Dodaj do ulubionych

Chcialabym sie przywitac i...

24.01.06, 16:07
przedstawic.
przede wszystkim, dzieki za przyjecie na forum.
Teraz o mnie i o moim hashi, ktory - wyobrazam sobie - jest rodzaju meskiego
i kocha mnie miloscia nieodwzajemniona wink

Jak to sie zaczelo i kiedy - to nie wiem dokladnie, bo - jak sie
zorientowalam po przewertowaniu Waszego, o pardon, NASZEGO forum - jakies
objawy, ktorych nikt nie laczyl z zaburzeniami tarczycy i oczywiscie na zadne
badan w tym kierunku nie kierowal, pojawily krotko po urodzeniu mojego syna.
Ale tak na ostro wszytko zaczelo sie pod koniec 2003 roku, kiedy dostalam
zapalenia tarczycy, ktore tez jakims cudem zostalo zdiagnozowane, potem
badania, jakies leki i .... pol roku spokoju. Pozornego.
Potem nagle tycie, jakies bole stawowo-miesniowe, depresja i wreszcie jakis
internista, ktory puknal sie w czolo i wyslal mnie do endo ... no, i odtad
juz z gorki.
jestem z w-wy i chodze do dr Makowskiej do enelmedu.
Wydaje mi sie, ze kobita jest ok. Co 2 -3 miesiace robie badania - teraz mam
TSH 1,50, ale to za wysoki dla mnie poziom, najlepiej sie czuje, jak mam
okolo 1.
Biore chrom, magnez i selen i olej kokosowy lyzke dziennie - gdzies
wyczytalam na jakiejs stronie "hameryckiej" ze dobrze robi przy hashimoto.
Ostatnio czuje sie nie najgorzej, minely mi bole reumatyczne, jak je nazywam,
czestoskurcze tez mnie nie nekaja, walcze tylko z chrypka wink i sucha skora,
ale to do przezycia, natomiast nie moge przebolec, ze przytylam 5-7 kilo (bo
waga sie waha bardzo nawet z dbia na dzien)- nigdy sie nie obzeralam i bylam
raczej szczuplabez wysilku, wiec mozecie sobie wyobrazic, jak sie czuje,
kiedy usiluje ograniczyc i tak niewielkie "spozycie", a to i tak nie przynosi
rezultatu.

acha, znam angielski i moze sie przydam jako dodatkowa tlumaczka
ciesze sie ze tu jestem smile

--------------------------------
Jesli zwatpisz choc jeden raz
To chocbys z pistoletem zaszedl mi droge
Powrotow nie bedzie
Obserwuj wątek
    • ala261 Re: Chcialabym sie przywitac i... 24.01.06, 16:41
      Hej!!!
      Czy moglabyś mi coś więcej napisać o tym oleju kokosowym przy hashi?Gdzie go
      kupujesz?
    • nitca Re: Chcialabym sie przywitac i... 24.01.06, 16:58
      Witaj na forum smile
    • nitca Re: Chcialabym sie przywitac i... 24.01.06, 17:02
      W kwietniu na forum byl watek o oleju kokosowym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22766323&a=23090883
      Zawsze mozna skorzystac z forumowej wyszukiwarki lub przejrzec stare watki smile
    • eremka Re: olej kokosowy kupuje... 24.01.06, 17:22
      w... sklepie z zywnoscia naturalna w GM (naprzeciwko Alberta) albo w sklepie
      Zolty Cesarz na Bruna.
      Jest w nieduzym sloiku i kosztuje 11 zl, a jak pojemnosc - to musze sprawdzic w
      domu i podam jutro.
      • aada1 Re: olej kokosowy kupuje... 24.01.06, 19:03
        Milo Cie poznacsmile
        Ada
        • rejchanka Re: olej kokosowy kupuje... 24.01.06, 21:53
          Witam Cie serdecznie! Jestem pelna podziwu ile wiesz o hashi,a co do nadwagi ja
          rowniez sie z nia zmagam i na razie to ona wgrywa .Mysle ,ze waga idzie w gore
          razem z tsh ja mam okolo 3.Pozdrawiam Sylwiasmile
    • wiolczers Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 11:37
      Witaj Eremko,
      Ja również leczę się u dr Makowskiej w Enel-Medzie (mniej więcej od 1,5 roku).
      Póki co, mi również wydaje się, że prowadzi leczenie OK. Jestem u niej co 3
      miesiące z badnaiami TSH i Ft4, dwa razy w roku robię USG. Lubię jej spokój i
      opanowanie, nigdy jej się nie spieszy, udziela informacji na dręczące mniej co
      wizyta pytania...
      • eremka Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 13:45
        Dziekuje wszystkim za serdeczne przyjecie.

Do Wioli: ciesze sie, ze Ty tez jestes zadowolona z dr Makowskiej, czyli jest
        juz nas dwie wink ja najpierw bylam (tez w enelmedzie) u innej kobiety, nie
        pamietam nazwiska, ale jej cecha charakteryztyczna jest utykanie na jedna noge,
        wiec moze ja kojarzysz? i jej podejscie w ogole mi sie nie podobalo,
        stwierdzila, ze mam nadczynnosc i napakowala mi lekow typu thyrozol, ale
        poniewaz ja juz wczesniej zaczelam sie interesowac zaburzeniami tarczycy (od
        czasu tego zapalenia, ktorego nikt nie mogl rozpoznac przez 2 tygodnie),to
        objawy mi nie pasowaly do nadczynnosci i poszlam do makowskiej, podzielilam sie
        z nia watpliwosciami, dostaalam skierowanie na kolejne badania, po ktorych
        stwierdzila, ze z lekami poczekamy i za miesiac nowe badania itd. itp

ula - dzieki za infor, ja wiem o tym, ale na przeszkodzie stoja moje
        wieloletnie nawyki zywieniowe. Zanim zachorowalam jadalam maks 4 razy dziennie,
        albo i 3 tylko i raczej malo, chyba ze lasuchowalam wink
        makaronow, pieczywa, i ziemniakow prawie nie jadam, cukru nie uzywam od dobrych
        kilkunastu lat, jedynym grzechem jest czekolada, niestety.
        staram sie jadac czesciej, jakies 5 razy dziennie jakies bardzo male ilosci,
        ale meczy mnie to ...
        acha, ten olej kokosowy to ma aktywizujaco dzialac na przemiane materii...
    • ula.i Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 12:41
      Witaj smile)

> ale to do przezycia, natomiast nie moge przebolec, ze przytylam 5-7 kilo (bo
      > waga sie waha bardzo nawet z dbia na dzien)- nigdy sie nie obzeralam i bylam
      > raczej szczuplabez wysilku, wiec mozecie sobie wyobrazic, jak sie czuje,
      > kiedy usiluje ograniczyc i tak niewielkie "spozycie", a to i tak nie przynosi
      > rezultatu.

Dziewczyny, poprawcie mnie jesli jestem w bledzie, bo moje doswiadczenie z hashi
      jest niewielkie i na dodatek ja nie mam zadnych objawow. Ale u zdrowego
      czlowieka, zeby ow czlowiek schudl, trzeba "rozkrecic metabolizm" - czyli jesc
      czesto [co 2-3h] i male porcje. Wazne jest tez duze sniadanie, bo wtedy organizm
      dostaje informacje, ze tego dnia bedzie duzo do spalenia, wiec od razu sie
      bierze ostro do roboty. Ja nie wiedzac jeszcze nic o moim hashi zastosowalam
      kilka zmian w mojej diecie - miedzy innymi wlasnie zwiekszylam czestotliwosc
      jedzenia i nauczylam sie jesc sniadania - i w ubieglym roku naprawde bez
      wiekszego trudu i glodowania schudlam 5 kg.
      Hashi i niedoczynnosc tarczycy oznacza spowolnienie metabolizmu, prawda? Jedzac
      malo i rzadko [albo rzadko ale za to duze porcje] dodatkowo sobie ten metabolizm
      spowalniacie - no to jak tu schudnac? Wasze organizmy dzialajac np. bez
      sniadania uznaja "aha, czyli mamy okres glodu, trzeba zwolnic dzialanie, a co
      sie da, to odlozyc na jeszcze gorsze czasy". Rzadkie posilki dodatkowo
      potwierdzaja mu te hipoteze! Samochod bez paliwa nie pojedzie, Wasze organizmy tez!

OK, zdaje sobie sprawe, ze wszystko co napisalam powyzej odnosi sie w 100% do
      osob zdrowych, a mechanizm dzialania metabolizmu "na Hashi" moze byc troche
      inny. Niemniej jednak - wierzcie mi - NIC nie zyskujecie ograniczajac po prostu
      jedzenie [czy kalorycznosc - dieta 1000 kcal to morderstwo dla metabolizmu!].
      Jedyne, co nie zaszkodzi ograniczyc, to weglowodany pochodzace z bialego
      pieczywa, ziemniakow i makaronow - polecam pieczywo pelnoziarniste, kasze
      gryczana i duuuuze ilosci warzyw o niskim IG.

Pozdrawiam,
      • joanna97 Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 13:32
        Witaj
        Wszystko co napisałaś zasadniczo jest prawdą, ale niestety moje doświadczenie
        mówi, że i tak to nic nie daje (znaczy się stosowanie do Twoich wytycznych).
        W moim przypadku to co jem i co robię większego znaczenia nie ma tzn.
        niezupełnie - gdybym się tak bardzo nie pilnowała to tyłabym ciągle i rosnąco,
        a tak to uzyskuję wagę constans - tylko że jest ona o drobne 15 kg za wysoka.
        Natomiast chudnę pięknie i bez żadnych starań z mojej strony, gdy TSH spada mi
        poniżej 0,7 - no ale niestety moja endo wówczas każe zmniejszyć dawkę eltroxinu
        i kółko się zamyka, bo waga jakoś dziwnie wzrasta do tego bardzo nieciekawego
        poziomu. Kiedyś chyba jej nie posłucham, bo stanowczo dość mam swojego widoku w
        lustrze, w końcu nadczynności też na moment można doświadczyć. Nie mam dziś
        chyba dobrego dnia. Pozdrowienia
        Joanna
        • hashi-tess Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 13:44
          joanna97 napisała:

> Witaj
          > Wszystko co napisałaś zasadniczo jest prawdą, ale niestety moje doświadczenie
          > mówi, że i tak to nic nie daje (znaczy się stosowanie do Twoich wytycznych).
          > W moim przypadku to co jem i co robię większego znaczenia nie ma tzn.
          > niezupełnie - gdybym się tak bardzo nie pilnowała to tyłabym ciągle i rosnąco,
          > a tak to uzyskuję wagę constans - tylko że jest ona o drobne 15 kg za wysoka.
          > Natomiast chudnę pięknie i bez żadnych starań z mojej strony, gdy TSH spada mi
          > poniżej 0,7

Po pierwsze, jak się wtedy czujesz!
          Ten poziom TSH wcale niekoniecznie musi być za niski.
          Twoje przybieranie na wadze najlepiej świadczy o tym, że wyższy poziom nie musi być korzystny dla Ciebie.

- no ale niestety moja endo wówczas każe zmniejszyć dawkę eltroxinu
          >
          > i kółko się zamyka, bo waga jakoś dziwnie wzrasta do tego bardzo nieciekawego
          > poziomu. Kiedyś chyba jej nie posłucham, bo stanowczo dość mam swojego widoku w
          >
          > lustrze, w końcu nadczynności też na moment można doświadczyć.

Można, pewnie tylko po co.
          Zwłaszcza, że serducho daje popalić.
          Na dłuższą metę się nie da.

Jeszcze raz stawiam pytanie o Twoje samopoczucie przy poziomie TSH 0,7!
          Bo to jest najważniejsze.

Nie mam dziś
          > chyba dobrego dnia. Pozdrowienia
          > Joanna
          • joanna97 Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 16:14
            Witaj Tess
            Serdecznie Cię pozdrawiam - ostatnio nie bywam zbyt często na forum -
            nieprawdopodobnie się rozrosło
            napisałaś:
            > Jeszcze raz stawiam pytanie o Twoje samopoczucie przy poziomie TSH 0,7!
            > Bo to jest najważniejsze.
            Samopoczucie jest nadal kiepskie, nadal mam objawy niedoczynności, ale moja
            endo mówi, że to niemożliwe - przy takim TSH nie mam prawa podobno żle się
            czuć, przynajmniej jeśli chodzi o tarczycę. Niestety nie mam teraz czasu, żeby
            to opisywać, ale może kiedyś się zbiorę i poproszę Was o radę. Teraz tylko
            jedno, co ostatnio mnie zaintrygowało na forum - wymagany do dobrego
            samopoczucia poziom hormonów tarczycy to podobno min 60% normy - jak to liczyć?
            Moje wyniki kiedy TSH 0,699 (norma 0,35-5,5) to fT3 2,96 (norma 2,3-4,2)
            niestety nie zrobiłam sobie wówczas fT4. Czy poziom T3 odpowiada wówczas
            34,7%??? czy też 70,5% normy? Bo jeśli to pierwsze to by wiele tłumaczyło.
            Miłego dnia. Pozdrawiam Joanna
      • hashi-tess Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 13:48
        ula.i napisała:

> Witaj smile)
        >
        > > ale to do przezycia, natomiast nie moge przebolec, ze przytylam 5-7 kilo
        > (bo
        > > waga sie waha bardzo nawet z dbia na dzien)- nigdy sie nie obzeralam i by
        > lam
        > > raczej szczuplabez wysilku, wiec mozecie sobie wyobrazic, jak sie czuje,
        > > kiedy usiluje ograniczyc i tak niewielkie "spozycie", a to i tak nie przy
        > nosi
        > > rezultatu.
        >
        > Dziewczyny, poprawcie mnie jesli jestem w bledzie, bo moje doswiadczenie z hash
        > i
        > jest niewielkie i na dodatek ja nie mam zadnych objawow. Ale u zdrowego
        > czlowieka, zeby ow czlowiek schudl, trzeba "rozkrecic metabolizm" - czyli jesc
        > czesto [co 2-3h] i male porcje. Wazne jest tez duze sniadanie, bo wtedy organiz
        > m
        > dostaje informacje, ze tego dnia bedzie duzo do spalenia, wiec od razu sie
        > bierze ostro do roboty. Ja nie wiedzac jeszcze nic o moim hashi zastosowalam
        > kilka zmian w mojej diecie - miedzy innymi wlasnie zwiekszylam czestotliwosc
        > jedzenia i nauczylam sie jesc sniadania - i w ubieglym roku naprawde bez
        > wiekszego trudu i glodowania schudlam 5 kg.
        > Hashi i niedoczynnosc tarczycy oznacza spowolnienie metabolizmu, prawda? Jedzac
        > malo i rzadko [albo rzadko ale za to duze porcje] dodatkowo sobie ten metaboliz
        > m
        > spowalniacie - no to jak tu schudnac? Wasze organizmy dzialajac np. bez
        > sniadania uznaja "aha, czyli mamy okres glodu, trzeba zwolnic dzialanie, a co
        > sie da, to odlozyc na jeszcze gorsze czasy". Rzadkie posilki dodatkowo
        > potwierdzaja mu te hipoteze! Samochod bez paliwa nie pojedzie, Wasze organizmy
        > tez!

Ja też to potwierdzam.
        Pod warunkiem, że mamy ustawione TSH do swojego organizmu.
        Wtedy wszystko działa pięknie.
        Dlatego tak ważne są badania poziomu hormonów tarczycy.

>
        > OK, zdaje sobie sprawe, ze wszystko co napisalam powyzej odnosi sie w 100% do
        > osob zdrowych, a mechanizm dzialania metabolizmu "na Hashi" moze byc troche
        > inny. Niemniej jednak - wierzcie mi - NIC nie zyskujecie ograniczajac po prostu
        > jedzenie [czy kalorycznosc - dieta 1000 kcal to morderstwo dla metabolizmu!].
        > Jedyne, co nie zaszkodzi ograniczyc, to weglowodany pochodzace z bialego
        > pieczywa, ziemniakow i makaronow - polecam pieczywo pelnoziarniste, kasze
        > gryczana i duuuuze ilosci warzyw o niskim IG.
        >
        Oczywiście, jak najmniej węglowodanów pod każdą postacią.

> Pozdrawiam,

Ja też.
    • hashi-tess Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 13:53
      eremka napisała:

> przedstawic.
      > przede wszystkim, dzieki za przyjecie na forum.

Witaj!

> Teraz o mnie i o moim hashi, ktory - wyobrazam sobie - jest rodzaju meskiego
      > i kocha mnie miloscia nieodwzajemniona wink
      >
      Niestety nas też.

>
      > acha, znam angielski i moze sie przydam jako dodatkowa tlumaczka

Jeśli znajdziesz coś na temat chudnięcia /w języku angielskim/, to również prosimy o przetłumaczenie.

Pzdr Tess

• to-ja-007 Re: Chcialabym sie przywitac i... 25.01.06, 16:09
      Ciekawostka
      Podobnie do oleju kokosowego dziala cynamon (podnosza temp. ciala) .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka