Dodaj do ulubionych

WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH

31.05.05, 13:34
I i IV etap bez Wspolnoty. II i III jako Wspolnota.
Wczoraj podpisalismy Akt Notarialny w ktorym zawarta zostala UMOWA
USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU MIESZKALNEGO I JEGO SPRZEDAŻY.
Zgodnie z zapisem w ww dokumencie zostala zalozona Ksiega Wieczysta dla
dzialki na ktorej stoi nasz segment. Oznacza to, ze w naszym budynku sa dwa
lokale. Skora sa dwa to wspolnota nie zawiazuje sie w rozumieniu UWL /Ustawa o
Wlasnosci Lokali/. Tak wiec zarzadzanie i administrowanie poszczegolnymi
segmentami pozostaje w gestii samych mieszkancow.
Obserwuj wątek
    • kulka85 Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 31.05.05, 14:22
      Witam
      A czemu w II i III etapie moze być inaczej w/g twojego maila?
      • grabowscy Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 31.05.05, 14:34
        O ile wiem, II i III etap maja wpisane udzialy w drodze wewnetrznej.
        My wykreslilismy te udzialy przy podpisywaniu umowy wstepnej i chyba potem
        zostaly one wykreslone pozostalym z I etapu /tak nakazywala logika/.
        Dowiedzialem sie tez, ze II i III etap nie beda mialy zalozonych KW na kazdy
        segment.
        Teraz wazne jest jaka tresc Aktu podpisze wlasciciel pierwszego wyodrebnianego w
        II i III etapie lokalu.
        Zapis dotyczacy sposobu zarządu nieruchomością wspólną bedzie obowiazywal
        wszystkich kolejno wyodrebnianych lokali.
        Mówi o tym poniższy ustęp
        ustawy o własności lokali (USTAWA z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali.
        - tekst jednolity za Dz.U. 2000 80 poz. 903)
        Art. 18 ust.2
        W razie sukcesywnego wyodrębniania lokali przyjęty przez dotychczasowych
        współwłaścicieli sposób zarządu nieruchomością wspólną odnosi skutek także do
        każdego kolejnego nabywcy lokalu.
        Pozdrawiam - Jerzy
        • akuprian Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 31.05.05, 16:32
          Czy to oznacza - bo nie bardzo moge zalapac - ze na jeden segment z dwoma
          mieszkaniami bedzie jedna KW??? Co oznacza ze II i III nie beda mialy KW na
          kazdy sedment?? Według mnie jest to sprzeczne z zasadami ustanawiania odrebnej
          wlasnosci lokalu i zakladania dla niego indywidualnej KW. Kazde mieszkanie ma
          przenoszona wlasność aktem notarialnym, ktory sam w sobie jest wnioskiem do
          sadu wieczystoksiegowego o zalozenie indywidualnej KW. To tyle o tym....

Intryguje mnie natomiast druga kwestia: dlaczego udzialy w drodze wewnetrznej
          zostaly wykreslone w I etapie?
          pozdrawiam - Adam
          • grabowscy Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 01.06.05, 07:11
            Kazda dzialka jest wydzielona z pasa ziemi na ktorej zbudowany zostal I etap.
            Z kazdego segmentu wyodrebniono dwa lokale /1 i 2/. Kazdy segement jest
            samodzielny bo na "swoim" gruncie.

Droga wewnetrzna.
            A po co mi udzial w drodze wewnetrznej ? :-)
            Jerzy
            • lemontea Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 01.06.05, 11:03
              Każdy segment ma jedną księgę wieczystą tzw. matkę, w ramach której
              wyodrębnione są księgi wieczyste na poczególne lokale. Analogicznie sytuacja
              wygląda np. w blokach wielorodzinnych. Jedna księga wieczysta jest na cały
              blok, a każdy lokal (o ile mieszkańcy o to wystąpili) ma swoją księgę
              wieczystą. Przy podpisywaniu aktów była o tym mowa.

• adagol Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 01.06.05, 17:06
                Czy to oznacza, że nie musimy placić tej oplaty za zarzadzanie osiedlem? Ja za
                taka kwote chetnie sam umyje klatke raz na tydzień, zajmie to chyba 5 minut. O
                odsniezaniu nie wspomnę, mieszkalem od polowy lutego, były dość duze śniegi a
                przynajmniej dojście do naszego lokalu bylo tylko raz odśnieżone przez
                zarzadzajacego. Oświetlenie ulicy nie powinno wchodzic w gre, jesli nie mamy
                udzialu w drodze. Zreszta nie wiem po co tyle lamp, które walą po oknach.
                Sorry, ze na wstepie troche narzekań, ale dowiedziałem sie o tym forum 2 dni
                temu a troche sie nazbierało.
                Adam G
                • diveliusz Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 02.06.05, 09:47
                  To nie jest takie do końca proste. Sam się zastanawiam co właściwie jest w
                  obowiązkach właściciela posesji... Z pewnością jest to dbanie o czystość,
                  dostępność i bezpieczeństwo chodnika przed posesją, podpisanie i wykonaywanie
                  umowy o wywóz nieczystości. Ale z tego co wiem dochodzą jeszcze okresowe
                  przeglądy budynku, różnych instalacji (np kominowych i wentylacyjnych). Pewnie
                  nie tylko to... Musimy ustalić listę obowiązków jakie na nas ciążą i porównać z
                  tym co obejmuje "administrowanie" prowadzone przez dewelopera.

Pozdrawiam
                  Olek
                • lemontea Re: WSPOLNOTA - NIE DLA WSZYSTKICH 02.06.05, 13:05
                  Nie jestem ekspertem, ale z tego, co wiem, w momencie założenia Wspólnoty
                  Mieszkaniowej powołuje się zarząd i odwołuje poprzedni, czyli w naszym
                  przypadku Naszą Willę. Co do obowiązków spoczywających na Wspólnocie trzeba się
                  z tym lepiej zapoznać.
                  Wiem, ze Wspólnota ustala jaką opłątę na tzw. fundusz remontowo-budowlany
                  bedzie się w danym roku płacić. Co miesiąc każdy wpłaca tę ustaloną kwotę na
                  konto wspólnoty. Zgromadzone środki rozdysponowuje się zgodnie z planem
                  wydatków określonym przez wspólnotę. Pieniądze te w naszym przypadku mogą iść
                  właśnie na przeglądy kominów, konserwację dachu, malowanie elewacji, etc.
                  Natomiast utrzymanie podjazdów, zieleni wspólnej, domofonów należy do
                  obowiazków administratora osiedla. U nas jest to NW tudzież byt wirtualny ADM
                  2000.

W momencie założenia wspólnoty możemy zlecić administrację osiedlem zewnętrznej
                  firmie, która np. administruje kilkoma innymi osiedlami.

Muszę się trochę bliżej zapoznać z tym tematem. Obecnie obserwuję, raczej
                  biernie poczynania mojej wspolnoty. Która rozlicza ADM, decyduje na co maja iść
                  pieniądze, jaka ma być wysokość składki.

Pozdrawiam,
                  Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka