Gość: brutus36 IP: *.centertel.pl 02.09.10, 14:36 Hi, mam takie nietypowe jak sądzę pytanie. Mianowicie, czy w Rumunii mozna kupić jakieś oryginalne ubrania? Np. jakieś kożuszki zimowe, coś w rodzaju sprzedawanych przez naszych górali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brutus36 errata IP: *.centertel.pl 02.09.10, 18:19 Mówiąc "oryginalne" nie chodziło mi rzecz jasna o tzw. markowe. Oryginalne to w tym przypadku charakterystyczne dla Rumunii a np. niespotykane w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: errata 02.09.10, 19:11 Jasne, te rumuńskie ludowe stroje są całkiem ładne i nadają się do noszenia. Począwszy od straganów przy drogach wiodących do granicy z Węgrami, przez miejscowości turystyczne, na sklepach w centrum Bukaresztu skończywszy, znajdziesz różne ciekawe rzeczy: koszule męskie lniane i bawełniane, ładnie haftowane, takież bluzki damskie, kapelusze, peleryny i kaptury z filcu, kamizelki filcowe i skórzane... Oczywiście, wszystkie różnią się w zależności od regionu, ale największy wybór jest moim zdaniem w sklepie przy Muzeum Chłopa Rumuńskiego w Bukareszcie. Problem to ceny - takie cuda kosztują niestety sporo. Oczywiście najłatwiej jest na straganach: można się potargować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutus36 Re: errata IP: *.centertel.pl 02.09.10, 21:09 OK. O coś takie mi chodziło. Nie wiesz może ile tak orientacyjnie kosztuje koszuszek męski albo koszula? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: errata IP: 196.25.95.* 02.09.10, 21:37 witam, w muzeum jest drogo, koszule to chyba od 150...moze i taniej cos znajdziesz,ale nie sadze. Ostatnio odkrylem z kumplem sklepik na starym misescie z mnustem ubrban ludowych i nie tylko, sa i smigane i nowe. Sklep podobno nastawiony na aktorow teatralnych, k. potrzebuja ciuchow do wystepow. Ceny do zaakceptowania i do negocjacji. Za 50 dych juz cos fajnego znajdziesz, a babeczka powiedzila, ze nawet skruci jak trzeba. Wybieram sie tam na tygodniu. Jesli chodzi o jego lokalizacje, to..jest to na ulicy Covaci, o ile dobrze pamietam. Dotrzec mozna tam w sposob nastepujacu:wejsc na stare miasto nalezy sie od Splaiul Independentei, isc prosto wgore az do hotelu Tania, przy chotelu skrecic w prawo i isc dlej isc prosto okolo300 metrow, po lewej stronie powinien byc maly zaulek. Sklep ciezko znalezc, ale dla chcacego nic trudneg.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutus36 Re: errata IP: *.centertel.pl 02.09.10, 21:56 Dzięki, ale do Bukaresztu się nie wybieram. Pojeżdżę trochę po Maramureszu ew. Kriszanie i Banacie, mam nadzieję, że zachowały się tam jeszcze jakieś tradycyjne, ludowe targowiska; może ktoś ma na nie namiary: w które dni tygodnia w poszczególnych miejscowościach? Odpowiedz Link Zgłoś