Dodaj do ulubionych

Cewnikowanie

12.03.17, 16:26
Witam mam pewien problem mój kocur ma 3 lata ok 4 dni temu przestal sikac miał cewnikowanie ale na nastepny dzień znów nie mógł sie wysiusiac i weterynarz założyła mu cewnik po przyjsciu do domu było ok kropelkowal bez krwi jednak na następny dzień kiedy poszłam dać mu antybiotyk zobaczyłam ze z cewnika leci mu krew ( był całą noc w innym pokoju) i kiedy go wypuscilam zobaczyłam ze mimo kołnierza próbuje sobie wyrwać cewnik i moje pytanie brzmi czy to właśnie przez to ze w nocy tez próbował tak myślę sobie wyrwać ten cewnik i ta krew mu leci czy to normalne podczas cewnikowania założyłam mu pieluche bo cewnik jest cały czas odkrecony teraz nie mam możliwości pójścia do lekarza weterynarii bo jest zamknięty. Wizytę mamy jutro ale musze wiedziec czy wzywac taksówkę i jechać do innego czy wstrzymać się do jutra proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Cewnikowanie 12.03.17, 16:55
      Jechac do weta jak najszybciej, moze byc uszkodzenie np cewki.

Obecnie odchodzi sie od cewnikowania kotow jesli nie ma bardzo powaznego wskazania i wtedy zaklada sie miekki, elastyczny cewnik i kot powinien byc w lecznicy.

Doswiadczenia wlasne: kocurek zatkany (struwity), jeden cewnikowany, dwa dni w leczniczy, zniosl to bardzo zle, drugi pod opieka innego weta w specjalistycznej kociej klinice z tym samym problemem. Bez cewnikowania, podany lek p/skurczowy i przeciwbolowy/przeciwzapalny podawany w jedzeniu (slodki syrop) przez 5 dni. Sikac zaczal niemal od razu.

Problem ze struwitami niestety sie odnawia, trzeba monitorowac i obserwowac zeby nie bylo epizodu zatkania.

Wet napewno polecil karme urinary, na 100% Royal Canin, zmien na Hillsa SD a po dwoch tygodniach na CD a mokre posypuj urinowetem.

Ale teraz szukaj weta. Skad jestes?
      • nikitya Re: Cewnikowanie 12.03.17, 17:09
        Dostaje karmę Royal canin urinary S/O i antybiotyk claludale teraz śpi gorączka mu spadła a ta krew to przez to ze próbował wyrwac cewnik tak zaraz szukam weterynarza jestem z Janowa
        • mysiulek08 Re: Cewnikowanie 12.03.17, 18:21
          Karma Royal nie jest najwyzszuch lotow, ale skutecznie promowana przez wetow, niestety. Zbyt duzo kukurydzy w karmie to zwiekszanie szansy na struwity, bledne kolo. Zamien na karme Hills tak jak pisalam.

To, ze wyrywa cewnik, to nic dziwnego u kota, dlatego albo stosuje sie inna terapie albo zostawia kota pod nadzorem w lecznicy.

Ale jaki Janow? Popytaj o weta na tym forum:

forum.miau.pl/viewforum.php?f=28

jest sporo ludzi z duzym doswiadczeniem, struwity u kotow to powszechna przypadlosc.

Moim zdaniem oprocz antybiotyku powinien dostac wlasnie cos pbolowego i pzapalnego plus pskurczowe, wtedy sam bedzie chodzil do kuwety, bo nie bedzie go bolec przy sikaniu.

Jesli wetka zalozyla mu cewnik (bardzo typowo, niestety) to wczesniej plukala mu pecherz? Bo jesli tak, to naprawde cierpienie zwierzaka jest zbedne, wystarczylyby leki zeby go nie bolalo i nie bylo zakazenia.

Zakladanie cewnika u kota jest bardzo ryzykowne, moze dojsc do pekniecia pecherza, rozerwania cewki i powiklan.
      • nikitya Re: Cewnikowanie 12.03.17, 17:11
        Moja weterynarz wysłała go do domu ja nie mam doświadczenia denerwuje się i boję się że nie przeżyje do jutra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka