
        Cukrzyca
        RZS
        Nadmierna męczliwość mięśni
        Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
        Celiakia
        Autoimmunologiczne zapalenie wątroby
        Anemia złośliwa
        Łysienie plackowate opinie sa różne na temat tej ksiązki tytuły rozdziałów
        które przetłumaczyła nasza forumowiczka Autor: pakawsm odzwierciedlają
        nasze pytania
        pozdrowienia Amazonka
        • pakawsm Re: co zmienic na forum? 28.10.05, 18:09
          Informacje z książki to "wyższa szkoła jazdy" a tu chyba chodzi o podstawy
          jakie szuka osoba "świeza" w temacie. No tak mi się przynajmniej wydaje.

Co do książki, Ula masz ją już?, bo coś pisałaś kiedyś, ze moze kupisz.

Paula
          • to-ja-007 Re: co zmienic na forum? 28.10.05, 18:15
            Niestety nie mam jeszcze tej ksiazki. Zapomnialam o niej.
            Jutro zamowie w ksiegarni.

Nawet podstawy moznaby skonfrontowac z tym co jest w ksiazce.
            ula

• piotrek2810waw Re: co zmienic na forum? 29.10.05, 16:27
              Tego spisu z tej ksiazki to jest troszeczke za duzosmile Ja uwazam ze powinny sie
              pojawic jakies podstawy np:
              1. czy sie na to umiera - to moze smieszne ale wyobrazcie sobie osobe ktora
              jeszcze nie była u endo a odebrała po raz pierwszy wyniki i rozne rzeczy chodza
              po głowie
              2.Bardzo wyoki poziom TSH- jak ja zobaczyłem przy wynikach te trzy strzałki( TSH
              85) to myslałem ze to cos strasznego a przeciez były juz posty ze ktos tam miał
              tsh 199 i jest to poprostu wynik dobrze reagujacej przysadki i długiego braku t4
              we krwi ale "nowy" mysli ze juz po nim smile
              3. Jak z tym zyc - ja myslałe zeby sie zamknac w domu i najlepiej sie nie
              ruszac(tak troche jak pod kloszem) a to przeciez sami wiecie ze jest jezcze
              bardziej szkodliwe. Odkad wrociłe do normalnej aktywnosci psycho-fiz. tzn.
              biegam pływam chodze na siłke czuje sie super i mam swietne wynik hormonow
              itd....
              Ps. Poprostu trzeba przejzec foru i zobaczyc jakich pytan było najwiecej oraz
              jakie watki sie rozrastały do duzych rozmiarow.

Pozdrawiam
              Piotrek
    • winter_rose Re: co zmienic na forum? 01.11.05, 22:27
      Kilka osób juz o tym pisało, ale ja jeszcze raz dodam to od siebie smile Bardzo ważny jest spis badań, które trzeba robić nie tylko dla upewnienia sie, czy ma się hashimoto, ale przede wszystkim dla kontrolowania przebiegu choroby, bo nie każdy ma szczęście trafić na dobrego endo. Więc lista jakie badania, jak często, jak się do nich przygotować etc. Druga bardzo ważna sprawa to choroby towarzyszące. Temat ten jest często poruszany na forum, niekiedy dość emocjonalnie, bo dotyczy wielu osób tu obecnych, ale takie podejście może stresować (mnie zestresowało, a właściwie lekko dobiło, zaczęłam panikować i wyszukiwać u siebie po kolei wszystkie objawy), więc przydatna byłaby lista chorób, które mogą towarzyszyć hashimoto, z wymieniem objawów, ze spisem badań, które nam powiedzą, czy faktycznie chorujemy, z terminem badań, częstotliwością etc. Mnie by to bardzo pomogło na początku, może więc i innym się przyda, ale ważne jest stonowane podejście, spokojne i wyważone, z podkreśleniem, że 85-90% chorujących na hashimoto nie ma żadnych problemow poza normalnym przebiegiem hashi...
      • katerina24 Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 00:12
        takich danych nikt Ci nie napisze jakie badania na choroby towarzyszące bo po
        pierwsze nikt nie daje takich specjalistycznych profilaktycznie ,pozatym trudno
        operować 85% kiedy te dane nie sa w ten sposób przeprowadzane.Częstotliwośc
        innych badań to tez kwestia w większości indywidualna cięzko lecieć do lekarza
        z każdym bólem który jak sama piszesz moze byc wywołany paniką.Objawy
        towarzyszace róznym jednostkom chorobowym wspólwystepującym tez w zasadzie nie
        maja wielu wspólnych mianowników u jednego ból głowy to migrena a u innego guz
        mózgu ,to powinny byc naprawdę podstawy bo inaczej nie trzeba będzie prowadzic
        forum tylko czytac :katalog"tak sadzę,nie przesadzajmy tez "w druga
        stronę",pozdrawiam
        • winter_rose Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 09:34
          Zupełnie mnie nie zrozumiałas. Co oznacza "przesadzanie w drugą stronę"? Bo tego to akurat ja nie rozumiem. Czy wg ciebie mamy zlekceważyć całkowicie możliwość wystąpienia przy hashimoto innych chorób? Co będzie to będzie? Jeśli tak, ja takiego podejścia nie wybieram, zawsze stawiałam na wiedzę jako podstawę radzenia sobie z problemami, nawet - a może szczególnie - kiedy te problemy dotyczą mojego zdrowia. Wolę znać najgorsze warianty i chociaż w części wiedzieć, jak się przed nimi ustrzec lub w porę rozpoznać.
          Podeszłaś bardzo lekceważąco do mojej wypowiedzi, a zdanie o migrenie i guzie jest w kontekscie tego, co napisałam, dość niemądre. Abstrahując zaś od tego i tak uważam, że lepiej latać do lekarza z każdym głupstwem lub na własny koszt to sprawdzać, niż ocknąc się nagle z paskudnym i zaawansowanym wynikiem w ręku. Czy nie na tym polegają chociażby badania przesiewowe? W cywilizowanym świecie stawia się na profilaktykę, bo chyba nie zaprzeczysz, że tak jak w przypadku ochrony przed rakiem piersi warto robic co rok, dwa lata usg i mammografię, tak tutaj musimy uważać na inne choroby, powiedzmy co rok usg tarczycy, dokładne obejrzenie węzów chłonnych, dokładna morfologia, sprawdzenie, czy nie mamy chociażby rzs etc.
          Idea powstania FAQ to dla mnie właśnie coś w rodzaju katalogu najczęściej poruszanych wątków, najczęściej zadawanych pytań, najważniejszych dla nas kwestii z punktu widzenia naszego zdrowia. Choroby towarzyszące hashimoto to problem, którego wg mnie nie powinno się lekceważyć. A jeżeli wiesz lepiej, co powinno być w owym FAQ-u, to po kiego licha udawać, że jesteście zainteresowani zdaniem innych osób?
          Przy hashimoto mogą wystąpić mniej lub bardziej groźne choroby, ryzyko ich pojawienia się jest większe niż w przypadku zdrowych osób, dlatego wg mnie warto wiedzieć, z czym możemy mieć do czynienia. Takie choroby były już nieraz wzmiankowane na forum, ale dość porozrzucane w rozmaitych wątkach, najczęściej wyciągane przez osoby mające z nimi poważniejsze kłopoty, więc i podejście do nich było - co jest naturalne i zrozumiałe - dość emocjonalne. A to z kolei może przestraszyć ludzi po raz pierwszy odkrywających u siebie istnienie hashimoto.
          Przeglądam uważnie forum, wypisuję najbardziej dla mnie ważne kwestie, rozważam je z moją endokrynolog. Wypisuję pytania, polecane leki, także i choroby, które mogą - choć nie muszą - się pojawić.
          Wyszłam z założenia, że taki punkt w FAQ jest czymś potrzebnym, po twojej zaś odpowiedzi mam wrażenie, że to tylko moja niepotrzebna fanaberia... Cóż, ja sobie poradzę z tym problemem, mam stały dostęp do sieci, angielski nie jest przeszkodą, mam dobrą endokrynolog, z którą mogę poruszyć każdy temat i która bez problemu wysyła mnie na badania. Ale wydawało mi się, że FAQ ma służyć nie tylko kilku osobom i ich problemom, ale szerszemu gronu, w założeniu wszystkim osobom z hashimoto, które nie mają możliwości siedzenia godzinami w sieci, szukania wszelkich dostępnych informacji o swojej chorobie i forum jest dla nich podstawowym, często jedynym źródłem informacji. W takim kontekście było dla mnie oczywiste, że kwestia chorób współwystępujących z hashimoto jest bardzo ważna i wymagająca spokojnego, ale jednak uwrażliwienia.
          • katerina24 Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 12:08
            Witaj!!
            Chodzi o to że profilaktyką profilaktyka ale nie da się np propfilaktycznie spr
            czy sie ma tak naprawdę rzs jest praktycznie niemozliwe bo np robisz latex i
            odczyn rose ,prześwietlenie stawów rzs nie jest w rozkwiecie ,albo nawet jak i
            jest to te 2 czynniki reumatoidalne sa ok i co wtedy?Nie istnieje cos takiego
            naprawdę jak proflikatyka chorób auto bo musiałbyś badać bialka i antygeny
            zgodności tkankowej a i tak moze być tak że masz predyspozycje a nie
            zachorujesz albo może jej nie mieć i zachroujesz.Wymagasz dokładnego opisania
            wszystkich wspólwystepujących chorób z hashi sądze że rozsądniej byłoby wkleić
            link z chorób tego typu [bodajże zajmuje się tym forum Motyl tam to jest
            opisane to są masy informacji więc na temat jednej tylko choroby np twardziny
            mozna pisac książkę ,opisanie wszystkich tego typu chorób to nie tylko
            cholernie duzo czasu ale i wielośc informacji i Twój wczesniejszy post i Ty w
            nim postulowałaś tyle info że nikt normalnie w rok by się nie wyrobił,dlatego
            ewentualnie wkleic linki do tych polskich stron mozna ktos juz ta "robotę
            zrobił"pozatym nie kazdy ma kasę na takie badania dużo osób chodzi na NFZ i
            trzeba pamiętac że lekarz może to uznać za fanaberię.Czasem podstawowa morfo
            dla nich to problem a co dopiero inne badania.Oczywiście ze pewne fakty muszą
            być tyle tylko że nie mozna z nimi przesadzać bo ludzie i tak się na początku
            gubia więc jak ich zasypie sie tona info to ogarnie ich frustracja albo masowo
            zaczną robic badania na kilkaset złotych .cięzko tez dokładnie opisac objawy
            tych róznych chorób bo do tego dochodza tzw objawy nieswoiste,pozatym kiedy
            ewentualnie jest podejrzenie jakieś choroby to jednak mimo wszystko lekarz [nie
            mówię ze każdy]lepiej się na tym zna bo np wie które badanie wyklucza inna
            opcje podczas gdy my możemy wypisać dajmy na to wszystkie 3 a okaże się że tak
            naprawdę jedno wyklucza/potwierdza chorobe/dlatego żadne fakty etc nie zastąpia
            lekarza na dobrą strone bo to niestety tylko teoria na dobrą sprawę żadna z
            forumek nie umie powiązać katabolizmu tłuszczów z rozwojem bialek etc .Dlatego
            to co pisałaPaula jest ok najważniejsze info łatwe i dobrze
            ułozone.Przejrzyste ,Na temat innych chorób można wkleic link z Fundacji Motyl
            [sama zobacz ile tego jest].Pomysł FAQ jest bardzo dobry ale i tak duzo osób ma
            problemy z przeczxytaniem na górze zaleconych badań i samego opisu choroby więc
            jak zakopie ich sie w tonie info to ...........
            Wiele osób pisze ze nie maja czasu tego czytac,nie chce się im lub po prostu
            nic nie rozumieja jak sami/same piszą więc i tak zawsze trzeba coś
            podpowiedzieć.Badania przesiewowe prosze bardzo nikt nie ma nic
            przeciwko ,tyle tylko zę tez ktos może mieć uwagi że zrobił bylo ok a on teraz
            coś ma,dlatego najbardziej podstawowe badania powinno sie zamieszczać a jak coś
            ktos podejrzewa bardziej szczegółowe bo profilaktycznie robić badania typu CCP
            wspominane w diagnostyce rzs za 140zł to pewnie dla wielu duzy wydatek.Dlatego
            pisze o nieprzesadzaniu ,żeby nie popadać w paranoję bo to tez nie ma dobrego
            wpływu na zdrowie.Chyba się zgodzisz?Nie mam na myśli że trzeba schowac głowe w
            piasek i udawać strusia ale poza morfo ,moczem , przeciwciałami raz na jakis
            czas ,usg tarczycy raz na rok jak piszesz i innymi badaniami hormonów typu TSH
            specjalnie nie ma badan pozwalajacych stwierdzić że nas szlag własnie nie
            trafia.Można robic przeciwciała przeciwjądrowe ,dlatego uważam że to powinny
            być tego typu badania ,takie z zakresu podstawowego.I też nalezy w tym FAQ
            zasygnalizowac ludziom że np wytyczna usg raz na rok tez może być nieaktualna
            bo lekarz ich prowadzacy kaze robic raz na 1/2 roku.Moze by ludzie wypisali
            jakie badania robia najczęściej to ustali sie je i wypisze[te które sa niejako
            powszechne].Twój postualt mnie troche zaskoczył bo sama chorobe Crohna mozna
            zdiagnozować na parenaście sposobów dlatego zamieszczanie masy badańwydaje mi
            sie trszke nieracjonalne.Dobrze by było aby inni forumowicze tez cos napisali w
            końcu ponoc jest nas więcej niż 100.Mozna w punktach napisac co sprawiało WAM
            trudności na początku,jakie mieliście badania a jakie chcieliśćie zrobić a Wam
            np nie dano
            co WAs zaskoczyło na poczatku etc co pomoże z tych x wypowiedzi zobaczyć jaki,s
            obraz, w koncu duzo nas jest to po prostu włączcie się.Czy nie wydaje się WAM
            że np zamieszczanie masy badań jest złe/dobre ,naprawdę potrzebne czy wolicie
            żeby wychodziło to w "praniu" bo pamiętac trzeba że da sie wszystkiego spr
            dokładnie[w jednym badaniu a czasem i 10 wychodzi wszystko ok a potem i tak ma
            sie problemy].Moze te osoby co maja inne auto napisza jak je diagnozowano ,co
            zalecono,jakie mają włsne info zawsze to będzie cos innego niż suche
            wiadomości ,to będzie poparte Waszymi przezyciami.pozdrawiamo dezwijcie się
            • katerina24 Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 12:12
              na końcu miało być że nie da się wszystkiego sprawdzić
              • katerina24 Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 12:25
                Aha propo norm badań Pauluś to trzeba się zastanowic bo ktos już tu pisał ze te
                normy są różne w różnych lab niektórzy maja zakres tsh do 5 u mnie np do 4 więc
                nie wiem wypośrodkować to jakoś?
                Pozatym Winter_rose przecież Paula napisała że będzie ujęcie innych chorób
                auto tyle tylko że jakoś rozsądnie to trzeba zrobić ,moze poprzez wklejenie
                tego forum Motyl bo inaczej nastepnie stulecie nas zastanie w probie opisania
                tego wszystkiego.Kazde zdanie sie liczy tylko sama spójrz że chcialbyś mase
                badań i i info ,zastanówmy się czy to będzie mialo ręce i nogi albo jak to
                ewentualnie porobic /podzielic sie praca bo na Boga przecież Paula chyba nie
                chcesz tego robić sama /jak chcesz to of course Twój wybór!!
                Chcuiałbym wiedzieć jak to ma wyglądać info ogólne dla zorienotwania się czy
                detale ,detale ,Ludziska odezwijcie sie przecież wszyscy jesteśmy
                Współodpowiedzialni za forum
                • winter_rose Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 18:48
                  Katerina, nie chodziło mi o wypisanie wszystkich chorób, ale tych najważniejszych i najpoważniejszych, po twoich odpowiedziach zaś mam wrażenie, jakby hashimoto mogły towarzyszyć setki dodatkowych chorób, skoro aż tyle czasu potrzeba na sporządzenie listy smile To przecież nie jest masa badań, ani masa info, cały czas chodzi o podstawowe informacje, te najważniejsze - nadal obstaję przy tym, że wiedza o chorobach współwystępujących z hashimoto jest bardzo, bardzo istotna. Jeżeli zaś dysponujesz linkiem do strony czy wątku, w którym ten temat był rzetelnie poruszony, to już jest rozwiązaniem problemu - wystarczy wkleić go w FAQ w odpowiednim miejscu. Piszesz, że niektóre badania są drogie, ale przecież ich ewentualna cena nie powinna decydować o tym, czy informujemy o nich na forum. Info ogólne łatwo jest znaleźć w sieci, problem właśnie z detalami, detalami smile
                  Nie mam dużo wolnego czasu, ale w miarę moich możliwości mogłabym i chciałabym wam pomóc w opracowywaniu FAQ, to rzeczywiście dotyczy nas wszystkich.
                  Co do nowych pomysłów, to tak nieśmiało wspomniałabym o pamiętnikach, jakiś osobistych wątkach. Chodzi mi o to, że jeśli każdy z nas będzie zakładał nowy wątek po kolejnych badaniach, kolejnej wizycie (a sama chciałabym tak nieraz zrobić, żeby podzielić się z wami uwagami mojej endo, zweryfikować jej zalecenia, zapytać o radę, bo forum wielokrotnie mi już pomogło), zrobi się na forum duży bałagan. Może lepszym pomysłem byłoby zakładanie także imiennych wątków, gdzie wpisywalibyśmy relacje po wizytach u lekarza, nowe wyniki etc. Przy tym pomyśle nie upieram się, ale mogłoby to pomóc w ogarnięciu forum, sama taki wątek mam własnie zamiar założyć, bo znowu mam masę pytań do bardziej doświadczonych forumek i tym razem będę się trzymała jednego miejsca smile
                  Pozdrawiam, Sylwia
                  • hashi-tess Re: co zmienic na forum? 03.11.05, 09:12
                    Witaj Sylwio!
                    Propozycja wprowadzenia tematycznych, a nawet osobistych wątków, wg mnie jest bardzo dobra.

Ja w tej chwili przerabiam problem kaszlu. Różne badania i pomoc mojej Pani doktor rodzinnej eliminują poszczególne powody tego zjawiska.

Pytanie nasuwa się samo - czy wszyscy mamy takich lekarzy jak Ty i ja.

Dlatego w całej rozciągłości popieram Twój pomysł o prowadzeniu forum.

Tess
                    • katerina24 Re: do sylwii 03.11.05, 10:37
                      hej masz rację ,bardzo dobrze byłoby zeby to nie były suche fakty odnośnie
                      badań etc żeby to miało jakis bardziej"ludzki"obraz bo niestety ale jak widac
                      z wpisów na forum chyba Tylko TY i Tess macie jakiś sensownych
                      medyków.Dziewczyny [ULA I TERESA]mogłyby "przyszpilyć"taki wątek jak ten na
                      górze i nadaćmu jakiś tytuł może taki jak Ty proponujesz "pamiętniki"albo moje
                      doswiadczenia w walce z choroba etc.
                      Co do tych chorób immuno to zgadzam się z Toba zauwazyłam tylko jedna troszkę
                      dziwna rzecz że tak naprawdę kazdy kto dowiaduje sie o tym ze to nie musi być
                      jedna immuno od razu lekko"wariuje"i nie chce znac zadnych info ,pewnie że
                      początki są trudne ale przeciez więcej znaczy wielokrotnie lepiej a nie gorzej
                      [chodzi mi o znajomość swoich problemów] fajnie by było gdybyśmy się jakoś
                      tematycznie podzielili a potem powklejac to wszystko .Myslę ze np w opisie
                      twardziny która może wystapić w Hashi mozna by np zamieścić z międzynarodowego
                      atlasu dermatologicznego zdjęcia,u nas najczęsciej sa fakty bez mozliwości
                      zobaczenia jak to wygląda na "żywo".
                      A propo tej masy chorób immuno co sama piszesz że masz wrażenie jak by ich były
                      setki no własnie jest z tym problem bo wg np PUB MEDU jest kilka że się tak
                      wyraże podstawowych ale np u niektórych dochodzi zespół jelita wrażliwego, inne
                      problemy jelitowe[niz choroba Vrohna],problemy witaminowe czyli niedokrwistość
                      megablastyczna?wit B12 ,problemy z kwasem foliowym etc,mozna opisać by te
                      choróbska a potem też co do niektorych wkleic linki polskie i zagraniczne dla
                      chętnych żeby ta wiedza była komplementarna.Mogły by tez Mamy z HASHI I kobiety
                      starajace sie o baby tez miec swój udzial w tym wszystkim bo kto jak nie one
                      najlepiej znaja problem .Tu pojawił sie wątek mirszki bodajze która zgłosiła
                      takowe postulaty ;wątek a propo niewskazanych rzeczy do jedzenia sojowpodobne i
                      warzywa typu brokuły ,fasolka etc[z zastrzeżeniem że raz na jakiś czas to nie
                      zaszkodzi bez przesady brokuły są np antyrakotwórcze],specjalnych obostrzeń co
                      do diety też nie ma ,większość opiera się na indywidualnej preferencji a nie na
                      odgórnych dyrektywach.
                      Dobra byłaby burza mózgów a potem wypunktowanie tego co po niej zostanie i w
                      ten sposób mielibyśmy jakieś sensowne FAQ .Serdecznie namawiam furumowiczów do
                      wypisania/zgodzenia sie/nie na wszystkie tu nasze i wasze koncepcje.Poddanie
                      własnych inicjatyw chodzi tu o nas wszystkich wszakże,aha do Sylwii wybacz
                      wszędzie te FAQ sa bardzo skapo rozbudowane [chcialam to jakoś ścisnąć]ale u
                      nas to bedzie miało widać rozbudowana co nieco formę,pozdrawiam ,miłego dzionka
                      wszystkim
                      • katerina24 Re: do sylwii 03.11.05, 10:39
                        katerina24 napisała:

> hej masz rację ,bardzo dobrze byłoby zeby to nie były suche fakty odnośnie
                        > badań etc żeby to miało jakis bardziej"ludzki"obraz bo niestety ale jak
                        widac
                        > z wpisów na forum chyba Tylko TY i Tess macie jakiś sensownych
                        > medyków.Dziewczyny [ULA I TERESA]mogłyby "przyszpilyć"taki wątek jak ten na
                        > górze i nadaćmu jakiś tytuł może taki jak Ty proponujesz "pamiętniki"albo
                        moje
                        > doswiadczenia w walce z choroba etc.
                        > Co do tych chorób immuno to zgadzam się z Toba zauwazyłam tylko jedna troszkę
                        > dziwna rzecz że tak naprawdę kazdy kto dowiaduje sie o tym ze to nie musi być
                        > jedna immuno od razu lekko"wariuje"i nie chce znac zadnych info ,pewnie że
                        > początki są trudne ale przeciez więcej znaczy wielokrotnie lepiej a nie gorzej
                        > [chodzi mi o znajomość swoich problemów] fajnie by było gdybyśmy się jakoś
                        > tematycznie podzielili a potem powklejac to wszystko .Myslę ze np w opisie
                        > twardziny która może wystapić w Hashi mozna by np zamieścić z
                        międzynarodowego
                        > atlasu dermatologicznego zdjęcia,u nas najczęsciej sa fakty bez mozliwości
                        > zobaczenia jak to wygląda na "żywo". CHODZIŁO MI O SUCHE FAKTY W NECIE A NIE
                        NA NASZYM FORUM
                        > A propo tej masy chorób immuno co sama piszesz że masz wrażenie jak by ich
                        były
                        >
                        > setki no własnie jest z tym problem bo wg np PUB MEDU jest kilka że się tak
                        > wyraże podstawowych ale np u niektórych dochodzi zespół jelita wrażliwego,
                        inne
                        >
                        > problemy jelitowe[niz choroba Vrohna],problemy witaminowe czyli
                        niedokrwistość
                        Powinno być choroba CROHNA
                        > megablastyczna?wit B12 ,problemy z kwasem foliowym etc,mozna opisać by te
                        > choróbska a potem też co do niektorych wkleic linki polskie i zagraniczne dla
                        > chętnych żeby ta wiedza była komplementarna.Mogły by tez Mamy z HASHI I
                        kobiety
                        >
                        > starajace sie o baby tez miec swój udzial w tym wszystkim bo kto jak nie one
                        > najlepiej znaja problem .Tu pojawił sie wątek mirszki bodajze która zgłosiła
                        > takowe postulaty ;wątek a propo niewskazanych rzeczy do jedzenia sojowpodobne
                        i
                        >
                        > warzywa typu brokuły ,fasolka etc[z zastrzeżeniem że raz na jakiś czas to nie
                        > zaszkodzi bez przesady brokuły są np antyrakotwórcze],specjalnych obostrzeń
                        co
                        > do diety też nie ma ,większość opiera się na indywidualnej preferencji a nie
                        na
                        >
                        > odgórnych dyrektywach.
                        > Dobra byłaby burza mózgów a potem wypunktowanie tego co po niej zostanie i w
                        > ten sposób mielibyśmy jakieś sensowne FAQ .Serdecznie namawiam furumowiczów
                        do
                        > wypisania/zgodzenia sie/nie na wszystkie tu nasze i wasze koncepcje.Poddanie
                        > własnych inicjatyw chodzi tu o nas wszystkich wszakże,aha do Sylwii wybacz
                        > wszędzie te FAQ sa bardzo skapo rozbudowane [chcialam to jakoś ścisnąć]ale u
                        > nas to bedzie miało widać rozbudowana co nieco formę,pozdrawiam ,miłego
                        dzionka
                        >
                        > wszystkim
    • iskial Re: co zmienic na forum? 02.11.05, 13:40
      Witam może by tak zanim sie komuś skasuje wątek najpierw mu wyjasnic dlaczego?
      tym bardziej że wątek cukru i cukrzycy chyba nikogo nie obraził ? pozdrowienia
      Roma
    • piotrek2810waw Czat? 03.11.05, 17:03
      Wybaczcie nie jestem az takim specjalistą od netu byc moze jest to bardzo
      ciezkie do wykonania i pracochłone ale fajnie byłoby gdybysmy mieli czata np.
      raz w tygodniu lub miesiacu spotakac na nim i poklikac. Sorki jesli jest to
      zupełna abstrakcja smile
      Pozd
      Piotrek
      • katerina24 Re: Czat? 03.11.05, 21:06
        Hej Piotrek mój kumpel robił stronkę informacyjną i mozna takowe cos zrobic
        pytanie skieruje do niego bo on ma cus takiego to może i my byśmy mogle
        zrobić ,bardzo nowatorski pomysł,trzeba by było spr w regulaminie czy gazeta
        wyraża na to zgode tzn jej regulamin,pozdrawiam
    • wandapiekut Re: co zmienic na forum? 06.11.05, 00:02
      Witajcie!Forum jest generalnie genialne,bo w naszych realiach informacja jest
      bardzo potrzebna.Nasi lekarze uważają,że pacjent nie zrozumie najprostszej
      informacji medycznej i chronia swoją wiedzę jak skarb.Na forum brakuje
      przewodnika typu:normy hormonów i przeciwciał,leki i ich stosowanie np.
      dlaczego przed jedzeniem,bo po jedzeniu wchłania się tylko około 60%dawki
      itp.Dlaczego nie wolno samowolnie zmieniać dawki,czy odstawiać leki.Jod jest
      szkodliwy tylko przy nadczynności,bo powoduje dalszy wzrost produkcji
      hormonów.Niestety hashi jest,że tak powiem wielopostaciowa,dlatego przydałyby
      się zestawienia objawów np. skórne, kostne,włosy ,kondycja itp.Nie wszyscy mają
      wszystkie objawy,bo przecież hormony tarczycy regulują naszą przemianę materii
      a ich brak powoduje,ze nasze organizmy fiksują jak komputer z wirusem.Jeżeli
      jest zakłócone wchłanianie ,to możemy jeść witaminy,stosować super diety, a i
      tak w naszych kościach, mięśniach,skórze będzie brakować witamin ,soli
      mineralnych,a tłuszczyk odłoży się na bioderkach.Po 3 latach choroby i okresie
      przerażenia co jeszcze mi wysiądzie, doszłam do wniosku,że najważniejsze jest
      wyrównanie pracy organizmu tzn. dieta, witaminy ,ćwiczenia fizyczne i
      intelektualne.Gdybym po diagnozie miała te informacje które mam teraz ,to
      pewnie nie miałabym nerwicy.Dlatego bardzo potrzebny jest"zbiorek informacji
      dla następnych zdiagnozowanych"Bardzo fajnie się wymądrza co należy zrobić,to
      chyba nasza cecha narodowa.Wszystkim hashi Zyczę pogody ducha i cierpliwości w
      walce z wiatrakiem co się nazywa hashimoto. wanda
      • ajka66 Re: co zmienic na forum? 17.12.05, 20:05
        prawie nic dodac i nic ująć. może tylko jeszcze konsultanta endokrynologa lub immunologa na stale prosimy.
        • kochanka_heathcliffa Re: co zmienic na forum? 20.12.05, 00:14
          Po to to się do lekarzy chodzi co to wróżenie z fusów,wyniki na
          odległość ,pozatym immunologów nie jest wcale dużo i co za darmo będą siedziec
          czy płacić im będziesz?Moze tak realniejsze prośby,niby gwiazdka niedługo ale
          kto w mikołaja wierzy w tym wieku?
    • ajka66 Re: prosimy o konsultanta! 06.12.05, 09:48
      chcialabym aby na naszym forum z hashi zagoscil na stale lekarz specjalista najlepiej endokrynolog - immunolog. pozdrawiam. normy, leczenie, dieta, tryb zycia itp
    • wiwik Re: forum czy strona 27.12.05, 14:58
      Przeczytalam nasze pomysly. Wszystkie sa fajne tylko czy realne? O ile FAQ
      mozna zrobic na forum to rzeczy typu czat, konsultacje endokrynologa chyba
      przekarczaja mozliwosci forum.

Istnieje tez mozliwosc przeksztalcenia forum w strone co juz mialo miejsce w
      tym portalu. Z drugie strony wiem , ze stworzenie prejrzystej, przyjaznej
      strony nie jest takie proste. Nasze forum jest prawie super i stworzenie z
      niego przecietnej strony byloby zbrodnia. Ale moze znajduja sie wsrod nas
      zapalency, ktorzy wiedza jak profesjonalnie do tego podejsc.

Co Wy na to?

Pozdrawiam wszystkich, wiwik.
    • nitca Re: co zmienic na forum? 02.01.06, 18:52
      Mysle, ze we wstepie/wprowadzeniu powinna sie znalezc informacja o tym, ze forum
      zostalo zmkniete (byc moze nawet z krotkim uzasadnieniem), jak rowniez
      opis/sposob postepowania dla osob, ktore chcialyby pisac na forum.
    • rosteda Re: co zmienic na forum? 11.01.06, 23:35
      Jestem tutaj calkiem nowa, ale dla mnie to forum jest calkiem w porzadku i nie
      zmieniala bym go. Jedno czego brakuje to jest wlasnie FAQ. Wiem, ze niektorzy z
      was znaja jezyk angielski i na pewno odwiedzali juz (przynajmniej biernie) inne
      forum mam na mysli amerkanskie forum prowadzone przez Mary Schomon, albo
      francuskie forum. Ja znam jezyk niemiecki i czytajac niemieckie forum uwazam ze
      maja bardzo dobrze opracowana strone informacyjna tzw. FAQ. Tylko te strone
      opracowala pani doktor Leveke Brakebusch ta sama, ktora napisala ksiazke Leben
      mit Hashimoto - Thyreoiditis. Czy my nie mozemy miec tez takiej strony? Wiem ze
      to nie jest takie latwe, ale wspolnymi silami jest to mozliwe. Jesli chodzi o
      tlumaczenia informacji z ksiazki czy tez FAQ z innych forum tego nie wolno robic
      ze wzgledu na prawa autorskie. Ja kupilam ostatnio ksiazke "Choroby tarczycy"
      pani doktor hab.n.med.Katarzyny Lacka . Jest to juz drugie wydanie tej ksiazki i
      jest ona polecana jako podrecznik dla studentow medycyny (jacy to beda
      lekarze?). Ksiazka zawiera przestarzale informacje np: "Przyjmuje sie jednak, ze
      ok. 0,09%ludnosci choruje na te chorobe, a liczbe nowych zachorowan w ciagu roku
      szacuje sie na 12:100000 mieszkancow." str 142. Dr. Brakebusch podaje ze ilosc
      chorych na Hashimoto to jest ok.10% ludnosci, tylko ze wiele jest nie
      rozpoznawanych. Poza tym w polskiej ksiazce "Choroby tarczycy" temat Hashimoto
      potraktowany jest po" macoszemu", az cale dwie strony ! Chorzy na Hashi w
      Niemczech to sa szczesciarze majac taka lekarke. Nie wiem czy pomysl wspolnego
      opracowania FAQ nie bylby dobry. Ja chetnie moge w tym pomoc (jesli chodzi o
      napisanie jakiegos tematu) ale nie moge opracowac dokladnie strony bo nie mam
      doswiadczenia z komputerem.
      Poza tematem: nowina - Komisja Europejska zatwierdzila uchwale o zmniejszeniu
      ilosci jodu w soli jadalnej jak i we wszystkich produktach spozywczych i paszach
      dla zwierzat o 50% dotyczy to wszystkich krajow EU. Hura! bedzie mniej
      zachorowan. Tylko pytanie czy Polacy beda sie do tego stosowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka