Dodaj do ulubionych

Kotka Tajska 12 tyg

04.03.14, 10:01
Witam!

Na początku maja dołączy do naszej rodziny mała kotka Tajska.
Proszę o rady doświadczonych kociarzy,jak postępować z takim maluchem?
Będzie musiała zostawać po parę godzin sama w mieszkaniu,gdy my będziemy w pracy.
Co zrobić by nie zrobiła sobie krzywdy,zamykać na początku tylko w jednym pomieszczeniu?
Jak uczyć ją by nie drapała mebli itp?
Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Kotka Tajska 12 tyg 04.03.14, 14:14
      Na drapanie mebli są dwa sposoby - przycinanie pazurków (ale nie usuwanie, bo to dla kota kalectwo) lub kocie tipsy - z tym, że widziałam je tylko na zagranicznych filmach, oba zabiegi wykonują weci. Na pewno przyda się drapak, ale kot zrobi i tak po swojemu. Jeśli upatrzy sobie jakieś miejsce, to będzie tam drapał. A lubi w szczególności skórzane kanapy, dywany i wycieraczki z krótkim włosiem oraz wszelkie tkaninowe obicia z wyjątkiem - podobno, bo nie mam - alcantary. Można mieć pod ręką spryskiwacz z wodą i jeśli zaczyna drapać - prysnąć, po jakimś czasie nauczy się . . . , żeby w obecności ludzi tego nie robić.
      Jeśli chodzi o bezpieczeństwo kota w domu - jest tego pół internetu, więc nie będę się rozpisywać, bo inni to już dawno zrobili. Poszukaj sobie i poczytaj, chociażby w załączonych linkach. Wspomnę tylko o uchylnych oknach, które mogą zadziałać, jak szubienica oraz o zabezpieczeniu siatką okien i balkonów.
      www.canis.org.pl/kotwdom.html
      nordhouse.net.pl/bezpieczenstwo-kota-w-domu
      • yenna_m Re: Kotka Tajska 12 tyg 07.03.14, 19:35
        spryskiwacz z wodą to zły pomysł, kot będzie znerwicowany, a to może objawić się sikaniem po domu

alcantara (mam 4 koty, psa, 2 chłopaków i naprawdę nie ma śladów drapania) się sprawdzi na kanapę - można, jeśli kiedyś się skusisz na kanapę od stolarza, uszyć dodatkowe pokrowce z tego samego materiału na kanapę

najlepiej, zamiast tych kocich tipsów (wtf!?) kupić kotu drapak - i pokazywać kotu, że drapak służy do drapania. Drapak powinien być na tyle wysoki (a ścienny tak zamontowany), żeby kot mógł się na nim wyciągnąc drapiąc
        gdy kotek drapie (można kotka zachęcić, smarując częśc do drapania kocimiętką czy kroplami walerianowymi wink ) kotka chwalić i podawać smakołyczek
    • nevada_r Re: Kotka Tajska 12 tyg 05.03.14, 08:16
      Kot BĘDZIE drapał. Bo po to jest kotem i po to natura mu dała pazury. Więc musisz się z tym pogodzić. Możesz jej przycinać pazurki co 2 tygodnie, możesz jej kupić drapak - to trochę pomoże, ale nie ma gwarancji, że kot nie narobi żadnych zniszczeń.

Zamykaj pomieszczenia, w których kot może sobie zrobić krzywdę. Zawsze zamykaj też np. klapę od sedesu, żeby kot się nie utopił, sprawdzaj pralkę przed każdym praniem itp.

A najlepiej jakbyście wzięli drugiego kota do pary - koty najlepiej wychowują się, jak jest ich kilka; wtedy tak nie tęsknią, jak nie ma człowieka.

• mamagai Re: Kotka Tajska 12 tyg 05.03.14, 09:27
      Dzięki!

Napiszcie mi jeszcze proszę,czy takiego małego kotka na początku lepiej trzymać w jednym pomieszczeniu,gdy my pójdziemy do pracy?
      • mitta Re: Kotka Tajska 12 tyg 05.03.14, 11:54
        Jeżeli zastosujesz się do wszelkich rad odnośnie bezpieczeństwa - można kota trzymać w całym domu. Z własnych obserwacji (4 sztuki) wiem, że koty nie znoszą zamkniętych pomieszczeń, jeśli zamknę drzwi do któregoś z pokoi - to właśnie tam będą chciały wejść.
        Niedawno była u mnie koleżanka, wieczorem wywaliłam z jej pokoju koty, a ona się zamknęła. W nocy musiała wstać do łazienki i przez tę chwilę wszystkie jej wlazły. Nie zauważyła ich, zamknęła drzwi i spała z całą czwórką big_grin big_grin big_grin
        A najlepiej weź, jak radzi nevada, od razu dwa (np jakiegoś bezdomniaczka, mnóstwo się ich urodzi na wiosnę). Znacznie lepiej się chowają, lepiej znoszą samotność, mniej psocą, a będziesz miała podwójne szczęście. Koty uzależniają, ale jeśli dopiero za jakiś czas zdecydujesz się na drugiego - dokocenie może być trudne.
    • kora.munroe Re: Kotka Tajska 12 tyg 06.03.14, 15:49
      Przede wszystkim gratuluję i zazdroszczę. Pamiętam jak moja Tajeczka w podobnym wieku trafiła do mojego domu. Obecnie to już prawie sześcioletnia dostojna kocica, a była takim słodkim i zabawnym kociątkiem smile
      Jeśli całe mieszkanie masz dobrze przygotowane i zabezpieczone to możesz jej zostawić. Mam tu na myśli raczej bezpieczeństwo kotki niż mieszkania - czy nie ma jakichś zakamarków, w których mogłaby utknąć, roślin które mogłaby skubnąć i się zatruć itp. Generalnie polecam na początek zostawienie kotki w jednym pomieszczeniu. Łatwiej będzie Ci dopilnować, żeby wszystko było jak trzeba. Kicia musi mieć wodę i kuwetę. Możesz zostawić jej jedzenie jeśli planujesz mieć żarełko na stałe dostępne. Jeśli nie to nakarm ją przed wyjściem. Zostaw jej legowisko i trochę zabawek. Zapewne większość czasu prześpi, ale może trochę chcieć się pobawić. Koniecznie kup sizalowy drapak - przez mój dom przewinęło się sześć kotów, a meble drapała tylko pierwsza kotka dopóki nie zakupiłam drapaka.

Najlepiej przywieź kotkę przed weekendem - będziesz miała okazję przez dwa dni ją poobserwować, jak się zachowuje co lubi robić - to może być jakaś podpowiedź co zrobić, żeby ja bezpiecznie zostawić sama na parę godzin.

Ja zapamiętałam moja Tajeczkę jako przesłodkiego i raczej grzecznego kociaka. Była rewelacyjnie uspołeczniona i znakomicie dogadała się z rezydentami smile
      • nevada_r Re: Kotka Tajska 12 tyg 06.03.14, 16:10
        Taki maluch MUSI mieć jedzenie dostępne przez cały czas - kociak NIE ma możliwości [za mały żołądek], żeby się najeść na kilka godzin; jest głodny stale.

Poza tym trzeba się liczyć z tym, że będą się zdarzać wpadki związane z czystością - maluch może nie zdążyć do kuwety albo do niej nie trafić. Najlepiej ustawić kuwetę w każdym pomieszczeniu.

I jeszcze: kwiatki - trzeba usunąć rośliny trujące dla kota.
        • 3-mamuska Re: Kotka Tajska 12 tyg 07.03.14, 10:24
          Jesli chcesz uratować kanapę to prostym sposobem jest taśma klejąca dwustronna.
          Przyklejasz, a przy każdej próbie kociego drapania beda mu sie kleić łapki i powinen sie nauczyc ze tam sie "prxykleja"
          • nevada_r Re: Kotka Tajska 12 tyg 07.03.14, 14:26
            No i co, tak całe życie ta kanapa będzie obklejona? A jak przyjdą goście? tongue_out Prościej się pogodzić z tym, że koty drapią i niewiele się na to poradzi.

A jak komuś się to nie podoba, to nie musi brać kota.
    • skylander3 Re: Kotka Tajska 12 tyg 07.03.14, 11:08
      jeśli chodzi o zabezpieczenie balkonu to zapraszam do obejrzenia naszych realizacji
      www.skylander.pl/Siatka-dla-kota.html
    • yenna_m Re: Kotka Tajska 12 tyg 07.03.14, 19:38
      kot tajski, zapewne kupiony w hodowli

zapytaj hodowcy - hodowca zna kociaka od oseska, zna rasę, będzie świetnym przewodnikiem przy wprowadzaniu kociaka do nowego domu smile

generalnie, w modelu idealnym, powinno być tak - cokolwiek dzieje się z kotem czy masz jakiekolwiek pytania dotyczące kota (behawioru, wprowadzenia do nowego domu) to najperw kontaktujesz się z hodowcą smile

wielu szczęśliwych lat Wam życzę smile
      • mamagai Re: Kotka Tajska 12 tyg 08.03.14, 22:11
        Dziękuję za wszystkie porady smile
        Już się nie mogę doczekać tego malucha smile

Pozdrawiam!
    • asfo Re: Kotka Tajska 12 tyg 09.03.14, 12:40
      Koty ras orientalnych, w tym tajskie, są bardzo żywe i towarzyskie. Zostawianie jej samej w domu na wiele godzin to zły pomysł - będzie się nudzić i demolować dom na różne dziwne sposoby - np. może otwieranie wszystkich możliwych schowków i wyciąganie z nich różnych rzeczy, gryzienie kabli, zjadanie różnych niejadalnych rzeczy (bardzo niebezpieczne), rycie w doniczkach, wspinanie się po zasłonkach itp.

Powinna mieć innego kota do towarzystwa - wtedy znaczna część niszczycielskiej energii zostanie spożytkowana na zabawę z drugim kotem i nie będzie problemu z wpadaniem w depresję z powodu samotności.

Poza tym:

- zabezpieczyć balkon siatką, a okna ogranicznikami anty-dzieciowymi
      - bezwzględnie zamykać wszystkie okna jak się wychodzi z domu - te zabezpieczone też
      - wyrzucić wszystkie rośliny które mogą być trujące dla kotów
      - zabezpieczyć wszelkiego rodzaju plastikowe torebki, sznurki, nici, tasiemki itp. - niech nie leżą na wierzchu
      - zamykać klapę od sedesu i drzwiczki od pralki
      - sprawdzać czy kota nie ma w pralce lub piekarniku zanim się włączy te rzeczy
      - kupić solidny, duży drapak i zorganizować kotu kilka wysoko umieszczonych miejsc do siedzenia (np. na szafie)
      - poczytać forum www.barfnyswiat.org/
      • skylander3 Re: Kotka Tajska 12 tyg 10.03.14, 10:20
        Twój kot to wszędobylska istota, a ty martwisz się o jego bezpieczeństwo?

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi rozwiązaniami.

Profesjonalne zabezpieczenia balkonów przeciwko wypadaniu kotów oraz zabezpieczenia przeciw gniazdowaniu ptaków.
        Mamy wieloletnie doświadczenie i tysiące zadowolonych klientów na terenie całego kraju.
        Przyjedziemy na bezpłatne wyceny i dostosowujemy sposób realizacji do potrzeb klienta.
        Nasze przykładowe montaże można obejrzeć na
        www.skylander.pl/Siatka-dla-kota.html
        Dajemy gwarancję i zapewniamy najwyższą jakość usługi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka