Dodaj do ulubionych

Jestem nowa, proszę pomóżcie !

13.09.06, 18:31
Witajcie,cieszę się, że znalazłam to forum i bardzo proszę o pomoc. Mam 42
lata (dziś kończę!smile) i od stycznia leczę się na niedoczynność tarczycy. Czuję
się źle, a ostatnio bardzo źle i nie mogę już sobie z tym dać rady. Po
przeczytaniu wypowiedzi na forum zaczęłam podejrzewać, że mam hashi i zrobiłam
badania jakie innym radziła Rosteda. Endokrynolog ani razu nie skierował mnie
na badanie przeciwciał. Wczoraj je odebrałam i oto wyniki:
anti-TPO 118.5 N < 34
anti-Tg 669.1 N < 115
TSH 3,89 norma 0,25 - 5
FT4 15,39 norma 9 - 20
FT3 5,95 norma 4 - 8,3
Wcześniej tzn.w lipcu moje TSH wynosiło 9,89, od 15 sierpnia biorę 1/2
Eltroxinu 50. Czuję się fatalnie, serce wali mi jak oszalałe, nie mogę spać,
ledwo daję radę pracować. Od endo dostałam na serce Atenolol 25, Aspargin i
Asmag forte, biorę od 2 tyg. i jakoś nie widzę poprawy. Poradźcie co robić,
aby poczuć się lepiej i jakoś normalniej funkcjonować. Boję się zwiększyć
dawkę Eltroxinu przez te palpitacje serca, a bardzo mi to dokucza. EKG i echo
robione w sierpniu wyszło w miarę w porządku.
Z Waszych wypowiedzi dowiedziałam się, że z hashi nie można brać jodu, a mnie
endokrynolog przepisał jod. Brałam go przez 7 miesięcy, dopiero po dotarciu do
tego forum odstawiłam jod i od sierpnia nie biorę.
Powiedzcie proszę czy mam hashi i jak poprawić swoje samopoczucie. Wizytę u
endo mam mieć na początku października, ale jakoś przestałam mu ufać. Od
stycznia brałam Eltroxin 50, który w kwietniu kazał mi odstawić ( TSH miałam
0,16)i przyjmować tylko jod.
Rosteda napisz czy to na pewno hashi i jak mogę sobie pomóc, jestem u kresu
wytrzymałości, nie wiem do kogo się zwrócić.
Obserwuj wątek
    • ibellka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 13.09.06, 18:37
      Niestety nie jestem odpowiednią osobą by ci poradzić Ale życzę wszystkiego
      najlepszego z okazji urodzinek i nie mart się bedzie dobrze. Tutaj zawsze mozna
      liczyć na wsparcie i poradę smile Pozdrowienia Iza
      PS ja ostatnio odważyłam się sama zwiększyć dawkę jak zobaczyłam swoje wyniki i
      czuję się lepiej smile
      • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 13.09.06, 18:43
        Dziękuję Iza. Wierzę, że właśnie tutaj znajdę pomoc i porady, dlatego odważyłam
        się napisać. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!!!
    • hashi-tess Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 13.09.06, 20:48
      Witaj estepka na forum!
      Do pełnej diagnozy potrzebne jest jeszcze usg tarczycy.

Twoje problemy z sercem mogą być spowodowane za szybko wprowadzaną do organizmu dawką eltroxinu.
      Aby nie zaczynać od początku pomęcz się jeszcze trochę i to napewno minie.
      Do tego czasu wspomagaj się przepisanymi lekami.
      Niestety dopóki nie uzupełnisz hormonów w tkankach Twoje samopoczucie może być różne. Jednego dnia lepiej drugiego gorzej.
      O wspomagaczach typu selen, magnez i inne napewno czytałaś.
      Proponuję zakupić je i zażywać.
      Podawanie jodu bez panelu badań, to zbrodnia na żywym ciele.
      Zdeydowanie zmień lekarza.
      Życzę Ci szybkiego osiągnięcia eutyrozy i nauczenia się żyć z naszą przypadłością.
      • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 13.09.06, 21:05
        Witaj estepka smile
        Hashi masz jak malowane ale do pełnej diagnozy nalezy zrobic USG.
        Dobrze byłoby abys poszla do lekarza i zmieniła hormon na Letrox lub Euthyrox.
        Eltroxin wystepuje tylko w dawkach 50 mg i 100 mg. Zwiekszajac dawki dobrze jest
        to robic małymi kroczkami czyli 1/4 z 25 mg. Twoje TSH dalej jest ciut za
        wysokie. Powinno zejsc jeszcze w doł.
        Dobrze jest tez przeanalizowac poziom FT3 u Ciebie. Objawy nieodoczynnosci moga
        sie tez utrzymywac przy zbyt niskim poziomie trójjodotyroniny w organizmie.
        Ada
        • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 13.09.06, 21:51
          Aada1 oto moje USG, robione w kwietniu, czyli jeszcze wtedy, gdy nie czułam się
          tak fatalnie:
          Tarczyca o wymiarach płat prawy 15x15x43mm, lewy 14x13x47mm, cieśń 3mm.W części
          środkowej płata prawego odgranicza się obszar o obniżonej echogeniczności o wym.
          5x3mm, pozostały miąższ tarczycy jednorodny echogenicznie, bez zmian
          ogniskowych. Tchawica nie jest przemieszczona. W obrębie szyi widoczne są
          pojedyncze powiększone węzły chłonne.
          Endokrynolog, podobno bardzo dobry, powiedział, że w USG nie ma nic
          niepokojącego. Ja nie miałam wtedy zupełnie pojęcia o hashi, teraz dopiero
          wszystkiego się uczę.
          Co to znaczy, że powinnam zwiększać dawki 1/4 z 25 mg? Teraz biorę pół tabletki
          czyli 25 mg.
          Co mogę zrobić, żeby serce przestało mi tak walić? Zbliża się noc, a ja już się
          boję, że znów obudzą mnie te palpitacje i nie będę wiedziała co robić. Czy
          miałyście coś podobnego? Jak sobie z tym poradzić? Czuję również mrowienie w
          rękach i nogach oraz bóle w stawach. Ale jak wcześniej przeczytałam to często
          towarzyszy hashi.
          Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam - nowa hashimotka.
          • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 14.09.06, 08:54
            Witaj wink
            Jesli chodzi o walenie serducha u Ciebie dobrze byloby sprawdzic jeszcze hormony
            kobiece.
            Tak jesli miałabys tabletke 25 mg tyroksyny, to mogłabys dodac 6,25 mg w
            południe. Pozostac na tej dawce 3-4 tygodnie. Zrobic badanie TSH. Jesli dalej
            bedzie za wysokie to znow dodac 6,25 mg, i tak do osiagniecia dobrego poziomu
            TSH. Serducho moze walic bo TSH masz ciut za duze. Mozliwe, ze długo chodziłas w
            niedoczynnosci i stad organizm tak burzliwie reaguje na hormon.
            Sa osoby ktore zle reaguja na tyroksyne. Musza sie do leku długo przyzwyczajac.
            Takie osoby moga brac tyroksyne w dawkach podzielonych rano - południe.
            Poczytaj forum Truskaweczki tak własnie dawkuje lek.
            Bierzesz magnez ? on bardzo pomaga.
            Pamietaj, ze przed zwiekszeniem dawki dobrze jest poinformowac lekarza
            prowadzacego o tym.
            Ja tylko moge Ci cos zasugerowac- tutaj nie leczymy na forum smile)
            Ja zle reagowałam na Eltroxin. Dawał mi straszne bole głowy. Moze nalezy
            wyprobowac u Ciebie inne hormony dostepne na rynku. Czasami tutaj jest problem.
            Ja osobiscie najlepiej torelowałam Letrox i na nim jestem.
            Pozdrawiam Ada
            • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 14.09.06, 10:20
              Dziękuję Ada. Wiem, że forum nie leczy smile smile, ale bardzo pomaga. Wreszcie wiem
              co mi dolega i skąd się biorą te dolegliwości. A najważniejsze, że wiem, że nie
              jestem jedyna na świecie i można z tym normalnie żyć, bo Wy jesteście na to
              dowodem.
              Muszę poczytać forum Truskaweczki, mam nadzieję, że je znajdę. Nie wiedziałam,
              że hormon można brać i w południe. Endokrynolog zasugerował mi, że mogę
              zwiększyć dawkę do 50 mg, ale ja wciąż boję się o serce. Wcześniej brałam 50 i
              nic się z sercem nie działo, a teraz takie sensacje, może dlatego, że Eltroxin
              na pewien czas odstawiłam.
              Czy moje USG potwierdza hashi?
              Pozdrawiam Ewa
              • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 14.09.06, 11:23
                Tak, Twoje USG potwierdza Hashimoto. To sa własnie te obszary o obnizonej
                echogenicznosci ktore sa widoczne na USG.
                Estepko nie wolno Ci odstawiac hormonu. On juz musis leciec cały czas. Nie wolno
                go brac w kratke smile) Stad zapewne Twoje problemy teraz. Na nowo organizm sie
                przyzwyczaja, ze musi pracowac na wiekszych obrotach. Hormon jak zle tolerujesz
                mozesz brac w poczatkowej fazie w dawkach podzielonych. Dobrze jest aby ta
                druga dawke brac przed obiadem około 40 min. I jakies 4h po jedzeniu.
                Jakie masz cisnienie i puls? Biorac hormon dobrze jest zwrócic tez i na to uwage.
                Pozdrawiam Ada
                • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 14.09.06, 16:53
                  Endokrynolog polecił mi odstawić hormon, gdy zobaczył jak spadło mi TSH. Nie
                  brałam go od kwietnia do sierpnia. Gdybym wtedy wiedziała, że teraz to się tak
                  odbije na moim zdrowiu na pewno bym go nie odstawiła. Ale wtedy nie miałam
                  zielonego pojęcia o chorobach tarczycy. Całe szczęście, że znalazłam to forum i
                  teraz wszystkiego się uczę.
                  Ciśnienie mam raczej w normie, ale z pulsem bywa różnie. Właśnie teraz przy tych
                  palpitacjach bywa powyżej 100. Dlatego endo zalecił mi Atenolol-na serce.
                  W przyszłym tygodniu chcę pojechać do innego lekarza i pokazać wyniki
                  przeciwciał. Może trafię na "prawdziwego" lekarza..?
                  • ela.w2 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 20.09.06, 23:09
                    Witaj, też mam tyle samo lat i leczę się od 2 lat. Jest to uciążliwe ale czy
                    jest inne wyjście? Skoki TSH mam niesamowite, było nawet 288, teraz jest z kolei
                    0.08 czyli nadczynność, więc na razie nie biorę nic przez 2 tygodnie, póżniej
                    znowu zaczynam od dawki 25 euthyrox. Trzymaj się pozdrawiam
                    • hashi-tess Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 00:07
                      ela.w2 napisała:
                      Skoki TSH mam niesamowite, było nawet 288, teraz jest z kole
                      > i
                      > 0.08 czyli nadczynność, więc na razie nie biorę nic przez 2 tygodnie,

Powiedz, który taki mądry lekarz zalecił Ci odstawienie euthyroxu.
                      To się w głowie nie mieści.
                      Czytałaś może o przełomie tarczycowym?

Wierzyć mi się nie chce, że jeszcze coś takiego można zaserwować chorej.
                      • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 15:26
                        Hejka smile
                        Ja obecnie tez jestem nadczynna moje TSH 0,051! i nie mam odstawionych lekow.
                        Mam tylko zmniejszona dawke T3 preparatu i za dwa tygodnie znow wampirajada smile
                        Czyli na nowo badanie.
                        Całkowite odstawienie leku jest złym pomysłem, Jaki masz poziom FT4 we krwi.
                        Moje poziomy hormonow sa dobre, samo TSH zleciało tak w dół. Doszlismy do
                        wniosku z moim endo, ze zapewne Thybon tak mnie blokuje. A czy mielismy racje to
                        sie zobaczysmile
                        Pozdrawiam Ada
                      • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 22:00
                        Tess mnie też endo zalecił odstawienie hormonu, gdy moje TSH wynosiło 0,025!
                        Nie brałam go przez 4 miesiące!!! Przyjmowałam tylko jod. Potem TSH skoczyło mi
                        na 10 i znów biorę Eltroxin. Tutaj dowiedziałam się, jaką szkodę ta przerwa
                        wyrządziła mojemu organizmowi. I chyba dlatego czuję się tak fatalnie. Biorę
                        Atenolol i Aspargin na serce i tabletki na uspokojenie, bo mam ataki nerwicy.
                        Co to jest ten przełom tarczycowy?
                        I dlaczego magnezu nie należy brać z tyroksyną? Kiedyś Rosteda napisała, żeby
                        magnez brać po południu, a ja muszę rano i wieczorem czyli niedługo po tyroksynie.
                        • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 22:01
                          Ela dziękuję, Ty też się trzymaj!
                        • hashi-tess Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 23:05
                          TSH jest potrzebne przy diagnozie - zgoda.
                          Tylko jego poziom nie powiniem być jedynym wskażnikiem do odstawienia hormonów syntetycznych.
                          Nie piszesz na jakim poziomie miała FT4 i FT3.
                          Czy poziom tych hormonów był uzupełniony w tkankach?
                          Sądzę, że po Twich objawach tak nie było i dlatego TSH skoczyło na poziom 10.
                          Poza tym dawkę można zmniejszyć, ale nie odstawiać.

Najważniejsza sprawa to Twoje samopoczucie.
                          Jak już niedawno wspomniałam moje TSH jest na poziomie ok. 0,6. Czy to znaczy, że jestem w nadczynności? Wcale nie. Moje samopoczucie jest super.
                          Dlatego w naszej chorobie jest tak ważna wiedza na ten temat.

Przełom tarczycowy - hmmm - to naprawdę poważna sprawa.
                          Wyszukiwarka więcej Ci powie niż ja mogłabym w kilku słowach opisać.

Na temat magnezu niewiele wiem bo raczej go nie zażywam.
                          Rosteda kiedyś to wyjaśniała.
                        • hashi-tess Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 21.09.06, 23:06
                          estepka napisała:

I chyba dlatego czuję się tak fatalnie. Biorę
                          > Atenolol i Aspargin na serce i tabletki na uspokojenie, bo mam ataki nerwicy.
                          > Co to jest ten przełom tarczycowy?

NIE< NIE
                          To napewno nie jest przełom tarczycowy.
                          Jeszcze raz NIE.

> I dlaczego magnezu nie należy brać z tyroksyną? Kiedyś Rosteda napisała, żeby
                          > magnez brać po południu, a ja muszę rano i wieczorem czyli niedługo po tyroksyn
                          > ie.
                          • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 22.09.06, 10:59
                            Ataki paniki,leki,nerwica jest jednym z objawow kiedy cos jest nie tak z
                            hormonami. Estepko jesli masz ataki nerwicy to dobrze byłoby zrobic aktulane
                            badanie TSH. Napewno cos tam bedzie nie tak. Zarówno za mała jak i za duza dawka
                            hormonu moze wywoływac takie ataki. Nie ma sie co meczyc tylko nalezy zrobic
                            badanie. Wysoki puls czesto moze towarzyszyc tez niedoczynnosci. Samo wyjscie na
                            drugie pietro moze nam dac i 130! na liczniku.
                            Ja wiem, ze czasami jest to zamkniete koło- bo nie odosc, ze na musismy
                            przyzwyczaic organizm do hormonu, tolerowac fatalne samopoczucie po łyknieciu
                            tabletki, to jeszcze do tego dochadza same obajwy wywołane niedoczynnoscia.
                            Dlatego tez tak czesto przy chorobie tarczycy ujawnia sie nerwica, napady
                            lekowe. Nalezy pamietac, ze ten nasz" motylek" ma wpływ na cały nasz organizm i
                            jesli on szwankuje to cały organizm ulega rozlegulowaniu.
                            Bardzo długo odbudowywuje sie zapasy tyroksyny w tkankach. Czesto tak reguje TSH
                            na poczatku drogi leczenia- kiedy zwiekszamy dawke hormonu, bierzymy miesiac
                            lek, robimy badanie i mamy nadczynnosc! W krwioobiegu jest duzo hormon który
                            blokuje przysadke. W panice odstawia sie hormon ( a wystarczy zmniejszyc dawke
                            odrobine) coz fatalnie sie czujemy( moze poprawa nastepuje chwilowa po
                            odstawieniu hormonu) dochodzimy do siebie, nadczynnosc ustepuje- ale potem znow
                            wpadmy w czarna dziure. Znow badanie a tam juz mamy TSH 10! Zaczynamy zabawe od
                            poczatku wchodzimy na hormon, zbijamy TSH, marzymy o stanie eutyrozy.
                            Trudno sie dziwic wtedy kiedy mowimy, ze zle sie czujemy. Hormony szaleja a my
                            szalejemy z dawkami leku.
                            O tym pisze z własnego doswiadczenia - tez kiedys byłam taka "mądra". To było na
                            poczatku mojego leczenia. Weszłam w nadczynnosci( miałam przewalone fT4 ale TSH
                            było 2) na dawce 75 mg, czułam sie zle. Tak marudziłam, ze lekarz zmniejszył mi
                            dawke na 25 mg! - z dnia na dzien. No czułam sie swietnie( trwało to cały
                            tydzień) Po miesiacu moje TSH wynosiło juz 32 ! Wtedy to myslałam, ze pojde na
                            tory - nigdy wczesniej tak zle sie nie czułam. To była lekcja zycia, szybko
                            zrozumiałam swoj bład. Dlatego teraz nie ma takiej siły ktora kazalaby mi
                            odstawic hormon przy bardzo niskim TSH. Wiem juz czym to u mnie moze sie skonczyc.
                            Dla tych wszykich dziewczyn ktore chca odstawic hormon a sa na poczatku drogi
                            leczenia i ustalania dawki, kiedy to TSH opada i jest ponizej normy- nie zawsze
                            najprostsze wyjscie z sytułacji ( odstawienie leku) jest najlepszym rozwiazaniem.
                            Pozdrawiam Ada
                            • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 22.09.06, 15:38
                              Dziękuję dziewczyny !!!
                              Tess tyroksynę odstawiłam, gdy moje TSH wynosiło 0,16, a FT4 12,62 (norma 9 -
                              20), czyli niby było w normie. FT3 nie badałam, bo lekarz zalecił tylko FT4.
                              Czułam się wtedy źle, ale nie tak tragicznie jak potem. Później, tak jak już
                              pisałam przyjmowałam sam jod. Dopiero, gdy TSH skoczyło na 10 dostałam znów hormon.
                              Po 3 tyg. brania Eltroxinu 25 mg moje wyniki są lepsze:
                              TSH 3,89 norma 0,25 - 5
                              FT4 15,39 norma 9 - 20
                              FT3 5,95 norma 4 - 8,3
                              ale czuję się nadal niedobrze, poza tym mam "wariacje" z sercem i te ataki
                              nerwicy, o których wspominałam. Tętno było i 140! stąd ten Atenolol i Aspargin.
                              Aada w przyszłym tygodniu idę znowu zrobić kontrolne badania. Chcę odczekać 3
                              tyg. od poprzednich i zobaczyć czy jest różnica.
                              Dziewczyny, czy same zwiększacie sobie dawkę hormonu czy zawsze tylko po
                              konsultacji z lekarzem? Mój powiedział, że sama mogę zwiększyć, ale już mu
                              przestałam ufać. W dalszym ciągu każe przyjmować mi jod, a przecież nie
                              powinnam. Nie bardzo wiem co robić. Ten lekarz jest podobno bardzo dobrym
                              specjalistą, profesorem znanym i polecanym nie tylko w Łodzi, ale z tego co
                              przeczytałam na forum w moim przypadku narobił tyle błędów, że teraz cierpię.
                              Aada gdybym to wszystko o czym napisałaś wiedziała wcześniej !!! Napisałaś
                              dokładnie jak się czuję i czułam, jakbyś była mną. smile Cały czas to zamknięte
                              koło i panika co mi jest i co robić! Koszmar, szalałam z niepokoju. Teraz wiem,
                              że nie jestem sama, że to normalne objawy choroby. Dobrze, że wreszcie wiem. I
                              uczę się z tym żyć.
                              Jeszcze raz dziękuję dziewczyny za pomoc i psychiczne wsparcie.
                              Będę pisała i pewnie nie raz pytała Was o radę. Aada zapisałam sobie Twój numer
                              gg, podałaś go na forum, gdy będę bardzo zdesperowana odezwę się czasem, dobrze?
                              I jak się Ty teraz czujesz, czy te koszmarne noce minęły?
                              Pozdrwiam wszystkich - Ewa

• ajka66 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 22.09.06, 18:14
      w maju br. moja endo zwiększyla mi dawkę [ przy TSH 3,02 ] z 50 codziennie na
      50/75 (na przemian- stopniowo). po jakimś czsie poczulam się ... ach wiecie jak.
      Zrobiłam TSH i okazało sie,że jestem nadczynna [ TSH 0,01 ]. Endo kazała tylko
      zmniejszyc dawkę na 50 i 2xw tygodniu 75. i powolutku, powolutku doszłam do TSH
      1,79 (ostatnie dane )
      • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 22.09.06, 18:29
        Ajka masz szczęście, że trafiłaś na dobrego endokrynologa.
        Ja na 6 października jestem zapisana do kolejnego edno (to już 3!) i zobaczymy
        co mi powie. Oby okazał się lekarzem z prawdziwego zdarzenia.
        Mam jeszcze jedno pytanie; poradźcie czy powinnam znów zrobić sobie badania -
        ostatnie mam z 9 września, o wynikach pisałam wyżej - i ew. zwiększyć dawkę
        tyroksyny czy jeszcze tydzień poczekać? Do tej pory jestem na połówce 50 mg
        Eltroxinu.
        • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 23.09.06, 13:49
          Hejkasmile
          Jesli ostanie badanie jest z 9 wrzesnia, to dobrze byłoby poczekac az upłynie
          miesiac i dopiero sie kłoc. Chyba, ze czujesz sie gorzej to wtedy nie czekaj do
          pazdziernika.
          Eltroxin jest złym hormonem dla Ciebie. Tylko dlatego, ze wystepuje w dwoch
          dawkach- 50 mg i 100 mg. Ty muszisz miec taki hormon ktory bedzie dostepny w
          dawce 25 mg. To jest u Ciebie do zmiany. Jesli bedziesz miec juz hormon 25 mg i
          badania aktualne wtedy mozesz myslec o zwiększaniu dawki.
          Estepko ja polecam Letrox. Jest to fajna duza tableka smile - z ktorej w razie
          czego da sie zrobic i 1/8 czesc. Czyli wtedy juz mozesz sobie wchodzic naprawde
          malutkimi dawkami.
          Jesli bedziesz chciała pogadac to pisz smialo na gg
          Pozdrawiam Ada
          • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 23.09.06, 15:12
            Dzięki Ada. Podwójne dzięki smilesmile
            Też myślałam, że chyba na badanie jeszcze trochę za wcześnie. Na szczęście
            gorzej się nie czuję, więc poczekam.
            Czy będąc u kolejnego endo poprosić go o zmianę hormonu? Czy tak można, czy nie
            ma to żadnego wpływu na nasz organizm? Mam problemy z dzieleniem tabletki na
            pół, zawsze się jakoś kruszy i zdaję sobie sprawę, że taka dawka nigdy nie jest
            dokładna.
            Pozdrawiam - E.
            • aada1 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 23.09.06, 17:16
              Zmian leku nie ma wpływu na orgnizm. Czasami jeden lek toleruje sie lepiej inny
              gorzej ale to raczej zalezy od wypełniaczy i nosnikow jakie ta tabletka w sobie
              zawiera.
              Popros o zamiane, bedzie Ci zdecydowanie łatwiej dawkowac lek smile eltroxin znam-
              bralam, mnie dawał mega bole głowy. A jesli chodzi o dawkowanie i dzielenie to
              juz była tragedia. Brałam go tylko 1 miesiac. Haha do tej pory reszta lezy w
              lodowce.
              Ada
              • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 23.09.06, 17:20
                A ja mam dwa opakowania Eltroxinu 50 w zapasie ! smile
                Plus to trzecie, które właśnie używam. I dzielę... smile smile
    • rosteda Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 25.09.06, 22:25
      Witaj Estepka
      To Twoje zle smopoczucie jest spowodowane nadmiarem jodu w organizmie.
      Na uspokojenie mozesz brac jedynie magnez i to w takich ilosciach jak pisza w
      ulotce. Magnez bierz zawsze po 4 godzinach po tyroksynie bo on w jakis sposob
      hamuje jej dzialanie.
      Przez ten jod mozesz sie tak zle czuc nawet do roku, az on calkiem zniknie z
      organizmu. Gdzies czytalam ze za duze ilosci jodu mozna wyeliminowac jedzac dosc
      duze ilosci czosnku i cebuli (jesli to tolerujesz to sprobuj).
      Jesli chodzi o rozpoznanie to niestety masz Hashimoto.
      Ale do tych wynikow warto by jeszcze zrobic USG tarczycy.
      Przez ta za duza ilosc jodu masz stosunkowo wysokie fT3 i fT4 do tez dosc
      wysokiego TSH. Tak ze masz niedoczynnosc i do tego troche objawow nadczynnosci
      spowodowana przez jod.
      Jod pobudzal i dalej pobudza (bo on jeszcze jest w tkankach) Twoja chora
      tarczyce do pracy pelna para i dlatego fT3 i fT4 nie sa niskie.
      Teraz jesli bedziesz zwiekszala dawke tyroksyny to rob to bardzo ostroznie bo te
      dolegliwosci serca moga sie nasilac.
      Wyklucz maksymalnie z pozywienia te produkty ktore zawieraja jod (sol z jodem,
      chipsy bo zawieraja duzo soli z jodem, staraj sie jesc mozliwie to co sama
      przygotujesz w domu dodajac sol bez jodu, sprawdz witaminy czy nie maja jodu).
      A od lekarzy ktorzy zlecaja Ci jod stron jak od zarazy.
      Przy Hashimoto jod jest tabu.
      Jak masz jeszcze jakies watpliwosci to pytaj.
      Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy
      Rosteda
      • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 25.09.06, 22:41
        Rosteda jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Na razie trochę wszystko
        mnie przeraża, ale wiem też, że dzięki Wam wszystko jakoś się ułoży. W czwartek
        robię nowe badania i zobaczymy co będzie. Jod odstawiłam bez zgody lekarza,
        teraz szukam innego endo.
        Ewa
        • rosteda Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 25.09.06, 23:02
          Pamietaj, przed pobraniem krwi nie bierz Eltroxinu, dopiero po pobraniu.
          Rosteda
          • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 30.09.06, 16:10
            Witajcie !
            Zrobiłam sobie nowe badania, oto wyniki:
            TSH 3,48 (0,25 - 5)
            FT4 12,54 (9 - 20)
            FT3 4,40 (4 - 8,3)
            Eltroxin wzięłam po pobraniu.
            A to wyniki z 7 września:
            TSH 3,89 (0,25 - 5)
            FT4 15,39 (9 - 20)
            FT3 5,95 (4 - 8,3)
            W porównaniu do wyników sprzed 3 tyg.wszystko troszkę się zmniejszyło, ale chyba
            FT3 jest za nisko, co to znaczy?
            Cały czas jestem na połówce 50 Eltroxinu, tzn.od 5 dni biorę 3/4 tabletki, żeby
            tak jak radziłyście zwiększać dawkę pomalutku, ale wiem, że to stanowczo za
            krótko żeby zaszły jakieś zmiany w wynikach.
            A co będzie, gdy FT3 spadnie mi jeszcze poniżej normy? Może nie powinnam
            zwiększać dawki tyroksyny? Poradźcie, co o tym myślicie?
            Wizytę u stałego endo mam dopiero w grudniu, ale nie wiem czy do niego jeszcze
            pójdę, bo to on kazał mi stale przyjmować jod. Za tydzień jestem zapisana do
            innego, to będzie już mój trzeci endokrynolog. Zobaczymy co mi powie.
            Zrobiłam też żelazo: 78 mcg (norma 55 - 140) czyli chyba nie jest tak źle..?
            Czuję się może odrobinkę lepiej, od 4 dni w nocy śpię, ale łykam na noc "chemię"
            i to pewnie dzięki temu.
            Pozdrawiam - Ewa
            • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 02.11.06, 21:36
              Minął kolejny miesiąc, mam nowe wyniki i znów potrzebuję Waszej porady. Byłam u
              innego endokrynologa, zwiększył mi dawkę Eltroxinu i po miesiącu brania 50 mg
              mam takie wyniki:
              TSH 2,01 (norma 0,25-5) czyli 37,05%
              FT4 12,89 (norma 9-20) czyli 35,36%
              FT3 nie badałam, endo powiedziała, że na razie nie jest to konieczne, a i dla
              mnie ma to znaczenie, bo za jeden hormon płacę 25 zł.
              Wyniki mam więc lepsze i niby powinnam się cieszyć ( i cieszę!), ale moje
              samopoczucie wciąż jest złe. Najgorsze jest to, że wpadłam w nerwicę, prawie
              cały czas czuję silny niepokój, byle głupstwo wyprowadza mnie z równowagi i aż
              się trzęsę. Wciąż budzę się w nocy z powodu kołatania serca i wysokiego pulsu.
              Kardiolog stwierdził, że to nerwica serca i bez leków nie mogę się obyć, więc
              łykam Propranolol i Xanax, przepisane właśnie przez niego.
              Czy te leki mogą jakoś fałszować wyniki badania hormonów? Oczywiście badania
              robiłam przed łykaniem tabletek, ale przyjmuję je już jakiś czas i pewnie coś w
              organiźmie się magazynuje.
              Czy ktoś z Was miał podobne kłopoty z nerwami? Nie wiem co robić, czy iść teraz
              do psychiatry? Będzie to kolejny lekarz i w końcu wpadnę w jakąś paranoję.
              Magnez łykam wg instukcji na opakowaniu. Pamięć i koncentracja w dalszym ciągu
              złe, ale wiem, że na poprawę muszę cierpliwie czekać. Najbardziej martwią mnie
              kłopoty z nerwami i depresja, która mnie ogarnia. Co robić?
              Pozdrawiam i czekam na Wasze wskazówki.
              Ewa

• to-ja-007 Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 03.11.06, 12:25
                Witaj
                > Wciąż budzę się w nocy z powodu kołatania serca i wysokiego pulsu.

To moga byc tez objawy anemii .... dawno robilas zwykla morfologie?

> Kardiolog stwierdził, że to nerwica serca i bez leków nie mogę się obyć, więc
                > łykam Propranolol i Xanax, przepisane właśnie przez niego.

Propranolol jakos wplywa ale niestety nie pamietam jak. Wydaje mi sie ze sam
                propranolol moze powodowac niedoczynnosc tarczycy (ale moge sie mylic, sprawdze
                w domu w madrej ksiazce i jak nie zapomne to napisze)
                Xanax raczej nie powinien nic zafalszowywac.

Masz nadal niskie fT4. Ja bym pogadala z endo czy nie zwiekszyc dawki. Czasami
                niewiele trzeba zeby jednak byla istotna roznica. To fT3 bym jednak zbadala.

Nie spieszylabym sie z wizytami u psychologa/psychiatry. Dostaniesz kolejne
                leki, ktore usuwaja jakies objawy (tak jak zrobil kardiolog - propranolol,
                xanax) to sie tylko niepotrzebnie uzaleznisz od dodatkowych lekow.
                Dopiero jesli tsh mialabys ponizej 2 - i dalej nerwica/depresja nie dawalyby Ci
                normalnie zyc to wtedy mozesz pomyslec o psychologu. Tylko poczytaj wczesniej
                jakie leki moga dzialac na depresje jesli sie ma Hashimoto (bo nie wszystkie
                beda dzialac). Fakt, ze masz Hashimoto nie wyklucza "najzwyklejszej" depresji
                dlatego bynajmniej nie odradzam wizyty u psychologa, tylko troszke pozniej.

Mozesz tez sprobowac brac magnez - moze pomoc na kolatania serca i wysoki puls.
                Na samopoczucie - wit. B6, oraz kwas foliowy. U mnie one troszke pomagaly.

Niestety tez musialam sie dosc dlugo meczyc (ok. roku) zanim znalezlismy z
                lekarzem dawke przy ktorej sie jako tako zaczelam czuc. U mnie bylo tak ze z tsh
                w okolicach 2 mialam wszystkie iobjawy niedoczynnosc - wlacznie z za snikim
                cukrem, anemia i zbyt wysokim cholestrolem. Na szczescie lekarz nie upieral sie
                zeby mnie zostawic z takim tsh ale zwiekszyl dawke.

pozdr.
                ula
                • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 03.11.06, 18:17
                  Ula dziękuję za szybką odpowiedź. Morfologię robiłam, wszystko jest w normie,
                  hemoglobina 13 (norma 10 - 16), więc anemii chyba nie mam. Właśnie jestem po
                  rozmowie z endo i tak jak Ty sugerowałaś endo zwiększyła mi dawkę, ale także
                  zmieniła Eltroxin na Euthyrox. Mam teraz brać przez 2 tyg. tę samą dawkę tylko
                  Euthyroxu, a potem na zmianę 50mg i 75mg. I za 2 lub 3 miesiące kontrola, w
                  zależności od samopoczucia. Czyli znów muszę wykazaać się cierpliwością.
                  Z wizytą u psychiatry oczywiście poczekam, muszę sama walczyć ze sobą, moja endo
                  sugerowała jogę, poszukam więc może znajdę coś w necie na ten temat.
                  Mam też przyjmować magnez i wit.B6 czyli dokładnie jak "przepowiedziała" Ula. smile
                  I unikać wszelkich witamin z jodem. Ale to już dobrze wiem dzięki Wam.
                  Ten endokrynolog jest trzecim z kolei do którego poszłam, ale ponieważ jego
                  decyzje potwierdzają to, co wcześniej przeczytałam na forum może wreszcie
                  trafiłam na dobrego lekarza? Oby. Mam też próbować pomału odstawiać Propranolol.
                  I poczekać, aż TSH spadnie poniżej 1,5, wtedy i nerwy powinny się uspokoić.
                  Ula to dokładnie to samo, co Ty wcześniej napisałaś!!! smile smile Jeszcze raz dzięki!

Tess, w którymś z wątków czytałam, że też odstawiałaś leki nasercowe, czy teraz,
                  po uregulowaniu hormonów nie musisz ich brać?
                  Pozdrawiam wszystkich - Ewa
                  • rosteda Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 03.11.06, 22:10
                    Witaj Estepka
                    Dobrze ze masz zwiekszona dawke.
                    Tylko czy bedziesz sie dobrze czula tak naprzemiennie brac raz 50µg i raz 75µg?
                    Tyroksyna odklada sie wprawdzie w tkankach, ale nie kazdy znosi dobrze takie
                    wahania. Moze jak po 2 tygodniach takiego naprzemiennego brania nie bedzie
                    poprawy to lepiej poprosic o recepte na tabletki po 25µg i je dzielic zeby co
                    dzien miec jedna dawke.
                    Do tego magnezu i B6 warto jeszcze dolozyc selen, ktory zwieksza przemiane T4 w
                    T3 i do tego jeszcze obniza przeciwciala.
                    Unikac nalezy wszystkiego co zawiera duze ilosci jodu, np:srodki kontrastowe
                    przy rentgenie, duze ilosci ryb i owocow morza, slone paluszki, jodyna czy inne
                    leki zawierajace jod.
                    Ja kupuje sol bezjodowa taka do kiszenia ogorkow.
                    Morfologia nie zawsze musi byc zla przy niedoborze zelaza. Tak ze ferrytyne
                    warto zrobic.
                    A propranolol hamuje przemiane T4 w T3.
                    www.schilddruese.net/medien/wiesbaden_2004.pdf
                    Pozdrawiam Rosteda
                    • estepka Rosteda! 04.11.06, 16:22
                      Rosteda dzięki za odpowiedź, ale nie mogę otworzyć tej stronki, którą podałaś.
                      Poza tym, jeśli jest w języku niemieckim to i tak chyba nic nie zrozumiem; mój
                      niemiecki skończył się na etapie szkoły średniej. sad
                      Trochę się obawiam takiego naprzemiennego zwiększania dawki, ale zobaczę, może
                      będzie ok, czytałam w jakimś wątku, że ktoś tak bierze. Tak jak sugerujesz
                      poczekam dwa tygodnie po zwiększeniu dawki i zobserwuję swoje reakcje.
                      Unikam już wszystkiego co zawiera jod, a odkąd czytam nasze forum i wiem, że mam
                      hashi używam właśnie tylko tej grubej soli do kiszenia ogórków.
                      Jaką dawkę selenu przyjmować? Czy można go łykać razem z magnezem czy lepiej
                      odczekać? Czy selen jest z jakimiś witaminami czy sam?
                      Sorry, że znowu tak dużo pytam, ale nie chcę popełnić kolejnego błędu i
                      odpokutować własnym zdrowiem.
                      Pozdrawiam - Ewa
                      • rosteda Re: Rosteda! 04.11.06, 22:58
                        Estepka
                        Ta strone otworzysz przez program Adober Akrobat. Jak nie masz tego programu to
                        nie dasz rady.
                        Na temat selenu i magnezu juz bylo tu pisane wielokrotnie.
                        Magnezu i selenu nie powinno sie razem laczyc.
                        Reszte poszukaj przez wyszukiwarke.
                        Pozdrawiam Rosteda
              • koala_jazz estepka przeczytaj 03.11.06, 18:24
                Hej estepka, czy ty nie jestes z Lodzi???? Bo ja tak i podobnie jak ty szukam
                bezskutecznie dobrego endo w naszym miescie! Wlasnie dzisiaj wrocilam od
                jednego takiego palanta co sie doc. Zieleniewski zowie - faktycznie zielony w
                temacie jak trawa na wiosne - nie polecam Ci go absolutnie, podobnie jak nikogo
                z Centrum Endokrynologii na Sterlinga u nas w miescie - to klika snobow z
                tytulami i zerowa wiedza (nie pierwsza to osoba z tego centrum, na ktorej sie
                tak przejechalam). Pozdrawiam.
                • estepka Re: estepka przeczytaj 03.11.06, 18:31
                  koala jestem z woj. łódzkiego!!! Napisałam do Ciebie, minęłyśmy się!!!
                  Do endo jeżdzę właśnie do Łodzi!!!
    • pela_bak Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 03.11.06, 21:02
      Hej, dziewczyny z Łodzi. Dołączam się w poszukiwaniu dobrego endo w tym
      mieście. Ze skierowaniem na wizyty z NFZ szans nie znalazłam. Szpital na
      Szterlinga jest przerażający jak na moje widzenie leczenia. Zgłosiłam sie więc
      prywatnie do dr Maciejewskiej. Mam wątpliwości co do jej postawy lekarza wobec
      pacjenta. I wciąż szukam informacji (obczytuję forum godzinami) gdzie znajdę
      DOBREGO endo. Nawet lekarka rodzinna zareagowała "tereferekuku" na propozycję
      endo spotkań raz na pół roku i sama zleciła mi badania jakie mogła kolejny
      raz. Żebym była uświadomiona przy zmianie dawki (zaleconej przez ENDO). Mam
      więcej zaufania do lekarki rodzinnej niż po pierwszej (jedynej) wizycie u dr M.
      Problem skomplikował się o tyle, że moje dokształcenie z tego forum przyczyniło
      się do ujawnienia po prywatnie zrobionych podst. badaniach mojej 21 letniej
      córki że u niej też będzie (albo już jest po objawach sądząc)problem tarczycowy.
      Na jej zdrowiu najbardziej mi zależy. I dlatego poszukuję mądrego endo w Łodzi.
      Boję sie ze swoimi obawami zjawić u lekarza, który stwierdzi że przesadzam. Jak
      mam przekonać uśmiechającego się dobrotliwie, że znajduje podstawy do swoich
      obaw? Przebicia mi wtedy brak.
      Więc jeśli kto może podać namiary i polecić swojego dobrego lekarza...
      Jedno nazwisko już uzyskałam. Joanna Wiktorowska. Może ktoś... coś... wie.
      Bardzo cieplutko wszystkich pozdrawiam.
      Mało jestem aktywana na forum ale aktywnie poznaje każdy nowy post.
      Ewa.
      • koala_jazz Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 03.11.06, 22:55
        Hej Ewa! Fajnie ze jestes z Lodzi! Niestety tez jestem na etapie poszukiwan
        dobrego lekarza tak jak Ty! Mam wlasnie zamiar wybrac sie do dr Muchy o ktorej
        wspomniala estepka - akurat Ona ma o tej lekarce dobre zdanie. Mam nadzieje, ze
        uda mi sie pojsc na wizyte do niej w przyszlym tygodniu - opisze moje wrazenia
        po wizycie.

Pierwszy raz slysze o dr. Wiktorowskiej - mozesz cos napisac wiecej na ten
        temat?

pozdrawiam
      • estepka Re: Jestem nowa, proszę pomóżcie ! 04.11.06, 16:43
        Hej pela!
        Nie mogę Ci jeszcze polecić dobrego endo z Łodzi, bo sama jestem na etapie
        poszukiwań. Ale skoro jesteśmy już trzy; Ty, koala i ja, więc razem na pewno
        będzie nam łatwiej i dobrego fachowca znajdziemy.
        Też byłam prywatnie u dr Maciejewskiej, bardzo mi ją polecano, ale moje wrażenia
        po wizycie są podobne do Twoich - lekceważący stosunek do pacjenta; więcej na
        pewno do niej nie pójdę i innym nie polecam.
        Wczoraj byłam u kolejnego endo, dr Muchy, to dopiero moja druga wizyta, ale
        wrażenia jak najbardziej pozytywne. Nie mogę jej polecić, bo za mało i za krótko
        znam, ale koala też wybiera się do niej z wizytą, więc razem będziemy "testować".
        Nie wspomnę na forum u jakiego jeszcze endo w Łodzi się leczyłam, bo to jedna ze
        sław, ale z tego co potem przeczytałam na forum, to właśnie jemu zawdzięczam
        obecne moje spore kłopoty ze zdrowiem i fatalne samopoczucie.
        O dr Joannie Wiktorowskiej nie słyszałam, a czy Ty może słyszałaś o prof Ewie
        Sewerynek?
        Pozdrawiam swoją imienniczkę smile i wszystkie hashimotki.
        Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka