Dodaj do ulubionych

Fatalny wynik anty TPO

23.08.09, 04:16
Na forum jestem nowa, liczę na to, że pomożecie mi zinterpretować
wyniki zanim trafię do endokrynologa.
TSH - 4,570 (norma 0,27-4,20)
FT3 - 3,91 (norma 2,40 - 6,30)
FT4 - 14,95 (norma 12,00-22,00)

ATG - 36,0 (norma <34)
ATPO - 1337,2 (norma <12)

Wyniki ATG i ATPO robiłam tydzień po przyjęciu szczepionki Engerix
(przeciw żółtaczce) - pierwsza dawka. Czy szczepionka mogła
sfałszować wyniki?
Dodam,że nie mam żadnych objawów Hashimoto ani innych od strony
tarczycy, przynajmniej tak mi się wydaje...
Staram się o dziecko, dlatego badam się "wszerz i wzdłuż".
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Fatalny wynik anty TPO 23.08.09, 08:07
      masz problem z tarczycą.
      Poczytaj wątki na górze strony startowej
      forum, przelicz wyniki na %, a u endo nie daj się
      spławić bo musisz wyjść z gabinetu z receptą
      w ręku na tyroksynę.
      Wróć po wizycie i zdaj relację.

Pzdr
      Tess
      • lisa10 Re: Fatalny wynik anty TPO 23.08.09, 12:43
        Bardzo dziękuję!!!
        Spróbuję jutro dostać się do endokrynologa, w moim mieście nawet
        prywatnie są kłopoty.
        Przeliczyłam i wyszło mi FT4 29,50 %, FT3 38,72%. Czy to zły wynik?
        A ten wysoki wynik ATPO? Czy możliwe, że zakłóciła go brana tydzień
        temu szczepionka?
        A jaki konkretnie mogę mieć problem z tarczycą? Tess, ratuj!
        • lisa10 Re: Fatalny wynik anty TPO 23.08.09, 15:41
          I jeszcze jedno...ile czasu mniej więcej potrzeba na uregulowanie
          hormonów? Jestem w trakcie przygotowań do in vitro (antyki) i nie
          wiem, czy nie odłożyć tego do czasu unormowania, czy mogę
          jednoczesnie podjąć stymulację np. menopurem. Wiem, że w takiej
          sytuacji przepisują też encorton, czy ktoś może się wypowiedzieć,
          PROSZĘ!!! na dniach muszę podjąć decyzję o stymulacji!!!Nie wiem co
          teraz robić, bo te badania zrobiłam sobie na własną rękę.
          • procesor Re: Fatalny wynik anty TPO 24.08.09, 23:24
            pewnie bardziej doświadczone ci jeszcze odpowiedzą
            ale ja teraz już mogę ci napisac że póki nie załatwisz sprawy z tarczycą - odłóż
            decyzję o dziecku
            bardzo możliwe że masz Hashi - przeciwciała podwyższone, TSH powyzej normy a i
            ft4 niewysokie

nawet problemy z zajściem w ciążę to może byc jeden z objawów
            dodam że u mnie - nie mialam wtedy pojęcia że jestem chora - to
            najprawdopodobniej Hashi była powodem poronienia - nie ja jenda tego doświadczyłam

żeby utrzymac ciążę MUSISZ leczyc tarczycę
            to naprawde nie jest straszne smile

przydałoby się do kompletu diagnostyki USG tarczycy
            no i dobry lekarz - bo dziwne że to nie lekarz wpadł na pomyśl by przy
            problemach z zaciążeniem zbadać tarczyce....
            • rosteda Re: Fatalny wynik anty TPO 24.08.09, 23:43
              Procesor ma calkowita racje.
              Najpierw uregulowac hormony tarczycy (fT4 masz dosc niskie) a potem myslec o ciazy.
              Dla dobrego endokrynologa ustawienie prawidlowej dawki to czas jakies 3-4 miesiace.
              Calkowicie zrezygnowac teraz przy takich wynikach z ciazy, bo po co masz miec
              znowu rozczarowanie ze nawet pomimo in vitro bedzie niepomyslnie.
              Tak samo jak Procesor tu pisze ja osobicie po uregulowaniu hormonow tarczycy
              probowalabym jednak normalnie zajsc w ciaze.
              Bardzo duzy procent kobiet ktore nie moga zajsc w ciaze a pozniej jej donosic
              maja niestety problem z tarczyca i wlasnie przed in vitro specjalisci w
              pierwszej kolejnosci powinni zbadac tarczyce a nie od razu to co najdrozsze -in
              vitro - ktore jak tarczyca nie pracuje prawidlowo i tak nie pomoze.
              • lisa10 Re: Fatalny wynik anty TPO 25.08.09, 15:05
                Witajcie! Jestem już po wizycie u endokrynologa. Z miejsca
                przepisała mi letrox50, który już dzisiaj rano wzięłam.
                Pani endokrynolog nie widzi przeciwskazań do zajścia w ciążę, kazała
                mi kategorycznie odmówić przyjmowania sterydów (enkortonu), bo wiem,
                że jest on standardowo przepisywany w klinikach takim osobom jak ja.
                Co do problemów z zajściem...mój mąż ma fatalne wyniki i to jest
                główna przyczyna, niestety, nie zajdę naturalnie, nawet ze zdrową
                tarczycą, to wiem na pewno.
                Myślicie, że przez ten miesiąc który jeszcze mam do zabiegu lekarz
                nie jest w stanie wyregulować hormonów Letroxem?
                Jesteście pewni, że powinnam przerwać procedurę? Mam jeszcze parę
                dni do namysłu.
                • lisa10 Re: Fatalny wynik anty TPO 25.08.09, 15:06
                  Zapomniałam dodać, że oczywiście lekarka stwierdziła Hashimoto.
                  • coldsong Re: Fatalny wynik anty TPO 25.08.09, 16:17
                    Decyzję musisz podjąć wspólnie z mężem. Trudno ze 100% pewnością
                    przewidywać, że będzie źle lub dobrze. Ja bym chyba wstrzymała się
                    kilka miesięcy. Powodzenia!

Wklejam Ci fragment z artykułu naukowego Syrenicza i in. Choroba
                    Hashimoto i niedoczynność tarczycy w okresie rozrodczym – istotny
                    problem dla kobiety i jej dziecka (można znaleźć przez google)

Wpływ choroby Hashimoto na kobietę w wieku rozrodczym jest nadal
                    dyskutowany. Istnieją kontrowersje, czy częstość występowania
                    poronień i innych powikłań u ciężarnych z chorobą Hashimoto zależą
                    bardziej od stopnia niedoboru hormonów tarczycy w surowicy kobiet
                    ciężarnych, czy też od obecności przeciwciał przeciwtarczycowych
                    (6,9,11,12,13). Istnieją badania wskazujące na istotne znaczenie
                    samej niedoczynności tarczycy w wystąpieniu spontanicznych poronień
                    (9,13). Nawet niewielki niedobór hormonów tarczycy, często
                    niewykrywalny w rutynowych oznaczeniach stężeń hormonów tarczycy w
                    surowicy krwi, może prowadzić do ich niedoboru w układzie rozrodczym
                    kobiety. Właściwa terapia substytucyjna może w takich przypadkach
                    istotnie zmniejszyć zagrożenie wystąpienia samoistnego poronienia
                    lub innych powikłań niedoczynności tarczycy zarówno u ciężarnej jak
                    i jej dziecka (6,9,13). Liczne doniesienia wskazują jednak, że
                    powikłania te bardziej korelują z obecnością i mianem przeciwciał
                    przeciwtarczycowych w pierwszym trymestrze ciąży, niż z czynnością
                    gruczołu tarczowego matki (11,12,14,15,16,17,18). Nie ma jednak
                    dowodu na to, że przeciwciała przeciwtarczycowe antyperoksydazowe
                    (TPO) i/lub antytyreoglobulinowe (ATG) są bezpośrednio
                    odpowiedzialne za występowanie samoistnych poronień lub innych
                    powikłań u ciężarnych z chorobą Hashimoto.
                    • lisa10 Re: Fatalny wynik anty TPO 04.10.09, 11:32
                      Witam ponownie! Tak jak radziłyście odłożyłam decyzję o ciąży.
                      Oto moje nowe wyniki (po prawie miesiącu brania Latroxu50 codziennie)
                      TSH - 1,320 ulU/ml (norma 0,400-4,000)
                      FT3 - 2,85 pg/ml (norma 1,8-4,6)
                      FT4 - 1,33 ng/dl (norma 0,93-1,7)
                      TSH bardzo ładnie spadło, ale martwię się wynikiem FT4, bo chyba
                      nadal za niski?
                      Bardzo proszę o interpretację! Czy to już dobre wyniki do in vitro?
                      • lisa10 Procenty 04.10.09, 11:47
                        Zapomniałam podać procentowo:
                        Nowe wyniki:
                        FT4 - 51,95%
                        FT3- 37,50%
                        (poprzednio było:
                        FT4- 29,50%
                        FT3 - 38,72%)
                        Czy to już dobre wyniki? Jak je utrzymać? Czy TSH ma prawo jeszcze
                        spaść?
                        • raistinc Re: Procenty 04.10.09, 14:41
                          Żeby określić, czy wyniki są dobre powinnaś napisać jak się czujesz.
                          • lisa10 Re: Procenty 04.10.09, 15:23
                            Zawsze czułam się dobrze,nawet ze złymi wynikami, nie znalazłam u
                            siebie żadnych typowych objawów niedoczynności. Mam mocne zdrowe
                            włosy, nie mam suchej skóry, nie jestem zmęczona, rozdrażniona bywam
                            jak każdy, nie męczę się - uprawiam sporty, nie tyję, nie chudnę,
                            nie mam szczególnych kłopotów z cerą. Przed Letroxem i po Letroxie
                            czuję się tak samo.
                            Interesuje mnie tylko jedno: czy to są dobre wyniki do zajścia w
                            ciążę (metoda in vitro ze względu na słabe wyniki męża). Boję się,
                            czy TSH nie za bardzo spadło i czy może spaść jeszcze bez szkody dla
                            zapłodnienia.

• djpa Re: Procenty 04.10.09, 18:32
                              Nie wiem, czy na pewno są to dobre wyniki do zajścia w ciążę, ale:
                              byłam w ciąży 2 razy z Hashimoto i jeśli zajdziesz, to szczególnie na początku
                              ciąży badaj hormony tarczycy nawet co 2 tygodnie. Będziesz musiała zwiększać
                              dawkę Letroxu.

Zaszłam w ciążę przy TSH 1.0, a w 3 tygodnie po poczęciu THS było już 7.34.
                              Dzięki Bogu ten wynik córce wcale nie zaszkodził. Ale teoretycznie mógł.
                              • lisa10 Re: Procenty 04.10.09, 19:03
                                Djpa! Dziekuję za ostrzeżenie, na pewno będę badać...
                                • djpa Re: Procenty 04.10.09, 21:08
                                  Najważniejsze, że wiesz, że coś z tarczycą jest nie tak i leczysz to. Trzymaj
                                  tak dalej. Gdyby nie in-vitro pewnie byś się nie dowiedziała? Czyli słabe
                                  nasienie męża ma swoje plusy - dla Ciebie, dla przyszłego dzidziusia smile Będzie
                                  dobrze smile
                                  • lisa10 Nowe wyniki - gorsze? 23.10.09, 16:19
                                    Witam ponownie! Mam nowe wyniki hormonów (cały czas biorę Letrox 50)
                                    Tym razem TSH jest większe - 2,94 mlU/L (norma 0,27 - 4,20)
                                    FT3 - 4,85 (norma 2,40 - 6,30) czyli - 62,82%, a FT4 - 16,98 (norma
                                    12,00- 22,00), czyli 49,80%.
                                    Bardzo mi zależy na tym, żeby zbić TSH. Czy mogę zwiększyć dawkę
                                    Letroxu, o ile? I dlaczego TSH wzrosło, skoro w tamtym miesiącu
                                    ładnie spadło do 1,30?
                                    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
                                    • lisa10 Re: Nowe wyniki - gorsze? 23.10.09, 16:24
                                      Dopiro teraz zobaczylam, że na starym wyniku mam TSH podane w ulU/
                                      ml i wtedy wyszło - 1,32, a teraz w mlU/L. Jaka jest róznica między
                                      ul, a ml, może ktoś wie, jak to porównać. (wyniki robiłam w różnych
                                      laboratoriach)
                                    • aleksandra_01 Re: Nowe wyniki - gorsze? 23.10.09, 16:25
                                      > Bardzo mi zależy na tym, żeby zbić TSH.

dlaczego ?

a.
                                      • lisa10 Re: Nowe wyniki - gorsze? 23.10.09, 19:36
                                        Bo lekarz - ginekolog twierdzi, że do zajścia w ciążę nalepszy
                                        byłby wynik około 1 ( do 1,5).
                                        • lisa10 Zwiększyłam dawkę Letroxu 24.10.09, 11:42
                                          Nikt mi nie odpisał, więc sama postanowiłam poeksperymentować i
                                          zwiększyłam dawkę Letroxu - wzięłam dziś 1,5 tabletki Letrox50.
                                          Czuję się mocno pobudzona, to chyba za duża dla mnie dawka...ale za
                                          to mam dużo energii.
                                          Proszę, niech ktoś mądrzejszy zerknie na moje wyniki i poradzi mi,
                                          czy są dobre i jak zbić TSH żeby nie zepsuć wyników FT3 i FT4. I czy
                                          to zwiększenie dawki to dobry pomysł?
                                          • aleksandra_01 Re: Zwiększyłam dawkę Letroxu 24.10.09, 15:27

TSH jest większe - 2,94 mlU/L (norma 0,27 - 4,20)
                                            FT3 - 4,85 (norma 2,40 - 6,30) czyli - 62,82%
                                            FT4 - 16,98 (norma 12,00- 22,00), czyli 49,80%.

ft3> ft4, zatem dobrze zrobiłaś podnosząc dawkę
                                            nadal jesteś w niedoczynności. za 4tyg powtórz badanie
                                            i jak znów ft3 będzie wyższe od ft4 to podnoś dalej.

wyniki są prawie dobre, już bardzo mało brakuje
                                            Ci do idealnych wyników.

Tsh się tak bardzo nie martw, w ciąży szczególnie
                                            na samym początku ważne jest ft3. na tsh w ciąży
                                            nie ma co patrzeć.

a.

• lisa10 Re: Zwiększyłam dawkę Letroxu 24.10.09, 18:54
                                              Aleksandro! Bardzo dziekuję za odpowiedź. Piszesz, że FT3 jest nadal
                                              większe od FT4, ale własnie ono dopiero teraz zrobiło się większe!!!
                                              Wcześniej zawsze miałam mniejsze, czyli wcześniej było lepiej?
                                              Zestawiam jeszcze raz procenty z trzech ostatnich badań;
                                              1.FT3 -29,50%
                                              FT4- 38,72%

2.FT3 - 37,50%
                                              FT4- 51,95%

3. Obecne FT3 - 62,82%
                                              FT4 - 49,80%
                                              Po całym dniu na nowej dawce Letroxu czuję się źle, za bardzo
                                              pobudzona, "czuję" serce, chyba jutro wrócę do 1 tabletki.
                                              Czy mogę przyjmować selen?
                                              • marsjanka1999 Re: Zwiększyłam dawkę Letroxu 24.10.09, 20:47
                                                podniosłaś z 50 o 25 (do 75) - jeśli źle się czujesz, to spróbuj dodać najpierw
                                                ćwiartkę zamiast połówki, czyli 12,5 przez kilka dni np. tydzień, a potem o
                                                kolejne 12,5 (czyli spokojniej wejdziesz w dawkę 75)
                                              • aleksandra_01 Re: Zwiększyłam dawkę Letroxu 25.10.09, 01:41
                                                > Wcześniej zawsze miałam mniejsze, czyli wcześniej było lepiej?

nie

one mają być na równym poziomie np. 75% i 74% albo 69% i 70%
                                                myślę że nie powinnaś zażywać teraz selenu. jak czujesz się
                                                źle po podniesieniu dawki to zrób tak jak pisały marsjanka
                                                i hashi-tess podnoś powoli po 12,5 i bierz magnez to uspokoi
                                                serce, bo podnoszenie dawki jest nieuniknione. niektórzy
                                                mogą podnosić o 25 i nie czują różnicy a inni muszą stopniowo.

a.
                                                • lisa10 Re: Zwiększyłam dawkę Letroxu 29.10.09, 20:22
                                                  Ślicznie dziekuję Aleksandro! Zażywam magnez i jest coraz lepiej.
                                                  Za jaki czas mam skontrolować ponownie hormony? Za miesiąc?
                                                  • lisa10 Ferrytyna i B12 - wyniki 20.11.09, 19:24
                                                    Zgodnie z podpowiedziami na forum zrobiłam wyniki ferrytyny i B12,
                                                    wyszły nastepująco:
                                                    wiatmina B12 - 88 pg/ml (norma 211-911)
                                                    ferrytyna - 8,0 ng/ml (norma 10,0-120,0)
                                                    Sama widzę, że są złesad Co teraz? Czy starczą preparaty bez recepty
                                                    z apteki? Cały czas łykam na przemian ( tygodniami) Chela-Mag B6 i
                                                    Chela- Ferr bio complex a także Spirulinę i kwas foliowy, piję sok z
                                                    buraków. Co jeszcze mogę zrobić?
                                                  • aleksandra_01 Re: Ferrytyna i B12 - wyniki 20.11.09, 19:34
                                                    jeśli chodzi o b12 to w tej sytuacji konieczne są zastrzyki,
                                                    przepisuje je lekarz rodzinny.

ferrytyna mówi o tym, że potrzebne jest porządne żelazo,
                                                    tzn takie na receptę np. sofbifer durules - to tez powinien
                                                    przepisać lekarz rodzinny.

na prawdę te dwie rzeczy wymagają poważnego potraktowania.

i odstaw spirulinę ! bo jest dobrym źródłem jodu, którego nam nie wolno.

a.
                                                  • hashi-tess Re: Ferrytyna i B12 - wyniki 20.11.09, 21:23
                                                    napisz jak się czujesz przy takich poziomach
                                                    B12 i Fe.

Z forum wiem, że te wszystkie chelatowe
                                                    specyfiki na dają spodziewanych rezultatów.
                                                    Dlatego wydaje mi się, że szkoda na nie kasy.
                                                  • lisa10 Re: Ferrytyna i B12 - wyniki 20.11.09, 21:45
                                                    Aleksandro, Hashi! Dziękuję za cenne rady.
                                                    W przyszłym tygodniu pójdę do rodzinnego.
                                                    Spirulinę brałam ze względu na dietę wegetariańską - odstawię.
                                                    Hashi! Czuję się dobrze, aż sama się dziwię, bo przy takich
                                                    wynikach...
                                                    W jakim czasie poziomy ferrytyny i B12 wrócą do normy? Wciąż staram
                                                    się o dziecko i chyba warto byłoby się jeszcze wstrzymać z tymi
                                                    staraniami?
                                                  • lisa10 Reakcja rodzinnej na wyniki 03.01.10, 20:42
                                                    Witajcie! Płakać mi się chce, bo od otrzymania fatalnych wyników
                                                    ferrytyny i B12 (witamina B12 - 88 pg/ml (norma 211-911)
                                                    ferrytyna - 8,0 ng/ml (norma 10,0-120,0) minął ponad miesiąc,a ja
                                                    nadal nie przyjmuję żadnych "poważnych" preparatów oprócz chela-ferr
                                                    i witaminy B12 w tabletkach. Już dwa razy byłam u rodzinnej z prośbą
                                                    o jakieś preparaty na receptę, zastrzyki, ale ona mówi, że nie widzi
                                                    potrzeby i że nie ma co obciążać organizmu zastrzykami. Kazała kupić
                                                    coś tam w aptece, a ja jej przecież mówiłam, że od 3 miesięcy biorę
                                                    chela ferr i mimo to wyszły takie wyniki.
                                                    Nadal nie mogę zajść w ciążę i zależy mi, żeby wyrównać braki żelaza
                                                    i wiatminy. Czy są jakieś preparaty nie na receptę albo podajcie mi
                                                    konkretne nazwy,może ktoś się zlituje i przepisze jak mojej
                                                    rodzinnej nie będzie na dyżurze...
                                                  • lisa10 Nidobór żelaza 17.02.10, 14:26
                                                    Podciągam wątek, bo ponownie zrobiłam wyniki po wybraniu opakowania
                                                    żelaza Sorbifet durules (załatwiłam sobie receptę na własną rękę, bo
                                                    rodzinna nadal oporna)
                                                    Oto wyniki - ferrytyna 13,3 przy normie od 10 do 120, czyli
                                                    podniosło się nieznacznie, poprzednio miałam 8.
                                                    Proszę mi powiedzieć czy mój organizm w ogóle przyjmuje żelazo,
                                                    skoro po ponad miesiącu brania tak mocnego preparatu podwyższyło się
                                                    tylko nieznacznie?
                                                  • aleksandra_01 Re: Nidobór żelaza 17.02.10, 19:55
                                                    tak to możliwe, u mnie też ferrytyna bardzo powoli się
                                                    podnosi, a jak tylko odstawię sorbifer to od razu spada.
                                                    moja rodzinna mówiła, że być może sorbifer czy inny taki
                                                    będzie musiał zagościć na stałe w moim planie dnia.

a co z b12? dostałaś w końcu zastrzyki ?

a.
                                                  • lisa10 Re: Nidobór żelaza 17.02.10, 21:56
                                                    Aleksandro! Pięknie dziękuję za odpowiedź,już myslałam, że nikt mi
                                                    nie odpisze, a jestem zostawiona sama sobie, lekarze mają mnie w
                                                    nosie, mam wrażenie, że myślą, że wymyślam sobie dolegliwości
                                                    (niestety zaczęłam czuć się źle - w nocy mam straszne bóle nóg -
                                                    mięśni, poza tym zaczęły drżeć mi ręce, mam kłopoty z pamięcią).
                                                    Recepty na zastrzyki nie dostałam, brałam tylko tabletki B12 firmy
                                                    Naturelle, czekam na wynik tej witaminy,bo robiłam wczoraj. Przy
                                                    okazji zrobiłam też TSH, FT3 i FT4, bardzo proszę o intrepretację
                                                    TSH - 2,51 mlU/I
                                                    FT4 - 16,34 (norma 12,00-22,00) - 43,40%
                                                    FT3 - 3,96 (norma 2,40-6,30) - 40%
                                                    Poprzednio było FT4 - 49,80 % i FT3 - 62,82%.
                                                    Czy jest lepiej czy gorzej? Widzę, że się wyrównały, to chyba
                                                    lepiej,ale i FT3 i FT4 spadło, czy to dobrze?
                                                  • aleksandra_01 Re: Nidobór żelaza 17.02.10, 23:15
                                                    > FT4 - 16,34 (norma 12,00-22,00) - 43,40%
                                                    > FT3 - 3,96 (norma 2,40-6,30) - 40%
                                                    > Poprzednio było FT4 - 49,80 % i FT3 - 62,82%.
                                                    > Czy jest lepiej czy gorzej? Widzę, że się wyrównały, to chyba
                                                    > lepiej,ale i FT3 i FT4 spadło, czy to dobrze?

tak, to że się wyrównały jest dobre, ale mogłyby być
                                                    wyższe. tzn możesz teraz spróbować podnieść dawkę
                                                    o 25 - może być najpierw o 12,5 i następnie o kolejne 12,5.

tak czy inaczej dla Ciebie teraz najważniejsze powinno być
                                                    b12 - na prawdę "każdy lekarz" może przepisać b12 w zastrzykach.
                                                    może spróbuj pójść do innego rodzinnego, w celu konsultacji.
                                                    ponieważ dziwne wydaje Ci się że przy tak drastycznie niskim
                                                    wyniku lekarz odmówił zastrzyków. Jeśli i drugi odmówi,
                                                    to poproś na piśmie - np. na wyniku tym niskim, że przy
                                                    takim wyniku odmówił zastrzyków i że bierze na siebie odpowiedzialność
                                                    jeśli ta jego decyzja spowoduje dla Ciebie jakieś problemy ze zdrowiem.
                                                    być może inaczej się nie da, ale b12 to bardzo ważna witamina
                                                    i im dłuższe przebywanie w takim stanie tym gorzej.

możesz też oczekiwać, aby lekarz uzasadnił swoją odmowę podania b12
                                                    w zastrzyku. jeśli powie, że b12 jest rakotwórcza i niebezpieczna
                                                    dla zdrowia, to zapytaj czy brak b12 też jest niebezpieczny dla zdrowia
                                                    i dlaczego anemię z niedoboru b12 nazwa się anemią złośliwą.

walcz o siebie i swoje zdrowie.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka