Dodaj do ulubionych

Rostedo napisalas

15.11.07, 12:20
rosteda 13.11.07, 14:17 Odpowiedz

Witaj Julita77
Tak mi sie wydaje ze z tymi wynikami TSH i fT4 raczej nie masz szans zeby dostac
tyroksyne.
Jesli odstawisz jod ktory pobudza tarczyce do produkcji hormonow to troche
potrwa jak zrobisz nowe wyniki (nie wczwsniej niz za miesiac lub dwa) ktore
pokaza jak faktycznie pracuje Twoja tarczyca bez jodu.
Wiec zrobienie teraz tego terminu to nie jest zaden problem.
Wiem ze bez tego jodu nie bedziesz sie czula dobrze ale z jodem tez chyba nie
jest dobrze jak tutaj piszesz.
Przy Hashimoto trzeba miec duzo cierpliwosci.
Pozdrawiam Rosteda
dzieki za informacje Dziewczyny

Takie byly te wyniki sprzed tygodnia:

FT4 - 1,21 (0,93-1,7)
TPO p/c peroksydazie tarczycowej - 9,34 (do 34)
TSH - 3 gen. 2,630 (0,27-4,2)
TGAb p/c p-tarczycowe - 570,6 (do 115)

julita77 13.11.07, 14:22 Odpowiedz

czy powinnam zrobic jakies ft3 teraz? jakies inne badania?

w czerwcu mialam takie:
FT4 - 0,87 (0,93-1,7)
TSH - 3,750 (0,27-4,2)
a 27 wrzesnia mialam tylko FT4
i wynik byl 1,17 (0,93-1,7)
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Rostedo napisalas 15.11.07, 21:00
      Witaj Julita77
      Teraz nie ma sensu robic fT3 ani zadnych innych badan.
      Jod ma takie dzialanie ze pobudza do pracy nawet chora tarczyce i dlatego teraz
      fT4 masz troche powyzej dolnej normy.
      Przed tym jodem fT4 bylo nawet ponizej normy.
      Zrob spokojnie sobie termin taki jaki dostaniesz (pisalas ze sa na styczen).
      Odstaw jod i krotko przed wizyta u lekarza zrob dopiero badania.
      Sama mozesz porownac jak wygladaly wyniki przed braniem jodu i jak wygladaja teraz.
      Sama tez wiesz jak sie czulas przed jodem i jak teraz. Najlepiej zapisz sobie
      jakie mialas objawy przed tym jodem i jakie masz teraz jak go bierzesz. Pozniej
      jak pojdziesz do lekarza to ze zdenerwowania polowe zapomnisz.
      Rosteda
      • julita77 Re: Rostedo napisalas 15.11.07, 21:51
        Hej, bylam dzsiaj u pani dr. Anny Stefanowskiej. Obejrzala dokladnie moje wyniki
        i powiedziała, że według niej to jest Hashimoto- tylko ze poczatki. absolutnie
        mam nie zazywac jodu. przepisala mi 12,5 euthroxu co drugi dzien do konca
        grudnia i potem codziennie. Badania (Tsh, ft3 i ft4 i w lutym i wizyta 19
        lutego kontrolna. dokladnie obejrzala wszystkie moje wyniki i zbadala mnie -
        cisnienie, waga, osluchala b dokladnie.
        • julita77 Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie dagnoz 18.11.07, 21:43

• hashi-tess Re: Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie d 18.11.07, 22:01
            Jak się dzisiaj czujesz?
            Masz objawy niedoczynności?
            • rosteda Re: Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie d 18.11.07, 22:43
              Witaj Julita77
              Dlaczego prosisz o opinie?
              Masz jakies watpliwosci?
              Ja nie znam pani dr.Stefanowskiej osobiscie bo nie mieszkam w Warszawie.
              Ale jak pisza inne osoby z tego forum to jest to jedna z najlepszych lekarek
              jesli chodzi o Hashimoto.
              Czytalam kiedys artykul w gazecie Kobieta i Styl na temat Hashimoto w ktorym
              wypowiadala sie wlasnie pani dr.Stefanowska i tez mam o niej bardzo dobre zdanie.
              Poczytaj wypowiedzi innych osob na tym forum o dr.Stefanowskiej jesli chcesz opinii.
              A jak masz konkretne pytania to pytaj.
              Rosteda
              • julita77 Re: Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie d 18.11.07, 23:59
                hej, napisałaś, że hormonów przy takich wynikach raczej nie dostanę, a dostałam
                i mam zwiększać, a na kontrolę idę dopiero w lutym -19.
                wrażenie dobre mam, ale ponieważ byłam dodatkową pacjentką to w sumie ona mi
                dużo nie powiedziała - raczej pytała. A że nie mam doświadczenia, i poza forum
                nie bardzo mam gdzie się dowiedzieć.. stąd pytania. Nie wiem nic o diecie, o
                witaminach które warto brać, co z dziedziczeniem - martwię się o synka - tata
                męża ma gościec - rzs czy jak to tam. Tutaj czytam, że jest jakiś związek -
                brakuje mi takiego zbioru informacji, ale nie władam niemieckim,a angielski
                medyczny też kuleje... gdzie szukać informacji na ten temat...
                • rosteda Re: Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie d 19.11.07, 00:36
                  julita77 napisała:

> hej, napisałaś, że hormonów przy takich wynikach raczej nie dostanę, a dostałam
                  > i mam zwiększać, a na kontrolę idę dopiero w lutym -19.
                  > wrażenie dobre mam,

Mialas bardzo duzo szczescia ze poszlas do dr.Stefanowskiej i zostalas przez nia
                  przyjeta.
                  Ja napisalam ze nie dostaniesz jeszcze hormonow bo Twoje wyniki sa obecnie w
                  normie przez to ze bralas jod ktory podnosi poziom fT3 i fT4.
                  Jod zmusza nawet hora tarczyce do ich produkcji.
                  Aby pozbyc sie tego jodu z organizmu to potrzeba czasu i gdybys poszla do innego
                  lekarza to mialabys male szanse na dostanie tyroksyny.
                  Powinnas sie z tego cieszyc ze masz juz leczenie.

> ale ponieważ byłam dodatkową pacjentką to w sumie ona mi
                  > dużo nie powiedziała - raczej pytała.

To chyba zrozumiale ze krotko rozmawialas z lekarzem ktory przyjal Cie bez terminu.

>A że nie mam doświadczenia, i poza forum
                  > nie bardzo mam gdzie się dowiedzieć.. stąd pytania.

I bardzo dobrze ze nas pytasz. Jesli bedzie to w ramach naszych mozliwosci to
                  dostaniesz na forum odpowiedz.
                  Jesli nie bedziemy umialy ci odpowiedziec to zapisuj wszystkie pytania i na
                  nastepnej juz z terminem wizycie bedziesz mogla lekarza pytac.

> Nie wiem nic o diecie, o witaminach które warto brać,

Wystarczy ze wpiszesz w wyszukiwarke - dieta i hashimoto,
                  albo - witaminy.
                  Pisalam tutaj dosc dokladnie na temat: "Niedobor wit.B12",
                  i "niedobor zelaza", wpisz te hasla w wyszukiwarke i poczytaj o tym.

> co z dziedziczeniem - martwię się o synka - tata
                  > męża ma gościec - rzs czy jak to tam. Tutaj czytam, że jest jakiś związek -
                  > brakuje mi takiego zbioru informacji,

Co do dziedziczenia juz tez pisalam ze dziecko moze (ale nie musi) odziedziczyc
                  geny ktore maja zwiazek z ta choroba ale zeby powstala choroba to potrzebne sa
                  tez inne czynniki ktore moga ja wywolac.
                  Jesli chodzi o dziecko to nie rob nic na szybko, bo ono moze dostac ta chorobe w
                  kazdym wieku, ale oczywiscie moze tak byc ze jej wcale nie dostanie.
                  Jestes matka juz od roku, przez ten czas zdazylas juz poznac swoje dziecko i
                  gdyby cos z dzieckiem bylo nie tak to wlasnie Ty zauwazylabys to pierwsza.
                  Ja nie lecialabym od razu na badania (juz samo pobranie krwi bedzie stresem dla
                  dziecka a dla Ciebie jako matki jeszcze bardziej.
                  Nie mozesz tak na goraco wszystkiego robic.
                  Obserwuj swoje dziecko i po zachowaniu sie (zmianach w zachowaniu) czy tez
                  problemami w rozwoju jego bedziesz widziala czy cos sie dzieje czy nie.
                  Poszukaj na naszym forum watkow w ktorym matki opisywaly objawy u swoich dzieci.
                  Na forum choroby tarczycy wlasnie wczoraj tez zglosila sie jedna matka, moze ja
                  tez popytaj co ja sklonilo ze robila badania swojemu dziecku.

>ale nie władam niemieckim,a angielski
                  > medyczny też kuleje... gdzie szukać informacji na ten temat...

Nie musisz szukac na obcojezycznych forum, na naszym forum tez znajdziesz wiele
                  informacji tylko musisz to poczytac.
                  Wiesz Hashi to jest taka choroba ktora wymaga od nas bardzo duzo cierpliwosci i
                  powinnas sie tego nauczyc.
                  Widze ze troszke wpadlas w panike, naprawde niepotrzebnie.
                  Postaraj sie uspokoic, poczytaj troche, a jak bedziesz miala pytania na ktore
                  nie znajdziesz odpowiedzi na forum to pytaj.
                  Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy
                  Rosteda

Ps. W niedoczynnosci wypadanie wlosow, sucha skora i inne objawy o ktorych tu
                  napisalas to normalne. To powinno wrocic do normy jak wyrownasz hormony.
                  • julita77 jeszcze raz dziekuje za informacje. 19.11.07, 12:38
                    Dr. Stefanowska przepisała mi badania dla Błażejka ft3 ft4 i tsh. Wiec je zrobie
                    - postram sie jednak w ramach NFZuw tym tygodniu. Nie moge czekac, bo martwie
                    sie bardzo ze cos zaniedbalam.
            • julita77 Re: Rostedo HashiTess prośba o opinię w sprawie d 18.11.07, 23:44
              włosy wypadają mi cały czas, jestem permanentnie zmęczona, mam sucha skórę, ze
              spaniem cały czas słabo, muszę przebadać dziecko, bo miał kontrolę tylko raz po
              porodzie i to chyba miesiąc po..a teraz ma 13 miesięcy i tak chyba warto
              sprawdzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka