Dodaj do ulubionych

badania krwi

20.06.06, 09:19
Dopadło mnie straszne przeziębienie - mimo,że lekarka nie stwierdziła
żadnego stanu zapalnego/gardło,oskrzela,płuca/ przyjmuję drugą dobę zalecony
antybiotyk Klabax, czuję się fatalnie / słaba jestem niesamowicie,duszno mi
a pot dosłownie kapie mi z całego ciała!!!chyba jest coś żle z moim TSH - czy
mogę teraz zrobić badania TSH, Ft3, Ft4????
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: badania krwi 20.06.06, 11:50
      hejsmile
      Jeśli tylko masz siły na to aby dojść do przychodni to idz zrób badani. Jesli
      czujesz, że cos jest nie tak tym bardziej, że czujesz sie tak podle- zrób
      badanie FT4 i FT3. To wystarczy aby sytułacja sie rozjasniła.
      Zycze szybkiej poprawy i dużo sił.
      Ada
      • dmuchawiec6 Re: badania krwi 20.06.06, 18:42
        Chyba powinnaś zrobić TSH również, dwa rodzaje przeciwciał przeciwtarczycowych
        też. Można mieć np wszystko w normie poza TSH, znam taki przypadek. Pozdrawiam.
    • rosteda Re: badania krwi 21.06.06, 00:59
      Witaj Andziuleczka
      Oczywiscie ze zrob, bo to Twoje pseudo-przeziebienie to moze byc objaw
      niedoczynnosci i moze niepotrzebnie bedziesz brala antybiotyk.
      A jak jestes juz w niedoczynnosci i bierzesz jeszcze antybiotyk to on zwieksza
      zapotrzebowanie na hormony i dlatego tak zle sie czujesz. I po leczeniu tez nie
      bedzie nic lepiej.
      Pozdrawiam Rosteda
      • andziuleczka Re: badania krwi 23.06.06, 08:06
        Mam TSH 0,015 / norma 0,4-4,0/,FT 3 - 4,07/norma 1,5-4,1/,FT4 2,05 , przy
        normie 0,8-1,9/.Przyjmuję Novothyral75 i Eutyrox50 po 1 tabletce - co i ile
        odjąc ???
        • aada1 Re: badania krwi 23.06.06, 10:39
          Hej ...
          Jest taka reguła która mowi, ze biorac T3 zmniejsza sie zapotrzebowanie
          organizmu na tyroksyne. Widocznie Twój lekarz nie brał tego pod uwage.
          Jesteś nadczynna wiec jest zrozumiałe, ze czujesz sie fatalnie.
          Ja nie jestem lekarzem, wiec powiem Ci tylko co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.
          Masz przewalona tyroksyne- ja bym ja zmiejszyła tak na na 1/2 z 50 mg odczekała
          z miesiac i powtorzyła badania. FT3 tez powinno opasc samoistnie.
          Dobrze byłoby abys spróbowała sie porozumiec z lekarzem nawet telefonicznie.
          Po kilku dniach poczujesz sie lepiej jak zmniejszysz dawke.
          A i jeszcze jedno ja bym to robiła stopniowo ...czyli po 1/4 tabl w odstepach
          kilkudniowych.
          Szybkie i nagłe zmiejszenie dawki dobowej która teraz bierzesz moze nasilic
          przykre objawy.
          Pozdrawiam Ada
    • andziuleczka Re: badania krwi 23.06.06, 09:08
      Przepraszam , ale chciałabym podzielić się z Wami swoją historią
      choróbska. Hashimoto mam zdiagnozowane od 3 lat- zaczynałam leczenie z TSH
      100, bardzo złe samopoczucie i wyniki Usg tarczycy w styczniu ,,Prawy płat
      tarczycy 50x26x24,węzina 5,5 mm,lewy płat tarczycy 50z18x16mm.Objętość narządu
      około -24ml.Struktura całego narządu wyrażnie hipogeniczna nieco niejednorodna
      bez zmian ogniskowych.Zarysy,położenie,ruchomość i okolice tarczycy bez cech
      patologi.Unaczynienie miąższu b.skąpe widoczne są jedynie b.drobne poj.naczynia
      w opcji power Doppler.
      • andziuleczka Re: badania krwi 23.06.06, 09:29
        cd.....obraz przemawia za znacznie zaawansowanym procesem
        włoknistym.Przyjmowałam wtedy Eutyrox 125 a TSH miałam 3,15. Zmieniłam lekarza
        i moja nowa endo zgodziła się na Nvothyral - zaczęłam przyjmować od 29 stycznia
        Novothyral 75/ taki udało mi się kupić/ i Eutyrox50.Zaczęłam wręcz na nowo
        żyć.Nastąpiła wielka poprawa .W marcu miałam TSH -0.248, FT3- 2,56,FT4-1,57 -
        CZUŁAM SIĘ SUPER,/ schudłam prawie 2 kg/i tak było aż do chwili obecnej -
        miałam chyba ciężką jakąś grypkę. Obecne wyniki ...złe! Co dalej - wizyta lek.
        dopiero w sierpniu..
        • malc14 Re: badania krwi 23.06.06, 10:30
          mójendo powiedziała że antybiotyki potrafią zabuzyć gospodarkę hormonalną za
          kazdym razem gdy brałam antybiotyki tsh spadało do zera, a szczególnie miałam
          wysokie ft3 , gdy zwykle przy tej samej dawce novothyralu miałam 40 procent
          normy , to przy antybiotykach było 75-80 procent,a wtedy czułam się podobnie do
          ciebie andziuleczko.ponad to nie mogłam spać ponocach i serce mi waliło.wczasie
          brania antybiotyku zmniejszyłam dawkę o połowę . wtedy było lepiej.warto jednak
          skonsyltować się z lekarzem ja nie mogę decydować.od tamtego czasu unikam
          antybiotyków jak ognia.już ponad rok ich nie biorę.bardzo ci
          wspolczuję.przepraszam za błędy ,nowa klawiatura.gośka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka