Dodaj do ulubionych

Prolaktyna - pytanie

24.11.06, 13:46
Znów mam pytanie, które powinnam była zadać mojej endo, ale byłam jakaś
zakręcona na tej wizycie...

Na forum znalazłam odpowiedzi częściowe, też nie dla tak wysokiego wyniku
Prl...

Oprócz Hashi mam hiperprolaktynemię. Prl miałam lekko podwyższoną już jako 19-
latka (wtedy hormony tarczycy miałam prawidłowe). Przez kilka lat bywałam
leczona Bromergonem, ale rezygnowałam szybko z powodu skutków ubocznych, a
poziom Prl rósł.

Robiłam rezonans, przysadka OK, brak mikro- lub makrogruczolaka.

Ostatnio, po 6 tyg. leczenia Letoxem (TSH już 0,025, dalej wysokie
przeciwciała), zrobiłam badanie Prl (test obciążenia metoklopramidem 10mg
0/60)

Prolaktyna 0 1171.51 mU/l (norma 29-513)
Prolaktyna 60 6549.75 mU/l

Teraz biorę Norprolac.

Czy przy ustabilizowaniu tarczycy mam szanse uzyskać stan "wyleczenia
prolaktyny", czy też będę z nią użerać się już zawsze?
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: Prolaktyna - pytanie 24.11.06, 14:36
      wiem, ze czesto sie tak zdarza, że uregulowanie tarczycy powoduje
      ustabilizowanie se wynikow prolaktyny, ale czy zawsze?
      tego Ci nikt chyba ie moze zagwarantować... jednak masz szanse ze to sie uda....

pozdrawiam

Agata
      • alanisvamp Re: Prolaktyna - pytanie 27.11.06, 11:04
        często jest tak, że uregulowanie hormonów tarczycy sprawia, ze poziom PRL spada
        ale nie zawsze ja sama wyregulowałam TSH z 23,49 do 0,9 w ciągu niecałych 4
        miesięcy ale poziom PRL został lekko podwyższony a jako, że staram się o dziecko
        to nie chciałam czekac aż wyreguluje się samoistnie i dostałam Bromergon, na
        szczęście nie odczuwam żadnych skutków ubocznych, poza lekko zapchanym nosem na
        noc wink
    • madziulaw Re: Prolaktyna - pytanie 28.11.06, 10:30
      Dziewczyny, a mam do Was pytanie. Jakie miałyście objawy wysokiej prolaktyny?
      Mam ostatnio wysięk mleczny z obu piersi. Byłam u endo. W lutym mam zbadać
      prolaktynę i progesteron przezd nastepną wizytą. Moim zdaniem jestem w lekkiej
      niedoczynności, a tymczasem powoli podwyższam dawkę. Jeszcze nie czuję poprawy.
      Martwię się, ze może coś z prolaktyną właśnie.

Dzięki za info

PS. Mary --w nawiązaniu do twojego 2giego postu -
      • alanisvamp Re: Prolaktyna - pytanie 28.11.06, 10:42
        jednym z objawów podwyższonej prolaktyny był właśnie mlekotok, i uwierzcie mi że
        bym tego nie zauważyła gdyby nie mój mąż, który kiedys stwierdził, że mi coś z
        piersi wytrysnęło w trakcie sexu (PRL skacze znacząco w trakcie sexu, zmęczenia,
        stresu etc.) poza tym wypadały mi cholernie włosy i te wypryski na twarzy-masakra!!!
        • madziulaw Re: Prolaktyna - pytanie 28.11.06, 10:52
          Dużo tego było??
          Ja po prostu zauważyłam na koszulkach do spania plamki, takie 2cm x 2 cm,
          najpierw myślałam ze zalałam kawą z mlekiem, ale że powtarzało sie toto, to
          sprawdziłam piersi i po naciśnięciu pojawiaja się malutkie pojedyncze
          kropelki... Poza tymm ciągną mnie jakoś tak piersi, mrowią, głównie w okolicach
          sutek, specyficznie jakoś.
          Wypryski - tak - głownie żuchwa, broda, i koło nosa - praktycznie nie do
          wyciśnięcia.
          Włosy mi nie wypadają, okresy jak w zegarku, tyle że ostatnio obfite co mam
          przy wchodzeniu w niedoczynność..
          Zgłupieć można

dzienks Alanis
          • mary_lu Re: Prolaktyna - pytanie 28.11.06, 12:23
            Madziulaw, ja nigdy nie miałam najmniejszego wysięku z piersi, nawet przy tak
            wysokiej prolaktynie. Ale moja ginekolog zawsze o to pytała i sprawdzała przy
            badaniu piersi, mówiąc, że w takim razie mam objawy odrobinę nietypowe, ale się
            zdarza. Podobno symptomatyczne jest wydzielanie mleka albo przezroczystego
            płynu, zazwyczaj w małej ilości.
            Inne objawy to brak owulacji, brak miesiączki, obniżone libido, nabrzmiałe
            piersi, wypadanie włosów, tłusta cera, wypryski, złe samopoczucie - więc trudno
            je nazwać charakterystycznymi. Ale wydaje mi się, że skoro możesz wycisnąć
            kropelki z piersi, to masz niemal pewną hiperprolaktynemię.
            • madziulaw Re: Prolaktyna - pytanie 28.11.06, 12:36
              "Ale wydaje mi się, że skoro możesz wycisnąć kropelki z piersi, to masz niemal
              pewną hiperprolaktynemię".

cześć Mary, dzięki za info. Wiesz, moja endo (i wiadomości znalezione w
              internecie) twierdzą, ze wyciek z piersi występuje również przy wchodzeniu w
              niedoczynność, a ja na takowym etapie jestem właśnie. Niedobór hormonów
              tarczycowych jest często powodem wysięku mlecznego z piersi.

Jak zrobię badania, to dam znać.

pozdro
              • aada1 Re: Prolaktyna - pytanie 29.11.06, 07:33
                Chodziłam w niedoczynnosci bardzo długo. Pomimo leczenia tyroksyna przez połtora
                roku - niedoczynnosc dalej u mnie była. TSH na poziomie około 7. Przeszłam przez
                cały szereg objawow niedoczynnosci- jednak nigdy nie mialam wysieku z sutek...
                Pierwsze słysze aby to był objaw niedoczynnosci tarczycy i spadku hormonow w
                organizmie.
                Prolaktyne zawsze mialam w normie.
                Ada
                • madziulaw Re: Prolaktyna - pytanie 29.11.06, 09:54
                  cześć Ada - to nie jest norma, tak MOŻE SIĘ ZDARZYĆ tj. rosnąca prolaktyna przy
                  niedoczynności, szczególnie u ludzi ze stwierdzoną PIERWOTNĄ niedoczynnością
                  tarczycy. Dla zainteresowanych załączam jeden z linków (jest ich sporo). U
                  mnie występowanie wysięku pojawiło się w momencie odczuwania
                  niedoczynności.Nigdy wcześniej.

pozdrawiam

www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=16&s_id=1&ss_id=3
                  • alanisvamp Re: Prolaktyna - pytanie 29.11.06, 13:41
                    aaada zwykle tak się dzieje co nie znaczy że to jest norma, a co do mlekotoku to
                    ja miałam raczej takie ropelki, odkąd biorę Bromergon to praktycznie zniknęły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka