Dodaj do ulubionych

Drapanie mebli

16.08.14, 18:35
Moja córka ma 8letniego kocura. Do tej pory mieszkali w wynajmowanym mieszkaniu i mieli jakieś swoje stare meble, boki kanapy i foteli są w strzępach. Lada dzień córka się przenosi do nowego swojego mieszkania, będą nowe meble. I sobie uświadomiła, że Bodzio szybko je "ochrzci". Czy jest jakaś metoda, żeby dorosłego kocura nauczyć drapania drapaka a nie mebli? Dodam, że kot ma regularnie obcinane pazury.
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Drapanie mebli 16.08.14, 20:00
      Oparcia mojej skórzanej kanapy i wezgłowie łóżka wyglądają, jak tarka do warzyw, a obite w pepitkę fotele są obiektem pożądania. Przeganiam, pryskam wodą, grożę palcem, zasłaniam poduszkami, a one doskonale wiedzą, że robią źle i mają to w kociej doopie. Ale konsekwentnym wychowywaniem udało mi się zmniejszyć rozmiar wandalizmu - teraz robią to dość rzadko. Nie mogę im jednak poobcinać pazurków, bo kotki wychodzące.
      Co do drapaków, to można się wykosztować, a kot nawet nie spojrzy. Niektóre koty lubią pionowe drapaki, inne poziome, moje lubią wycieraczki, ale te plecione, a nie strzyżone. Słyszałam, że niektórzy spryskują drapaki kocimiętką. Na moje to nie działa, chociaż z drapaka korzystały samoistnie dopóki go nie zużyły tzn. porozrywał się ten sznurek, którym był owinięty.
      • trusska Re: Drapanie mebli 17.08.14, 17:07
        Czy trzeba kupić chyba wszystko szklane, żeby te cholery nie pozaciągały pazurami? big_grin
    • murasz16 Re: Drapanie mebli 17.08.14, 17:11
      Nasza kotka przerzuciła się na drapak jak tylko go dostała, a miała wtedy jakieś 3-4 lata. Taki ze sznurków mamy i go lubi smile
      • mist3 Re: Drapanie mebli 17.08.14, 22:25
        Plus jest taki, że już wiecie że kot lubi drapaki stojące. Bo jeśli drapie fotele a nie dywany tzn. że stojący drapak do niego przemówi.
        Tylko są jeszcze opcje - drapak sizalowy (moja kotka obchodziła szerokim łukiem) oraz pieniek drzewa osadzony na jakiejś podstawie (to moja kotka uwielbia).
        Na początek warto postawić go tam, gdzie są meble których nie chcemy mieć podrapanych. Można go spryskać walerianą albo wetrzeć kocimiętkę, można też próbować od razu jak kot zabiera się do drapania - przenosić go do drapaka. Za każdym razem jak kot podrapie drapak - chwalimy go, głaszczemy, dajemy jakiś smakołyk (jeśli kot nie jest na diecie - może to być kabanos, chrupki typu dentabits - coś co dajemy tylko wtedy gdy kota nagradzamy. Jeśli kot jest na diecie - dajemy po podrapaniu porcję jedzenia). Jeśli kot zabiera się za meble, którymi nie powinien się interesować - syczymy, klaszczemy, tupiemy nogą i mówimy głośno NIE WOLNO (nie używając kociego imienia - imię służy do wzmacniania pozytywnego).
        Powtarzamy aż kot zrozumie, że drapak OK, meble - niekoniecznie.
        • trusska Re: Drapanie mebli 18.08.14, 11:36
          Plus jest taki, że póki co w mieszkaniu nie będzie mebli przez pierwszy miesiąc, a li i jedynie materac. Od razu trzeba wstawić pieniek i drapak, może zanim meble przybędą to załapie, że fajnie jest po nich drapać.
    • aszuelka Re: Drapanie mebli 21.08.14, 18:49
      Co ja mam z kotami i drapaniem to sodoma i gomora... w salonie obdrapane aż wstyd, a nowych kupowac żal, bo też odrapią...

o jakich drapakach mówicie? bo ja kiedyś próbowałam z deską, ktoś tam mi polecił, ale nawet na nią patrzec nie chciały
      • mitta Re: Drapanie mebli 21.08.14, 19:40
        A o takich, różnych, różnistych, i tych sklepowych i tych własnym sumptem zrobionych:
        tnij.org/drapaki
        Trzeba po prostu dopasować drapak do kota.
        Nie pozwalaj kotom drapać mebli. Miej pod ręką jakiś spryskiwacz napełniony wodą i nie wahaj się tego użyć. Po pewnym czasie już na sam widok będą uciekały. Ja mam na nocnym stoliku taki mały pryskacz i jak słyszę, że się wdrapują na wezgłowie łóżka sięgam po niego i to wystarczy.
        • trusska Re: Drapanie mebli 22.08.14, 13:58
          Moje sierściuchy uciekają panicznie na sam widok spryskiwacza, więc potwierdzam, że to działa smile
          • aszuelka Re: Drapanie mebli 31.08.14, 14:08
            Dziękuję bardzo za podsunięcie pomysłu. Koniecznie musze wypróbować!
    • peny-y-cat Re: Drapanie mebli 29.08.14, 02:40
      Przeprowadzałam się z moją kotką już parę razy i za każdym razem obawiałam się, co będzie z meblami w wynajętych mieszkaniach. Sagunia lubi sobie podrapać i oparcia i dywany, żaden drapak - a wypróbowałam parę - kupione i własnoręcznie robione - po początkowym zainteresowaniu (coś nowego) były przez nią zupełnie ignorowane. Spryskiwacz pomaga gdy jestem w pobliżu, jak zostaje sama robi, co jej się podoba. Ale wynalazłam metodę - teraz, gdy się przenoszę, wszędzie taszczę taki kwadratowy puf, w którym dodatkowo mogę przechowywać rzeczy koteczki. Wygląd tego niegdyś ładnego mebla jest rozpaczliwy ale Saga go uwielbia. To plus wycieraczki zapewniają mi spokój choć niestety są wątpliwą ozdobą wnętrza. Nie mniej inne meble koteczka pozostawia w spokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka