Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Rumunii

28.02.05, 18:04
Planuję w tym roku wybrać się ze znajomymi /razem 4 osoby/ do Rumunii.
Planujemy pobyt w trzech lub czterech miejscach, w każdym 3 lub 4 dni; mam na
myśli miejsca, miasta, które byłyby dobrymi bazami wypadowymi do wycieczek w
okolice. Pierwszym będzie z pewnością Suceava /tak chcemy jechać autokarem z
Przemyśla/ A co dalej? Interesuje mnie cała Rumunia. Może macie jakieś
propozycje ?
Byłym w Rumunii już rok temu, lecz wtedy z wycieczką zorganizowaną. Nie
przeszkadza mi to, że byłbym ponownie w miejscach , które już widziałem. Było
tego sporo ale w wielkim pośpiechu.
Kocham Rumunię.
Multumesc
Fredulescu
Obserwuj wątek
    • gph Sulina albo Sfantu Georghe 01.03.05, 11:32
      w delcie Dunaju.
    • strasnazaba Re: Wyjazd do Rumunii 01.03.05, 14:55
      > Pierwszym będzie z pewnością Suceava /tak chcemy jechać autokarem z Przemyśla/

A nie lepiej jechac pociagiem przez Ukraine? Wychodzi duzo taniej, a nie trzeba sie sztywno dostosowywac do terminow (z tego co pamietam autokar kursuje tylko 2 razy w tygodniu), mozna zwiedzic przy okazji Lwow i zobaczyc jak to jest w ukrainskim pociagu - dla mnie ogromna frajda ;-)) Tylko jest straszny problem na przejsciu granicznym w Sirecie, bo jest tylko dla zmotoryzowanych (trzeba lapac stopa) no i trzeba sie kilka razy przesiadac. Ale uwazam, ze jest to ciekawszy sposob na przedostanie sie do Rumunii. Wyprobowane :-)

Pozdarwiam
      • szpulkaa Re: Wyjazd do Rumunii 02.03.05, 13:06
        zgadzam sie, ze pociagiem po Rumunii podrozuje sie wygodnie i tanio. nic nie
        wiem o autokarze miedzy Polska a Rumunia. sama korzystalam z pociagu miedzy
        Krakowem i Bukaresztem... starsznie dlugo sie jedzie, ale zgodnie z rozkladem:-)
        w ostatni weekend bylam w Brasovie... sliczne miasto, warto odwiedzic... to tez
        dobra baza wypadowa w okolice. zatrzymalam sie w hotelu za 14euro za podwojny
        pokoj... ale sadze, ze w Sinai albo w innym okolicznym miescie mozna znalezc cos
        tanszego, a tez wszedzie stamtad blisko;-)
        mieszkam w Bukareszcie... no i coz... hmm... mozna odwiedzic, polazic, ale...
        ale to nie jest ta Rumunia na wspomnienie ktorej oczy zakrywaja sie mgla;-))
        reszty kraju nie znam... planuje odkwrywanie wraz z nadejsciem roztopow;-)
        • strasnazaba Re: Wyjazd do Rumunii 02.03.05, 16:06
          Kursuje PKS na trasie Przemysl-Suceava, ze strony wynika, ze kursuje rowniez do Bukaresztu. Wiecej: www.pks-przemysl.pl/index1.php?url=rozkladmiedzy :-)

Bukareszt widzialam przejazdem, tak jak i z reszta spora czesc tego kraju. Przynajmniej wiem, gdzie chcialabym wrocic - prawie wszedzie :-))))
          A u nas w tym roku podobno ma byc ladne lato...
        • fredt Re: Wyjazd do Rumunii 02.03.05, 16:21
          Dzięki za info.
          Autokar kursuje między Przemyślem, a Suceavą - dwa razy w tygodniu i kosztuje
          70 zł w jedną stronę. Tak było w zeszłym roku, mam nadzieję, że w tym będzie
          podobnie.
          Po samej Rumunii będziemy kursować pociągami.
          Tak więc najpierw Suceava, potem Braszów, a może zaproponujecie jeszcze jedno
          lub dwa miasta - dobre bazy wypadowe.
          Do Bukaresztu nie planujemy jechać.
          Szpulkaa, czy pamiętasz nazwę tego hotelu w Brasov ?

Multumesc,
          Fredulescu
          • strasnazaba Re: Wyjazd do Rumunii 03.03.05, 11:09
            Podobno autokar podrozal juz w zeszlym roku do ponad 100 zl (nie pamietam dokladnie). Podobno, bo to info od niezbyt rozgarnietych Polakow spotkanych w Rumunii. Wracalam pociagiem, wiec nie wiem. Ale lepiej sparwdzic...
            Podroz pociagiem + dojazdy (do Lwowa i do Suceavy) to koszt ok. 20-40 zl (Przemysl-Suceava).

Pozdrawiam
            • szpulkaa Re: Wyjazd do Rumunii 04.03.05, 10:22
              jak mnie najdzie, zeby jechac do Polski to sprawdze sugerowane przez was PKS
              dokladniej;-) sama pytalam o polaczenia autokarowe Euroline czy jakos tak... nie
              ma bezposrednich, trzeba jechac przez Niemcy, a wyprawa kosztuje 260 euro...
              tyle co samolot... odradzam:-/
              Fred, ten hotel w Brasovie to Aro Sport. nie pomyl z Aro Palace, ktory jest tuz
              obok a najtanszy pokoj kosztuje 90 euro;-) to ta sama firma i kiedy dzownilam,
              zeby zarezerwowac pokoj od razu mnie przelaczono do Palace - trzeba na to uwazac;-)
    • szokiren Re: Wyjazd do Rumunii - nieco offtopic 03.03.05, 11:01
      Ja mam pytanie do osób, ktore jechały przez Ukrainę autem. Chcemy jechać tego
      roku przez Lwów, Czerniowce i na Suceavę. Byliśmy juz na Ukrainie i znamy drogi
      i inne rzeczy, ale nie znamy trasy Lwow-Czerniowce i warunków przekraczania na
      przejściu. Czy o czymś trzeba wiedzieć? Mamy seicento.
      • cwhn Re: Wyjazd do Rumunii - nieco offtopic 08.03.05, 15:12
        Salut,

W zeszłym roku trasę rawa ruska - lwów - stanisławów - kołomyja - kałusz -
        czerniowce - siret pokonałem częsciowo pociągiem częściowo na kołach (rower).
        Ruch raczej umiarkowany, jakość dróg jak to na ukrainie. Przejście graniczne
        przekraczałem w nocy - odprawa trwała 10 min (kolejki na przejściu nie było).
        Słyszałem, że ukraińcy robią problemy na tym przejściu ale ja tego nie
        potwierdzam.
        • fredt Re: Wyjazd do Rumunii - nieco offtopic 08.03.05, 20:38
          Dzięki za wszelkie informacje.
          A może jeszcze ktoś zaproponuje mi jakieś miasto - dobry punkt wypadowy do
          wycieczek w okolice. Do tej pory mam Suceavę i Brasov.
          Co jeszcze.
          Problem polega na tym, że nie będziemy mieć własnego transportu i stąd to
          pytanie o miejsca , z których można zorganizować parę ciekawych wycieczek w
          okolice.
          Co z Maramuresz ? W którym miejscu zatrzymać się na dłużej.Maramuresz to jedno
          z moich marzeń. Czy Baia Mare to dobra baza do wypadów w Maramuresz ?
          Fredulescu.
          • cwhn Re: Wyjazd do Rumunii - nieco offtopic 09.03.05, 11:10
            Salut,
            Jeśli chodzi o Bukowinę i zwiedzanie Monastyrów (biorąc pod uwagę brak własnego
            transportu) Suczawa to dobry wybór, choć samo miasto nie ma zbyt wiele do
            zaoferowania (moim zdaniem). Polecam pensjonat jako miejsce noclegu (ok. 40 zl/
            osoba, warunki jak w hotelu). Nie pamiętam jego nazwy ale można o adres zapytać
            w Centrum Informacji Turystycznej, znajdującym się przy jedej z głównych ulic.
            Rozważyłbym na Twoim miejscu start z Suczawy i podróż na wschód w kierunku
            regionu Maramuresz, a na następna wyprawę zostawić Braszów. Zwłaszcza jeśli
            lubisz chodzić po górach. w okolicach Braszowa jest do wyboru bardzo dużo
            szlaków, a na samo miasto warto zarezerwować 2 dni. Noclegu szukałbym u Giorgiu
            (mam nadzieję, że dobrze pamiętam), albo to on Ciebie pierwszy znajdzie, jeśli
            do Braszowa przyjedziesz pociągiem i będziesz się kręcił po hali dworcowej.
            Jeśli chcesz więcej info i masz konkretne pytania napisz do mnie maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka