Dodaj do ulubionych

Wyniki małej hashimotki- co sądzicie??

18.08.06, 08:24
Witam
moja córcia ma już 4,5 roku i niestety hashi od marca bierze letrox 25.
Wczoraj miała kolejne badanie kontrolne ale niestety jakieś 1/2 h po tabletce:
( i teraz moje pytanie: z wyników wynika że ma za małą dawkę hormonu nawet po
tabletce czy muszę jej powtórzyć to badanie?? i co sądzicie na ich temat??
Badanie Wynik Jedn. min max norma
TSH 3 generacja
TSH 3-cia generacja 13.2 uIU/mL 0.4 4.0 H
FT 3
FT 3 5.05 pg/ml 1.8 4.2 H
FT 4
FT4 1.41 ng/dl 0.8 1.9 ~
Witamina B12
Witamina B12 698 pg/ml 160 800 ~
Morfologia (5 diff)
Leukocyty 5,50 tys/ul 5,5 15,5 ~
Erytrocyty 5,01 mnln/ul 3,9 5,0 H
Hemoglobina 13,7 g/dl 11,0 13,8 ~
Hematokryt 39,0 % 32 40 ~
MCV 77,8 fl 72 87 ~
MCH 27,3 pg 25,0 30,5 ~
MCHC 35,1 g/dl 32,4 36,8 ~
Płytki krwi 224 tys/ul 210 490 ~
Neutrofile 31,9 % 25 60 ~
Kwasochłonne 4,0 % 1 5 ~
Zasadochłonne 0,5 % 0 2 ~
Limfocyty 56,5 % 25 50 H
Monocyty 7,1 % 1 6 H
Neutrofile 1,75 tys/ul 1,5 7,0 ~
Kwasochłonne 0,22 tys/ul 0,1 1,2 ~
Zasadochłonne 0,03 tys/ul 0,0 0,2 ~
Limfocyty 3,11 tys/ul 2,5 8,5 ~
Monocyty 0,39 tys/ul 0,2 1,3 ~
RDW 14,9 % 11,6 14,8 H
MPV 9,1 fl 9 13 ~
PDW 10,3 fl 9 17 ~
P-LCR 18,8 % 13 43 ~
Cholesterol
Cholesterol 4.76 mmol/l 3,39 5,09 ~
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 18.08.06, 23:04
      Witaj Alliia
      Wprawdzie o chorobie Hashimoto u dzieci czytalam niewiele, ale to co wiem
      postaram Ci sie odpowiedziec.
      Szkoda ze nie napisalas nic jak sie teraz czuje Twoja coreczka.
      U dzieci przy ustawianiu dawek zwraca sie najbardziej uwage na samopoczucie
      dziecka, a nie na wyniki. Wyniki bierze sie pod uwage dopiero w drugiej kolejnosci.
      Napiszesz mi zaraz ze dziecko jest male i nie odpowie. Ja to wiem, ale Ty sama
      przez obserwacje dziecka mozesz bardzo duzo powiedziec. Jak sie zachowuje? Jak
      spi? Czy ma zmiany nastroju? Czy jest nadpobudliwa, albo bardzo zmeczona?
      Wynikow Twojego dziecka nie przelicze na procenty bo to nic nie da.
      U dzieci trzeba dobierac dawke bardzo rozwaznie i ja tego nie zrobie.
      Co do wynikow TSH, fT3 i fT4 to radze jednak je powtorzyc i obowiazkowo bez
      tabletki.
      Pomimo ze te wyniki sa po tabletce i zawyzone (fT3 i fT4), to jednak
      sprawdzilabym je jeszcze raz ze wzgledu na to wysokie TSH.
      Jak zrobisz te nastepne wyniki bez tabletki, to wtedy udaj sie jednak z
      dzieckiem jak najszybciej do endokrynologa.
      Nie napisalas tez kiedy bylas poprzednio u endo z mala.
      Jesli bylas tylko w marcu to jest to bardzo dawno.
      Na poczatku choroby i my dorosli powinnismy byc u lekarza co miesiac aby dobrac
      odpowiednia dawke hormonow. Ten poczatek choroby jest bardzo trudny do leczenia
      ze wzgledu na bardzo duze wachania hormonow i dlatego sa potrzebne czestsze
      wizyty u lekarza i czesciej tez bada sie poziom hormonow we krwi.
      Jesli lekarz ktory prowadzi Twoja corke sam powie ze kontrola za 6mies. to radze
      poszukaj innego lekarza ktory podejdzie do choroby Twojego dziecka powazniej.
      Pozostale wyniki sa w normie. Tylko limfocyty w rozmazie sa nieco podwyzszone.
      Ale to nic strasznego, przy Hashi wiadomo ze limfocyty moga byc czesto
      podwyzszone bo to jest odpowiedz ukladu immunologicznego na przeciwciala.
      To co wiedzialam, to napisalam. Mam nadzieje ze odezwia sie tez inne osoby ktore
      maja tez chore dzieci.
      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i coreczke.
      Rosteda
      Ps. Przy nastepnych badaniach nie rob cholesterolu. To nie ma znaczenia, bo w
      niedoczynnosci jest on zawsze podniesiony i po wyrownaniu hormonow sam wraca do
      normy. A przeciez dziecku i tak nie dasz lekow na zbijanie cholesterolu.

• alliiaa Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 19.08.06, 10:43
        Witaj Rosteda smile
        Moja córka ogólnie czuje się dobrze - faktycznie trudno jest wychwycić u dzieci
        niedoczynnośc na podstawie ich zachowania. Mała rano trochę marudzi (czasem),
        woli bawić się w domu itp. ale takie zachowania trudno jednoznacznie
        interpretować bo to może wynikac z charakteru. Ogólnie jest pogodna i nawet jak
        zostaje w domu bawi się cały czas. Czasem mówi że nie ma siły np. w przypadku
        wizji sprzątania efektów calodziennej zabawywink Ostatnio wyszło jej kilka
        pryszczyków (może 3) i obudziła się w nocy z płaczem że ją nóżka boli - i tu
        myśle że to może efekt niedoczynności lub bóle wzrostowe hmmm tak gdybam.
        Przedostatnie badania robiłyśmy w połowie kwietnia po 1,5 miesiąca od
        rozpoczęcia zażywania Letroxu i pani dr zaleciła następną wizytę we wrześniu...
        Z powtórzeniem badań się jeszcze troche wacham, skoro i tak widać że dawka za
        mała a przy ustawianiu nowej znowu kucie co 1,5 miesiąca auuu?? Następnym razem
        jak będzie jechać na badania zostawie wyraźniejsze instrukcje taciewink
        dziękuje za rady
        Pozdrawiam
        Ala
      • alliiaa Nowe wyniki córci 25.08.06, 14:56
        Witajcie
        Zgodnie z radą Rostedy zrobiłam badania córci bez tabletki i oto wyniki:

TSH 3-cia generacja 10.8 uIU/mL 0.4 4.0 H

FT 3 6.10 pg/ml 1.8 4.2 H

FT4 1.26 ng/dl 0.8 1.9 ~
        Po rozmowie telefonicznej z panią dr zdecydowałyśmy się podnieść dawkę z 25 do
        37,5... Jednak rozmowa ta odbyła się przed odebraniem tych wyników: o co chodzi
        z tym FT3?? i poziom ft4 wygląda nieźle... Czekam do poniedziałku z tym
        podnoszeniem dawki i będę konsultować u innego endokrynologa... I skąd taki
        duży spadek TSH w ciągu 8 dni ?? Prosze podpowiedzcie coś.
        pozdrawiam
        Ala
        • rosteda Re: Nowe wyniki córci 25.08.06, 23:09
          Witaj Alliiaa
          Co do spadku TSH w ciagu 8 dni mozna sobie to tlumaczyc jedynie tym ze u Twojej
          corki mogl byc rzut choroby (co to jest i jak przebiega to poszukaj w innych
          watkach w ktorych o tym pisalam) i teraz to TSH moze jeszcze dalej rosnac.
          Poziom fT4 nie jest tak calkiem zadawalajacy. A jak teraz rzeczywiscie dziecko
          mialo rzut choroby i dalej bedzie wzrastalo TSH to w nastepnej kolejnosci moze
          spadac fT4 jeszcze bardziej.
          Nie wiem czy dobrze robisz i opozniasz dziecku zwiekszenie dawki.
          Ja juz Ci pisalam ze nie mam wystarczyjacych wiadomosci jesli chodzi o Hashi u
          dzieci. Wprawdzie moj syn tez ma Hashi ale ujawnila sie u niego ta choroba
          w 23 roku zycia. On jest juz tez dorosly.
          Ja u swojego dziecka robilabym jednak tak jak powiedzial lekarz i nie
          trzymalabym dziecka w niedoczynnosci, tylko dlatego zeby zasiegnac innej opini.
          Jesli chcesz to moge Ci podac adres internetowy na forum niemieckie chorob
          tarczycy u dzieci. Tu u nas sa wprawdzie tez osoby majace dzieci z ta choroba,
          ale moze tez jak ja niewiele moga Ci pomoc.
          Jedno co moge Ci doradzic to u dzieci tez tak jak u nas zwieksza sie dawki
          ostroznie i nigdy od razu 12,5µg. Dzieci tez moga reagowac na zwiekszanie jak i
          my i najwiecej powinno sie zwiekszac o 6,25µg, a nastepnie za 2-3 tygodni znowu
          6,25µg.
          Moze ktos, kto ma dziecko z Hashi jeszcze sie zglosi i wymieni z Toba troche
          doswiadczen.
          Pozdrawiam Rosteda
          • alliiaa Re: Nowe wyniki córci 26.08.06, 12:04
            Opóźniam dziecku zwiększenie dawki, ale myśle że tylko o jakieś 3-4 dni,
            skonsultuje to jeszcze gdyz ze względu na ft3 nie wiem czy coś się nie podziało
            z tabletkami... Oczywiście date ważności zawsze sprawdzam, ale na wszelki
            wypadek kupie nowe- bierzemy Lerox... W zasadzie z tym FT3 zgłupiałam zupełnie
            buuu...
            Rosteda podeślij mi proszę jak możesz link na to forum niemieckie chorób
            tarczycy u dzieci smile jestem raczej słaba z niemieckiego, ale jakoś sobie będę
            radzić.
            Pozdrawiam, dziękuje za odpowiedzi i Miłego weekendu
            Ala
    • ewaxxx5 Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 26.08.06, 07:07
      obiawow ubocznych nie powinna miec za duzych , bo T4 ,ma w limicie
      ,Nie podoba mi sie tylko wynik T3? ,przy niedoczynnosci tarczycy nigdy T3 nie
      pojdzie w gore poza limit ,Tutaj jest cos nie tak ?
      Alko niech pani labolatorium zmieni ,
      Ten hormon co Pani ma dla dziecka w reku ,niech Pani i dzie do innej apteki i
      upewni sie czy faktycznie jest to co pisze na opakowaniu ,oni tam beda miec
      ksiazki ,czy inne zrodko wiadomosci i sprawdza o prawdziwosci leku .
      Tez jest rzecza wazna czy te hormony co podaje Pani dziecku sa wazne (czy
      maja wazna date waznosci, bo to jest tez wazne ,hormony posiadaja trzy lata
      waznosci ,a po dacie waznosci , nie wolno ich brac .
      Po wynikach jakich Pani napisala dziecko ma lekka niedoczynnosc i o poziom u
      dziecka cholesterolu nie ma co Pani sie bac ,T4 jest w limicie (jakby nie
      bylo w limicie to wtedy mozna by bylo przypuszczac ).
      Dziecko nie bierze hormonu T3 lylko bierze hormon T4 , to nigby w gore poza
      limit nie moze isc T3 , to tez niepokoi doktorke ??? dlaczego ???
    • rosteda Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 27.08.06, 20:39
      Witaj Alliiaa
      Opisze Ci jak wejsc na te strone. Ten link jest bardzo dlugi i jak go przepisze
      to znowu bede poprawiala x razy. Tak ze lepiej to opisze.
      Wpisz w wyszukiwarke - schmetterlinge hashimoto forum.
      Wyskoczy strona z tematami i nacisnij na 1-szy temat - Interportal für Patienten
      mit Schilddrüserkrankungen.
      I juz jestes na 1-szej stronie tego forum.
      Tam jest taka tabela z roznymi tematami forum, to kliknij na drugi temat -
      Hashimoto Thyreoiditis (Kinder).
      Czytac mozesz bez rejestracji, ale aby pytac to potrzebna jest rejestracja.
      Wsrod dzisiejszych watkow jest wlasnie przedstawione dziecko ktore tez ma tak
      jak Twoje podwyzszone fT3 (moze tak u dzieci jest?) i dostaje pomimo to tez
      leczenia tyroksyna. Tak ze chyba nie ma sie co martwic o to fT3.
      Pozdrawiam rosteda
    • to-ja-007 Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 28.08.06, 19:23
      Alliiaa
      Hmmmmm ja tam nie rozumiem tych wynikow. Wypytaj lekarki dokladnie o to tsh i
      fT3. Bo dla mnie to tez dziwnie wyglada.
      Dobrze byloby zrozumiec sens leczenia. Czy chodzi o "wyciszenie" tarczycy i w
      ten sposob lekarka chce uniknac skokow hormonow i rzutow choroby?

Nie wiem czy przy tych wynikach hormonow tarczycy w ogole jest potrzeba
      wlaczania leczenia. Rozumiem, ze to tsh moze czlowieka niezle przestraszyc ale
      hormony tarczycy naprawde nie wygladaja zle ... Ja bym chyba jeszcze poszukala
      innego specjalisty.

Rosteda
      Wiem, ze chcesz dobrze, dlatego prosze nie obraz sie ale moim zdaniem jeden
      przypadek na niemieckim forum - gdzie stosowane jest jakies konkretne leczenie -
      to troche malo.
      To tylko moje zdanie ale ja niestety mam zywy kontakt z niemieckimi lekarzami
      przez ostatnie 5 lat. Co innego jesli jest "statystyka", czyli gdy informacje
      nie opieraja sie na wiedzy jednego lekarza jakiejs konkretnej pacjentki. Ale
      jednorazowy przypadek zastosowania konkretnego leczenia - to troche malo.

pozdrawiam
      ula

• alliiaa Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 28.08.06, 19:47
        właśnie wróciłyśmy od lekarza:
        organizm córci wysokie tsh "kompensuje" sobie nadprodukcją ft3 (ten lekarz się
        nie zdziwił), zrobiłyśmy usg tarczycy i jest powiększona jakieś zwłokienia
        itd...- więc zwiększamy dawkę Letroxu do 37,5 i po 6 tygodniach kontrola. Mała
        będzie łykać jeszcze troszke selenu.
        Dziękuje Ci Rostedo za namiar na forum niemieckie- koleżanka mi troszke
        potłumaczyłasmile
        to-ja-007 dziękuje Ci za odpowiedź jeśli chodzi o to ft3 to już mnie uspokoił
        lekarz-zobacze co będzie za 6 tygodni.
        pozdrawiam
        Ala
        • alliiaa dalej walczymy:) 14.04.07, 18:58
          Witam
          Podaje Wam nowe wyniki córci- oczywiście pójde z nią do lekarza w przyszłym
          tygodniu- do tego czasu może coś poradziciesmile
          wyniki mojej córci z stycznia- po 2 miesiącach na 50 euthyroksu:
          TSH 3-cia generacja 1.74 uIU/mL 0.4 4.0 ~
          FT 4 1.39 ng/dl 0.8 1.9 ~
          FT 3 2.20 pg/ml 1.8 4.2 ~
          i wyniki z kwietnia na tej samej dawce
          TSH 3-cia generacja 0.127 uIU/mL 0.4 4.0 L
          FT 3 4.62 pg/ml 1.8 4.2 H
          FT 4 1.87 ng/dl 0.8 1.9 ~
          P.ciała anty-TPO 427 IU/ml 0 35 H
          chyba maluch mi wpada w nadczynność a tego jeszcze nie przerabiałam... co
          myślicie-zmniejszyć dawke na te pare dni do czasu wizyty u lekarza??
          miłego dnia
          Ala
          • alliiaa Re: dalej walczymy:) 17.04.07, 19:20
            jakieś pomysły?? zostało mi jeszcze pare dni do wizyty...
            • hashi-tess Re: dalej walczymy:) 17.04.07, 19:54
              Jak się czuje córcia?
              • alliiaa Re: dalej walczymy:) 18.04.07, 07:10
                zasadniczo dobrze, nie licząc krwi z nosa 2 dni temu i chodzenia spać w
                oklicach 22smile nadczynność zauważyłam po luźnych stolcach...zmniejszyłam jej
                dawke o 12,5 i czekam na wizyte u lekarza(jeszcze pare dni)
                Ala
                • hashi-tess Re: dalej walczymy:) 18.04.07, 08:48
                  Pewnym miernikiem nad/niedoczynności jest temp. ciała,
                  którą mierzy się rano tuż po przebudzeniu.
                  W przypadku dziecka mierzyłabym w momencie budzenia.
                  Pzdr
                  Tess
          • alliiaa Re: dalej walczymy:) 28.06.07, 12:03
            witam
            mam nowe wyniki i już się sama nie wiem
            TSH=1,67 norma 0.4 4.0
            FT3=4,91 norma 1.8 4.2
            FT4=1,41 norma 0.8 1.9
            cholesterol 5,66 norma 3,39 5,09
            Po ostatniej nadczynności córcia dawke ma zmniejszoną do 37,5 euthyroxu. Skąd
            to FT3 już sama nie wiem
            Macie jakieś pomysły
            Ala
            Ps. Oczywiście skonsultuje z lekarzem
            • alliiaa Powyżej nowe WYNIKI 30.06.07, 12:27
              może ktos ma jakiś pomysł skąd ft3 tak wysoko i cholesterol. Troche się martwie
              a wizyta u endo najwcześniej za 2-3 tygodnie... Może to selen miesza- mała je
              50 dziennie.
              Ala
              • rosteda Re: Powyżej nowe WYNIKI 04.07.07, 01:56
                Witaj Alliia
                Odpisuje moze juz za pozno?
                Podwyzszony cholesterol to jest charakterystychny dla niedoczynnosci.
                Podczas leczenia Tyroksyna jak fT4 jest niskie a fT3 jest stosunkowo wysokie to
                oznacza (zwlaszcza u dzieci i ludzi mlodych) ze jest niedobor tyroksyny w
                organizmie i wlasnie organizm tak sobie ten niedobor tyroksyny kompensuje ze
                produkuje wtedy wiecej fT3. O tym kiedys juz tutaj pisala jedna z matek ktorej
                lekarz tez tak wlasnie to wytlumaczyl.
                A w kwietniu kiedy to wlasnie uwazalas ze dziecko wchodzi w nadczynnosc to mogl
                byc znowu rzut choroby i prawdopodobnie niepotrzebne bylo zmniejszanie dawki.
                Albo mozna bylo dziecku za miesiac znowu skontrolowac wyniki zeby wiedziec co
                sie dzieje.
                Na temat "rzut choroby" juz pisalam kilka razy ale napisze jeszcze raz.
                Rzuty choroby u kazdego przychodza z rozna czestotliwoscia.
                Czytalam na niemieckim forum ze jedna z chorych miala kilkakrotnie rzuty choroby
                w przecigu jednego roku i tarczyca jej sie bardzo znacznie zmniejszyla w tym
                czasie.
                Pozniej jej sie uspokoilo i nie miala dolegliwosci ani wahan hormonow przez
                dluzszy czas.
                U innych ludzi takie rzuty moga byc 1xna rok, co pare miesiecy albo nawet 1x na
                kilka lat. Na to nie ma reguly.
                Wpyw na wywolanie rzutu choroby moga miec np: duze ilosci jodu, infekcja, stres itp.
                Rzut choroby to jest zwiekszona produkcja przeciwcial ktore pobudzaja limfocyty
                do niszczenia tarczycy. Te limfocyty niszcza komorki tarczycy i podczas tego
                niszczenia dochodzi do wyrzucenia do krwi wiekszej ilosci hormonow z tych
                komorek(wiekszej niz bez rzutu choroby) i w ten sposob moze dojsc do lekkiej
                nadczynnosci (oczywiscie bedac na tej samej dawce tyroksyny od dluzszego
                czasu)ktora jest przejsciowa.
                Caly czas nie zmieniajac dawki tyroksyny po pewnym czasie zaczynamy sie znowu
                gorzej czuc i robiac badania okazuje sie ze jestesmy znowu w niedoczynnosci.
                Wtedy trzeba znowu zwiekszac dawke.
                Tak ze jesli ktos jest na takiej samej dawce dluzej niz 2 miesiace i nagle
                okazuje sie ze ma fT3 i fT4 na gornej granicy normy lub nieco powyzej normy to
                nie jest naczynnosc z przedawkowania tylko wlasnie rzut choroby. Nie powinno sie
                tej dawki raczej zmniejszac jesli smopoczucie jest dobre, tylko odczekac az stan
                ten minie. Bo i tak jak skonczy sie ten rzut to trzeba bedzie dawke zwiekszac.

Przedawkowanie tyroksyny to bedzie wtedy jak po zwiekszeniu dawki do miesiaca
                wyniki beda ponad norme.

Twoja corka juz miala prawdopodobnie taki rzut i w sierpniu ubieglego roku,
                gdzie tez jej bardzo spadlo nagle TSH i tez sie balas ze to nadczynnosc.
                Jesli zbierzesz wszystkie wyniki corki, przeliczysz je na procenty i porownasz
                to sama zaobserwujesz jak sie te wyniki zmienialy od poczatku choroby i na
                przyszlosc nie bedziesz sie juz tego bala.

Rzut mozna poznac po gorszym samopoczuciu (podobne do grypy, bardziej nasilone
                bole ogolne albo w okolicy tarczycy - u kazdego inaczej)i jak wtedy zrobi sie
                przeciwciala to wychodza podwyzszone. A po rzucie zmniejsza sie objetosc
                tarczycy (kontrolne USG).
                Rzut choroby moze roznie dlugo trwac.
                W ubieglym roku trzymalo mnie to (wiem bo zrobilam wtedy przeciwciala ktore
                wyszly okolo 1000, a wczesniej mialam w normie) kilka miesiecy.
                Przegapic sie tego nie da jak sie wie ze takie cos moze sie dziac.
                Mozna pomylic to z przeziebieniem lub grypa i czasami niepotrzebnie nawet brac
                antybiotyki po ktorych mozna sie jeszcze gorzej czuc.
                Daj znac co powie lekarz.
                Pozdrawiam serdecznie Ciebie i corke
                Rosteda
                • alliiaa a lekarz na to: 02.08.07, 10:47
                  dzięki rostedo za odpowiedź.
                  Wyniki są ponoć dobre. Podwyższony cholesterol może być wynikiem przebytej
                  infekcji. FT3 mam się nie przejmować przy takim TSH (to jego teoria z tym że
                  FT3 przy niedoczynności wzrasta i w ten sposób organizm sobie kompensuje
                  niedobór tyroksyny). Na razie zostajemy przy dawce 37,5 i będziemy patrzeć co
                  dalej- kontrola w listopadzie i wtedy zrobie też cały lipidogram. Nie do końca
                  wiem czy dobrze robie - ale jednak komuś musze zaufać.
                  ALa
    • katerina24 Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 02.10.06, 01:00
      up
      • rosteda Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 04.10.06, 23:00
        Up.
        • rosteda Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 27.03.07, 22:56
          Up.
          • rosteda Re: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie?? 03.12.07, 23:18
            Up.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka