Dodaj do ulubionych

Chory kocurek

21.03.14, 21:57
Mój kocurek sika dosłownie co chwilke po kilka kropli. Chciałam sie dostać wieczorem do weterynarza , ale podane dyżurne przychodnie nie odpowiadają . Musze czekać do rana Kocurek ma 4 lata do tej pory okaz zdrowia . Nie mam pojecia co sie tak nagle stało.Wiem ,że się bardzo wystraszył ,wiatr przewrócił doniczke na balkonie, ale czy to ze stresu? Czy ktoś może mi poradzic co ew. mogłabym podać mojemu kocurkowi.Czytaam o rutinoskorbinie , furaginie no-spie .
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Chory kocurek 22.03.14, 15:14
      Podaj mu pół no-spy i pół furaginu. Jeśli się zatkał z powodu nerek, ten zestaw przyniesie mu ulgę, a nie zaszkodzi. Sama tak stosuję, kilka razy już tak moje koty miały - kilka kropel moczu i widoczny ból przy jego oddawaniu. To jest oczywiście pomoc doraźna, wet musi kota zbadać i jeśli diagnoza się potwierdzi - zastosować odpowiednie leczenie.
    • 34alamana Re: Chory kocurek 23.03.14, 10:39
      Dziękuje bardzo . Ja jestem początkujacą kociarka ,i pierwszy incydent ze zdrowiem kocurka. Byłam u wet, sobota to trafiłam z przypadku. Kocurek dostał zastrzyk z antybiotykiem , i przeciwbólowo rozkurczowy.,i karme urologiczna. Wysikał sie dwa razy wiekszą iloscia,ale nie chce jeść i pić .Na dodatek zwymiotował ale kłębaek kłaczków . Dzisiaj moze dam mu jeszcze nospe i furagine Czuje ,że jutro popytam o dobra lecznice i pojade
      • mitta Re: Chory kocurek 24.03.14, 09:16
        Leczenie chorób pęcherza i nerek nie jest takie krótkie - poszukaj innego weta. Kot powinien mieć zrobione badanie moczu - nie wiem, czy zdołasz sama pobrać mocz do badania, jest z tym trochę zabawy. Podstawia się kotu chochelkę, lub zostawia pustą kuwetę i mocz zbiera np. strzykawką do "ludzkiego" pojemnika i zanosi do "ludzkiego" laboratorium - trzeba zaznaczyć, że to od kota, badanie kosztuje kilka zł. Czasami wetowi udaje się, masując koci brzuszek, pobrać mocz. Kota leczy się antybiotykami ok. tygodnia (jeśli to zwykłe zapalenie), ja jeszcze jakiś czas posypywałam suchą karmę rozdrobnioną tabletką żurawiny (z apteki). I to pomogło.
        Natomiast jeśli takie incydenty będą się powtarzać sprawa jest poważniejsza i trzeba zrobić szczegółowe badania, w tym usg pęcherza. Może być to bardzo częsty SUK - syndrom urologiczny kotów (inaczej, z ang. FUS) i wtedy leczenie jest dość długotrwałe i z reguły kot przechodzi na karmę urologiczną.
        Taka karma jednak nie jest wskazana przy jednostkowym incydencie i nie można jej stosować profilaktycznie.
        Polecam Ci jeszcze kupić (np. od weta) "super benek fus test". Jest to saszetka z białym proszkiem, wsypuje się ją razem ze żwirkiem do kuwety, przy infekcji barwi się na czerono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka