Dodaj do ulubionych

Hashimoto i nadcisnienie

31.01.08, 21:25
Witam,
niedawno wykryto u mnie hashimoto - dopiero zaczynam leczenie (na niedoczynność leczylam się już wcześniej, ale po jakimś czasie ją wyleczono). Oprócz tego od ok 3 lat lecze się na nadciśnienie.
Czy ktoś z Was też ma hashimoto i nadciśnienie? Czy nadciśnienie ma jakiś wpływ na tą chorobe?
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Hashimoto i nadcisnienie 31.01.08, 23:14
      Witaj R-agnieszka
      r_agnieszka napisała:

> Witam,
      > niedawno wykryto u mnie hashimoto - dopiero zaczynam leczenie (na niedoczynność
      > leczylam się już wcześniej, ale po jakimś czasie ją wyleczono).

Moglo tak byc ze juz wtedy mialas Hashimoto i tak Cie wyleczono jak i mnie
      chcial jeden profesor "cudownie uzdrowic" wmawiajac mi ze nie mam Hashi i mam
      odstawic leki.

> Oprócz tego od
      > ok 3 lat lecze się na nadciśnienie.
      > Czy ktoś z Was też ma hashimoto i nadciśnienie?

Nie mam nadcisnienia.
      Raczej wiekszosc z nas w niedoczynnosci ma bardzo niskie cisnienie i niski puls.
      Ale sa takie osoby (na naszym forum i na niemieckim forum tez spotkalam) ktore
      maja Hashi i nadcinienie.

> Czy nadciśnienie ma jakiś wpływ
      > na tą chorobe?

Nadcisnienie nie ma wplywu na nasza chorobe.
      Powinnas wprowadzajac tyroksyne robic to ostroznie zaczynajac od malych dawek i
      rownoczesnie kontrolowac cisnienie.
      Nawet gdyby na poczatku leczenia troche cisnienie skakalo to nie zniechecaj sie
      do leczenia tyroksyna, tylko wtedy dopasowac dawki leku na nadcisnienie i dalej
      zwiekszac dawke hormonu tak jak zaleci lekarz.
      Z tego co czytalam to raczej cisnienie po wprowadzeniu i dobraniu odpowiedniej
      dawki moze sie wyrownac, tak ze niektore osoby nie potrzebuja przy wyrownanych
      hormonach lekow na nadcisnienie.
      Zacznij brac juz teraz przy wprowadzaniu hormonu przed pojsciem spac magnez,
      ktory tez obniza cisnienie.
      Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka