Dodaj do ulubionych

nowe-dziwne leki???

16.05.06, 21:03
byłam dzisiaj u lekarza - immunologa, ktory rozpoznal u mnie immunologiczne
zapalenie tarczycy - prawie jak hashimoto i przepisal mi dziwne leki,
antybiotyki, ktore nie sa na tarczyce, tak mi powiedzieli w aptece.
oczywiscie lecze sie u endokrynologa, a do immunologa kiedys tam sie
zapisalam, wiec postanowilam dzisiaj isc do niego na wizyte.

te antybiotyki to: oranex, rovamycin, Ketokonazol i jeszcze cos na serce.
troche mnie to dziwi i czy ktos sie z takimi lekami spotkal, badz moze mial je
przepisane.
bo szczerze cos mi to nie pasuje...
bede wdzieczna za rade i pomoc
Obserwuj wątek
    • marianna76 Re: nowe-dziwne leki??? 16.05.06, 22:44
      Czy ketokonazol nie jest przypadkiem lekiem przeciwgrzybicznym? Zdaje się, że
      ten składnik zawierają szampony przeciwłupieżowe.
      A dlaczego dostałaś leki na serce? Miałaś jakieś problemy?
    • rosteda Re: nowe-dziwne leki??? 16.05.06, 23:05
      Ketokonazol to lek przeciwgrzybiczy.
      Rovamycina to antybiotyk.
      Ale o leku oranex nigdy nie slyszalam.
      Staralam sie znalezc cos na jego temat w internecie, ale po polsku pisza tylko
      ceny - bez nazwy chemicznej, bez dzialania i zadnych innych informacji.
      Po niemiecku znalazlam tylko ze sluzy do aromaterapii i skladnik ten jest
      uzywany przy produkcji kosmetykow, mydel.
      Moze cos pisza na jego temat w ulotce?
      Moze to znowu jeden z licznych "cud" lekow na wszystko?
      Jesli masz stwierdzone Hashimoto to dla mnie jest to wielka tajemnica - dlaczego
      takie leki. Moze ten immunolog potrafi wyleczyc Hashimoto uzywajac wszystkich
      lekow rownoczesnie?
      Moze to ma polegac na obciazeniu watroby?
      A moze trafilas do lekarza hochsztaplera?
      Troche ironizuje, ale nie z ciebie Asiu, tylko z lekarza.
      Zanim wykupisz te leki i wydasz pieniadze postaraj sie pokazac te recepty innemu
      lekarzowi (endokrynolog, rodzinny) do ktorego masz zaufanie i popytac, bo lekow
      w aptece sie nie zwraca.
      Pozdrawiam Rosteda
    • to-ja-007 Re: nowe-dziwne leki??? 17.05.06, 11:07
      Dziwne to leczenie. Immunolog u ktorego bylam twierdzil, ze antybiotyki maja zly
      wplyw na uklad immunologiczny dlatego kazal ich unikac przy Hashimoto. Tak samo
      jak syntetycznych odpowiednikoch kobiecych hormonow.

Ale moze ten Twoj immunolog uwaza ze to jest mlodziencze zapalenie tarczycy a
      nie Hashimoto? Wtedy lekarze przepisuja antybiotyki i/lub sterydy.

"Odgrzybianie" (ketokonazol) nie zaszkodzi ale nie wiem jaki jest sens dawania
      antybiotyku i jednoczesnie czegos na grzybice. Chyba zwykle grzybice leczy sie
      po kuracji antybiotykowej .... Przynajmniej mnie tak leczono cale zycie a
      (niestety) sporo antybiotykow musialam zjesc.
      Oranex (nazwa miedzynarodowa: azytromycyna) to tez antybiotyk. Pewnie dziala na
      inne bakterie niz rovamycin.

Na pewno dla zoladka i watroby nie bedzie to lekka kuracja. Kiedys bralam 2
      antybiotyki na raz i trudno mi bylo wytrwac do konca kuracji.

pozdrawiam
      ula
      • piotrek2810waw Re: nowe-dziwne leki??? 18.05.06, 22:05
        Witam! Dosc długo nie zagladałem na forum bo wyjechałem. Ula mam pytanie?!
        Ostatniej soboty troche zabalowałem i sie przeziebiłem, a przez cała zime nawet
        kataru nie miałem(sic!). Lekarka przpisała mi antybiotyk Duomox to jakas
        pochodna Ampicyliny. Bronie sie przed antybiotykami ale wziołem i musze wybrac
        serie a wtym czasie robie badania hormonow. Moze to miec jakis wpływ na wyniki?!
        • to-ja-007 Re: nowe-dziwne leki??? 19.05.06, 14:08
          Piotrek
          Nie pamietam zebym czytala akurat o duomox-ie. Ale kazdy antybiotyk ma wplyw na
          watrobe a ta z kolei jest jednym z organow w ktorym zachodzi przemiana T4 w T3.
          Niektore antybiotyki maja tez wplyw na nerki - znowu organ gdzie zachodzi
          przemiana T4 w T3. Poza tym antybiotyki maja wplyw na zoladek i jelita i czasami
          moga uposledzac wchlanianie pozytecznych substancji - nie jestem pewna jak to
          jest z euthyroxem.

Nie wiem czy te zmiany zachodza szybko i czy sa mierzalne. Ale na pewno temat
          nie byl badany dokladnie bo znalazlam tylko jeden artykul - niestety dosc stary,
          wiec nie ma wersji elektronicznej a nie mam dostepu do wersji "papierowej"...
          www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=7074919&query_hl=2&itool=pubmed_docsum

pozdrawiam
          ula
          • piotrek2810waw Re: nowe-dziwne leki??? 19.05.06, 20:20
            Wielke dzieki podjołem decyzje ze pojsc na wizyte troche pozniej i to samo
            zrobie badaniami. Najgorsze jest to ze po 4 dniach kuracji czuje sie juz bardzo
            dobrze a musze wybrac serie 10 dniowa. Jestem wrogiem leczenia przezienbien
            antybiotykami nawet tych silnych ale moja lekarz była na urlopie i trafiłem na
            fana antybiotykow. Chyba wezme do 7 dni i odstawie cholerstwo. Wielkie dzieki!
            Pzdr
            • to-ja-007 Re: nowe-dziwne leki??? 19.05.06, 22:03
              Antybiotyki nalezy brak tak jak kaze lekarz. Nie pamietam czy duomox mozna
              skonczyc brac po 7 dniach, czy trzeba 10. To powinno byc napisane na ulotce.
              Jesli nie wybierzesz antybiotyku do konca zalecanej kuracji to moze nie
              przyniesc pozytku.

Przeziebienie nierowne przeziebieniu i moze lekarz mial powody podejrzewac
              zakazenie bakteryjne?
              pozdr.
              ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka