Dodaj do ulubionych

pytanko o pokarm

24.11.10, 16:09
Wrzuciłam ten post do tematu "surowe mięso dla kota" ale ostatni wpis był 5.10 i nie wiem czy ktoś odpowie więc może tu spróbuję smile

Od tygodnia mam w domu 3 miesięczną kocicę.Codziennie podaję jej surowe mięso ponieważ suchej karmy w ogóle nie chce jeść ( kupiłam jej Purine ),troszkę jej zje jak już jest bardzo głodna.Dostaje przemrożoną wołowinę, indyka itd.Dzisiaj kupiłam jej żołądki drobiowe i w związku z tym mam pytanie czy żołądki ( i serca ) również powinnam uprzednio zamrozić i czy te żołądki podawać wraz z ich zawartością smile
Obserwuj wątek
    • jarekk40 Re: pytanko o pokarm 24.11.10, 16:24
      Koleżanko, zostaw te żołądki (off topic, nie wolno podawać wieprzowiny, inne zawsze dwukrotnie przemrożone, żołądki bez treści!!!) kup Hill's Kitten w puszce jeśli jeszcze nie chce jeść suchej karmy (karma którą kupiłas była dla kociąt?) plus mleko modyfikowane dla kociąt.
      • abdidi Re: pytanko o pokarm 24.11.10, 16:30
        Oczywiście że karma która kupiłam była dla kociąt!! ( mam 35 lat i potrafię czytać co pisze na opakowaniu ) : Purina pro plan kitten delicate, a żołądki które kupiłam są nie wieprzowe a drobiowe!!!!
        • jarekk40 Re: pytanko o pokarm 26.11.10, 10:50
          smile Napisałem to na wszelki wypadek, wiedza właścicieli kotów a własciwie jej brak bywają zadziwiające.
          Koty są wybredne jak wiesz, może po prostu Purina mu nie smakuje i nic na to nie poradzisz, w tym przedziale masz jeszcze Hillsa, spróbuj zamienić i zobaczysz jak kotek zareaguje, możesz jeszcze z innej beczki: zamiast suchego spróbuj podać pastę dla kociąt, np. Dr.Clauders jest renomowany, pasta jak to pasta, jest łatwa do jedzenia jeśli kociak nie lubi póki co gryźć. Że posiada oczywiscie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju - nie będę nawet dodawał
          • abdidi Re: pytanko o pokarm 26.11.10, 16:21
            dziękuje za odpowiedź smile
            Moja kicia to zwykły dachowiec,jak to się mówi.Byłam z nią u weta,powiedział że ma 3 i pół miesiąca i że jest duża jak na swój wiek.Koleżanka która od lat ma dwa koty oceniła ją na 5 miesięcy smile
            Tych drobiowych żołądków w ogóle nie tknęła.Uwielbia surową wołowinę i indyka.Chciałam jej urozmaicić menu i wczoraj zmieszałam jej gotowaną kaszę gryczaną z surowym indykiem,ale nawet tego nie tknęła i nawet nie próbowała wybierać surowego.Dzisiaj do mojego przyjścia z pracy w misce miała tylko ta suchą karmę.Kiedy zobaczyłam że jadła ją ale nie wiele chciałam szybko rozmrozić jej porcje mięsa ( wołowinę ). Zalałam ją letnią wodą , ale że kicia głośno domagała się jedzenia, mięso zalałam wrzątkiem żeby było szybciej i podałam jej gdy już ostygła.Zjadła ale nie od razu, trochę i bardzo niechętnie.Nie wiem czy przez to że mięso było zaparzone? Dodam że gotowaną rybę zjadła bez problemu. Boje się że kicia będzie bardzo wybredna.A karmę zmienię tak jak radziłeś smile
            • abdidi Re: pytanko o pokarm 26.11.10, 16:43
              Małe sprostowanie smile Tą kaszę chciałam dodać bardziej jako wypełniacz niż urozmaicenie.Pomyślałam że skoro zdecydowałam się mieć w domu kota to chciałam żeby niczego jej nie brakowało, tyle złego się naczytałam o "marketowych" karmach.Mam ją dopiero 2 tygodnie.Pewnie trochę czasu musi minąc nim poznam co lubi :wcina gotowaną marchewkę ale puriny już nie. Gotowana rybka jak najbardziej ale zaparzone mięsko nie papu smile, drobiowa wątróbka zniknęła z miski w kilka sekund a żołądków nawet nie powąchała.I jeszcze przy szykowaniu dla niej jedzenia potrafi atakować pazurkami moje nogi uncertain .Jest śliczna, ma nietypowe umaszczenie ale są chwile że bym ja ukatrupiła wink
              • k1234561 Re: pytanko o pokarm 26.11.10, 21:48
                To próbuj wszystkiego,masz już pewne punkty zaczepienia.Wiesz co kici podeszło a co nie.Pamiętaj aby nigdy nie podawać kotu wieprzowiny!
                Reszta mięs sparzone lub gotowane albo przemrożone min.72 godziny.A może spróbuj jeszcze kupić kilka porządnych puszek z mięskiem,mam na myśli Animondę,Hill's,Almo nature itp.Tam gdzie mięsa jest minimum 70%.
                Nigdy nie staraj się kupować karmy z supermarketu,bo to najgorszy badziew.
                Jeśli atakuje Twoje nogi to po pierwsze obciąć kotce pazurki.To będzie z korzyścią i dla ciebie i dla innych sprzętów w domu,a kotu nie robi to różnicy.Jak jeszcze raz zaatakuje Twoje nogi odsuń się od niej i powiedz zdecydowanym,głośnym głosem "Nie wolno!" i reaguj tak za każdym razem w takiej sytuacji.
                Powodzenia!
                • jarekk40 Re: pytanko o pokarm 02.12.10, 11:24
                  wystarczy mówić z takich przypadkach zdecydowane NIE, (kot i tak nie reaguje na słowo tylko na dźwięk) i odsunać kotka. W końcu powiąże te dwie rzeczy i nauczy się, jak reagować. Do przedmówcy dorzucę jeszcze Dr Clauders, ten sam poziom jakościowy i cenowy + bardzo duży wybór - na przykład sa pasty dla kociąt, które ja stosuję. Nie zapomnij o modyfikowanym mleku dla kociąt.
    • klubgogo Re: pytanko o pokarm 28.11.10, 16:45
      Przy karmieniu samym mięsem radzę za jakiś miesiąc zrobic profil wapniowo-fosforowy. To mały kot, potrzebuje dużo wapnia, a tego w mięsie nie ma. Nadwyżka fosforu w organizmie prowadzi do bardzo trudnych w leczeniu schorzeń.
      • abdidi Re: pytanko o pokarm 29.11.10, 13:39
        Ni daję jej samego mięsa.Wcina ryby,surowe żółtko,ostanio posmakowała jej mokra karma pomieszana z ryżem.Gotowaną marchewkę też chętnie zje.Dzisiaj dostałam od weterynarza gratisy suchej karmy royala, też jadła, dużo chętniej niz purinę
    • mrukmrukmruk Re: pytanko o pokarm 30.11.10, 10:25
      Nie dawaj za często surowego mięsa, kot potrzebuje urozmaicenia, ja np. kupuje kotce suchą karmę z e-karma.pl, daje jej puszeczki stamtąd i czasem jej gotuje pierś z kurczaka lub wątróbkę.
    • sofrania Re: pytanko o pokarm 14.12.10, 03:20
      Nie przesadzaj tak z tym surowym mięsem, dieta kota musi być urozmaicona, po jakimś czasie nie ruszy Ci surowego mięsa w ogóle.
      Sprawdź, czy będzie jeść:
      biały serek twarogowy (typu "wiejski")
      całe jajko gotowane, posiekane
      jajko lekko ścięte - pamiętaj, że bez przypraw
      owsianke - bez cukru
      mleko dla kociąt (jedyny dobry produkt Whiskas)
      mięsne Gerbery (np indyk z warzywami - nie wolno warzyw kapustnych i strączkowych)
      rybę (ugotowana, bez ości, raz na tydzień, nie wolno wędzonych; tuńczyk - najlepszy po chorobie, przy braku apetytu, ale tylko w sosie własnym)
      witaminy Gimpet Jokies

Jeśli samodzielnie przygotowujesz kotu posiłki to kup Felini Complete. Z mięsa wybieraj drób i wołowine (też gotowana, nie tylko surowa), odradzam nerki czy wątrobę, ponieważ narządy te gromadzą różniste toksyny, a nawet antybiotyki. Serca, żołądki, płuca można podawać, ale tylko ugotowane.
      Dodawaj do mięsa ugotowany ryż. Przykładowo do mięsa z puszki o wadze 100 gram dodaj ryżu w ilości 1/3 tej puszki.

Ponieważ każdy kot to indywidualista to każdy będzie jadł, co mu najbardziej pasuje wink Moja kotka niestety jest bardzo wybredna, uwielbia tuńczyka, mięso królika, karme suchą Animonda, z mokrej Lams'a, Gerbery, jajko czy nabiał to dla niej przekąska, bez której mogłaby się spokojnie obejść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka