07.06.06, 16:41
Biorę Euthyrox N 125 już ze 2 lata dokładnie nie pamiętam TSH było zawsze w
granicy 0.4 - 0.8 dziś odebrałam wynik 0.223 /N. 0.35-5.5/. Co mogło
spowodować taki spadek, trochę sie wystraszyłam. Wizyta u endo.dopiero za
miesiąc i nie da się przyspieszyć. Nie wiem co o tym myśleć - dawka za duża
czy za mała.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: TSH 0.223 08.06.06, 00:19
      Witaj Efcia15
      O czyms takim czytalam na niemieckim forum.
      To jest tlumaczone tak. Jak wystepuje rzut choroby i przeciwciala w tym czasie
      atakuja tarczyce to tarczyca stara sie bronic i w tym czasie wytwarza wiecej
      hormonow. Moga byc wtedy wachania poziomu hormonow we krwi. Raz jest ich mniej,
      to znowu moze ich byc wiecej. W tym czasie jak pobiera sie krew, pomimo ze sie
      jest na stalej dawce tyroksyny, TSH moze byc duzo nizsze niz normalnie. Ale po
      takim ataku choroby tarczyca zostaje znowu w jakims stopniu zniszczona i
      wytwarza mniej hormonow. Po pewnym czasie moga pojawic sie objawy niedoczynnosci
      i w efekcie spadek fT4 i fT3 we krwi.
      Przy rzucie choroby niektorzy obserwuja u siebie pogorszenie. Maja objawy bardzo
      dziwne. Czasami jest to pomieszanie objawow niedoczynnosci z nadczynnoscia.
      Czesto tez maja rozne dolegliwosci - bol, pieczenie, klucie, cziagniecie czy tez
      tetnienie - w okolicy tarczycy.
      U kazdego to jest inaczej.
      Ale po takim ataku dochodzi do spadku fT3, fT4 i do koniecznosci zwiekszenia dawki.
      Ja bym poczekala co sie dalej rozwinie i nie wydaje mi sie zeby byla koniecznosc
      szybszej wizyty u lekarza. Raczej przed samym pojsciem do lekarza warto
      powtorzyc TSH (fT3 i fT4 tez)i zobaczyc czy ono sie nie podniesie.
      Duza ilosc pokarmow z zawartoscia jodu tez moze zmienic wynik.
      A jak Ty sie czujesz?
      Rosteda

• efcia15 Re: TSH 0.223 08.06.06, 11:22
        Bardzo dziękuję za odpowiedż. Właśnie z powodu złego samopoczucia, bólu mięśni,
        stawów, zmienności nastrojów, wzrostu wagi, uczucia, ze tarczyca chce
        "rozsadzić" moją i tak dość grubą szyję / z powodu jej dużej wielkości/ zrobiłam
        wcześniej to badanie.
        • efcia15 Re: TSH 0.223 05.09.06, 20:53
          Dziś odebrałam TSH - znów spadło 0.183 dawka leku cały czas taka sama. Pytałam
          na ostatniej wizycie lekarza o Ft3 Ft4 nie dostałam skierowania. Jedynie
          skierowanie na USG ale to dopiero za miesiąc.
          • obalek Re: TSH 0.223 07.09.06, 08:28
            Z tego, co wiem po sobie to ważny jest poziom FT4 I FT3. TSH może być poniżej
            normy ( o ile nie ma objawów nadczynności). Ważne by to FT3 i FT4 było w
            porządku, a nawet bliżej tej górnej granicy. Ja popełniłam kiedyś błąd. Przy
            dawce 75 mg Euthyroxu zrobiłam kontrolne TSH i wyszło 0,21 (przy normie 0,4-
            4,0) FT3 i FT4 było OK ale ja wystraszyłam się tym TSH. Było jeszcze trochę
            czasu do wizyty u lekarza i sama sobie zmniejszyłam lek na 25 mg. Po miesiacu
            TSH wynosiło już 12,7 a Euthyrox musiałam zwiększyć na 100 mg i do tej pory
            czuję sie okropnie. Nie radziłabym zmniejszać leku po samym tylko wyniku TSH.
            • aada1 Re: TSH 0.223 07.09.06, 09:04
              hej efcia15 smile
              Zrob badanie ft4 i ft3 na czczo bez tabletki. Jesli wyniki bede ponad norme to
              wtedy jest nadczynnosc. Wtedy tez bedziesz mogła odjac sobie z 12,5 mg od 25 mg.
              Jednak bez tych badan ja bym raczej odradzała odejmowanie z dawki.
              Osoba bioracym hormon jest dosc trudno utrzymac modelowe TSH.
              Ada
    • efcia15 Re: TSH 0.223 07.09.06, 10:20
      To już mój drugi lekarz, który twierdzi, że nie ma potrzeby robić tych badań.
      Zrobię je jednak prywatnie ale co dalej - pójdę do lekarza i powiem - jednak
      zrobiłam te badania - chyba, że wynik będzie dobry.
      • efcia15 Re: TSH 0.223 12.09.06, 10:37
        Jak reagują lekarze na samowolne robienie badan? Może ktos wypowie sie w tej
        sprawie, chcę się troche przygotować do następnej wizyty.
        • aada1 Re: TSH 0.223 12.09.06, 12:17
          Ewcia,
          Masz prawo zrobic sobie badanie sama bez zgody lekarza. On nie ma nic tutaj do
          gadnia. Twoja decyzja. To jest jak usługa za ktora sama płacisz.
          Mnie jeszcze sie nie przytrafiło aby lekarz zrobił mi awanture za to, ze sama
          robie sobie badnie.
          A jesli miałby jakies problemy z tym to ja szybko bym go sprowadziła na ziemie wink
          Pozdrawiam Ada
          • efcia15 Re: TSH 0.223 12.09.06, 22:36
            Dzięki Ada za słowa otuchy. Ja niestety nie jestem taka przebojowa, biały
            fartuch powoduje,że podnosi mi się ciśnienie,paraliżuje mnie strach, tracę
            mowę, a łzy same cisną się do oczu. Jak już pisałam wcześniej, jestem chyba
            najstarsza stażem w tej chorobie bo leczę się już 20 lat, a tak naprawdę
            dowiaduję się o wszystkim dopiero na tym forum, które odkryłam rok temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka