hashi-tess herbata, kawa, ryż, szpinak 30.04.10, 07:49 zaburzają wchłanianie żelaza info tutaj Odpowiedz Link
comic Re: Niedobor zelaza 10.05.10, 19:08 Hej, może to was zaskoczy ale... co tam czy jadłyście kiedyś pokrzywę zrobioną jak szpinak z jajkiem na patelni? Moja babcia robiła go jak byłam mała. Na ogródku wyrósł mi ostatnio dziko krzak pokrzywy i zrobiłam takie cuś dla siebie, męża i kumpeli - patrzyli zdziwieni, spróbowali i stwierdzili że "wcale nie smakuje jak pokrzywa". Hehehe W pokrzywie jest bardzo dużo żelaza. Polecam zatem! Sama mam niską ferrytynę, żelazo. Biorę Tardyferon. Przepis: ścinamy pokrzywę (musi być młoda, niska, taka co kwitnie to już za późno), myjemy ją pod bierzącą wodą, potem same listki odcinamy nożyczkami, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odsączamy i wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Po kilku minutach pokrzywa się kurczy, dodajemy jajka i jak się zetnie przerzucamy na talerz. I to tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link
replica1 Re: Niedobor zelaza 10.05.10, 20:21 Fajny przepis. Dodam tylko, że alergicy powinni uważać, bo pokrzywa może uczulać. Sama wcinam natkę pietruszki Odpowiedz Link
mamkajulci Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 12.07.11, 11:03 Dziewczyny! W labolatorium zrobili mi zamiast ferrytyny transferynę. I wmawiają, że to tego samego dotyczy. Domagać się ferrytyna, czy odpuścić? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 12.09.11, 20:59 Jasne, że dotyczy tego samego, ale to nie jest to samo A kto się pomylił? laboratorium, czy lekarz wypisujący skierowanie? Odpowiedz Link
pluskotka Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 19.09.11, 21:06 Czy wynik na poziomie 20% pozwala mi iść i prosić się o żelazo? Jak uważacie, dostawałyście je przy takim wyniku? Dokładnie to 40,67 (4,63-204). Morfologia ok, dziś nefrolog tak mi oznajmiła i żałuję, że jej nie pokazałam tego wyniku ferrytyny. Odpowiedz Link
kai_30 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 02.06.12, 21:14 Iść i prosić możesz, ale niekoniecznie dostaniesz. Mój lekarz przy moim wyniku - 3% ! - nie widzi konieczności suplementacji, bo morfologia i żelazo bardzo OK. Odpowiedz Link
arronia Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 26.06.13, 19:24 Mam pytanie - jak szybko reaguje ferrytyna? To znaczy ile czasu na przykład od zmiany diety czy wprowadzenia leku warto odczekać, zanim się zrobi badania? Odpowiedz Link
czastka12345 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 08.11.13, 14:24 Witam! Mo wynik Ferrytyna 27,77 %tj. 51,04 (13-150) , zastanawiam sie nad suplementacją i niestety obawiam sie ze mój lekarz nie będzie widział sensu suplementowania czegoś co mieści sie w normie. Jakie preparaty mogą mi pomóc. Oczywiście zameirzam pójść do lekarza i wyprosić receptę , ale na wszelki wypadek wolałabym wiedzieć co zrobić gdy sie nie uda Odpowiedz Link
ola_dom Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 08.11.13, 14:28 Ratujemy się przeważnie Bioferem albo Chela-Ferrem, bo są bez recepty, niezłe, a poza tym - nie boli po nich brzuch. Albo przynajmniej boli mniej. A piszę to po wypróbowaniu obu preparatów, z brzuchem, który boli od zawsze i reaguje na wszystko. Odpowiedz Link
rosteda Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 10.09.14, 22:38 www.aerztekammer-bw.de/10aerzte/20fortbildung/20praxis/90allgemeinmedizin/1118.pdf Artykul potwierdzajacy to co napisalam w pierwszym poscie . Odpowiedz Link
brunet33ka Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 20.01.15, 17:09 czy ferrytyna 60 jest ok norma 4,19- 204 wczesniej rok temu wyszla 15 zaznaczam ze badanie zrobilam biorac solbifer dulurus wiec ten wynik 60 wyszedl czy to moze byc zle jak bralam zelazo Odpowiedz Link
brunet33ka Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 22.01.15, 21:12 halo pomoze ktos w tym co napisalam wczecniej Odpowiedz Link
hashitess Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 22.01.15, 22:13 Odpowiedz znajdziesz w poście Rostedy z dn. 27.11.2007 "Zelaza nie wolno brac zapobiegawczo, bo tak niedobor jak i nadmiar sa szkodliwe. Leczenie zelazem zawsze musi byc pod kontrola badan: feryttyna, TIB i morfologia. Ale teraz jak bierzesz zelazo to nie ma sensu robic tych badan. Badania wolno robic dopiero dwa tygodnie po odstawieniu zelaza"😀 Odpowiedz Link
brunet33ka Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 26.01.15, 10:02 niebralam zapobiegawczo tylko wynik mialam 15 bralam jedno opakowanie w tamtym roku i tyle zaczalam brac teraz i przy braniu taki wynik wyszedl a co to jest te Tib Odpowiedz Link
koral777 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 17.11.19, 14:15 Nie wiem gdzie wyswietli sie moj wpis bo watek bardzo stary. A temat bedzie dotyczyl ferrytyny i samopoczucia. To ze mam anemię i ferrytyne 6 (norma 13-150) odkrylam po wczesniejszym wyladowaniu na sor bo myslalsm ze ucisk w piersiach po zwyklym spacerze i oslabienie najwirksze s DUSZNYCH pomieszcxeniach to co najmniej zawal serca. Echo serca i ekg wyszly prawidlowo natomiast morfologia juz nie. Zostalam odeslana z zaleceniem diagnozowania przyczyny anemiii ze wskazaniem ze jest ona wynikiem niedoboru zelaza. Wyniki zzlecone przez internistę sa takie: Ferrytyna - 6 (13-150) Fe dolna wartosc w normie - ok 35 Cz krwinki w normie dolna wartosć Hgb 11.7 (od 12) Hematokryt 35 (od 37) MCV 75 (od 83) MCH 25 (od 28) MCHC norma 33 (od 31 do 35) RDW za duze 15,4 ( od 11,5-14.5) Plytki jorma 215 (125-400) D3 - 20 na granicy skrajnego niedoboru z niedoborem. Mam 42 lata i hashimoto od 14 lat. Zawsze uregulowane niezauważalne. Badan nie robilam rok albo i dluzej, wczesniej miałam epizod niskiej ferrytyny ale byl ok 13 i tak sie nie czulam. Samopoczucie bylo tak poza tym super i bylam generalnie zdrowa do zeszlego weekendu ktory spedzilam na sor. Mecza mnie tylko i az czeste i obfite miesiaczki. Jeszcxe po tym wyniku stracilam sporo krwi nim zacxęlsm przyjmować żelazo. Niby w googlach jest opisany ucisk w klatce piersiowej dusznosci obolala tepo glowa oslabienie (czuje się jak we wczesnej ciazy jak struta i słaba) itp ale czy ktos z Was tez takie uczucie mial przy tak niskiej fertytynie? Czy poza Fe sorbifer durules 2 tabl i kwas foliowy 1 tabl i d 3 -2000 j moge cos jeszcze przyjmować i cos jeszcze zbadac. Nogi mam jak z waty nie nadaję sie na przemieszczanie . Tydzien chojrakowałam i chodziłsm do pracy sle chyba dość. Odpowiedz Link
agnieszka_ania75 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 18.11.19, 10:56 patrząc na wyniki to lekarz powie, że masz łagodną anemię z niedoboru żelaza raczej wlewów ci nie dadzą tylko suplementacja żelazem i dieta dla anemików żelazo lepiej brać z kw. foliowym - lepiej się wchłania i popić czymś co ma dużo wit. c nie pic potem herbaty, mleka i nie jeść nabiału - odczekać ja przy takich wynikach żelazo musiałam uzupełniac przez 6mcy i dopiero wtedy coś w "magazynie" czyli w ferrytynie wyszło na plus nie odstawiaj żelaza jeśli będziesz miała problemy żołądkowe - proś o inny preparat - mi się dobrze wchłaniał np. tardyferon fol dobry jest tez sok z pokrzywy w związku z tym, ze mam obfite@ - 6 dniowie - to do menopauzy muszę przez 10 dni po brać żelazo po każdej @ - zalecenie od hematologa zapytaj lekarza co robić w twoim przypadku przy takich okresach powtórz morfologię po tygodniu/dwóch i zobacz jak wygląda Hb, jeśli nie ruszy to znaczy, że się żelazo nie wchłania z przewodu i wtedy trzeba szukać innych przyczyn niż @ - Hashi ma wpływ inne przyczyny prócz krwawienia - celiakia, nietoleranja laktozy lekarz POZ powinien ci zlecić usg jamy brzusznej i badanie na krew utajoną ja miałam dodatkowo jeszcze rtg płuc - nie wiem dlaczego objawy takiej jak opisujesz mam od niskiej ferrytyny nawet jak morfo mi już wchodzi w normę, dlatego potrzebne jest często dłuższe uzupelnianie niz do poprawy samej morfo wzrosnąć musi ferrytyna na żelazo lekarze hematolodzy raczej nie patrzą - mówią, ze malo wiarygodne, bo jak zjesz wieczorem watrobke to wyjdzie zawyżone Odpowiedz Link
koral777 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 18.11.19, 14:18 Dziękuję za informację. Ale taka obrecz nad piersiami przy wysilkj tez odczuwasz wiotkie nogi. Mamy nerw maly wysilek i mi gorzej. I taka obręcz na glowie raki tępy lekki ból . No i gorsze samopoczucie w zamknietych pomieszczeniach. Na dworzu lepiej. Odpowiedz Link
agnieszka_ania75 Re: Niedobor zelaza - ferrytyna 18.11.19, 17:48 niestety tak, bóle głowy też mogą być z braku żelaza - trzeba wyrównać i będzie lepiej chyba, że dodatkowo hormony ci się "rozjechały" przez hashi na dworze lepiej - bo masz więcej tlenu będzie dobrze tylko trzeba być systematycznym w suplementacji - przez @ jeśli nadal obfity możesz mieć tak jak ja ciągły niedobór żelaza ale to już lekarz powinien cię dodatkowo przebadać i doradzić za dużo żelaza jest niestety toksyczne dodatkowo jeśli już masz jakiś stan zapalny w jelitach to może ci to zaostrzyć (nie zdziw się bólami, zaparciami i czarnymi kupeczkami) sok z pokrzywy jeśli tolerujesz przetestuj Odpowiedz Link