Dodaj do ulubionych

moje nowe wyniki : )

26.06.08, 19:06
Witajcie chcę się z Wami podzielić moimi postępami w dochodzeniu do zdrowia
28listopada 2007 Tsh 75 zdiagnozowane hashimoto
27 lutego 2008 Tsh 10,1
22 kwietnia Tsh 0,828 (0,27-4,2)
Ft4 18,83 (12-22) 68,3 %
Ft3 5,79 (3,95-6,8) 64,56% euthyrox 100 od lutego
19 czerwca Tsh 0,134 (0,4-4,0)
Ft4 1,56 (0,8-1,9) 67,27%
Ft3 3,2 (1,5-4,1) 65,38% euthyrox 100
Serdecznie dziękuje wszystkim,którzy dzielą się swoimi wiadomościami o
chorobie .Korzystałam z Waszych doświadczeń co pozwoliło mi uniknąć wielu
błędów. Moje samopoczucie bardzo się poprawiło.Nie wiem czy może byc jeszcze
lepsze,czy też pewne zmiany są nieodwracalne.Chcę podnieść dawkę o 6,25
chociaż trochę się obawiam,żeby nie wpaść w nadczynność. A może ktoś kto to
przechodził mógłby się podzielić swoimi odczuciami jak to poznać ,że zaczyna
się żle dziać Pozdrawiam
Wszystkich gorąco Milka

Obserwuj wątek
    • rosteda Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 17:04
      Nie ruszaj nic dawki jesli sie dobrze czujesz na tej dawce.
      Przedobrzyc tez mozna.
      Majac wyniki fT4-67% i fT3-65% 19 czerwca zwikaszylas dawke o 25µg, to jest dosc
      duzo.
      Obawiam sie ze po zwiekszeniu teraz dawki w slepo i to po tak krotkim czasie 10
      dni moze dac nadczynnosc.
      Teraz jak mina 4-6 tygodnie od zwiekszenia dawki na 100µg sprawdz wyniki i wtedy
      zobaczysz przy jakich wynikach czujesz sie dobrze (zakres procentow). To jest
      pomocne przy korygowaniu nastepnych dawek.
      Pozdrawiam Rosteda
      • milaemalka Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 17:28
        Rosteda jestem na 100 od lutego wyniki z kwietnia i czerwca.Zastanawiam się nad
        podniesieniem o 6,25 Czuję taki ucisk na gardło i nie wiem co to może oznaczać
        Pozdrawiam
        • rosteda Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 17:57
          Ja zle przeczytalm ze 100µg bierzesz od 19 czerwca.
          To mozesz troszke zwiekszyc.
          Pozdrawiam
          • milaemalka Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 18:04
            Dziękuję smile
            • edith31 Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 22:01
              Milaemalko tylko prosze nie przesadz ze zwiekszaniem, bo ja to
              wlasnie zrobilam jakis czas temu i wpadlam w subkliniczna
              nadczynnosc, czyli puls 120 i ledwo dyszalam czasami tak serce
              nawalało, a ucisk w gardle wydaje mi sie ze moze byc od za duzej
              dawki tyroksyny, przynajmniej ja tak mialam, pozdrawiam.
              • obas13 Re: moje nowe wyniki : ) 28.06.08, 22:33
                > Milaemalko tylko prosze nie przesadz ze zwiekszaniem, bo ja to
                > wlasnie zrobilam jakis czas temu i wpadlam w subkliniczna
                > nadczynnosc, czyli puls 120 i ledwo dyszalam czasami tak serce

a tak z ciekawości, na jakiej dawce l-tyroksyny i przy jakiej masie
                ciała (kg) wpadłaś w nadczynność?

/ przepraszam za offtopic ale ostatnio wałkuję temat przedawkowania
                l-tyroksyny bo mało się o tym w ksiązkach pisze, jedynie w samych
                ogólnikach /
                • edith31 Re: moje nowe wyniki : ) 29.06.08, 08:30
                  Obas13, waze teraz 62kg(przed ciaza czyli 2 lata temu wazylam mniej
                  ale teraz to pozostalosci po ciazy) a dostalam nadczynnosci
                  subklinicznej na dawce 137,5 mg euthyroxu, pozdrawiam
                • jetti84 Re: moje nowe wyniki : ) 29.06.08, 09:26
                  ja zaczęłam wchodzić w nadczynność na dawce 93,75 mg euthyroxu przy
                  wadze 47 kg..
                  • obas13 offtopic - przedawkowanie l-tyroksyny 29.06.08, 10:44
                    edith31, jetti84 dziękuję Wam za odpowiedzi smile

A zatem jest tak jak piszą w wielu książkach, czyli bezpieczna dawka
                    lewotyroksyny to mniej więcej 1.6 mg na 1 kg masy ciała.
                    • edith31 Re: offtopic - przedawkowanie l-tyroksyny 30.06.08, 00:31
                      Czyli powinnam brac wg tej teorii 99mg a biore w tej chwili 131,5mg
                      i zejde najwyzej do 125mg nie wiecej, kurcze umarłabym z
                      niedoczynnosci gdybym brała 100mg smile Ciekawe czy to skuteczne w
                      praktyce smile
                      • obas13 Re: offtopic - przedawkowanie l-tyroksyny 30.06.08, 07:58
                        Nie do końca. Napisałem, że 1.6 mg to prawdopodobnie BEZPIECZNA
                        dawka (czyli taka, która nie powinna doprowadzić do nadczynności)
                        tymczasem dla osoby dorosłej z niedoczynnością wg. danych
                        ksiązkowych zaleca się dawkę właśnie od 1.6 do 2.0 mg na każdy
                        kilogram smile
                        • milaemalka Re: offtopic - przedawkowanie l-tyroksyny 30.06.08, 10:03
                          Witajcie zastanawiam się jak ma sie przeliczana dawka na kg ciała do wielkości
                          tarczycy.Bo ona jeszcze pracuje.Dobrze myślę? Moja waga spadła obecnie do 87,2
                          kg z 90 kg w lutym dawka od lutego 100 wielkośc tarczycy w listopadzie 7,8 ml
                          Spróbowałam brać o 6,25 euthyroxu więcej ale dzisiaj już nie wzięłam Miałam
                          wrazenie ,że ucisk na tarczyce się zwiększył .Zwłaszcza podczas schylania miałam
                          uczucie podduszania.Ten ucisk występuje od kilku dni i myślałam,że zwiększenie
                          dawki pomoże.Teraz zastanawiam się czy nie powinnam miec mniej niż 100.Wyniki z
                          19 czerca pokazują ,że w ciągu dwóch miesięcy Ft4 spadło a Ft3 poszło w górę.To
                          bardzo niewielka zmiana ale wyniki pokazują to co było kilka tygodni temu.Może
                          teraz ta różnica jest większa.Czy dobrze myślę,że jeżeli Ft3 będzie większe od
                          Ft4 to jest nadczynność?
                          • obas13 Re: offtopic - przedawkowanie l-tyroksyny 30.06.08, 12:06
                            > zastanawiam się jak ma sie przeliczana dawka na kg ciała do
                            wielkości tarczycy.

nie ma to ze sobą związku smile

> Bo ona jeszcze pracuje.Dobrze myślę?

tak pracuje jednak w leczeniu niedoczynności tarczycy chodzi właśnie
                            o to by odciązyć ją od tej "pracy"; w przeciwnym razie dochodzi do
                            rozrostu wola

> Miałam wrazenie ,że ucisk na tarczyce się zwiększył.

ucisk powinien ustąpić w miarę postępów leczenia

> Wyniki z 19 czerca pokazują ,że w ciągu dwóch miesięcy Ft4 spadło
                            a Ft3 poszło w górę.To bardzo niewielka zmiana ale wyniki pokazują
                            to co było kilka tygodni temu.Może teraz ta różnica jest większa.Czy
                            dobrze myślę,że jeżeli Ft3 będzie większe od Ft4 to jest
                            nadczynność?

nadczynność jest wtedy gdy FT3 jest powyżej górnej granicy normy
                            laboratoryjnej, Ty do niej masz jeszcze bardzo daleko; u ciebie nie
                            zauważyłem żadnych wahań w wynikach; o wahaniach będziesz mogła
                            mówić gdy zmieni ci się poziom hormonu o 20-30% w stosunku do
                            poprzednich badań, a nie o 1-2% smile))
                  • milaemalka Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 10:22
                    Takie wiadomości mogły by pomóc tym,którzy wychodza z niedoczynności,przed
                    wpadnięciem w nadczynnosc
                    • jetti84 Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 12:22
                      u mnie pojawiły się zawroty głowy, zmęczenie, i co ciekawe większa
                      senność..Poza tym było mi gorąco, tak jakby ktoś grzał mnie od
                      środka i przyspieszał puls..Od paru dni jestem na mniejszej dawce i
                      zmęczenie ustępuje..
                      • jetti84 Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 12:38
                        acha, i jeszcze reakcja w mięśniach, jakieś takie zmęczenie w rękach
                        i nogach..
                        • obas13 Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 14:11
                          w takim razie seria pytań smile

1. Jaki dokładnie puls wtedy miałaś ?
                          2. Jak odróżniłaś zmęczenie spowodowane niedoczynnością od zmęczenia
                          spowodowanego nadczynnością ?
                          3. Badałaś w tym stanie TSH, jaki był wynik ?
                          • jetti84 Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 14:48
                            1. 90-120.
                            2. Po prostu wykonałam badania smile Po okresie lepszego samopoczucia
                            zmęczenie znowu powróciło, choć może występowało raczej po wysiłku
                            fizycznym (jak wejście po schodach!)+ przyspieszony puls+ zawroty
                            głowy, więc nieco inaczej niż przy tsh 133, jakie miałam w styczniu.
                            Moj lekarz twierdzi, że objawy to kwestia bardzo indywidualna, u
                            jednych objawy niedoczynności pojawiają się w nadczynności, u innych
                            odwrotnie, a u innych książkowo..Należy więc obserwować swój
                            organizm, najlepiej prowadzić dziennik objawów, tak jak było to już
                            wielokrotnie na forum pisane, zwłaszcza w momencie ustawiania
                            dawki..Widzę to po sobie, gdzie kwestia 6,25 mg potrafi zrobić
                            kolosalną różnicę.
                            3. tsh 0.223 Nsad0,27-4.2)
                            ft4 23.79 N: (12-22) 119%
                            Ponieważ leczę się dopiero od stycznia, to mam wrażenie, że mimo tej
                            lekkiej nadczynności mój organizm cały czas odczuwa skutki
                            niedoczynności.
                            • milaemalka Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 19:54
                              Dziękuję wszystkim Tak ładnie wracam do normalności i nie chciałabym tego
                              zmarnować.Obas13 napisał,że jeżeli tarczyca jest przeciązona to może nastąpic
                              przerost wola.To przypomniało mi że miałam zapytac o coś Od grudnia mam pomiędzy
                              obojczykami w miejscu,gdzie był dołek, taką jakby poduszeczkę.Czy to normalne?
                              Teraz ten ucisk się zaczął i już nie wiem czy mam za małą dawkę czy za duża.
                              • rosteda Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 23:08
                                Powinnas pojsc do endokrynologa zeby zrobi ewentualnie USG co to jest.
                                My tutaj na forum nie jestesmy w stanie Ci powiedziec co to jest.
                                Moga (ja tylko przypuszczam) to byc wezly chlonne.
                                Ja tak mialam przed kilkoma miesiacami i do tego bol przy dotyku.
                                Lekarz wlasnie zrobil USG i zobaczyl te wezly. Ale za 3 miesiace zamowil mnie
                                jeszcze raz do kontroli zeby sprawdzic czy sie zmniejsza.
                                Zmniejszyly sie i bol ustapil.
                                Moze mialas rzut choroby i wtedy wezly chlonne tez moga sie powiekszac.
                                Na ten rzut wskazuje tez TSH ktore sie zwiekszylo u Ciebie od kwietnia
                                dwukrotnie, a teraz (troszke wczesnie zrobilas badania) zaczna powoli spadac fT3
                                i fT4.
                                Mysle ze juz za 2 tygodnie to moze byc widoczny wyrazny spadek fT3 i fT4 we krwi
                                i objawy niedoczynnosci.
                                Radze jednak wizyte u endo.
                                Pozdrawiam Rosteda
                                • milaemalka Re: Jetti84 pamiętasz jak to się zaczęlo? 30.06.08, 23:37
                                  witaj Rosteda endokrynolog jest na urlopie do 7 lipca W grudniu byłam u niego
                                  zaniepokojona,że się ta poduszeczka zrobiła ale po zrobieniu usg powiedzial,że
                                  nic się nie dzieje Moje tsh w kwietniu 14 % w czerwcu minus 7,3 %
                                  • edith31 Jak to jest z tą nadczynnosciia i niedoczynnosci 01.07.08, 12:17
                                    Witam, Milaemalka mi tez sie wyjdaje ze to moga byc wezły chłonne,
                                    jesli nie ma Twojego endo to zrob moze gdzies prywatnie poprostu usg
                                    zeby sprawdzic co sie tam dzieje, oczywiscie jesli stac Cie w tej
                                    chwili na prywtane badanie albo zrobic przeciwciala zeby zobaczyc
                                    czy sa nadal podwyzszone bo one spadaja jak nei ma rzutu, u mnie tak
                                    bylo.
                                    Mam tez pytanie w zwiazku z dyskusja ze ciezko odroznic czasem
                                    nadczynnosc od nied.do Obas13 oraz Innych dziewczyn o dawkę , gdyz
                                    bedac ostatni o u endo uznala ze mam subkliniczną nadzczynnosc ,
                                    moje wyniki hormonow sa ok 58-60% a tsh w tej chwili 0,002, objawy
                                    jak: wysoki puls wahający sie 90-120, roztrzesienie w szyi,
                                    meczliwosc szybka, lęki czasem ,poce sie okropnie, mecza mi sie nogi
                                    i rece szybko, oraz trzesie mnie czasem lekarka uznala ze moja
                                    dawka jest za wysoka, bralam 137,5 i ona mi kazala zmniejszyc czyli
                                    najpierw brac 137,5 / 125mg , czyli jeden dzien tak drugi tak, a po
                                    2 tyg przejsc juz na stale na 125mg dziennie i zrobic za miesiac
                                    badania. Balalm sie tego zmniejszenia dawki a łacznie kazala
                                    zmnijeszyc o 12,5 mg wiec chyba to nei tak duzo, ja na razie
                                    zmniejszylam o 6.25 i biore codziennie 131mg zamisat 137,5/125mg
                                    zeby nie czuc takiej hustawki tylko brac codzien tak samo, ale na to
                                    samo wychodzi, boje sie jednak przejsc za tydzien na 125 mg na
                                    stałe, obawiam sie niedoczynnosci ale lekarka mnie nastraszyla ze
                                    zajezdze serce , odczuwam je mocno ostatnio, uznala ze serce mam
                                    juz hiperkinetyczne niewiem co to znaczy , nadczynne?
                                    Czuje przez skóre ze ma racje ale wole sie doradzic bo roznie ztymi
                                    lekarzami bywa, pozdrawiam wszystkich Edith

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka