maruda2 Re: Susza 05.08.15, 21:55 Owszem, codziennie przejeżdżam przez Wisłę i z dnia na dzień coraz mniej wody. Natomiast pan dozorca w mnie w bloku obsesyjnie podlewa trawniki :-> I tak się zastanawiam, czy ta trawa naprawdę taka ważna jest :-> Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 05.08.15, 22:05 Rzeki, która przepływa przez moją wieś już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 06.08.15, 12:14 Przesadzacie z tą paniką . Ludzie na południu Europy jakos zyją, a takie upały mają na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 06.08.15, 17:32 Hmm... no nie wiem jak Ciebie, ale mnie na geografii uczyli, że na południu Europy panuje nieco inny klimat oraz, że rośliny tam uprawiane są przystosowane do tamtego klimatu. Nasze rośliny (przynajmniej te moje) cierpią niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 06.08.15, 18:10 To je po prostu podlewaj. To dopiero kilka dni upałów i już zapowiadają burze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 06.08.15, 19:51 Nie, to nie kilka dni upałów. W suszy nie chodzi o upały. W suszy chodzi o brak deszczu. U mnie od wielu tygodni nie padał deszcz. Nie mam wody w studni, nie mam wody w pobliskiej rzece. Więc czym mam podlewać? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 08.08.15, 11:29 od ilu tygodni nie masz deszczu? :> Wszędzie w Polsce były burze i deszcze z wichurami, tylko nie u Ciebie? Zadziwiające... nie lubie jak ktoś bajki opowiada...jaką masz studnię? Taka tradycyjną czy głębinową? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Susza 08.08.15, 11:47 Ale co komu po burzy. Nawet z wichurami? W taki upał wszystko błyskawicznie wysycha. Taka burza nie spowoduje napełnienia studni, ani podniesienia lustra wody :-> A Ty w jakim rejonie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 08.08.15, 11:55 Dokładnie. Nie burze, nie ulewy tylko długotrwałe, spokojne opady mogą sytuację poprawić. U mnie były i burze i ulewy, a na polach susza. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 08.08.15, 12:44 Maruda wody gruntowe tak szybko nie wysychają, i wystarczy podlewać, ja też mam ogród i trawa i rośliny zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 08.08.15, 14:34 Wiesz co... nie chce mi się z Tobą gadać... Przyjedź, sama zobacz, pogadaj z ludźmi. Są takie przysiółki gdzie wodę dowożą beczkowozami żeby ludzie mogli jakoś funkcjonować. W tej chwili każda kropla jest na wagę złota. Do lasów nie wolno wchodzić bo ogłoszono najwyższy stopień zagrożenia pożarami... Rolnicy mają dopiero tragedię z uprawami. Ten co wynajmuje od nas pole mówił, że w tym roku z powodu suszy ma połowę mniej zbiorów :/ Ja też to widzę na swoich grządkach... Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 08.08.15, 11:57 Wszędzie w Polsce były burze a jednak poziom wody w rzekach się obniża. Cuda na kiju.:> Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 08.08.15, 12:43 Tak ale nie ma jeszcze suszy, chyba że na saharze. Jutro znów mają byc burze. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 08.08.15, 12:46 Nie lubie takiego marudzenia, jest lato, to są upały, bywają i wyschnięte pola, przyjdzie zima będziecie narzekać na mrozy i tak cały rok., zawsze jakiś powód się znajdzie, Idę z tego forum bo więcej tu malkontenctwa niż normalnych ludzi. Bye Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Susza 08.08.15, 13:00 ojtam Lil....upały po raz pierwszy od wielu lat są takie, że rzeczywiście niektórym trudno wytrzymać... a że marudzą? no cóż, jedni marudzą, inni są złośliwi, a jeszcze inni niecierpliwi... Ty nigdy nie marudzisz? nie masz dośc? Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 08.08.15, 13:23 czarny.onyks napisała: > Ty nigdy nie marudzisz? nie masz dośc? Hmm... jakby tu... to może cytaty tylko z tego wątku: 'Zadziwiające... nie lubie jak ktoś bajki opowiada' 'Nie lubie takiego marudzenia' Sporo tego nielubienia, bym rzekł. :> Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Susza 08.08.15, 13:39 mam wrażenie, że upał wyzwala w ludziach więcej..złości..agresji..marudzenia;) i cierpliwości jakby mniej.... jeszcze trochę i będą jesienne pluchy...a potem mrozy....i inne nastroje... Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 09.08.15, 00:58 Myślisz ze to udar cieplny? Obawiam się ze jednak nie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Susza 09.08.15, 11:59 myślisz, że nie ? bo jednak ktoś się wydaje sensowny a potem nagle łup :-> Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Susza 09.08.15, 19:48 ...bo czasem to choroba dwubiegunowa...a prawdziwego oblicza długo okrywać się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Susza 08.08.15, 16:08 lilith70 napisała: > Nie lubie takiego marudzenia, jest lato, to są upały, bywają i wyschnięte pola, > przyjdzie zima będziecie narzekać na mrozy i tak cały rok., zawsze jakiś powód > się znajdzie, Idę z tego forum bo więcej tu malkontenctwa niż normalnych ludzi Lilith, w mieście i blisko miasta się na to inaczej patrzy. Nie dziw się ludziom, że ich martwi susza, jeśli uprawy im przez to padają. Mówisz - podlewać. Podlewać to ja sobie mogę kwiatki w ogródku i pomidory w mojej hobbystycznej pięciometrowej szklarence, a rolnik się tylko wnerwi na takie słowa bo co - ma szlaucha w hektary pociągnąć i co dalej? Jak to wszystko niby podlać i ile to będzie kosztować? Ja w zeszłym roku podlewałam maliny - nosiłam po 10-12 wiader z wodą dzień w dzień do sadu - bo mi ich było żal. Efekt żaden. Jak jest susza, to musiałabym tam podłączyć nawadnianie kropelkowe i może coś by to dało, a chluśnięcie wiadrem nie ma najmniejszego sensu i nie daje praktycznie żadnego rezultatu. W tym roku zaniechałam. Niektórzy tu na wsi podlewają w polu to, co cenniejsze (=ma najlepszą cenę w sprzedaży), ale zasadniczo u nas w gminie na przykład został wprowadzony zakaz - bo podlewanie powoduje, że wody jest mało, ciśnienie żadne i jeden podleje, a drugi nie będzie miał co pić, w czym się umyć albo w czym pieluchy dziecku uprać. Marudzenie nic nie da, toteż nie marudzę, ale nie dziwię się temu, że ludzie mają smętne miny i nie są z powodu suszy rozradowani, i w sumie to nie śmiałabym ich nazywać malkontentami... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 09.08.15, 00:28 Niesamowite, a martwi sie o maciejkę ze jej jeze zjadły hahaha Bawicie mnie coraz bardziej i rozczulacie głupotą; ) pa Wieś akurat znam ;) i pierdoletów nie trawię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 09.08.15, 00:35 Wlasnie po upslnym dniu deszcz bębni mi w okna dachowe i tego życzę Szarlotce, powiesciopisarce. Ciężko żeby w okresie letnim deszcz padał non stop, to chyba tylko w krainie deszczowcow :D Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 09.08.15, 00:36 Prawdę mówiąc to nie wiem czy ma hektary, czy ich nie ma, czy może ktoś od Niej je dzierżawi. Wiem natomiast, że dalsza dyskusja z Tobą sensu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
green.amber Re: Susza 09.08.15, 00:47 możliwe, że ma też dojścia w mediach, bo oni też mówią o suszy, oszczędzaniu energii i takich tam... Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 09.08.15, 00:54 oj tam, oj tam, przecież jak u pani lilith akurat pada deszcz to nie może być suszy. Przecież widzi na własne oczy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 09.08.15, 00:55 To są medialne pierdolety. Lepiej nie brnij w tematykę suszy bo dołączysz do grona rozczulających Lilkę głupotą.;) Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
green.amber Re: Susza 09.08.15, 01:08 w końcu media kłamią, wiadomo, jakoś z tym i tym gronem będzie trzeba ewentualnie żyć jakby co tego deszczu ciut zazdroszczę, ale kto wie czy po takim sauna nie gorsza, więc ciut tylko dobranoc się z Państwem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 09.08.15, 00:52 A ty chyba już chyba ze dwa razy w tym wątku opuszczałaś z hukiem forum, czy mi się wydaje? Może trochę konsekwencji by się przydało? :> Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 09.08.15, 11:23 Widzę, że uważnie czytasz moje wpisy... ja niestety Twoje dość rzadko :P Cieszę się, że znasz wieś, tak się składa, że ja znam życie na wsi i pozwolisz, że dalej będę bajki opowiadać :D A wiecie, że jeżeli poziom wody w Wiśle spadnie o jeszcze jeden cm będzie to jej najniższy poziom w historii pomiarów? :) Zdaje się, że w Ustroniu już jest rekord - bom dzisiaj rzeki nie widziała. Ktoś ją ukradł czy przetorował a może w drugą stronę płynie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Susza 09.08.15, 19:47 za to Ty Lilu wiesz wszystko najlepiej...bozesz......... czasem to się ma ochotę powiedzieć...jak się nie podoba to fora ze dwora:> tylko co z tego.....jak potem taki wszystkowiedzący nick odchodzi..i znów wraca......... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Susza 06.08.15, 18:16 I nie musisz Szatlotto być tak od razu zlosliwa. Zresztą nie pierwszy raz. W końcu tu na to forum nikt nowy nie przyjdzie i udusicie się we własnym sosie. Powodzenia ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 06.08.15, 19:53 Nie jestem złośliwa. Po prostu nie przyszło mi do głowy, że dla Ciebie susza to, to samo co upał. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 05.08.15, 22:38 Czyli wychodzi na to, że spora część kraju się suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 05.08.15, 23:04 Lepiej nic nie będę mówił, bo znowu wyjdzie, że marudzę. Idę pod prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 05.08.15, 23:06 Nie to nie :P Ja też spadam bom zmęczona ogromnie. Dobranoc, kolorowych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Susza 05.08.15, 22:45 Mam wrażenie, że w całej Polsce susza i tylko nad moim Wiewiórkowem Małym znów burza przeszła, koty zlało i pranie zmoczyło doszczętnie... :> No więc nie, u mnie suszy nie ma zdecydowanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Susza 06.08.15, 20:52 Suszy, suszy... na szczęście burz w tym tygodniu jakoś nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Susza 10.08.15, 20:53 robi się..nieciekawie..... zaczynamy oszczędzać energię elektryczną....wodę beczkowozami gdzieniegdzie już dowożą.... a upały podobno do końca sierpnia.... Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 10.08.15, 21:51 Nom... liście na drzewach żółkną... Dzisiaj po raz pierwszy moim sąsiadom dowieźli wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Susza 10.08.15, 22:49 A moze mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc czemu upal powoduje problemy z pradem? Bo myslec nie mam sily ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 10.08.15, 22:51 Bo w związku z suszą, na ten przykład w rzekach jest coraz mniej wody, którą potrzebują elektrownie do wytworzenia prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Susza 10.08.15, 22:56 A juz sobie wygooglalam ze nie ma wody do chlodzenia oraz ze wyzdycha fauna rzeczna jak taka goraca wode puszcza do rzek... i ze po rozgrzanych liniach gorzej idzie przesyl pradu. Przy okazji sie dowiedzialam ze Polska ma mniejszy zasob wody niz Egipt. Zdumiewajace.... Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Susza 10.08.15, 22:54 witamina_b12 napisała: > A moze mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc czemu upal powoduje problemy z prade > m? Bo myslec nie mam sily ;) Być może cieplejsza woda i ogólnie tej wody mniejsza ilość nie sprzyja chłodzeniu tego, co to tam w elektrowniach musi być chłodzone? A z kolei obciążenia sieci większe, bo kto może, odpala klimę, lodówki intensywniej pracują, wiatraki i ta cała reszta... Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Susza 11.08.15, 20:40 O ile pamiętam ze szkoły to po pierwsze wzrasta zapotrzebowanie na prąd, a po drugie rosną straty na liniach przesyłowych. Znaczy potrzeba więcej a jednocześnie więcej wycieka w transporcie. ;) Dlaczego tak to już jakiś energetyk musiałby powiedzieć. Ja jestem tylko do 1kV. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 14:09 No cóż... jezioro żywieckie naprawdę tak wygląda. Musiałam się naocznie przekonać i... w tym wypadku prasa nie kłamie :P Śmiało można suchą stopą przejść z jednego brzegu do drugiego. I pomyśleć, że w zeszłym roku można tam było spokojnie pożeglować. Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Susza 25.08.15, 15:30 no cóż... nie pada, to schnie... normalna kolej rzeczy. to coś w stylu, że woda ma to do siebie, że jak wzbiera, to się nazbiera i gdzieś spływa. Odpowiedz Link Zgłoś
anus-hka Re: Susza 25.08.15, 18:59 Wisła też wysycha...ciekawe co na to niektórzy...w ogródkach których padało bo byla burza....:-D Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 19:55 U mnie padało w okolicach południa. Za mało jednak, rzeki nadal nie ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 20:58 U mnie już też po deszczu, a nawet zza chmur księżyc na mnie zagląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 21:21 A Sil przed urlopem, po urlopie czy w trakcie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 25.08.15, 21:25 Tygodniowy miałem na przełomie maja i czerwca. Trzy tygodnie czekają na przełom października i listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 21:27 Trzy tygodnie... mi by tyle w jednym kawałku nigdy nie dali :( I co Sil planuje robić? :) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 21:51 Dziękuję w sensie, że skorzystam czy dziękuję w sensie: nie dziękuję? :> Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 25.08.15, 21:54 Dziękuję, bo to bardzo miłe, że Szarlotta mnie zaprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:22 Co Sil się taki całuśny na wieczór zrobił? :D Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 25.08.15, 22:24 W wielce romantyczny nastrój popadłem.;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:30 Aż strach się odzywać żeby nie przeszkodzić ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:37 A jakoś tak, lękam się, że Silowi romantyczny nastrój niechcący rozgonię ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:45 A cóż to Sila wprawiło w tak romantyczny nastrój? Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:49 Łeee, a już myślałam, że jakaś Chutorzanka ;> Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 22:58 Sil się bardziej skupi na rozglądaniu wokół siebie to i może jaka Chutorzanka się znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 23:01 Najpierw całuje, teraz się boczy... nie nadążam :D Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Susza 25.08.15, 23:28 Gdzie ja tam się boczę. Refleksja nad losem okrutnym co doświadcza brakiem chutorzanek na chwilę mnie zasmuciła.;) Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Susza 25.08.15, 21:28 a szarlotta jak mniemam urlop mniej więcej w takich ramach jak ciao pedagogiczne? i od września do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Susza 25.08.15, 21:44 Chciałabym, ale nie :P Źle Tadeusz kombinuje, nie jestem ciałem pedagogicznym ;) Choć babcia zawsze powtarzała: "Idź na nauczycielkę" :D Odpowiedz Link Zgłoś