devilyn 20.08.09, 19:06 Mam pytanie: moja mama słodka hashimotka cierpi na nawracające anginy ropne...i dziś padła propozycja usunięcia migdałków. Czy w naszym stanie to nie będzie szkodliwe? Macie może na ten temat jakieś info? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: Nawracające anginy... 20.08.09, 20:31 nad migdałkami można się jeszcze zastanowić, czy je zostawić czy usunąć. Są różne szkoły; jedni lekarze są za usunięciem inni twierdzą, że są potrzebne i nie należy ich usuwać. Myślę, że Mama może mieć żle ustawione hormony i stąd jej problemy w postaci angin. Napisz kiedy ostatnio Mama sprawdzała poziomy |Ft4 i FT3 i jakie są ich % normy. Odpowiedz Link
madziulaw Re: Nawracające anginy... 20.08.09, 22:24 Ja mialam ten sam problem (łapię wszystko od synka - przedszkolaka) i bardzo dobra chirurg laryngolog ABSOLUTNIE odrzuciła pomysl usunięcia migdałków. Powiedziała, że w przypadku chorób autoimmunologicznych, nie usuwa się jednej z barier dla zarazków, bo pomimo stanu migdałków (ja mam kiepskie) zawsze to stanowią mniejszą czy większą ochronę. Podsumowując - odmówiła mi usunięcia migdałków. Pozdrawiam Odpowiedz Link
devilyn Re: Nawracające anginy... 21.08.09, 13:46 Tak myślałam, w przyszłym tygodniu ide z mama i jej zrobie cały zestaw Tsh, Ft3, Ft4, ferrytynę i b12. Też podejrzewam, że ma źle dobraną dawkę hormonów. Odpowiedz Link
milaemalka Re: Nawracające anginy... 21.08.09, 23:16 Nie wiem jak jest z usuwaniem migdałów,gdy ma sie hashimoto.Miałam usunęte zanim zachorowałam na tarczycę.Były ropne i ciągle chorowałam.W koncu zachorowałam na zapalenie miedniczek nerkowych miałam kłopoty ze stawami.Usunięto mi migdały i załuję ,ze tak póżno. Moja ciocia i wujek mają usunięte migdały i muszą bardzo uważać bo łatwo sie zaziębiają .Nie mogą wypic nic zimnego bo zaraz boli ich gardło.Jem lody i nic mi nie jest,nie miewam chorego gardła.Gdy byłam na odziale endorynologicznym spotkałam kobietę,która ma dializy 3 razy w tygodniu.Mówiła ,ze miała ropne anginy i bardzo żałuje że nie usunęła migdałów bo one zniszczyły jej nerki. Gdy moje dzieci chorowały robiłam im prywatnie wymaz z gardła z antybiotygramem,zeby określić jaki antybiotyk należy podać. Jezeli mama ma przepisywane lekarstwa na oko to może warto zrobic badanie Odpowiedz Link
devilyn Re: Nawracające anginy... 23.08.09, 10:20 W przyszłym tygodniu zabieram mamuśkę na badania...wczoraj padłam z wrażenia...od 9lat jest na tej samej dawce letroxu... Odpowiedz Link
devilyn Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 17:46 Aktualne wyniki: Tsh, Ft3, Ft4, Fe, B12. Mama jest od...9 lat na dawce letroxu 100mg!!!, ma stwierdzone Hashimoto, cukrzyce nie insulino zalezna, kregoslup (dyski), i wiekszosc objawow niedoczynnosci i niedoboru b12 (wynik b12 bedzie w poniedzialek), a wyniki przedstawiaja sie nastepujaco: Tsh 3-generacja 3,66 IU/mL (norma 0,27-4,2) Ft4 1,36 ng/dl (norma 0,93-1,7) wynik z kalkulatora 55,84% Ft3 2,60 pg/ml (norma 1,8-4,6) wynik z kalkulatora 28,57% Fe 91 ug/dl (norma 37-145). Odpowiedz Link
harmoniak Re: Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 21:08 Dlaczego żelazo zamiast ferrytyny? Odpowiedz Link
devilyn Re: Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 21:15 Z różnych względów, ja mamie płaciłam za badania i jak usłyszała kwotę powiedziała NIE. Czy ma zwiększyć dawkę letroxu? Kontrolną wizyte u szalonej endo ma 28.09.09. Odpowiedz Link
harmoniak Re: Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 21:32 Zwiększenie dawki może doprowadzić do powiększenia już dużej różnicy między FT4 a FT3, co równa się gorszemu samopoczuciu. Ferrytyna pokazałaby, czy problem z przemianą jest związany z niskim jej poziomem. Możecie pomyśleć o braniu selenu na poprawę przemiany. Jeśli przez dłuższy okres czasu FT4 będzie dużo większe niż FT3, to trzeba się zastanowić nad Novothyralem. Odpowiedz Link
devilyn Re: Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 21:35 Znając życie jak moja mama pokaże te wyniki "tej" pani doktor to ualallala będzie....taka jest ona szalona. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Aktualne wyniki mamy. 27.08.09, 22:54 devilyn napisała: >>taka jest ona szalona. ja nazwałabym raczej - niedouczona. Przekaż Mamie, że zdrowie jest cenniejsze niż badanie ferrytyny. Poza tym jeśli tych badań nie zobaczy porządny endo, a Mama nie będzie wspierać się wiedzą z forum, to Mama nigdy więcej nie zainwestuje w swoje zdrowie. Musisz zrobić coś, aby te badania zostały wykorzystane. Szukaj dobrego endo dla Mamy. aaaa, i pozdrów Ją, proszę od forumek z takim samym schorzeniem, i poproś, aby do nas skrobnęła parę słów. Tess Odpowiedz Link
rosteda Re: Aktualne wyniki mamy. 28.08.09, 00:06 A ja jednak zwiekszyla bym dawke o 12,5µg bo fT4 nie jest za wysokie (nawet jesli bedzie wieksza roznica miedzy fT3 i fT4). Obowiazkowo zrobic badanie ferrytyny i wit.B12, oczywiscie tez morfologie pelna i OB. Juz ktos wczesniej pisal o wymazie z gardla z powodu angin. Nie czekac tylko zrobic! Nawet jakby to mialo duzo kosztowac. Warto. Odpowiedz Link
devilyn Re: Aktualne wyniki mamy. 28.08.09, 08:57 Moja mama leczy się u doktor co ma nazwisko jak kopalnia soli...Morfologię pełną miała robioną, ob i crp (w związku z bólami kostnymi i lekkimi zgrubieniam na rękach-i wyniki w normie, aspat i inne też dobre, cholesterol 234, i jako jedyny lekarz kardiolog powiedziała, że te objawy to ma głownie od Hashimoto). Badanie b12 będzie w poniedziałek. Odpowiedz Link
devilyn Re: Aktualne wyniki mamy. 28.08.09, 08:57 Bierze letrox 100, a 25 żeby dobrze podzielić nie produkują już. Odpowiedz Link
devilyn B12 wynik 31.08.09, 17:59 Wynik mojej mamy z b12: B12 328,6 pg/ml (norma 197-866). Odpowiedz Link
devilyn Kolejne wyniki mamy. 28.09.09, 17:34 Mama zrobiła w zeszłym tygodniu na zlecenie lekarki spec.endokrynolog TSH w Szczecinie. Dla przypomnienia moja mama od 9 lat!!! miała nie zmienianą dawkę tarczycy (letroxu). Aktualny wynik TSH 4,70 lekarka kazała mamie zwiększyć dawkę Letroxu ze 100mg na 112,5mg przy czym pani doktor stwierdziła, że wie że nie produkują 25mg.... Mama dostała tylko ustnie wynik, więc nie wiem jakie normy obowiązują. Mama postanowiła, że będzie brać 125mg Letroxu, czy słusznie? Odpowiedz Link
znowuniedziela Re: Kolejne wyniki mamy. 28.09.09, 19:07 hm... zastanowił mnie ten post, bowiem ja od kilku lat mam nawracające zapalenie krtani. Lekarz nic z tym nie robi ?? Czy to może byc problem tarczycy ?? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Kolejne wyniki mamy. 28.09.09, 21:53 witaj > Aktualny wynik TSH 4,70 lekarka kazała mamie zwiększyć dawkę > Letroxu ze 100mg na 112,5mg przy czym pani doktor stwierdziła, że > wie że nie produkują 25mg.... normy dla tsh są różne, ale ogólnie przyjmuje się że nie powinno być większe jak 1. wynik Twojej mamy jest dużo za duży, aż boję się pomyśleć jak niskie ma ft3 i ft4. myślę że dodanie 25 to będzie za mało. ale na początek może być. tylko niech Twoja mama nie czeka znów 9 lat na badanie, wystarczy 4-6 tyg. i wtedy tez zrób mamie ft3 i ft4, bo nie wiadomo jak jest, może ma za mało ft3, może ma słaba przemianę. a. Odpowiedz Link