27.06.14, 18:52
lubicie, jadacie- jeśli tak to jak podany?
u nas tylko dorosli zajadaja się z solą, bądź sól z masełkiem ew. z bułką tartą. Dzieci nawet nie tkną, a wąchać gotujacego zniesc nie mogą.
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_bosmana Re: bób 27.06.14, 19:08
      Ugotowany w mocno posolonej wodzie. Jem ze skórką, żadnych maseł i bułek, szkoda smaku tongue_out
    • kolibeer2 Re: bób 27.06.14, 19:44
      fanem nie jestem - za to obżeram się kilogramami fasolki szparagowej zielonej smile
    • olinka20 Re: bób 27.06.14, 20:19
      Jemy z reguły klasyczny z wody. Bez bułki tartej- brrr, toz to profanacja kazdego warzywa tongue_out
      Ale w niedziele chłop ma w planach risotto z bobem zrobic. Hmmm, ciekawe jak wyjdzie.
      • toffix Re: bób 27.06.14, 21:23
        hmmm, to brzmi ciekawie... Daj znać czy dobre
        • olinka20 Re: bób 27.06.14, 21:34
          Pewnie na bloga wrzuci, wiec podziele sie przepisem smile
          • dorcia1234 Re: bób 27.06.14, 21:39
            bób ? a pfuj....
            • olinka20 Re: bób 27.06.14, 21:43
              Dorcia sie nie znasz tongue_out
              • irenazu Re: bób 27.06.14, 21:57
                Ugotowany w mocno posolonej wodzie. Pycha. A mąż też z tej części ludzkości co to im śmierdzi i nie tknie ani ziarka. Też uważam, że się nie zna, ale wtedy wszystko jest dla mniewink
            • magiczna_marta Re: bób 27.06.14, 21:57
              Grzeszylam tak latami i teraz pluje sobie w brode.
              Jezusie personalny jakie to pyszne.
        • olinka20 Toffix prosze 01.07.14, 11:52
          dyja.pl/index.php/blog/przepisy/item/278-risotto-z-bobem.html
          Fajna chrupkośc bobu konrta kremowy ryz w risotto.
          • toffix Re: Toffix prosze 01.07.14, 22:18
            Mmm, muszę spóbować.
          • toffix Re: Toffix prosze 01.07.14, 22:21
            A ta soczewica z buraczkami i serem dobra? Ostatnio soczeicę polubiłam...
            • olinka20 Re: Toffix prosze 02.07.14, 07:51
              Bardzo dobra smile
              Tylko tak jak w przepisie, powinna byc zielona soczewica, bo czerwona ( wg mnie) ma tendencje do robienia sie w taką paciaję. A zielona zostaje chrupka.
              • toffix Re: Toffix prosze 02.07.14, 10:28
                Do sałatek zdecydowanie zielona. Czerwona jest boska na zupkę. Spróbuję z buraczkami.
                • olinka20 Re: Toffix prosze 02.07.14, 11:01
                  A jezeli moge dodac to chłop robił ze zwykłymi burakami, a na ryneczku pojawiły sie juz te podłużne. Sa duzo lepsze.
                  • toffix Re: Toffix prosze 02.07.14, 14:09
                    Nie jadłam tych podłużnych, ale słyszalam właśnie, ze są lepsze. Muszę spróbować. Tylko sama bede jesc bo u mnie nikt czegoś takiego nie zje sad
                    • zales239 Re: Toffix prosze 02.07.14, 18:08
                      Wczoraj koleżanka zwierzyła mi się ,że zżarła ....w ukryciu prze resztą rodziny kilogram bobu tongue_out.
                      nikt się nie pokapował, jak gotowała i potem, nie wiem gdzie się ukryła, ale poszło wszystko.
                      Taka fanka!
                      Idę gotować,bo mam w lodówce zapas ,całe 0,5 kilo mniamsmile
    • mamolka1 Re: bób 27.06.14, 21:58
      Z wody i z solą. Jessu wczoraj prawie kilo zeżarłam już myślałam że nie mogę ale po chwili cisłam dalej... Dobrz że kalorii w tym niewiele..
      • jk3377 Re: bób 27.06.14, 22:30
        kalorii nie, ale najblizsi potem cierpia hahahah
        • beautywomen Re: bób 27.06.14, 22:39
          Też kiedyś nie lubiłam, teściowa mnie zaraziła wink Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem koperku. Pychota, synuś mój może jeść i jeść... już dopytuje kiedy kupię smile
    • jowitka345 Re: bób 28.06.14, 14:01
      Ja robilam zupę krem z mietą smile
      gotowałam bób a w osobnym garnku wywar z włoszczyzny ( mała ilość), obrany bób dodawalam do wywaru i miętę- blenderowałam. Mięta ogrodowa dodana na koniec i kilka "bobów" do ozdoby tongue_out
      mięta trochę ukrywa zapach bobu więc syn jadł z chęcią smile córka wcina gotowany bez niczego
      • olinka20 Re: bób 28.06.14, 14:11
        O! fajny patent!
    • biedroneczka47 Re: bób 28.06.14, 22:16
      Ja wczoraj zjadłam cały kilogram wink Sama, tylko na raty. Gotowany w wodzie z solą i odrobiną cukru. Nie daję bułki ani masła tylko dziubię paluchami. Najfajniejsze jest jak się go wyciska z łupinki. Magia jak ze słonecznikiem wink
      A poprawiłam sporą porcją czereśni. Układ pokarmowy zniósł ot nader dobrze wink
    • karra-mia Re: bób 28.06.14, 22:20
      z wody ot tak, ale ja to jak słonecznik jem, zajmuję łapy big_grin
      dzieci zjedzą, ale bez rewelacji, ot po prostu nie pogardzą
      uwielbiam fasolkę szparagową teraz za to, i to mogę jeść z wody, z bułką tartą, z masełkiem tylko. uwielbiam po prostu.
    • mathiola Re: bób 01.07.14, 12:07
      Kocham, pod każdą postacią. Ostatnio taki prosto z gara, tylko solony, na bieżąco wyłuskuję i wchłaniam smile
      Jak mi się chce z tych łupin obierać to robię pastę do chleba, albo sałatkę jakąś. To jest obok szparagow moje ukochane sezonowe warzywo, którego zawsze mi mało.
      Małżonek zjada wraz z łupinami, ale on jest profanem wink
      • irenazu Re: bób 01.07.14, 22:10
        Czy takim profanem? Mnie czasami zdarza sie jak już wciągnę wszystko (zwykle 1 kg. dzielę na dwa dni) i nie ma więcej aż do następnego wyjścia do sklepu, to pochłaniam jeszcze też i co niektóre łupinki.
        • niutaki Re: bób 01.07.14, 22:36
          Moj dziad zre, corka nie znosi tego zapachu, wiec nie ma na razie opcji, zeby sprobowalasmile dziad pozera taki prosto z wody, musi byc mocno posolona, zre w caloscibig_grin
          • jk3377 Re: bób 01.07.14, 23:03
            nie no, jak srodek mozna jeszcze obierac ze skórki? bob rosnie w strakach i to twardych porzadnych. to tego ugotowanwgo potem juz sie nie obiera heheh poza tym skorka ma 80% wszystkich wartosci. pycha i zdrowosmile
            • irenazu Re: bób 01.07.14, 23:23
              Można. A groch łuskany? Strączkowe bez skórki są mniej wzdymające. A zresztą jak mnie uczono (też kiedyś za nim nie przepadałam) jeść bób to właśnie taki "odarty". Teraz przekonuję się do łupinek. Jutro spróbuję w całości.
            • mathiola Re: bób 04.07.14, 13:20
              Normalnie, nadgryzasz skórkę, naciskasz ziarno i środek sam wyskakuje smile
              Z tą łupiną to prawie jakbym słonecznik bez łuskania gryzła wink

A propos - właśnie zjadłam kanapki z pastą z bobu (bób, oliwa, tymianek, oregano, czosnek)
              • irenazu Re: bób 04.07.14, 15:33
                Właśnie gotuję pół torebki. A zjadałam najpierw środek, potem łuppinkę. W całości nie tak bardzo mi pasowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka