Dodaj do ulubionych

temat czarnobyla

26.04.06, 20:26
Wiem ze było to juz poruszane ale z okazji 20 rocznicy warto do tego wrócic.
Do tej pory lekarze endokrynolodzy jakich spotkałem mowia ze wybych w
czarnobylu mogł miec wpływ na powstawanie raka tarczycy.kwestie jednak
immunologi kazali jednak nie mieszac i przytpoczyli Mnie jednak nurtuje jedno
pytanie. Ja pamietam ze w przedszkolu podawano nam tzw. płyn Lugola czyli 5%
rozrtwor jodu. Czy mogło to miec wpływ na pozniejsze wywołanie Hashi?! I droga
kwestia jest taka wiecie moze dlaczego podaje sie jod własnie w celu ochrony
tarczycy?! Skoro nam jod szkodzi to dlaczego wtedy chroni.
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: temat czarnobyla 27.04.06, 11:45
      Moim zdaniem w Polsce lekarze (i nie tylko) uprawiaja "propagande sukcesu". Nie
      robilo sie badan kiedys, nie wykrywalo sie Hashimoto - wiec trudno teraz
      cokolwiek porownywac. Ciekawe ze wczesniej Hashimoto bylo uznawane za chorobe
      kobiet po menopauzie a teraz dzieci choruja ...

W Japonii po wybuchu bomby atomowej - obserwowano wzrost zachorowania na Hashimoto.
      W innych krajach Europy tez sie obeserwuje wzrost zachorowan i obwinia o to
      Czarnobyl.
      W Izraelu badano emigrantow z Rosji/Bialorusi i Ukrainy - i wsrod nich obsrwuje
      sie wzrost zachorowan na choroby autoimmunologczne. Daletgo bardzo mnie ciekawi
      skad w Polsce sie biora takie otpymistyczne badania ... a juz tych opowiesci jak
      to nas uratowal plyn Lugola nie moge czytac. Nie wiem skad taka niezachwiana
      wiara ze jednorazowe wziecie jodu - przed czymkolwiek uchronilo - jesli skazenie
      (powietrza wody i zywnosci) utrzymywalo sie przeciez duzo dluzej. Jesli teraz
      ktos bierze jod - to nie bierze go raz na miesiac ale bierze codziennie wiec
      moze profilaktyka w postaci podawania plynu Lugola przez caly czas gdy wykrywano
      skazenie - moze by cos dala ale jednorazowe wypicie to sorry ale raczej mialo
      efekt psychilogiczny.

Ponizej link do watku ktory kiedys zalozylam jak mialam wiecej czasu na
      szperanie w literaturze medycznej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=20460357&a=20460357
      pozdrawiam
      ula
      • margaretka2002 Re: temat czarnobyla 27.04.06, 12:53
        Nie mowiac o tym, ze pilismy go 5 dni za pozno...
        Szkoda gadac.
        M.
        • endohashi Re: temat czarnobyla 27.04.06, 20:27

• piotrek2810waw Re: temat czarnobyla 28.04.06, 00:19
            To bardzo ciekawe co napisałas. Ja srednio pamietam z tym płynem ale utkwiło mi
            w pamiec jak nas w przedszkolu zagonili i pilismy jaks ciecz. Zastanaiwam sie
            czy takia dawka jodu mogła wywołac hashi ktore po latach uspienia dopiero sie
            teraz ujawniło? W kazdym razie jak teraz beda mi wciskac to nawet jak dwie
            elektrownie walna to sie nie zgodze wink
            Pzdr
            • marianna76 Re: temat czarnobyla 28.04.06, 09:27
              Może to zbieg okoliczności, ale moja mama była jedyną osobą w rodzinie, która
              nie piła płynu Lugola i jako jedyna nie choruje na tarczycę! Za to moja babcia,
              siostra mamy, no i ja mamy różne odmiany chorób tarczycy.
              Przedwczoraj oglądałam na kanale Discovery film o Czernobylu. Byłam
              wstrząśnięta warunkami, w jakich pracowali żołnierze przy usuwaniu skutków
              awarii. Zamiast profesjonalnych zabezbieczeń nosili pseudopancerze własnej
              produkcji, które dawały pozorną ochronę. Pracowali w miejscach, gdzie poziom
              promieniowania zabijał w ciągu kilku godzin. Do dziś nikt nie policzył ilu
              ludzi zmarło w wyniku napromieniowania.
              1 maja, czyli kilka dni po katastrofie, obowiązkowo trzeba było iść na pochód
              pierwszomajowy. Oczywiście w Związku Radzieckim propaganda była ważniejsza od
              bezpieczeństwa, więc choć promieniowanie było bardzo silne, ludzie grzecznie
              maszerowali w pochodach. Jeden z radzieckich generałów, który występował w tym
              filmie powiedział, że były to marsze śmierci.
              Kilka dni po pierwszej eksplozji, wystąpiło zagrożenie drugim, dużo większym
              wybuchem, którego siła i skutki byłyby tak ogromne, że Europa w Europie nie
              można by było już żyć. Potworna wizja.
              • liloom Re: temat czarnobyla 28.04.06, 09:44
                ja potwierdzam to samo co mowi marianna. w mojej rodzinie tylko moja mama nie
                pila plynu lugola i ona ma hashimoto (!!!)
                nota bene w dzien po wybuchu w czarnobylu mielismy na studiach wedrowke po
                beskidach zatem zblizylismy sie do czarnobyla o pare kilometrow, wielu ludzi
                wtedy z tej wycieczki zrezygnowalo.
                ale wracajac do chorob tarczycy widzialam w tym tygodniu reportarz na cnn czy
                innym nbc na temat wzrostu chorob tarczycy w tym raka w okregu czarnobylskim po
                wybuchu. bylo to po prostu stwierdzone i koniec. nawet putin obecnie miala jakas
                pomoc finansowa obiecac (?)
                a czy ktos czytal artykul na temat czarnobyla bodajze we wprost przed swietami?
                tam pisalo ze ten caly czarnobyl to rozdmuchane przez media - az sie zdziwilam.
                ma ktos ten artykul?
                • nitca Re: temat czarnobyla 28.04.06, 10:06
                  Nie pilam plynu Lugola i mam hashimoto.
                  Znam dwie osoby, ktore rowniez nie pily tego plynu i tez choruja na hashi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka